Gönderen Konu: Pestisite Dikkat Edin, Sağlığınızdan Olmayın!  (Okunma sayısı 2405 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Pestisite Dikkat Edin, Sağlığınızdan Olmayın!
« : 05 Mayıs 2015, 13:15:06 »

Pestisite Dikkat Edin, Sağlığınızdan  Olmayın!



"Araştırmalara göre gelişmekte olan ülkelerde yılda 25 milyon tarım işçisi pestisit zehirlenmesi riski ile karşı karşıya kalıyor. Diğer taraftan pestisit kısırlık, kanser, alzimer, çocuklarda hormon bozukluğu gibi hastalıklarla beraber zikrediliyor. Konuyu pestisitler hakkındaki çalışmalarıyla bilinen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler’le konuştuk."

[ Röportaj: Hakan Öztürk – Prof. Dr. Çağatay Güler ]


Pestisitler sadece işçileri mi zehirliyor, yoksa diğer insanlara da tesir ediyor mu?

İnsanlar kendine zarar veren her şeyi yok etmek istiyorlar. Fakat böcekleri ve zararlıları kimyasal madde püskürterek ortadan kaldırmak mümkün değil. Çünkü canlılar zamanla direnç kazanıyor. Direnç kazandıkça daha zehirlisini püskürtüyoruz. Eskiden bir kere ilaçladığımız elmaları artık 2-3 defa ilaçlamak zorunda kalıyoruz. Bu aşırı ilaç kullanımı sonunda ürünlerin içinde ve dışında kalıntılar kalıyor. Bu kalıntılarda insan ve hayvanların vücudunda bulunan iç salgı sistemini bozuyor. Sonuçta bütün hormon dengesi altüst oluyor ve buna bağlı hastalıklar baş gösteriyor.

Gelecek nesillere de sirayeti söz konusu olabilir mi?

Bir kız çocuğu doğduğunda hayat boyu olgunlaşacak bütün yumurtalar taslak halinde vücudunda vardır. Eğer annesinin karnındayken zararlı maddelere maruz kalırsa, bu anne ile bebek arasındaki kan ilişkisini sağlayan yapıdan bebeğe geçer. Bebekte bulunan yumurta taslaklarının da olumsuz etkilenmesine sebep olur. Kız büyüyüp, ergenlik çağına geldikten sonra evlenir, yuva kurar. Bebekliğinde etkilenen yumurtaları kendi bebeğinin olumsuz gelişmesine sebep olur.

Demek ki anneanne etkilendiğinde kız ve erkek torunlarda etkileniyor.

2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, çiftlik yakınında oturup ilk sekiz haftalık hamileliklerinde dikofol ve endosulfan pestisitlerine maruz kalan kadınların otistik çocuk doğurma riski normal olanlara oranla 8 kat yüksek çıkmış. Konu hakkında yorumunuz nedir?

Kimyasal ilaçlardan çocukların etkilenmesi kaçınılmazdır. Çünkü insanın, canlıların doğasında bu ilaçlar yok. İlaç kullanılarak dışarıdan müdahale edilmiş oluyor. Bırakın ilaç kullanılan tarlaya yakın olmayı, çöplüğe yakın oturanlarda kanser olma oranı dahi yüksek çıkabiliyor. Bütün canlı kıranlar, anne karnında olan bebeklere ve ondan doğacak yeni nesillere tesir ediyor.

Pestisite maruz kalmak vücudumuzda ne gibi değişikliklere sebep olabilir?

Siz pestisit diyorsunuz ben canlı kıran diyorum. Bu canlı kıranların ilk özelliği yağda erimeleridir. Bu sebeple beyinden evvel sinir sistemine yayılırlar. Pestisitler, beyni, omuriliği ve beyinciği çok kolay bir şekilde etkiliyor ve alzeimer gibi daha başka nörolojik hastalıklara sebep oluyor. Bir diğer konu da bu ilaçların erken ergenliğe sebep olmasıdır. Eskiden bu gibi durumlar çok az görülüyordu fakat şimdi aşırı derecede çoğaldı. Sebebi de pestisitlerin olduğu biliniyor. Bütün bunları düşündüğümüzde canlı kıranların gelecek nesillerin varlığını da tehlikeye düşürdüğünü görüyoruz. Bunların çok iyi araştırılması gerekiyor.

Piyasada mikroplara karşı üretilen antibakteriyel ilaçlar var. Bu ilaçlar korunmamız için yeterli mi?

Burada yanlış bir durum söz konusu. insanlara su ve sabunla yıka derken bir de baktık ki antibakteriyel ilaçlar türedi. Bu ilaçlar mikropları tamamen öldürüyor ama bu seferde vücudun mikroplara karşı direnç kazanması engellenmiş oluyor. Biz ellerin mikropsuz olmasını istemiyoruz, sadece temiz olmasını istiyoruz. Elini sabunla yıka, tırnaklarını kes, bunlar yeterlidir. Dünyada sayılamayacak kadar fazla mikroskobik canlı var.

Biz bunlarla beraber yaşıyoruz. Bu mikropların bazıları hastalık yapar, bazıları yapmaz. Antibakteriyel ilaçlar kullanarak hastalık yapmayan mikropların da hastalık yapar hale gelmesine sebep oluyoruz. Bunları söylememin sebebi; bakıyoruz ki artık meyve sebze reyonlarında yıkamak için deterjanlar var. Araştırmalar, su ile yıkama ve o kimyasallarla yıkama arasında fark olmadığını gösteriyor. Hatta bu kimyasallar, bazı meyvelerin insan sağlığına zararlı hale gelmesine yol açıyorlar. insanlar bir şeyi aşırı yapınca, o aşırıdan para kazanmaya çalışan insanlar türemeye başlıyor.

Son söz olarak…

Bizim derdimiz toplumun sağlığını korumaktır, sağlığını tekrar kazandırmak değil. Hastaların, gerçek muayenenin reçete yazmak olmadığını bilmesi gerekiyor. Bunların her biri diğerine bağlı ve çok uzun bir süreçtir. Bu sebeple toplumun kültürel seviyesinin düzelmesi, daha duyarlı daha sorgulayıcı olması gerekiyor.


Haber Merkezi |  01 Mayıs 2015 | http://insanvehayat.com/pestisite-dikkat-edin-sagliginizdan-olmayin/