YAYLA ÇORBASIİftarda sıcak bir yayla çorbası hiç fena sayılmaz. Hazırlanması ve malzemesi kolay. Tüm sevdiklerinizle ile birlikte güzel bir iftar iftar yapmanız dileğiyle....
Malzemeler:( 8-10 porsiyon)
* 1 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 yumurta
* 1 yemek kaşığı margarin
* 1 yemek kaşığıkuru nane
* tuz
* kırmızı biber
Yapılışı: 1. 10 su bardağı kadar kaynamış olan suya yıkanmış, ayıklanmış pirinçler atılır ve pişinceye kadar kaynatılır.
2. Diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
3. Çorbanın suyundan yavaş yavaş alınıp bu karışıma ilave edilir.
4. Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.(ben naneyi bu aşamada ilave ediyorum.Naneyi yağda kavurmuyorum.)
5. Ocaktan alınır ve tuzu ilave edilir. Eğer öncesinde ilave edilirse çorba kesilir.
6. Üzerine kuru nane veya hafif kırmızı biberli yağ kızdırılarak gezdirilir.
MANTARLI ET SOTEİftar için farklı bir yemek çeşidi mantarlı et sote. Kolaylıkla temin edeceğiniz malzemeler ve yapılması kolay bir yemek çeşidi. İşte mantarlı et sotenin tarifi...
Mazlezemeler: * 750 gr dana kuşbaşı
* 500 gr mantar
* 1 adet büyük kuru soğan
* 2 adet yeşil sivri biber
* 1 adet domates
* 2 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı Domates salçası
* 1 çay kaşığı Biber salçası
* Tuz
* Toz Karabiber
* Toz Kırmızı biber
* Kimyon
* 1,5-2 su bardağı sıcak su
* 1 çay bardağından biraz az mısırözüyağı
* 1 yemek kaşığı margarin
Yapılışı; 1. Etleri sudan geçirip 1 litre su ile düdüklüde 25 dk pişirin.
2. Etler pişerken, kuru soğanı, yeşil biberi, domatesleri yemeklik doğrayın. Sarımsakların kabuklarını soyun.
3. Mantarları güzelce yıkayıp dörde yada beşe istediğiniz şekilde doğrayın.( Mantarları limonlu suda bekletirseniz kararmaz)
4. Etleri 25 dak sonunda genişce bir tencereye alın. İçerisine 1 kepçe düdüklüdeki et suyundan koyun.
5. Orta hararetli ateşte biraz suyunu çekene kadar pişir.
6. Doğranmış soğan, yeşil biberleri ve bir yemek kaşığı margarini (tercihe bağlı) tencereye ilave edin.
7. Soğan ve biber leri 5-7 dk ara ara karıştırarak pişir.
8. Daha sonra mantarları, domates, domates ve biber salçasını ilave et. Mantarlar suyunu salıp çekene kadar arada karıştırarak pişir.
9. Sıcak suyu ilave et (bunun yerine düdüklüdeki et suyundan da koyabilirsin fakat ağır olur.) ve sarımsakları içine doğra , 15-20 dk en kısık ateşte pişir. Etlerinden bir tane al, pişip pişmediğini kontrol et. Pişmiş ise altını kapat sıcak olarak servis yap. Pişmemiş ise biraz daha kaynattıktan sonra altını kapat. Etin suyunu siz istediğiniz gibi ayarlayın.
ALATURKA MAKARNAİftar için vakti çok az olanlara küçük bir öneri. Alaturka makarna malzemesi az ve yapması çok hem kolay ve çabuk. İşte Alaturka makarnanın tarifi
Malzemeler500gr makarna
60gr margarin
2kaşık sıvıyağ
150gr beyaz peynir
4-5dal dereotu ,su,tuz
YapılışıMakarnayı usulüne göre haşlayıp suyunu süzün ve soğuk sudan geçirin. Tencere içinde yağları kızdırın; makarnayı buraya aktarın. 1-2dk karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Beyaz peyniri çatalla ezin; dereotunu çok ince kıyın ve makarnaya karıştırarak servise sunun.
GÜLLAÇRamazan'da tatlılar börekler bir başka güzeldir. Ama hepsinin içinde güllaçın yeri bir başkadır. İşte evinizde yapıp sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir güllaç tarifi....
Malzemeler: * 6-7 yaprak güllaç yufkası
* 1,5 lt süt
* 2 su bardağı şeker
* 1 su bardağı ceviz içi
Muhallebisi; * 1 paket hazır muhallebi (ben Dr.Oetker’in ürününü aldım)
* 3 su bardağı süt
Yapılışı; 1. 1.5 litrelik süt şekerle birlikte şeker eriyene kadar kaynatılır.
2. Muhallebisi pişirilir.
3. Kenarları yüksek olan bir tepsiye önce yufkanın biri yerleştirilir. Eğer yufkalar büyük gelirse kenarlarını kırın ve tepsinin içine koyun.
4. Bu yufkayı 1 kepçe süt ile ıslatın. İkinci yufkayıda üzerine koyun ve sütle ıslatın. Bu aşamada biraz ceviz içi serpin. Üçüncü yufkayı da serin, sütle ıslatın.
5. Bu aşamada muhallebinin tamamını yufkaların üzerine dökün.
6. Diğer kalan 3 yufkayıda aralarına 1 er kepçe süt gezdirin. Katların arasına biraz cevizde serpebilirsiniz. En üstüne ceviz serpip 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Eğer ertesi gün servis yapacaksanız üst cevizini o zaman serpin.
HABER7