Gönderen Konu: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar  (Okunma sayısı 75869 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #15 : 25 Ocak 2009, 11:27:18 »

2 Çorba kaşığı yoğurdu sulandırılmış 1 çorba kaşığı salçayı ve biraz da zeytinyağını derin bir kabin içerisinde karıştırın. Fırına koymadan önce tavuğun her tarafına sürün. Çok daha lezzetli olacaktır.

Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün bir şekilde kesildiğini göreceksiniz.

Hazırladığınız kekin fırında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

Pişirdiğiniz sebzelerin renklerini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya da limon suyu koyun.

Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için önce tavayı ocağa koyup iyice ısıtın sonra yağı döküp kızdırın. Daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın altını kısın.

Kesilmiş ve açık havada kalmış soğan zararlıdır. Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #16 : 30 Ocak 2009, 10:44:55 »
Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze bölümünde muhafaza ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.

Kızarttığınız tavuğun tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini istemiyorsanız tavuk parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve süzgeci üzerine oturtun. Buharda ısıtılan tavuk lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.

Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torba içerisinde elma ve armut ile saklayın.

Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.

Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.

Soğan sarımsak kesmeden önce parmaklarınıza limon suyu sürerseniz istemediğiniz kokulardan kurtulmuş olursunuz.

Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içerisine bir iki dal maydanoz atın.

Lambalarınızın üzerine kullanmadığınız kokularınızdan veya biraz vanilya sürerseniz lambalarınızı yaktığınızda mis gibi koku yayılacaktır.( Fazla sürmeyin.)

Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları dolabınıza koyun. Böylece hoş kokmasını sağlarsınız.

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler - Püf Noktalar
« Yanıtla #17 : 04 Şubat 2009, 19:41:35 »
    * Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken şaşırtıcı sonuçlar alabilirsiniz.

    * Limon sert ise, kesilmeden evvel bir iki dakika sıcak suya batırınız, daha sulu olur.

    * Buzdolabınızın iyi soğutması için içine bir torba tuz koyun. Tuzun dolaptaki nemi aldığını göreceksiniz.

    * Balıkları temizlemeden yarım saat kadar dondurucuda bekletirseniz, temizleme işi sizi daha az yorar. Balık pişirirken hiç de hoş olmayan bir koku kaplar evi. Bunu önlemek için de kabın veya tavanın içine birkaç defne yaprağı atmayı deneyin.

    * Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasını engellemek için buzdolabının içine başaşağı yerleştirin.

    * Açılmakta direnen cam kavanozların altına sert bir şekilde vurursanız açılacaklardır.

    * Yeterince olmamış limonlardan beklenildiği kadar su çıkmaz. Tıpkı çok sert limonlardan da çıkmadığı gibi. Bu tür limonları kesmeden önce, birkaç dakikalığına çok sıcak suya batırıp bekletin. Limonların daha fazla su verdiğini göreceksiniz.

    * Eğer naneyi doğrayarak kullanacaksanız üzerine biraz şeker serpin böylece nanenin kokusunu arttırmış olursunuz.

    * Pirinç, fasulye, mercimek, kuru bakla vb. saklarken böcek oluşmasını önlemek için, kavanoz ya da kutunun içine iki-üç diş sarımsak koyun.

    * Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.

    * Çok yağlı taze süt, kaynatılırken çoğu kez dibi tutar. Tencerenin dibini temizlemek de güç olur. Bunun için sütü kaynama kabına koymadan önce, kabı temiz su ile çalkalayın. Kurutmadan içine sütü döküp kaynatın. Dibi tutmayacaktır.

    * Havucun rengini kaybetmemesi için kaynayan suyun içinden aldıktan sonra hemen soğuk suyun altına tutup birkaç dakika bu şekilde bekletin.

    * Tuz topaklanıyorsa tuzluğun içine birkaç adet pirinç koyun. Pirinç tuzun rutubetini alacak ve topaklaşmayı önleyecektir.

    * Ekmekler bayatladığı zaman, fırında birkaç dk. kurutup robotta çekin, galeta unu haline getirin. Bir kavonaza koyun ya da dondurucuya atıp gerektiği zaman kullanın. (Özellikle köftelerde)

    * Kaşar peynirinin kurumasından şikayetçiyseniz ağzı kapalı bir kavanoz içinde muhafaza edin.

    * Kabuklarını soyduğunuz meyvelerin kararmalarını önlemek için limonla ovun.

    * Domatesler pörsümüş ise yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.

    * Mumların ömrünü uzatmak için kullanmadan iki saat önce buzdolabının derin dondurucusuna koyarak bekletin.

    * Patates soyarken üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.

    * Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.



     
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Giysilerin ömrünü uzatacak öneriler
« Yanıtla #18 : 07 Şubat 2009, 11:28:42 »

Bu önerilere dikkat edin, kıyafetlerinizin ömrü uzasın. İşte sizlere Kyıfetlerinizin ömrünü uzatacak pratik öneriler.

Bazı insanlar için "malını temiz kullanır, yıllarca giyer de eskimez" denir. Onların bu başarısının gerisinde yatan, giysilerini özenli kullanıyor olmalarıdır. Aslında siz de çok basit hususlara dikkat ederek kıyafetlerinizi uzun yıllar eskitmeden kullanabilirsiniz.

Bunun için kıyafetin kumaşının özelliklerini bilmek ve ona göre muamele etmek yeterli. Bütün tekstil ürünlerin hammaddesi ve en küçük yapı birimi elyaftır. Elyaf da ikiye ayrılır; doğal elyaf, yapay (sentetik) elyaf.

Doğal elyaflar da bitkisel elyaf ve hayvansal elyaf olarak ikiye ayrılır.

Doğal elyaf; tohumdan elde edilen (pamuk elyaf), gövdeden elde edilen (keten, kenevir, jüt, rami), yapraktan elde edilen (sisal kendiri, Manila keneviri) ve meyveden elde edilen (koko elyaf) olarak dörde ayrılır. Hayvansal elyaf, kıl kökenli (yün, moher, kaşmir, angora, deve tüyü, kıl keçisi) ve salgı kökenli (doğal ipek) olarak ikiye ayrılır. Bu elyaflardan elde edilen kumaşların özellikleri ise şöyle:

İpek kumaşlar: Gerçek ipek dut yaprağı yiyen ipek böceğinden elde ediliyor. Suni ipek ise kavak, köknar, söğüt gibi selülozca zengin olan ağaçlardan kimyasal yollarla elde edilen liflere denir. İpek çok sağlamdır. Elastiktir, çekmez, kolay buruşmaz ve çok çabuk kurur. Isı ve ışığa duyarlıdır. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmeli, hafif ısıda ütülenmelidir.

Yünlü kumaşlar: Yünün en önemli özelliği keçeleşmesidir. Bundan yararlanarak kumaş yüzeyi tüylendirilip keçeleştirilerek kaşe üretilebilir. Yünlü kumaşlar özel bakım gerektirir. Kesinlikle yıkanmamalı, kuru temizleme yapılmalıdır. Yüksek oranda nem çekme kapasitesine sahiptir. Ütü bezleri kullanılarak ütülenmeli. Rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır.

Pamuklu kumaşlar: Çok dayanıklıdır ama kolay kırışır. Hafifliği ve yumuşaklılığı nedeniyle yazlık giysilerde, iç çamaşırlarda, havlu ve spor giyimde tercih edilir. Esnektir. Elde yıkanabilir. Ancak nemli bırakılmaması yani yıkandıktan sonra hemen kurutulması gerekir. Sağlıklıdır ve serin tutar.

Keten kumaşlar: Ketenin mukavemeti pamuktan daha iyidir. Pamuktan parlak, nem çekme özelliği yüksek, esnekliği azdır. Çabuk buruşur. İri gözenekli oluşu hem cildin nefes almasını, hem de buharlaşmasını kolaylaştırdığı için serin tutar. Bu özelliği dolayısı ile sıcak havalarda kullanılır. Takım elbise, pantolon, gömlek ve etek için tercih edilir. Pürüzsüz ve tüysüz oluşu; keten kumaşın çabuk kirlenmesini önler. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmelidir.

Kaşmir kumaşlar: Kaşmir keçisinin yününden elde edilir. Lifleri uzun ve çok ince olduğu için parlak görünüme sahiptir. Yumuşak ve hassas bir kumaştır. Kuru temizleme yöntemi ile temizlenmelidir.

Tertemiz giysiler için bunları bilmelisiniz

Yünlü giysilerin temizliği

Yünlü giysileri çıkardıktan sonra ceplerini boşaltın ve serin bir yere asın.

Yünlü takım elbiselerdeki kırışıklıklar, kısa süre banyo buharında tutulduktan sonra gece boyunca asılı bırakılırsa düzelir. Veya nemli bir bez üzerinden ılık ütü ile ütülenebilir.

Yünlü giysilerin daha uzun ömürlü olması için 2 gün üst üste giydikten sonra bir gün dinlendirilmesi gerekir.

Belli periyotlarla ince ve sert kıllı bir fırça ile fırçalanmalı.

Pamuklaşmaması için çitilemeden yıkayın. Çamaşır makinesinde yıkamayın ve kesinlikle sıkmayın.

Yün için uygun deterjanları tercih edin veya saf beyaz sabunu rendeleyerek toz haline getirip kullanın.

Asmadan kurutun. Bunun için file tipi çantaları kullanabilirsiniz. Yine kurutma makinesinde, güneşte veya soba yakınında kurutmayın. Mümkünse kuru temizlemeyi tercih edin.

Saf yün giysiler yıkandığında çok çeker. Bunu aklınızdan çıkarmayın.

Trikoların temizliğinde de bunlara dikkat edin.

Polyester giysilerin temizliği

Polyester sentetik bir kumaş olduğu için yüksek ısıya dayanıklı değildir. Yıkarken ve ütülerken buna dikkat edin.

Kadife giysilerin temizliği

Kirlenmiş koyu renk kadife kıyafetler tuzla temizlenebilir. Temiz bir fırçayı, temiz ve kuru bir tuza batırarak giysiye kuvvetle sürün. Lekeler gidecek, kullanılmaktan doğan parlaklık kaybolacaktır.

Ayrıca eskiyen pantolonlardaki parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın, sonra çok sıcak su ile ütüleyin. Parlaklık kaybolacak.

Haber Aktüel
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #19 : 08 Şubat 2009, 13:43:18 »
Ütünün sararttığı çamaşırın sararan kısmını nemlendirin. Üstüne mısır nişastası serpin. Sonra, bir bez aracılığıyla, nemli kısmı ütü ile kurutun. Leke yok olur.

Deri kaplı mobilyalar portakal ve ya limon kabuğuyla ovulursa yeni görünüşlü olur.

Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesini çıkarmanın en kolay yolu saf gliserin ile ovmaktır. Yarım saat bekledikten sonra her zamanki gibi yıkayın.

Kaplardaki kireci temizlemek için kabın içine yumurta kabuklarını bırakıp kaynatın.Veya bir miktar sirke döküp kaynatın. Kireç'in yok olduğunu göreceksiniz.

Kadife kaplı koltukların kadifeleri sirkeli suyla silinirse parlar.

Lavabonuzdan gelen kötü kokuyu gidermek için içine bir avuç kaya tuzu atın. Koku yok olacaktır.
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2009, 13:50:38 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #20 : 09 Şubat 2009, 10:56:05 »
    * Tuz bazen sütü keser. Bu nedenle, beşamele ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

    * Çatlamış bir yumurtayı haşlamak için,
çatlak yerine bir dilim limon sürünüz, yumurtayı bir kaşığın içine koyarak sıcak suya ( kaynar değil ) batırınız. Su kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra olacaktır.

    * Haşladığınız ıspanağın suyuyla mayonezinizi kolaylıkla boyayabilirsiniz, değişik bir garnitür olur.

    * Sosisleri çatlamadan kızartmak için daha evvel bir kaç yerinden bir İğne ile deliniz.

    * Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını sağlamak için, büyük delikli rende kullanınız.

    * Et suyu pişerken ateşin durumu çok önemlidir. Suyunu alacağınız eti önce çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın, sonra hafif ateşte kaynamaya bırakın. Bu süre içinde etin tadının ve lezzetinin tencerenin içinde kalıp sinmesi için, mümkünse kapağın kenarını hamurla kapatın.

    * Ayva reçeli yaparken
eğer ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olmasını isterseniz, kaynayan şeker, suyunu iyice çekmeden ayvalar içine atılmalıdır. Yahut ayvaları evvelce pişirip yumuşadıktan sonra şekerini katmalı, hafif ateşte iki saat pişirmelidir. O zaman rengi de güzel olacaktır.

    * Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olması için, kızartma ununa bir tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz.

    * Kızartma yaparken
tavadaki yağın çatlayıp patlaması haklı olarak ürkütür. Ama içine bir tutam kadar tuz atarsanız, yağın patlamasını önlemiş olursunuz.

    * Dolmanıza yeni bir tat katmak için, içine kızarmış ya da ufalanmış kestane katmayı deneyebilirsiniz.

    * Bazen fırında pişirdikleriniz kurur, kavrulur, sertleşir. Bunu önlemek için, fırının içine, bir bardak kadar su koyun. Göreceksiniz, pişirdikleriniz çabucak kavrulup kurumayacaktır.

    * Açtığınız hamurun hafif olması için bir miktar maden suyu katabilirsiniz.

    * Izgarada et pişirirken
, etin bir yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman fazla bekletmeden çevirin. İkinci yüzü bildiğiniz gibi pişirin, sonra yine çevirin. Yani bir yüzü iki, öteki yüzü bir kez pişirin. Etiniz daha yumuşak olacaktır.

    * Balığın çıtır çıtır kızarması için,
önce biraz sütün içine batırın. Sonra unlayın tavaya atın.

    * Evde yapılan marmelatların
içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.

    * Pişireceğiniz pilavın
tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik bir dilim limon koyun ya da birkaç damla limon sıkın.

    * Pizzanızın daha yumuşak olması için hamura sade unun yanı sıra, patates nişastası da katmayı deneyin.

    * Reçel yaparken
kaynarken karıştırmak gerekirse, muhakkak tahta kaşıkla karıştırılmalıdır.

    * Evde salça yapıyorsunuz ama
çok sulu oldu. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.

    * Etin yumuşak olması için pişirmeden önce zeytinyağında bir süre bekletin.

    * Yumurta haşlarken çatlamaması için yumurtayı bir kepçe yada kaşık içinde su dolu bir kabın içine koyun.

    * Soğan kavururken renginin canlı olması için biraz tuz serpin.

    * Pasta yaparken kullanacağınız meyveleri, uzun süre dayanmaları için toz şekere bulamayı unutmayın.

    * Pişeceğiniz mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.

    * Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içine bir tatlı kaşığı şeker atın.

    * Ispanak pişirirken çok az miktarda su koyun. Ağır ateşte kendi bıraktığı suyla pişerse daha leziz olur.

    * Çorba kaynatırken her an taşma tehlikesi vardır. Birkaç tane buz parçası atarsanız taşmayı engellemiş olursunuz.

    * Tavuk haşlarken veya et suyu hazırlarken suya bir parça havuç, soğan ve kereviz sapı (veya maydanoz) konursa haşlama suyu çok lezzetli olur.

    * Patates püresi yaparken kullandığınız tuz kadar şeker de katarsanız daha iyi koyulaşır ve daha lezzetli olur.

    * Fırında tavuk pişirirken
üstüne sürdüğünüz yağa şeker ilave ederseniz nar gibi kızaracaktır.

    * Buzluktan çıkan etin çabuk çözülmesi için bir kaba soğuk su ve tuz koyduktan sonra içine eti koyun.

    * Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı koyarsanız tereyağının yanmasını önlemiş olurunuz.

Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #21 : 09 Şubat 2009, 12:36:18 »
Arkadaşlar; bu bölümde kendi keşfettiğiniz pratik yöntemleri de paylaşmanızı bekliyoruz.

Ayrıca uyguladığınız pratik yöntemlerden, püf noktalardan aldığınız olumlu ya da olumsuz sonuçları da

bildirirseniz, hem faydalı olur, hem de renk katmış olursunuz...
s4))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #22 : 10 Şubat 2009, 10:20:00 »
Kurumamış kan lekesinin üzerine biraz nişasta serpmek ve nişasta kuruduktan sonra fırçalamanız yeterlidir. Kurumuş lekeler için de bir litre suya katacağınız iki yemek kaşığı amonyak işinizi görecektir. Leke bu karışım ile fazla bastırılmadan silinirse yok olacaktır.

İçinde yağ beklemiş şişeleri temizlemek için şişenin içerisine sirke ile parça halinde kaya tuzu atmalı ve iyice sallamalı. Bol su ile çalkaladıktan sonra şişeler ilk hali gibi olur.

Meyve suları örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin .Yıkadığınız zaman tertemiz olacaktır.

Limon kolonyası kullanarak oluşan çay lekesini çıkarabilirsiniz.

Halınız yağ lekesi olmuşsa karbonatla bunu temizleyebilirsiniz.Yağın üstüne bol karbonat döküp, biraz ovmak yeter, kuruduktan sonra iyice fırçalayın. Lekenin yok olduğunu göreceksiniz.

Muşamba ve marleylerdeki ayakkabı izleri ile diğer lekeleri çıkarmak için tiner kullanılır. Tiner bulunmadığı zamanlarda ise sirke aynı işi yapacak güçtedir.

İçinde yumurta kaynattığınız su mineral bakımından oldukça zengin olduğu için soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayabilirsiniz.

Tıkanan lavabolarınızı kaynar sodalı su ile açabilirsiniz. Tıkalı yere döküp bir müddet bekleyin.

Donmuş camlarınızı tuza batırılmış nemli bezle silerseniz buzu rahat çözersiniz.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #23 : 11 Şubat 2009, 10:02:36 »
Kumaşlardaki tükenmez kalem lekelerini ispirtoyla silerek veya kumaşın o kısmını ispirtoya yatırarak çıkarabilirsiniz.

Bir bezi gliserine batırarak camları bu bezle silerseniz, gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine engel olur.

Eğer yıkanmayacak kumaşınız ruj lekesi olduysa alkolle silerek kolayca çıkarabilirsiniz.

Paslanmış demir malzemenizin üzerine bir miktar çinko parçası ekledikten sonra az miktarda sülfürik asit koyulmuş su içerisinde bekletirseniz pastan tamamen kurtulabilirsiniz.

Yağlı boya lekelerinden kurtulmak için lekeyi eter veya asetonlu bezle silmeniz yeterli olacaktır.

Giysilerinizde oluşan ter lekelerini amonyak şişesinin ağzına tutarak temizleyebilirisiniz. Kokuyu ise yarım çay kaşığı sirke karıştırılmış suya batırılan süngerle silerek yok edebilirsiniz.

Eğer lekeleri temizledikten sonra o bölgede renk açılması var ise o bölge seyreltik asetik asit çözeltisine batırılmış sünger ile silinirse rengin eski halini alması sağlanır.
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #24 : 12 Şubat 2009, 09:44:35 »
* Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.

* Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

* Parlakligini yitirmis bir sürahiye
eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.

* Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.

*  Pişirirken tencerenin dibi tuttuysa
bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir.




Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #25 : 12 Şubat 2009, 09:47:29 »

Yumurta haşlarken suya biraz sirke katınca, en ince kabuklu yumurta bile çatlamıyor. Tecrübe edilmiştir... &))
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2009, 18:34:59 Gönderen: günbatımı »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #26 : 17 Şubat 2009, 19:03:58 »

* Buzdolabınızdaki bazı meyve ve yemeklerin kokusu öteki yemekleride sarar. Küçük bir kaba biraz süt koyup dolabınızın bir köşesine yerleştirirseniz, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.

* Balık kızartırken çıkan kötü kokuyu önlemek için yağa limon suyu sıkın. Böylece aynı yağı başka bir kızartmada da kullanabilirsiniz.

* Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat yada kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.

* Kızartma yaptığınızda mutfağınıza koku yayılmasını istemiyorsanız bir kapta sirkeli su kaynatın.

* Ekmek tahtasının kokusunu gidermek için ikiye böldüğünüz bir limonun kesik yüzüyle iyice ovun.

* Karidesi haşlarken etrafa yayılan kokuyu gidermek için haşlama suyuna iki çorba kaşığı sirke katın.

* Elden sarımsak-soğan kokusunu çıkarmak için; eller sabunla yıkandıktan sonra, metal bir yemek kaşığını elinizde tutup musluk suyunun altında bir süre bekletmek faydalı olacaktır.
        
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #27 : 17 Şubat 2009, 19:11:02 »
Pilavın veya yemeğin suyunu fazla kaçırdıysanız, pişirmeye tencerenin kapağı açık bir şekilde devam edin. Fazla su buharlaşıp uçacaktır. Su normal seviyeye gelince, kapağı kapatarak pişirmeyi tamamlayabilirsiniz... (Bu benim keşfim  ;) )

Bulaşık makinenizin parlatıcı kısmına sirke koyun. Hem; herzamanki kullandığınız parlatıcı görevini yapacak, hem de daha sağlıklı ve ekonomik bir yöntem kullanmış olacaksınız... (Bunu da arkadaşımdan duymuştum, uyguluyorum sonuç  &)) )
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #28 : 17 Şubat 2009, 19:35:33 »
Ben burada arkadaşlarımdan duydum: Eğer deterjan kapağının altına (bulaşık makinesinde) bir çay kaşığı deniz tuzu yada şu iri tuzlardan birini atarsanız, pırıl pırıl oluyor veee denedim harika berraklıkta çıktı bulaşıklar! Denemeye değer bence...

Alıntı
« Son Düzenleme: 17 Şubat 2009, 20:09:28 Gönderen: günbatımı »
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Pratik Bilgiler-Püf Noktalar
« Yanıtla #29 : 17 Şubat 2009, 20:08:51 »
Bu arada bulaşık makinası demişken, ilginç ve garip bir uygulama da yazmak istiyorum. Bulaşık makinasında sebze meyve yıkayanların sayısı hiçde az değil. Bi komşumuz ıspanağı çok güzel yıkadığını söylemişti. Hiç denemedim ama ilginç bi durum... Paylaşmak istedim. :icomsupr:

Alıntı
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana