Gönderen Konu: Ramazan Bayramlarında Konaklarda Merasim ve Tebrik  (Okunma sayısı 2689 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ramazan Bayramlarında Konaklarda Merasim ve Tebrik
« : 01 Ağustos 2013, 01:40:24 »

Ramazan Bayramlarında Konaklarda Merasim ve Tebrik


Ramazan Bayramı’na beş – on gün kala bayram için gerekli olanlar alındığı gibi erkekler ve hanımlar da bayramlık elbiseler diktirir, çocuklara da kendi isteklerine göre yeni elbiseler yaptırırlardı. Kübera dairelerinde herkes kendine ağır ve kıymetli elbiseler hazırlardı. Kâhya, divan efendisi ve mühürdar efendi hizmetlerine hane sahibi tarafından elbiselik çukalar, şallar, hanım tarafından bütün ev halkına süslü çamaşırlar, aşçıbaşıya som ipek bel futası diğer aşçılara ipekle karışık futalar konur, hepsi bohçalara sarılarak ayrı ayrı dağıtılırdı. Bunların hanımlarına ve konaktan çırağ çıkarılmış ve evlendirilmiş kalfalara da süslü bayram elbiselikleri, çocuklarına çamaşırlar alınır, ev ve konaktaki çalışanlara yine kendi arzularına göre elbiseler diktirilir, çocukların ebeleri olan hanıma, konaktaki gedikli ağalara ve diğer hizmet eden hademelere de icabına göre elbiselik çukalar ve çamaşırlar hazırlanırdı.

Ev ve konaklarda çalışanların elbiseleri bayramdan önce biçilir, dikilir, hazırlanır, verilecek çamaşırları da herkesin kadem ve derecesine göre ayrılır, birer bohça içinde konup hazır edilirdi. Bu çamaşırlar ve içlerine konan bahşişler bütün selamlık halkına hanım adına bayram gecesi ayrı ayrı dağıtılırdı.

Konaklarda aşçıbaşı bu gece için özel olarak un kurabiyesiyle, un helvası yapar, süslü bir tepside üstü sarı varaklarla bezenerek ve tepsinin kenarlarına balmumundan şema’lar yapıştırılıp yakılarak hareme gönderilirdi. Kurabiye ve helva içeride alıkonur, tepsiye kırmızı kese içinde aşçıbaşıya ve sahanlar içinde de diğer aşçılara bahşişler konarak tepsi iade edilirdi. Herkes halince Ramazan Bayramları’na böyle itina gösterir, her sınıf halk bayramın sevincine katılırdı.


Kaynak: Osmanlı Âdet, Merasim ve Tabirleri Toplum Hayatı, Abdülaziz Bey, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, Sayfa 261-262, İstanbul, Haziran 1995


Haber Merkezi | 02 Temmuz 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi