Gönderen Konu: Patates Ev Yapımı Baklavadan Bile Daha Zararlı!  (Okunma sayısı 1928 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Patates Ev Yapımı Baklavadan Bile Daha Zararlı!
« : 20 Haziran 2016, 12:13:18 »

Patates Ev Yapımı Baklavadan Bile Daha Zararlı!

Patates yüksek oranda nişasta içerdiğinden glisemik indeksi çok yüksektir hatta baklavadan bile daha yüksektir. Ev yapımı baklava bol tereyağı ve ceviz içerir. Bunlar baklavanın glisemik indeksini düşüren faktörlerdir. Buna rağmen glisemik indeksi düşük olmadığından ev baklavasının bile serbestçe tüketilebileceği anlamına gelmez. Yüksek früktozlu mısır şurubu ile yapılan tereyağı aromalı hazır baklavalar yanına bile yaklaşılmaması gereken ölçüde tehlikelidir. İşte bu nedenle Canan hoca ancak bayramdan bayrama iki dilim ev yapımı baklava yenebileceğini söyler.

Prof. Dr. Canan Karatay 2011 yılında yazdığı Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti kitabında Mutfağa hiç alınmayacak yiyecekler arasında patatesi de saymaktadır. Yine ayni kitapta; Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Başkanı Dr. Walter Willet, "Yağlar problem değildir. Asıl şekerli içecek, patates, ekmek, makarna, pirinç ve tatlıları diyetimizden çıkarabilirsek kilo alma, obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar ve felç hastalıkları gibi birçok metabolik hastalığı önleyebiliriz" demektedir.

Etin yanında bile olsa "yüksek glisemik indeksli karbonhidrat içerdikleri için pilav ve patates (Gİ=100) yenilmeyecek!" diye özellikle belirtmiştir.

Şayet fazla kilonuz yoksa, karaciğeriniz yağlı değilse, her gün 5 km koşabiliyorsanız Ramazan'dan Ramazana iftarda haşlanmış patates salatası yiyebilirsiniz ama "Patates püresi ya da kızartması yenilmeyecek!" diye yine özellikle belirtiyor Canan Hoca (1)

15. 06. 2016 tarihli Hürriyet Gazetesinde Osman Hoca bir itirafta bulunuyor ve diyor ki; "Bilimsel çalışmalar çoğaldıkça bilgiler de değişiyor. Bu arada da bazı popüler besinlerin zararları bir bir ortaya çıkıyor. Bu besinlerin ilk sıralarında da patates kızartması var. Hemen herkesin keyifle yediği patates kızartmasının son derece sağlıksız bir yiyecek olduğu kesin. Nedenleri şunlar..." deyip nedenlerini sıralıyor. (2)

Bilimsel gerçeklerin saklanması mümkün değil. İşte bir bir gerçekler ortaya çıkıyor. Bizler Canan hoca sayesinde bu gerçekleri 5 yıl öncesinden öğrenmiş ve uygulamış olduk. Bakalım Osman Hoca patatesin Gİ nin yüksek olmasından dolayı zararlı olduğunu ne zaman yazmaya başlayacak. Umarız onun için de bir beş yıl daha beklemeyiz.

(1) Karatay, Prof. Dr. Canan, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti, Hayykitap, İstanbul, 2011.
(2) http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/osman-muftuoglu_96/bu-yaz-nasil-guneslenelim_40117379




HATIRLATMA
Patates kızartması neden zararlı?


Bilimsel çalışmalar çoğaldıkça bilgiler de değişiyor.
Bu arada da bazı popüler besinlerin zararları bir bir ortaya çıkıyor. Bu besinlerin ilk sıralarında da patates kızartması var.
Hemen herkesin keyifle yediği patates kızartmasının son derece sağlıksız bir yiyecek olduğu kesin.

Nedenleri şunlar...
- Patates kızartması çok yüksek kalorili bir besin. Nişasta ve yağ içeriği çok fazla. Bu nedenle de çok kolay kilo aldırabiliyor.
- Kızartma esnasında oluşan trans yağlar nedeniyle de kalp damar sistemine zarar veriyor. Trans yağların aynı zamanda kanserojen etkileri de var.
- Patates kızgın yağda 120 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta kızartıldığında içinde akrilamid adı verilen kanserojen bir madde oluşuyor. Akrilamid bilinen en güçlü kanserojenlerden biri.
- Patates kızartması aynı zamanda kan şeker ve yağ dengesini de alt üst ediyor. Damar sertliğine ve kronik hastalıklara giden her türlü süreci müthiş hızlandırıyor.

Not: Aynı sorunlar patates cipsinde de var. Zaten patates cipslerini bir çeşit “soğutulmuş patates kızartması” gibi de kabul edebilirsiniz.
http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/osman-muftuoglu_96/bu-yaz-nasil-guneslenelim_40117379