Gönderen Konu: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı 2009  (Okunma sayısı 40796 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #15 : 24 Ağustos 2009, 12:51:04 »

Bahçıvan Güveci



MALZEMELER
2 Adet patlıcan
2 Adet domates
3 Adet çarliston biber
2 Adet kuru soğan
1 Baş sarımsak
Yarım kilo kuşbaşı koyun eti
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
Tuz, karabiber, kimyon

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alaca soyarak, boyuna dörde kesin.
Ardından enine ikiye kesin.
Tuzlu suda 30 dakika bekletin.
Yıkayıp, suyunu süzün.
Üzerine piyazlık doğranmış soğanları, kabukları soyulmuş srımsakları, iri doğranmış çarliston biberleri ve domatesleri, tuzu, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın.
10 Dakika sebzeler suyunu salana dek bekletin.
Güveç tenceresine eti alın.
Et suyunu bırakıp, çekene dek kavurun.
Et suyunu iyice çekince sebzeleri tencereye dizin.
Üzerine yarım su bardağı ayçiçek yağını gezdirin.
Güvecin ağız kısmını alüminyum folyo ile kapatıp, tencerenin kapağını kapatın.
Çok kısık ateşte pişirin.

Beyaz Bülbül Tatlısı



Malzemeler

3 Adet yufka
125 gr margarin
1 Su bardağı badem
2 Çorba kaşığı tozşeker
1 Adet yumurta akı
1 Tatlı kaşığı tarçın
Bir tutam karanfil tozu
Şerbeti için :
3 Su bardağı tozşeker
3 Su bardağı su
Yarım limonun suyu
Süslemek için :
Hindistancevizi ve yeşil fıstık

Hazırlanışı

    * Öncelikle şerbeti hazırlayın.
    * Bunun için su ve şekeri kaynatın.
    * Limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın.
    * Yufkaları düzgün bir zemine alıp önce dörde, sonra 8 eşit parçaya bölün.
    * Dövülmüş bademi, tozşeker ve yumurta akını karıştırın.
    * Bir tutam karanfil tozu ile tarçını ekleyin.
    * Bu harcı yufkaların geniş tarafına koyun.
    * Önce rulo şeklinde sarın, sonra gül şekli verin ve tepsiye dizin.
    * Erimiş margarini üzerlerine gezdirin.
    * Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
    * Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 25 dakika pişirin.
    * Fırından alıp, üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
    * Ortalarına gül suyu dökün.
    * Hindistancevizi ve yeşil fıstık ile süsleyip, servis yapın.
    * NOT : Arzuya göre ortalarına gül suyu dökün.

Haber7

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'a özel mucizevi tarif
« Yanıtla #16 : 25 Ağustos 2009, 00:25:43 »
Ramazan'da yediğiniz içtiğiniz birbirine karışabilir. İşte Metabolik dengeyi sağlayan mucizevi tarif..Diyetisyen Selahattin Dönmez, metabolik denge sıvısı tarifi verdi. Bu tarifi de bulan kendisi. Üstelik 7 yıldır uyguluyor ve çevresine de öneriyor.

Dönmez bu tarifi NTV'de yayınlanan "Haber merkezi Haftasonu" programında anlattı.



Dönmez ayrıca iftarda ve sahurda beslenme tüyoları verdi.. Sağlıklı beslenme adına önemli bilgiler aktardı.

Normal zamanda 4 öğünden iki öğüne düşüldüğüne dikkat çeken Dönmez, Sağlıklı beslenme için yapılacak püf noktaları şöyle sıraladı:

Sebze tüketeceklerini, ette beyaz eti tercih edeceklerini, az tuz tüketeceklerini zaten herkes biliyor. Ne yediğiniz ne miktarda tükettiğiniz önemli..

Susuzluğu Ne Giderir?

Susuzluğu gidermek için birincil kural iftardan sahura kadar açık limonlu çay içmektir. Limonlu olmasının temel nedeni iftarla sahur arasında yediğiniz yemeklerin içindeki kalsiyum, çinko, demir gibi minerallerin emiliminin azalmasını engellemek içindir.

İkinci susuzluğu giderebilecek besin tabii ki su.. İftarda arada ve ikinci arada ve sahurda tüketmek lazım. Sahurda iki bardak suyun gün içindeki susuzluğu giderdiğini biliyorum. İftarda bir bardak su ve aralarda birer bardak su içmek lazım.

İşte Metabolik Dengeyi Sağlayan Sıvının Tarifi

İçerisindeki özel bileşenlerin vücuttaki yemekle birlikte alınan kalorinin daha az alınmasını sağladığını ifade eden Dönmez, vücudun yağ yakma mekanizmasını açığa çıkardığını söyledi. İşte o tarif:

Üç litre suya iki orta boy elmayı (yeşil elma)

4 eşit parçaya dilimleyerek koyuluyor.

Limonu kabuklarıyla 4 eşit parçaya bölüp koyuyoruz.

Bir tatlı kaşığı tane karabiber, bir tatlı kaşığı tane karanfil, bir dal veya rulo kuru tarçın koyuyoruz.

Yaklaşık 15-20 dakika kaynattıktan sonra süzdüğümüzde inanılmaz derece rahatlatıyor.

İftardan ve sahurdan sonra birer su bardağı tüketmekle vücudunuzda çok güzel metabolik denge sağlar.

İftarda Düzen Nasıl Olmalı?

İftarda düzen şöyle olmalı: İftar birinci ve ikinci ara öğünü, sonra da sahur.. Dört öğün şart.

İftar öğünü, iftardan 1.5 saat sonra ara öğün olmalı (meyve de olabilir) sonra 1.5 saat sonra yine bir ara öğün yapmalı. (çeşitli ve az porsiyonlu besinler)

Sahursuz oruç tutanlar kan kolestrol düzeyleri kan yağları yükseliyor, iyi huylu kolestrol düşüyor. Sahur mutlaka yapılmalı.

İftar Ve Sahurda Neler Yemeli?

İftarda su bardağı su hurma ve açık çay tüketmeli. Taneli çorba içmeli. Sonra küçük tabak kurubaklagil yemeği. Et sote kuşbaşılarla olabilir. Veya bir tabak sebze yemeği olabilir. Yanına kase yoğurt. Kiloları iyi ise iki avuç içi büyüklüğünde pide tüketebilir.

Aralarda meyve yada süt. Yada iki ara ögün yapmazlarsa bir porsiyon sütlü tatlı güllaç olabilir.

Sahurda mutlaka çorba olmalı. Sizi gün boyu tok tutacak. Yanına peynirli gözleme veya tost. Veya iki yumurtayla yapılmış omlet olabilir. Yulaflı çavdarlı tam taneli ekmek olarak tüketilmeli.

internethaber
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2009, 00:28:01 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı turk_ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 194
    • Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #17 : 25 Ağustos 2009, 02:17:45 »
Ellerinize sağlık çok uğraşmışsınız da hangi hanım gelir de buradan tarif alır ya :) okumak bile zor geldi bana :)

kurufasulye pilav çorba yanında da tatlı alsana iftar :D

Espiritüel yaklaştım sadece lütfen ciddiye almayın.
Her açan senin gülün, hergünse benim günüm
Gözyaşı insan külüyse, her yakan insan sözü
Kıvılcım sözün özüyse, ayrılık yakar gözü
Tek gören gönül gözüyse, kelamım gönül sözüm

Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #18 : 25 Ağustos 2009, 14:10:42 »
Teşekkürler,  :)
--------------------------------------------------

Hurmalı yemek tarifleri
 
İftar sofralarının vazgeçilmezlerden hurmanın birbirinden farklı yemek çeşitleri olduğunu biliyor muydunuz?

Hurmalı Kuzu Yahni



İçindekiler

1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan, iyice kıyılmış.
500 g zar şekline kesilmiş kuzu eti, mümkünce but.
300g tatlı patates, küp küp doğranmış.
2 çay kaşığı toz kişniş
2 çay kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı domates püresi
50g çekirdekleri çıkarılmış hurma
2 çorba kaşığı kişniş, büyük parçalar halinde.

Hazırlanışı

Yağı tavada kızdırın, içine soğanı ve kuzu etini atın. Hızlıca et hafif pembeleşene kadar kızartın.

Tatlı patatesleri ve baharatları ekleyin, iyice karıştırın. İçine ½ litre kaynayan su, domates püresi ilave edin kaynamaya bırakın.

Ağzını kapatıp 15 dakika patatesler ve kuzu eti yumuşayana kadar kaynatın. Ateşten almadan 10 dakika önce hurmaları ilave etin. Üzerine kişniş serpip kuskusla servis yapın.

Afiyet olsun.

Hurmalı Safranlı Tavuk ve Pilav



İçindekiler

1 çay kaşığı zeytinyağı
500g derisiz, kemiksiz tavukgöğsü (lokmalar halinde parçalanmış)
½ çay kaşığı kristal kaya tuzu, ayrılmış.
¼ çay kaşığı karabiber (yeni çekilmiş)
1 ½ kâse soğan (doğranmış)
¼ çay kaşığı safran teli (ezilmiş ve ayrılmış)
2 baş sarımsak kıyılmış.
2 kâse domates suyu.
6 tam çekirdeği çıkarışmış hurma (dörde bölünmüş)
2 kâse su
1 kâse pilavlık pirinç
3 taze soğan (ince kıyılmış)
Limon parçaları (isteğe bağlı)

Hazırlanışı

Yağı geniş bir tavada orta ateşin üstünde kızdırın. Tavuğun üzerine ¼ çay kaşığı tuz ve biberi ilave edin. Tavuğa tavaya atın ve 5 dakika soteleyin, her tarafı kızarsın. Tavuğu tavadan alın; ılık tutun. 

Soğanı, 1/8 çay kaşığı safranı ve sarımsağı tavaya atın; 5 dakika ya da soğanlar ölene kadar soteleyin. Ayırdığınız tavuğu, domates suyunu ve hurmaları ilave edip üstünü kapatın. Ateşin altını kısın ve 15 dakika pişirin. Sonra üstünü açın 10 dakika daha pişirin. Ateşten alın.

¼ çay kaşığı tuz, 1/8 çay kaşığı safran, 2 kâse us ve pilavı bir tavaya atın ve kaynatın. Üstünü kapatın, ateşi kısın ve 20 dakika, pirinç suyunu çekinceye kadar demlendirin.

Tavuk karışımını pilavın üzerinde verin. Doğranmış yeşil soğan ve limon parçalarıyla da süsleyebilirsiniz.

Bu yemek 6 kişiliktir. (Yarım kâse pilav ve 2/3 kâse tavuk karışımı)

Afiyet olsun...

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #19 : 25 Ağustos 2009, 21:36:17 »
Sahurluk

Kisve (Bir Tür Açma)




Malzemeler;

2 su bardağı ılık süt

1 su bardağı sıvıyağ

1 paket yaşmaya

1 tatlı kaşığı şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 yumurta

Aldığı kadar un, (Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur olucak kadar)

Oda ısısında yumuşamış tereyağı veya margarin

Kıyılmış maydanozla karıştırılmış ezilmiş yağlı beyaz peynir

Hazırlanışı;

1 paket yaşmayayı ılık sütün içinde eritin, sıvıyağı tuzu, şekeri ekleyin karıştırın yavaş yavaş yoğurarak un eklemeye başlayın (tarif anneme ait olduğundan unu ölçemedim). Yumuşak ama toparlanan bir hamur oluncaya kadar un ekleyebilirsiniz ama dikkat edin hamur sert olmasın. Yoğurma kabının ağzını hava almıyacak şekilde kapatın ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandığında yani hacmi iki katı kadar arttığında tezgaha alın ve hafifçe silindir haline getirdikten sonra 10 eşit parçaya bölün.

Bunlardan 5'ini alıp merdaneyle tabak büyüklüğünde açın. Açılan hamurların üstüne yumuşamış tereyağını bolca sürün veya yayın. Hepsini üst üste koyun.

Merdaneyle bu üst üste konulmuş hamurları birlikte normal hazır yufka büyüklüğüne gelinceye kadar açın.

Bıçakla veya hamur kesme ruletiyle sigara böreğinin yufkasını keser gibi eğer büyük istiyorsanız 8 üçgen parçaya biraz daha küçük isterseniz 12 üçgen parçaya kesin.

Eğer peynirli istiyorsanız; üçgenlerin geniş kenarlarına harçtan biraz yerleştirip rulo yapın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.

İsterseniz bazılarını boş da yapabilirsiniz fotoğraftakilerden çörekotlu olanlar 12 parçaya bölünerek ve boş olarak yapıldılar yani daha ufaklar diğer öndeki peynirlilere göre.

Diğer 5 parça hamura da aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsideki açmaların üzerine yumurta sürüp 200C derece fırında kızarıp kabarıncaya kadar pişirin.

Kadınlarkulubü

PATATESLİ AÇMA:



4 su b. un
1 p. kurumaya
1 çay b. süt
1 çay b. su
1 çay b. sıvıyağ
1 yumurta
1 tatlı k. tuz
1 tatlı k. tozşeker
125 gr margarin

İç harcı için:

4 patates
1 soğan
100 gr kıyma
1 çorba k. biber salçası
pulbiber,karabiber,tuz

HAZIRLANIŞI:

Karıştırma kabına unu alın. Kuru maya ile karıştırın.Ortasına sütü,sıvıyağı,suyu ve yumurtayı ,tuzu ve şekeri koyun. Ortasını karıştırın daha sonra etrafındaki unları da alarak hamur haline getirin. Hamurdan irice bezeler yapın. Bezeleri elinizle açın. Üzerine yumuşamış margarini
elinizle yayın.Diğer tarafta soğanı sıvıyağla soteleyip üzerine kavrulmuş kıymayı,salçayı ve patatesi alın. Tuz ve baharatları alarak karıştırın.

Harç soğuduktan sonra açılmış yağlı bezelerin üzerine paşlaştırın. Hamurları tek tek rulo yapıp açma şekli verin.Yumurtanın sarısını üzerine sürüp çörekotu veya susam serpin.180 derecede pişirin.ilk sıcaklığı çıkınca servis yapın.

Oktay Usta
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2009, 01:08:28 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #20 : 26 Ağustos 2009, 11:20:40 »
Beyran Çorba



Malzemeler :

· 1 kg kemıklı gerdan
· kırmızı bıber
· tuz karabıber
· 10 dıs sarımsak
. Limon

Hazırlanışı:

Kemıklı etı duduklude ıyıce lıme lıme olana dek pısırın.tuzunu ve karabıberını koyun.pılav yapın.tabaga once pılavda bır kasık koyup yayın.uzerıne sıcak sıcak etı ve suyunu koyun.uzerıne arzunuza gore ezılmıs sarımsak lımon suyu ve kırmızı bıberını ekleyın.unutmayın et ne kadar cok pısıp ozlenırse o kadar guzel olur.

nuüveforum

Güveçte Keşkek



Malzemeler

1 adet kuzu gerdan
Yarım kilo aşurelik buğday
1 baş soğan
 tuz
karabiber(çay kaşığının ucuyla)
15 litre su (6 su bardağı)
100 gr.tereyağı

Çay kaşığının ucuyla kırmızı biber YapılışıGerdan 15 saat kadar iyice yumuşayıncaya kadar güveçte haşlanır. Haşlandıktan sonra bir kepçeyle tencereden alınır. Diğer tarafta aşurelik buğday et suyuna atılır 1-2 kere tahta bir kaşıkla çevrilir. Suyu az ise üzerini 1 parmak örtecek kadar su ilave edilir. Yeterince tuz konur. Ilınmış olan gerdan ince ince didiklenir yemeğin içine atılır ve dövermiş gibi buğdayla etin birbirine yedirilmesi sağlanır.Koyulaştığı zaman 200 derecelik fırında 20 dk.daha pişirilir. Üzerine tereyağında eritilmiş kırmızı biber dökülür.Afiyet olsun..

yemektarifcisi.com

Kıymalı Tepsi Böreği



MALZEMELER:

HAMUR İÇİN
-1 su bardağı süt
-Yarım su bardağı sıvı yağ
-1 yumurta
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı kabartma tozu
-Aldığı kadar un (açmak için 1 su bardağı nişasta)

ÜZERİ İÇİN

-1 su bardağı sıvı yağ

BÖREK HARCI İÇİN
-150 gr. dana kıyma
-2 adet kuru soğan
-1- 2 sivri biber
-1 demet maydanoz
-1 küçük domates
-Tuz karabiber

YAPILIŞI:
HAMURUN YAPILIŞI
1- Bir tencerede 1 bardak süt yarım bardak sıvı yağ 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu karıştırılır.
2- Elenmiş un ile orta yumuşaklıkta bir hamur yapılır. 24 parçaya ayrılır.
3- Hamur parçaları nişasta ile 10- 12 cm çapında açılıp araları tekrar nişastalanır ve 12 adedi üst üste konarak iki grup yapılır.
4- Hamur grupları 35- 40 cm. çapında açılıp birinci parça yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
5- Üzerine kıymalı harç konduktan sonra diğer parça üzerine kapatılır ve hafifçe bastırılır.
6- Börek istenilen şekilde dilimlenir. Üzerine 1 su bardağı az kızdırılmış sıvı yağ kaşık kaşık dökülür.
7- Orta ısılı fırında pembe renkte pişirilir.

KIYMALI BÖREK HARCININ YAPILIŞI
1- Küçük doğranmış soğan biber ve maydanoz sapları 2 kaşık yağ ile hafifçe kavrulur.
2- Kıyma ilave edilir daha sonra domates rendelenir. Suyunu çekince ateşten alınıp tuz
karabiber ve doğranmış maydanoz yaprakları konur karıştırılır.

yemekteyiz.com

Hurmalı Elmalı Tart



İçindekiler:

2 kase un (yaklaşık 270 gr)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı toz tarçı
¼ çay kaşığı tuz
2 kase şeker
7 çay kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
1 büyük yumurta
2 büyük yumurta beyazı
¼ kase elma püresi
1 çay kaşığı vanilya tozu
1 kase hurma (doğranmış ve çekirdekleri çıkarılmış)
1 çay kaşığı un
1 ½ kase Yeşil Elma (yaklaşık bir büyük; soyulmuş ve doğranmış)
1 ½ kase Kırmızı Elma (yaklaşık 1 büyük; soyulmuş ve doğranmış)
½ çay kaşığı limon suyu (taz)
2/3 kase pekan cevizi (doğranmış)

Hazırlanışı:

Fırını 163 dereceye ısıtın.

Kuru ölçme kaplarına iki kase un ayırın ve bıçakla düzeltin. 2 kase unu, karbonat, kabartma tozu, tarçın ve tuzla geniş bir kapta fırçayla çırpın. Kenara ayırın.

Şekeri ve yağı geniş bir kaseye alın ve mikserde yüksek hızda 2 dakika ya da kabarıncaya kadar çırpın. Yumurta ve yumurta beyazlarını ekleyin ve her eklemeden sonra iyice çırpın. Vanilya ve elma püresini ilave edip karıştırın. Un karışımını şeker karışımına yavaş yavaş ilave edin. Hamur sertleşene kadar karıştırın.

Hurmaları bir çay kaşığı unla, elmaları da limon suyuyla hafifçe karıştırın. Hurmaları, elmaları ve cevizleri un karışımına ilave edin ve hepsi karışana dek karıştırın. Hamuru 33x20 santimlik üzerine pişirme spreyi kaplı pişirme kabına dökün. Isıttığınız fırında 1 saat beş dakika kadar pişirin.

Tamamen soğumasını bekleyin.

onlınehurmacı
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Himmet

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 849
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #21 : 26 Ağustos 2009, 17:27:31 »
Akşamın yaklaştığı şu saatlerde yemeklere bakmadan geçemedim. Hepsi bir birinden güzel tarifler. Himmet kardeş, sütlacı yapsın da bizi  davet etsin. Bakarsın geliriz. :)

Aman efendim ne demek? Misafirlerimizin başımız üzerinde yerleri var.Sizler gibi kıymetli bir aileyi misafir etmek bizleri pek memnun eder.Ne zaman isterseniz kapımız açıktır. Buyrun gelin. :)

Bu arada Kütahya'nın Ramazan-ı şerife mahsus olan Tahinli Pidesi var bilirsiniz.Bizim beyefendi ile tadını unutamadık.Bu pidenin nasıl yapıldığını araştırarak, terkibi ile gelebilseniz ne iyi olurdu.Bu vesile ile eşinizede selamlarımı bildiririm..
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

Çevrimdışı Himmet

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 849
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #22 : 26 Ağustos 2009, 17:36:37 »
Hurmalı tarifler çok ilginç.Ama tatlı ile tuzluyu bir arada düşünemedim.Nasıl olur acaba? Denemek lazım.  :S
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #23 : 27 Ağustos 2009, 00:31:18 »
Bohça Böreği



Malzemeleri;

- 3 yufka
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- 1 şişe soda

İçi için;

- 150 gr. kıyma
- 2 patates ( haşlanıp rendelenmiş )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 iri boy soğan
- Tuz ve karabiber

( yemeklik doğranmış soğanları ve kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz, sonra içine tuz, karabiber ve rendelenmiş patatesi ekleyip içimizi hazır hale getiriyoruz )

Yufkanın bir tanesini açıp üzerine soda ve yağ karışımını sürüyoruz, sonra bir kenarını yarıya kadar katlıyoruz ve soda yağ karışımı tekrar sürüyoruz, karşı kenarı da katladığımız kenarın üzerine katlayıp dikdörtgen haline getiriyoruz.

 Bunun üzerine de karşımdan sürüp bir ucunu ortasına getiriyoruz tekrar karışım sürüp diğer ucunu da en üste gelecek şekilde katlayıp kare yapıyoruz. Artı biçiminde kesip 4 kare elde ediyoruz. Karelerin içine malzememizi koyup bohça gibi katlıyoruz. Bu işlemi diğer 2 yufkaya da uyguluyoruz.

Daha sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp çöreotu ve susam serpip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

neseersoy.blogspot

Halbur Hurması



Malzemeler;

1 yumurta

1 çay bardağı tereyağ

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım paket kabartma tozu

Tuz,Aldığı kadar un,Kızartmak için tereyağ

Hazırlanışı;

Bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak elde sıkılıp resimdeki şekil verilir.

Tereyağda kızartılır.

frmtr.com
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2009, 01:24:49 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #24 : 27 Ağustos 2009, 15:08:02 »
Kremalı Mantar Çorbası



Malzemeler.

1 Adet küçük boy soğan
250 Gr mantar
1 Adet limon suyu
1 Çorba kaşığı tereyağı
2 Çorba kaşığı krema
1 Çorba kaşığı un
Yeterince tuz, karabiber ve su

Hazırlanışı

Yağı bir tencerede kızdırın ve soğanı yemeklik doğrayıp, yağda pembeleştirin. İçine unu ilave edip hafif sararana dek kavurun. Mantarları limonlu ve tuzlu suda haşlayın. Daha sonra çıkartıp küçük küçük doğrayın. Kavrulmuş olan unun içine mantarların suyundan ekleyin.
Su kaynamaya başladığında içine mantarları, krema, tuz ve karabiberini ilave edip 10 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis yapın

nüveforum

Beli Kırık



Malzemeler

5 adet orta boy patlıcan
400 gr köftelik kıyma
2 adet soğan
3 adet orta boy domates rendesi
6-7 adet sivri biber
1 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
3-4 diş sarmısak Tuz karabiber kekik

Yapılışı;

Patlıcanların kabuklarını alacalı soyarak tuzlu suda bekletin.Bu arada kıyma ve rendelenmiş soğana tuz karabiber ve kekiği ekleyerek yoğurun. Yoğurduğunuz harçtan yuvarlak yassı köfteler hazırlayın.Tuzlu sudan çıkarttığınız patlıcanları tamamen kopartmadan enine 1 parmak kalınlığında dilimlere ayırın.Hazırladığınız köfteleri patlıcan dilimlerinin arasına birbirinden kopmamasına dikkat edilerek yerleştirin.Köftelerin yerleştirilmesiyle kıvrılıp yarım ay şeklini alan patlıcanları yağlanmış tepsiye yerleştirin.

Patlıcanların üzerine domates rendesi ilave edin. Salçayı 1 bardak su içerisinde ezin. Hazırlanan karışıma 1 çay kaşığı tuz da ekleyerek tepsiye dökün. Patlıcanların aralarına sivri biberler ve birkaç adet sarmısak yerleştirin.Tencere de patlıcanları ve köfteleri kızarıncaya kadar pişirin.Sıcak olarak servis yapın.Afiyet olsun..

yemektarifcisi.com

Karamel Soslu Islak Hurma Pudingi



İçindekiler:

Puding için:

•20 hurma (çekirdekleri çıkarılmış, blenderdan geçirilmiş)

•1 kase sıcak su (hurmaları macun yapmak için)

•1,5 çay kaşığı karbonat (una karıştırılacak)

•50g tereyağı

•100g yumuşak kahverengi şeker (pudra şekeri gibidir rengi kahverengi)

•2 yumurta

•200g un

Karamel sos için:

•100g yumuşak kahverengi şeker

•200ml süt kreması

•1 çay kaşığı vanilya (ya da vanilya özü)

•1 çorba kaşığı tereyağı

Hazırlanışı:

Puding:

Şekeri ve yağı kabarana kadar krema haline getirin. Unu, hurma macununu ve yumurtaları ekleyin iyice karıştırın. Karışım yumuşak olmalı sert ve katı olmamalı. Yumuşatmak için su ilave edebilirsiniz. Fırın tepsisine su koyun. Onun için başka bir küçük tepsi ve içine de karışım. Bu şekilde, 80 derecelik fırında 45 dakika pişirin.

Sos:

Sos kaynayana kadar bir tavada pişirin. Ateşi kapatın. Pudingi sosla servis edin. Yanına dondurmada kullanabilirsiniz. .

(timeturk.com)-onlınehurmacı
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Çorbayı nasıl pişirmek gerekiyor?
« Yanıtla #25 : 28 Ağustos 2009, 12:17:43 »

Çorba iftar sofralarımızın baştacı... Peki çorbayı pişirirken nelere dikkat etmeliyiz ki nimetlerinden daha fazla yararlanalım..Çorbalar sofralarımızın baştacı... Hele ki Ramazan sofralarının vazgeçilmezi. Ancak Diyetisyen Selahattin Dönmez, çorbaların doğru şekilde pişirilmediğini söylüyor...



NTV'de bir programa katılan Selahattin Dönmez, çorbanın nimetlerinden daha fazla yararlanabilmek için dikkat edilecek noktaları sıralaladı...

KURU BAKLİYAT VE SEBZE OLMALI

Diyetisyen Selahattin Dönmez, çorbanın çok önemli bir besin olduğunu vurgulayarak "Çorba sadece hızlı bir şekilde tüketip doymak için içiliyor. Aslında düzenli olarak içilmeli, özellikle kuru bakliyat ve sebzelerin yer aldığı çorba içmenin insan sağlığı açısından çok büyük faydaları var" dedi.

KRONER KALP RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Kroner kalp hastalığına yakalanma riskinin düzenli çorba içenlerde önemli bir oranda düştüğünü ifade eden Dönmez, "Taneli olmuş olması, lif oranının yüksek olması sindirim sistemini rahatlatır" dedi.

KÜÇÜK PARÇAYA AYIRMAYIN SAATLERCE KAYNATMAYIN

Selahattin Dönmez, Türkiye'de çorbaların geleneksel metodla yapıldığı için besin değerini büyük oranda kaybettiğine de değindi ve küçük parçlara ayrılıp saatlerce kaynatılan çorbanın kalitesinin azaldığını belirtti.

TANELİ İÇİLEN ÇORBA DAHA FAYDALI

"Diri olmalı, yediğinizi algılamalısınız" diyen Selahattin Dönmez, taneli içilen çorbanın diğer sıvı kategorisindeki çorbadan daha uzun süre tokluk sağladığını da vurguladı.

Yeni nesil hazır çorbaların, evde yapılan çorbalardan bir farkı olmadığını da ifade eden Selahattin Dönmez, geleneksel kurutma yöntemiyle, koruyucu katkı maddesi kullanılmadan hazırlandığını belirtti.

LİF İÇERİĞİ YÜKSEK UNLA YAPILMALI

Hazır çorbaların içinde kuru baklagiller, mantar, ve domates bulunduğunu, kıvamlaştırıcı olarak çok daha sağlıklı, lif içeriği yüksek olan un ile yapıldığını anlatan Selahattin Dönmez, dünyanın en iyi bir kaç aşçısıyla yeni formüller geliştirildiğini ve tatlarının da evde yapılan çorbalara denk olabilecek niteliğe getirildiğini sözlerine ekledi.

İntenet haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #26 : 28 Ağustos 2009, 14:46:52 »
KOLAY ÇORBA

İftar yemekleri için çorba vazgeçilmezdir. İşte size hazırlanması kolay bir çorba tarifi



MALZEMELER

1 su b. mısır
1 su b.aşurelik buğday
tavuk suyu
terbiyesi için:
1 su b. yoğurt
2 yumurta
1 çorba k. un

üzeri için:

1 kase tavuk eti
tuz,nane
sıvıyağ,tereyağı

HAZIRLANIŞI:

Daha önceden hazırladığınız tavuk suyunun içine mısırları ilave edippişmeye bırakın. Mısırlar pişince haşlanmış buğdayları ilave edin.Bu arada yoğurt,yumurta sarısı ve un ile terbiye hazırlayın. Soğuk su ilave ederek kıvamını ayarlayın. Kaynayan çorbaya ilave edin.Daha sonra didiklenmiş
bir kase tavuk etini de çorbanıza ekleyin.

Başka bir tavadatereyağında taze veya kuru naneyi soteleyerek sos hazırlayın. çorbanızıntuzunu ayarlayıp servis kasesine alın. En son sosu üzerine gezdirin.

haber7

MANTARLI BİFTEK



1 kg. biftek

500 gr. mantar

6- 7 küçük patates

3 iri domates

1 kuru soğan

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

100 gr. tereyağ

1 çay kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber

½ çay bardağı su

Hazırlanışı;

Mantarlar yıkanır ayıklanır, ince doğranır. İki kaşık tereyağında sotelenir.Domatesler blendırda çekilir veya ince rendelenir. Salça, tuz, karabiber ilave edilir karıştırılır.Hazırlanan domtesli sos bifteklerin içine bir kaşıkla sürülür.

Mantar eşit miktarda bölünerek biftekler sarılır.Düdüklü tencereye sıralanır. Patatesler ve soğan soyulur. Onlarda yerleştirilir.(Soğan doğranmadan bütün olarak, lezzet vermesi için koyulur.)Kalan domates sosu, tereyağ, su yemeğin üzerine gezdirilir.

Pul biber, kekik ilave edilir üstü kapağı kapatılır. 10 dakika pişirilir. Tencereyi açıp etler bir fırın kabına aktarılır. Fırında 10 dakika kızartılır servis yapılır.

lezize.blogspot.com

BULGURLU DOLMA

İftara misafiriniz varsa veya kalabalık bir aile iseniz size bir seçenek; bulgurlu dolma. Rahatlıkla bulabileceğiniz ve yapılması zor olmayan bir tarif. Şimdiden afiyet olsun.



MALZEMELER

8 adet kırmızı biber
1 çorba kasesi ayıklanmış bulgur
1 adet büyük boy soğan
1 adet domates
1 kahve fincanı zeytinyağı
1,5 çorba kasesi su
Karabiber
Tuz  

YAPILIŞI

Biberleri alacak büyüklükte bir tencerenin içerisine su koyp kaynatın. Biberler kaynayan bu suda üç dakika haşlanır.Diğer taraftan ince kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun.Soğanlar sarardıktan sonra ayıklayıp, yıkanmış bulgur ilave edin.

İki dakika karıştırdıktan sonra rendelenmiş domates, karabiber ve tuz ilave edin.İki dakika daha karıştırdıktan sonra yarım çorba kasesi su ilave edin. Kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyin. Daha sonra hazırlanan bu içi , biberlere doldurun ve dolmaları alabilecek borcama yerleştirin. Bir çorba kasesi kaynar su ekleyin 150 derecelik fırına koyun, 45 dakika pişirilir.Yoğurtla yiyin.

BENEKLİ REVANİ TATLISI

İftarda yemek sonrası tatlıya kimse hayır demez. Evde hazırlanması zor olmayan güzel bir tatlı çeşidine ne dersiniz. İşte benekli revani için gerekli malzemeler ve hazırlanışı..



MALZEMELER

4 Kahve fincanı şeker
4 Kahve fincanı un
4 Kahve fincanı yoğurt
4 kahve fincanı irmik
4 Adet yumurta
1 Çay bardağı ayçiçek yağı
1.5 Paket kabartma tozu
2 Çorba kaşığı kakao
50 gr margarin

Şerbeti için :

2 Su bardağı tozşeker
2.5 Su bardağı su
1 Adet limon suyu
 
HAZIRLANIŞI

Şeker ile yumurtayı 10 dakika çırpın. Un, yoğurt, irmik, margarin ve kabartma tozunu ilave edin.Tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.
Bu karışımdan 1 su bardağı kadar ayırın. Ayçiçek yağı ile yağlanmış tepsiye dökün. Ayırdığınız 1 su bardağı karışıma 1 çorba kaşığı kakao ilave edip, karıştırın.Tepsideki tatlının üstüne kakaolu karışımı dökün. 180 Dereceli fırında kızarana dek pişirin.

Tatlı fırında pişerken şerbetini hazırlayın

Şekerle suyu 15 dakika kaynatın.İndirmeye yakın limon suyunu ilave edin ve ateşten alınp, soğumaya bırakın. Fırından çıkan tepsinin üzerine soğuk şerbeti dökün ve istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapın

Haber7
« Son Düzenleme: 28 Ağustos 2009, 17:44:29 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #27 : 28 Ağustos 2009, 17:38:16 »
  Tuğra kardeşim yeter. Oruç oruç yeterince iştahımızı kabarttın. Hepsi bir birinde lezzetli görünüyor. tatmış kadar olduk. :dragur:

Çevrimdışı turk_ay

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 194
    • Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #28 : 28 Ağustos 2009, 20:17:29 »
Sahurluk

Kisve (Bir Tür Açma)









abooo :) süper bu ya
Her açan senin gülün, hergünse benim günüm
Gözyaşı insan külüyse, her yakan insan sözü
Kıvılcım sözün özüyse, ayrılık yakar gözü
Tek gören gönül gözüyse, kelamım gönül sözüm

Yavuz Sultan Selim (Hadim-ül Haremeyn)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #29 : 29 Ağustos 2009, 19:00:43 »
YAYLA ÇORBASI

İftarda sıcak bir yayla çorbası hiç fena sayılmaz. Hazırlanması ve malzemesi kolay. Tüm sevdiklerinizle ile birlikte güzel bir iftar iftar yapmanız dileğiyle....



Malzemeler:( 8-10 porsiyon)

    * 1 yemek kaşığı un
    * 1 su bardağı yoğurt
    * 1 çay bardağı pirinç
    * 1 yumurta
    * 1 yemek kaşığı margarin
    * 1 yemek kaşığıkuru nane
    * tuz
    * kırmızı biber

Yapılışı:

   1. 10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.
   2. Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
   3. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir.
   4. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.(ben naneyi bu aşamada ilave ediyorum.Naneyi yağda kavurmuyorum.)
   5. Ocaktan alınır ve tuzu  ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir.
   6. Üzerine kuru nane veya hafif  kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir.

MANTARLI ET SOTE

İftar için farklı bir yemek çeşidi mantarlı et sote. Kolaylıkla temin edeceğiniz malzemeler ve yapılması kolay bir yemek çeşidi. İşte mantarlı et sotenin tarifi...



Mazlezemeler:

    * 750 gr dana kuşbaşı
    * 500 gr mantar
    * 1 adet büyük kuru soğan
    * 2 adet yeşil sivri biber
    * 1 adet domates
    * 2 diş sarımsak
    * 1 yemek kaşığı Domates salçası
    * 1 çay kaşığı Biber salçası
    * Tuz
    * Toz Karabiber
    * Toz Kırmızı biber
    * Kimyon
    * 1,5-2 su bardağı sıcak su
    * 1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
    * 1 yemek kaşığı margarin

 Yapılışı;

   1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.
   2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
   3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz  şekilde doğrayın.( Mantarları limonlu suda bekletirseniz  kararmaz)
   4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.
   5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.
   6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.
   7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.
   8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.
   9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur.) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et.  Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.


ALATURKA MAKARNA

İftar için vakti çok az olanlara küçük bir öneri. Alaturka makarna malzemesi az ve yapması çok hem kolay ve çabuk. İşte Alaturka makarnanın tarifi



Malzemeler

500gr makarna
60gr margarin
2kaşık sıvıyağ
150gr beyaz peynir
4-5dal dereotu ,su,tuz

Yapılışı

Makarnayı usulüne göre haşlayıp suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Tencere içinde yağları kızdırın; makarnayı buraya aktarın. 1-2dk karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Beyaz peyniri çatalla ezin; dereotunu çok ince kıyın ve makarnaya karıştırarak servise sunun.

GÜLLAÇ

Ramazan'da tatlılar börekler bir başka güzeldir. Ama hepsinin içinde güllaçın yeri bir başkadır. İşte evinizde yapıp sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir güllaç tarifi....



Malzemeler:

    * 6-7 yaprak güllaç yufkası
    * 1,5 lt süt
    * 2 su bardağı şeker
    * 1 su bardağı ceviz içi

Muhallebisi;

    * 1 paket hazır muhallebi (ben Dr.Oetker’in ürününü aldım)
    * 3 su bardağı süt

Yapılışı;

   1. 1.5 litrelik süt şekerle birlikte şeker eriyene kadar kaynatılır.
   2. Muhallebisi pişirilir.
   3. Kenarları yüksek olan bir tepsiye önce yufkanın biri yerleştirilir. Eğer yufkalar büyük gelirse kenarlarını kırın ve tepsinin içine koyun.
   4. Bu yufkayı 1 kepçe süt ile ıslatın. İkinci yufkayıda üzerine koyun ve sütle ıslatın. Bu aşamada biraz ceviz içi serpin. Üçüncü yufkayı da serin, sütle ıslatın.
   5. Bu aşamada muhallebinin tamamını yufkaların üzerine dökün.
   6. Diğer kalan 3 yufkayıda aralarına 1 er kepçe süt gezdirin. Katların arasına biraz cevizde serpebilirsiniz. En  üstüne ceviz serpip 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer ertesi gün servis yapacaksanız üst cevizini o zaman serpin.

HABER7
〰〰〰〰🐠