Gönderen Konu: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar  (Okunma sayısı 50844 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« : 16 Ocak 2009, 12:33:27 »

   
İSTENMEYEN KOKULAR


Soğan kokusunu ellerinizden çıkarmak için, evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek beş dakika kadar ovabilirsiniz.


Kaz, ördek ve av hayvanlarının eti ağır kokulu olanların, bu  kokularını gidermek için unla ovalamak ve yarım saat kadar unun içinde bırakmak lazımdır. Av etinin hangisi olursa olsun fırında pişirmeden önce evvela haşlamalı, sonra soğan suyu, tuz, biber, arzu edilen baharatı karıştırıp, haşlanmış etin etrafına sürmeli, en son olarak da yumurta sarısını yoğurtla karıştırıp eti bu karışıma bulayıp, yağlanmış tepsiye koyup fırına sürmelidir.


Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıklar, zamanla pek de hoş olmayan bir koku edinirler. Bunu önlemek için en kolayı, içine bir parça kesme şeker koymaktır.


Karnabaharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz olduğunu, hem de kötü kokmadığını farkedeceksiniz.


Kereviz pişirirken kokusunu almak için
içine biraz lahana turşusu koyun. Turşu, kerevizin kokusunu alacaktır.


Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.


Ellerdeki sarımsak kokusunu çıkarmak için
avucunuza biraz tuz alıp, hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Sabunla da iyice yıkarsanız sarımsak kokusunun çıkmış olduğunu göreceksiniz. Hatta soğan ve balık kokusunun da.


Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz.


Balık kokusunu tabaklardan, çatallardan, bıçaklardan çıkarmak hiç kolay olmaz.Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın. Telve balık kokusunu emecektir. Sonra bildiğiniz gibi bolca suyla durulayın.
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2009, 11:13:50 Gönderen: günbatımı »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Lekeler
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2009, 12:39:38 »
LEKELER

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için
, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkartabilirsiniz.
   
Zeytinyağ lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

Yumurta lekesini çıkarmak için
önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

Masa üzerindeki pancar lekesini çıkarmak için bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yüzeye yerleştirin ve örtünün lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için
bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün, 10 dakika kaynatın.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için nalburdan alacağınız boya incelticiği lekenin üzerine döküp 5 dakika bekleyin sonra nemli bir bezle incelticiği silin.

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

Kumaştaki veya saçtaki sakızı çıkarmak için, sakızın üzerine buz sürün. Sonra sertleşen sakızı çıkarın.


Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Temizlik
« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2009, 12:48:28 »
TEMİZLİK


Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke
kaynatın.

Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır.    

Bakır kaplarınızı parlatmak için bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.

Yağlı şişeleri temizlemek için önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.

Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir. Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.

Kristallerin ışıl ışıl parlamasi için, yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehleriniz pırıl pırıl olacaktır.

Sebzelerinizi tuzlu suda yıkama
yı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye
eski halini kazandirmak için yarısına kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

Teflon tavalar, tencereler
çok kullanılmaktan ötürü zamanla sararır. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra ateşin üstünde kaynatın. İndirince de önce sıcak, sonra da soğuk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sarı rengi kaybolacaktır.

Pişirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Yemek Yaparken
« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2009, 12:52:21 »
YEMEK YAPARKEN

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.

Patates pişirirken, pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hem daha lezzetli olur.
   
Domatesin kabuğunu kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesin yüzünde ağır ağır gezdirin.

Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için soğanı içi su dolu bir tasın içinde soyun.

Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse
, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın. Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

Tuz bazen sütü keser
. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

Pilavınızı tekrar ısıtırken, bir kabın içinde ateşe su koyup kaynayınca tencerenizi içine oturtursanız pilavınız taneli kalır ve tazeliğini muhafaza eder.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Genel
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2009, 12:59:46 »
GENEL PRATİK BİLGİLER


Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaktır.
   
Et suyunu dolaba kaldırmadan önce çabuk soğutmak için
, kemik kazanını bir evyeye oturtun, kazanın çevresine soğuk su tutarak et suyunu soğutun.

Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere buluşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.

Gravyer peynirinin kurumaması için
, daha evvel tuzlu suya batırılmış, nemli bir beze sararak muhafaza ediniz.

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri
, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze olarak muhafaza edebilirsiniz.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Kuş üzümlerini ayıklamak için
, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece atınız, un ile beraber çöpler de düşer.

Balığı seçerken son derece dikkatli olmalıyız. Gözleri pırıl pırıl parlak, solungaçları ise pembe yada kırmızı renkte olmalıdır.



Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2009, 11:16:35 »
Satın aldığınız ayakkabılar ayağınızı sıkıyorsa onları bir kaç dakika buhara tutun.

Makasınızı bilemek istiyorsaniz zımpara kağıdı kesin.

Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz birakır. Bu izleri kaybetmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz.

Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin. Bir bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiç bir leke ve çizilme oluşmayacaktır.

Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının kılıfının altına alüminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından ütü yapmak daha kolay olacaktir.

Bez pabuçların temizlenmesi sorun oluyor ise pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın ve çamaşır makinasında yıkayın. Yeni gibi olacaklardir.

Buz kalıplarınızı su ile doldurmadan önce bölmelere portakal limon ve dilediğiniz meyve parçacıkları yerleştirirseniz dekoratif buzlar elde etmiş olursunuz.

Eğer ayaklarınız çok ısınıp şişiyorsa onları saatlerce sıcak suda bekletmeyin aksine kolonya ile ovalayin. Bilekleriniz ve ayaklarınız şişmeyecektir.

Eğer ayaklarınız çok hassas ise sıcak havalarda şikayetleriniz artıyorsa her sabah bir kaç damla zeytinyağı ile ovalayın.

Pamuklu giysilerinizin çekmemesi için ilk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin sonra yikayin çekmeyeceklerdir.

Dirsek ve topuklarınızın sertleşmesini istemiyorsaniz bir dilim limon ile ovun. Böylece yumuşacık olacaklardır.
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #6 : 19 Ocak 2009, 07:54:16 »
Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin. Bu işlem ilerde kizartmalarinizin tavaya yapışmasını önleyecektir.

Cevizle dost olun. İçindeki yağ beyin hücreleri için çok yararlıdır. Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastalarına da uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz bant yapıştırın. Çiviyi öyle çakin. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.

Kızartma yağını bir kaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atin. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa kullanabilirsiniz.

Cevizlerin kabuklarını kolayca açabilmek için onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de dağılmayacaktir.

Unlarınızın böceklenmemesi için un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #7 : 19 Ocak 2009, 09:14:14 »
Teşekkürler Tuğra...  &))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı hmd

  • okur
  • *
  • İleti: 90
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #8 : 19 Ocak 2009, 11:12:13 »
Çok saolasınız bayagı işe yarayışlı şeyler ..... fg3)) fg3))
Hizmet muvaffak olsun da bizim yerimiz caminin papuçluğu olsun

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #9 : 19 Ocak 2009, 11:35:55 »
* Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

* Tutkal lekelerini çıkarmak için
, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

* Bakliyatı geceden ıslatmayı unuttuysanız; kullanacağınız kadar bakliyatı tencereye koyup bolca soğuk su ilave edin. Kısık ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra 5-10 dk. daha ocakta tutun. Sonra tencereyi ocaktan alıp, ağzı kapalı bir şekilde mümkün olduğunca uzun süre (en az 1 saat) bekletin. Bakliyatınız geceden ıslatılmış gibi pişmeye hazır olacaktır.

* Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.

* Buzdolabının içinde kötü bir koku oluşmuşsa; 1 bardak sütü dolaba ağzı açık olarak koyun. Süt kötü kokuyu emecektir.

* Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.

*Haşlayacağınız yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı koyun ya da kaynatma suyuna 1 çoba kaşığı sirke koyun, çatlamasını önlersiniz.

* Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.

* Çikolata sosu hazırlanırken
içine biraz kahve konursa, tadı çok daha yoğun olur.

* Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

* Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

* Etleri pişirirken birkaç damla limon suyu veya sirke katarsanız, hem çabuk pişer hem de lezzetli olur.

* Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silin. Hem iyi temizler hem de kokuları giderir.

* Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için, içine bir parça kesme şeker koyun.

* Halı silerken
halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katarsanız
, bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz yıkandığını göreceksiniz.

* Küçük yanıklar için:
Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

* Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır, kaşınmayı ve şişmeyi önler.

* Fermuarlar sıkışıp takılırsa; fermuar dişlerinin üzerini kurşun kalemle karalayın.

* Gözlük camlarını
gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

* Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa:
Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

* Cam sil ile
deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

* Haşladığınız yumurtanın suyunu,
soğuduktan sonra çiçeklerinize dökün. Yumurta kabuğundaki yoğun kalsiyum haşlama suyuna geçer.

* Sigara küllerini saksınıza koyarsanız
yapraklardaki kurt böcek vs. yok edersiniz.

« Son Düzenleme: 21 Ocak 2009, 09:22:08 Gönderen: günbatımı »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #10 : 21 Ocak 2009, 08:53:40 »
 &))   s4))

----------------------------------------

Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile delin. Daha kolay pişecektir.

Büyük miktarda patatesiniz var ise torbanin içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.

Kullanılmış limon kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsaniz bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksiniz.

Sarımsaklarınızı her zaman elinizin altında hazır bulundurmak istiyorsanız kabuklarını soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak muhafaza edebilirsiniz. Ayrıca bu yağ yemeklerinize salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.

Peyniri kolay rendelemek için 15 dakika buzlukta bekletin.
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2009, 09:03:26 »
Fazla miktarda patatesiniz var ise torbanın içerisine bir adet elma koyun. 8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önler.

Kullanılmış limon ve portakal kabuklarını rendeleyip şeker ile karıştırın. Kavanozun içerisinde buzdolabında uzun bir süre saklayabilirsiniz. Böylece pasta yaparken elinizin altında hazır bulunur.

Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.

Bisküvileriniz veya kurabiyeleriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.

Balın saf olup olmadığını anlamak için,
baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa, içinde un veya nişasta var demektir.

Elma Sirkesi
Soyulmuş elma kabuklarını atmayın. Bir kavanoza koyun. Üzerini kapatacak kadar, kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı toz şeker koyun. Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar vermez.

Buzdolabındaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular oluşturabilirler. Bunu önlemek için, buzdolabınızın içine vanilyaya batırdığınız pamuk koyarsanız, hem kötü kokuyu önlemiş, hem de yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.


Makas ve bıçaklardaki pas lekesini çıkarmak için en iyi çare gazdır. Pas olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü bir kumaş parçasıyla kurulayın.

Yeni aldığınız kazakların tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat buzdolabının buzluğunda bekletin. Tüylenmesi önlenir.

Ütü yaparken, ütüleyeceğiniz gömlek, etek gibi giysilerin altına çarşaf, perde, havlu gibi geniş satıhlı eşyalar koyarsanız ikisi birden aynı anda ütülenecektir.

Sararmaya başlayan beyaz giysilerinizi bir kaşık oksijenli su kattığınız 1 litre ılık suda 1 saat bekletin.

En iyi örgü-triko ütüleme metodu, giysini altına nemli bir bez yaymak ve üzerine hafif, kuru bir bez koymaktır. Kuru bezin üzerinden fazla bastırmadan ütüyü geçirin. Sıcak ütüyü asla yünün üzerine direkt olarak koymayın. Örgüyü hep tersten ütüleyin.

Eğer kazaklarınız eski bir görünüme bürünüp, üzerinde yer yer iplik kümecikleri oluştuysa üzülmeyin. İşte size yepyeni ve yumuşak bir kazak elde etmenin yolu: Önce elinizle iplik kümeciklerini ayıklayın. Sonra kıl bir fırça ile örme yönünün tersinde kazağınızı fırçalayın. Kazak ipliklendikcçe bu işlemi tekrarlayın. Kazağınızın yepyeni olduğunu göreceksiniz.

« Son Düzenleme: 21 Ocak 2009, 10:01:06 Gönderen: Nefer »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2009, 10:35:23 »
* Gözlügünüzün vidasi çok çabuk çıkıyorsa, vidayı takmadan önce, vidanın gireceği deliğe renksiz oje damlatın, vidayı öyle takın.

* Fırında tavuk kızartacağınız zaman, bir limonu ikiye bölün. Yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.

* 2 Çorba kaşığı yoğurdu,
sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve biraz da zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır.

* Hazırladığınız kekin ortasına
malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.

* Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için, bir kesme şeker ya da limon suyu koyun.

* Kesilmis ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.

* Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız, onları çamaşır dolabınıza koyun. Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlarsınız.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktaları
« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2009, 10:50:40 »
* Vazo içerisinde bulunan canlı çiçeklerin daha uzun süre dayanabilmeleri için, sularına 2-3 damla çamaşır suyu eklemeniz yeterli olur.

* Tül perdelerinizi yıkarken,
yıkama suyuna 2-3 çorba kaşığı toz şeker atarsanız, çok daha beyaz olduklarını görürsünüz.

* Çelik tencerelerin parlaklığını eski haline getirebilmek için,
ısıtılmış sirkeli yumuşak bir bezle ovalayarak güzelce silin ve durulayın. Sonra da yumuşak bir bezle kurulayın.

* Bahçenizde bulunan güllerin kök kısmına Mart ayı içerisinde, 5-6 cm. derinliğe çukurlar açın ve 2-3 diş sarımsağı bu çukurlara gömün. Bu şekilde yaz döneminde oluşacak zararlı böceklere karşı önlem almış olursunuz.
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #14 : 24 Ocak 2009, 09:22:00 »
Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika fırınlayın.

Çekmeceleri içini boşaltmadan temizlemek istiyorsaniz elektrik süpürgesinin ucuna ince bir çorap geçirin.

Fırında tavuk kızartacağınız zaman üzerine koyduğunuz baharatlardan içine de koyun. Böylece daha lezzetli olur.

Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.

Mantarların daha lezzetli olmasi için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu koyun 5 dakika bekletin. Daha sonra pişirin.

Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
*~*~* TUĞRA *~*~*