Gönderen Konu: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı 2009  (Okunma sayısı 22280 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
« Yanıtla #30 : 29 Ağustos 2009, 23:41:22 »

Kars Ketesi



Malzemeler:

2 su bardağı süt
1 su bardağı su
gr. pakmaya
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
250 gr. tereyağ(yufkaları yağlamak için)
200 gr. sıvıyağ(yufkaları yağlamak için)
2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)

Hazırlanışı:

Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir. On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir.Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır.

Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür.El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir.Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir



xxxecemxxx.blogcu.com


« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 00:31:08 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı alanyasultanı

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 35
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #31 : 30 Ağustos 2009, 00:42:44 »
Tuğra ellerine sağlık kardeşim.

Sahurda bu gün bizde tepsi böregi var fakat senin tariflerdenpatetesli boğaçayı denemeyi düşünüyorum. tekrar ellerine sağlık. o1))

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #32 : 30 Ağustos 2009, 11:41:02 »
Teşekürler afiyet olsun,

-----------------------

Tavuklu Bamya Çorbası.



Malzemeler:

1 tavuk butu
100 gr bamya kurusu
1.5 çay bardağı şehriye
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
2 litre soğuk su
yarım limonun suyu(bamyaları haşlamak için)

Yapılışı:

Önce bamyalarını ipinden çıkarmadan limonlu sıcak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın. İpinden çıkarın.
2 litre soğuk ile tavuk butunu 20-25 dakika kadar haşlayın ve sudan çıkarıp didin. Suyunu başka bir yere süzün.
Tavuğun kaynar suyundan tencereye 1 litresini aktarın. Şehriyeyi, tavuğu ve haşlanmış bamyayı ilave edin.
Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile salçayı ve kırmızı toz biberi kavurun.

Bu sosu tavuk suyuna ilave edin. Tuzunu istediğiniz kadar ilave ettikten sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatın.

*Sıcak olarak limonla birlikte ikram edebilirsiniz.

Terbiyeli Pazı Dolması



Malzemeler:

1kilo pazı
300gr. kıyma
2 kuru soğan
3-4diş sarımsak
2yemek kaşığı domates salçası
4-5 dal doğranmış maydonoz
4/3 bardak pirinç
Tuz
Karabiber

Terbiye için:

1kase yoğurt
1 yumurta

Yapılışı:

Pazılar yıkanır ve üzerlerine kaynamış su eklenir 5dk. öyle bekledikten sonra süzülür.Pazıları kaynar suya atınca çabucak dağılıyor.Bu şekilde yapmak daha kolay ve işe yarar.

Bir kapta bütün malzemeler karıştırılır ve pazılara sarılır.Tencereye dizilir.Üzerine bir tabak kapatılır dağılmasın diye.Dolmaları biraz geçecek şekilde kaynar su eklenir.Kısık ateşte su azalacak ve dolmalar pişecek kadar pişirilir.Suyu çok az kaldığında ve dolmalar piştiğinde,yumurtayla çırpılmış yoğurt üzerine dökülür bir iki taşım kaynatılıp kapatılır.Fazla bekletmeden yerseniz daha güzel olur. Afiyet olsun.

Ciğer Kavurması



Malzemeler:

1 kg dana ciğeri

1 adet büyük soğan(yada 2 orta boy soğan)

4 5 çorba kaşıgı sıvı yağ

1 çorba kaşıgı margarin yada tereyağ

1 çorba kaşığı sirke

yarım çay bardağı sıcak su

1-2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:

Ciğerin zarı ve sinirleri, temizlenip kesme şeker büyüklüğünde doğranır.(bu işlemi kasabınızda yapabilir).Soğuk su ile yıkanıp süzülür

Tavaya sıvıyağ ve margarin konur.Ciğer ilave edilir.Sirke,tuz ilave edilip tavanın kapağı kapalı bir şekilde ciğer suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavrulur.

Soğan piyazlık doğranır. Tavanın bir tarafına ciğerler çekilir ve boş kalan tarafa soğanlar konulur.Daha sonra ciğerler üzerine konur.Böylece tavada soğanlar altta ciğerler üstte olur.

Sıcak su ilave edilir. Kapağı kapalı bir şekilde suyunu tekrar çekene kadar kavrulur.Sıcak olarak servis yapılır

frmtr.com

Fırında Sütlaç



Malzemeler:

1kg.süt
1,5çaybardağı pirinç
1bardak şeker
vanilya
1 yumurta sarısı
1.5 yemek kaşığı pirinç unu(veya buğday nişastası)

Pirinci yıkayıp iki bardak suyla kısık ateşte pilav pişirir gibi haşlayalım.Sütü bir tencerede kaynatalım.İyice pişen ve suyunu çeken pirinci kaynayan süte ekleyelim.Pirinçte az su kalmış olsada ayırmadan onuda ekleyelim.Sütle pirinci 10 dk. kadar kaynatıp şekerini katalım,şeker miktarını damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz..

Bir kasede soğuk suyla ezdiğimiz nişastayıda ekleyelim.Bİr iki taşım kaynatıp altını kapatalım,vanilyayı katalım.Küçük güveç kaplarına veya fırına dayanıklı kaplara paylaştıralım.Yarım kase ılık hale gelmiş sütlaça bir yumurta sarısı karıştırıp her kasenin üzerine bir parça paylaştıralım.

Fırında kızarıp kahverengi olması için.Su dolu tepsiye kaseleri yerleştirip fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.Fırında yapmak istemezseniz,küçük kaselere paylaştırıp yumurta eklemeden tarçınla soğutarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

serinmavi.blogspot
« Son Düzenleme: 30 Ağustos 2009, 12:02:53 Gönderen: Nefer »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
« Yanıtla #33 : 31 Ağustos 2009, 00:08:20 »
BALLI KAYMAKLI AÇMA



Kullanılan malzemeler

3,5 su bardağı un

1,5 su bardağı ılık süt

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay bardağı sıvıyağ

1,5 çorba kaşığı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

İç malzeme

Kaymak, bal

Üzeri için

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı yoğurt

Maya ve unu karıştırıp ortasını havuz şeklinde açıp süt, sıvıyağ, şeker ve tuzu ilave edip yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp yarım saat bekletin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp biraz açalım ve içine bal kaymak karışımından sürelim rulo yapıp açma şeklini verelim. Yağlı kağıt serili fırın kabına koyalım üzerine yumurta sarısı ve yoğurt karışımını sürelim. 30 dakika mayalanması için bekletelim. 180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirelim

tunacetin.blogcu

Amasya Çöreği



Malzemeler:

3,5 su bardağı süt

½ su bardağı sıvıyağ

1 paket yaşmaya

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Aldığı kadar un

200gr. tereyağı

Ceviz (dövülmüş)



Hazırlanışı:

Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın.

Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.

Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın.

Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun.

Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin.

Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin.

Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin.

Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin.



amasya05.net

« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 00:25:03 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #34 : 31 Ağustos 2009, 12:26:59 »
Diplomat Çorbası



Malzemeler

- 1 tavuk göğsü ( Haşlanmış, küp küp doğranmış.)
- 1 orta boy kereviz
- 2 orta boy havuç
- 2 patates
- 1 kuru soğan
- 9-10 adet kornişon
- 1 çorba kaşığı tepeleme un, tereyağ
- Tavuk suyu, karabiber
Terbiye için:
- 1 yumurta sarısı
- 1/2 su bardağı turşu suyu

- Yağ ile küçük doğranan soğan kavurulur. Un eklenir, biraz daha çevirilir. Tavla zarı büyüklüğünde doğranan sebzeler ve kornişonlar ilave edilir. Biraz daha kavurduktan sonra tavuk suyu eklenir. Her zamanki gibi, çorba suyunu önce az koyup, gerekiyorsa sıcak olarak ilave etmeli.
-Sebzeler pişince önce doğranan tavuk etleri koyulur, sonra da turşu suyu ile yumurta sarısı çırpılır, biraz çorba suyundan alınarak ılıştırılır, çorbaya katılır. 5 dk. kadar kaynadıktan sonra ateşten alınır.
- Kereviz yapraklarıyla ikram edilir.

Not: Turşu suyu tuzlu olduğu için ilave tuza gerek yok. Yeterli oluyor

lamamutfakta.blogspot.

Domatesli Patlıcan Kayığı



Ramazanda iftara ne yapayım diyenlere güzel bir seçenek daha domatesli patlıcan kayığı. İşte yazın bulunması çok kolay malzemeler ve domatesli patlıcan kayığının tarifi:

MALZEMELER

4 Adet patlıcan
4 Adet domates
125 gr dil peyniri
1 Su bardağı ufalanmış ekmek içi
10 Adet siyah zeytin
4-5 Diş sarımsak
1 Çay kaşığı kekik
1 Çay kaşığı mercanköşk
4-5 Dal maydanoz
3 Çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI

    * Fırını 170 dereceye ayarlayın.
    * Peyniri zar şeklinde doğrayın.
    * Sarımsakları ince ince kıyın.
    * Domatesleri soyup, küçük dilimler halinde kesin.
    * Siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın ve küçük küçük dilimleyin.
    * Patlıcanları yıkayıp kurulayın.
    * Fırında 15 dakika közleyin ve ılınınca uzunlamasına ortadan ikiye kesin.
    * İç kısmını çıkarıp, derin bir kaseye alın ve minik parçalara kesin.
    * Ekmek içi, peynir, domates, sarımsak, zeytin, baharatlar, zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
    * Hazırladığınız bu karışımla patlıcanların içini doldurun.
    * Yağlanmış bir fırın tepsisine dizip, üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
    * Sıcak olarak servis yapın.

Cevizli Blgur Pilavı



İftar için farklı bir pilav yapmaya dersiniz. Malzemelerini yine rahatlıkla rahatlıkla temin edebilirsiniz yapması da kolay. Şimdiden afiyet olsun. İşte Cevizli bulgur pilavının tarifi...

Malzemeler

1 Adet soğan
1 Kahve fincanı sıvıyağ
1 Su bardağı ince bulgur
1 Çorba kaşığı kuşüzümü
2 Adet ince doğranmış sivri biber
1 Çorba kaşığı tereyağı
1 Tatlı kaşığı tarçın
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz

Hazırlanışı

    * 1 Adet soğanı rendeleyin.
    * Tencerede 1 kahve fincanı sıvıyağı kızdırın.
    * Soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
    * Üzerine 1 su bardağı suyu dökün.
    * Kaynayınca 1 su bardağı bulguru ilave edin.
    * 1 Çorba kaşığı kuş üzümü ve 2 adet doğranmış yeşil biberi ekleyin.
    * Kısık ateşte pişirin.
    * Bulgur suyunu çekinceye 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz ve tarçını da tencereye ilave edin.
    * Tüm malzemeleri karıştırın ve sıcak olarak serivs yapın.

Haber7

Bademli Hurmalı Panaforte



İçindekiler:

•200g eriyen siyah çikolata ya da aşçı çikolatası (doğramış)

•2 kase doğal badem

•1 kase hurma (çekirdekleri çıkarılmış ve kabaca doğranmış)

•100g vişne (kabaca doğranmış)

•1 ½ kase normal un (ortası çukurlaştırılmış)

•½ kase kakao

•250ml sıvı glikoz

•¾ kase pudra şekeri

Hazırlanışı:

Fırını 180 dereceye önceden ısıtın. (Fanlı fırınlarda 170 derece)Çikolatayı bir kasede kaynamaya yüz tutmuş bir tavadaki suyun üzerinde eritin. Sonra kenara ayırın.Bademleri, hurmaları, vişneleri, unu ve kakaoyu geniş bir kasede karıştırın.Glikozu ve şekeri bir tavaya koyun ve kısık ateşte şeker eriyene kadar pişirin. Şeker şurubunu iki dakika kaynatın.

Kuru malzemeleri ve çikolatayı ekleyin. İyice karışana kadar hızlıca karıştırın.Islak ellerler karışım yağlanmış 18x28x2,5 santimlik bir tepsiye yerleştirin.
Orta katta 20 dakika pişirin. (fanlılarda 15 dakika). Hala ıslak ve şerbetli görünebilir ancak soğudukça sertleşecek.Tepside iyice soğutun hatta bir gece beklesin. 30x3x5 santimlik dikdörtgenler şeklinde kesin.

Hava almaz bir kapta aralarında pişirme kağıdıyla beraber saklayın.

(timeturk.com)
« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 00:12:05 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı lalegül

  • yazar
  • ****
  • İleti: 513
    • Sidre.net
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #35 : 31 Ağustos 2009, 18:14:35 »
Bu kadar güzel tarifleri nasıl biraraya getirdiniz,

ellerinize sağlık.
Şu rahmete bakın ki,
insanlar bütün azalarıyla günah işlerken,
sadece diliyle yaptığı tövbeyle affolunuyor.

Aziz Mahmud Hüdai (k.s)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
« Yanıtla #36 : 01 Eylül 2009, 00:00:55 »
Teşekkürler,  :oops:

Tavuklu ve Sebzeli Börek



Malzemeler:

4 yufka
3 tavuk but
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
1 havuç
1 patates
2 kırmızı biber
1 fincan bezelye konserve
2 domates
tuz
karabiber
kırmızı biber
köri
2 kaşık zeytinyağ
16 dilim dil peyniri(taze kaşar peynir de olur)

Yapılışı:

Tavuk butlarını deri ve kemiklerinden ayıralım ve minik kuşbaşı doğrayalım ve zeytinyağıyla kavuralım,soğanı minik doğrayalım ve ete ekleyelim.6-7 dk. sonra sarımsak ve doğradığımız diğer sebzeler ekleyelim.Sebzeler pişince baharatlar ekleyelim.2 yufkanın arasını sıvıyağlı su ile ıslatalım ve 8 parçaya bölelim.Ortasına iç malzemeden koyalım,1 dilim dilpeyniri koyalım ve dolma gibi saralım.200C ısınmış fırında pişirelim.

Sucuklu Peynirli Gözleme



2 yufka
1 çaybardağı ufaltılmış beyaz peynir veya tulum peyniri
1 çay bardağı doğranmuş sucuk
1 çay bardağı doğranmış domates
2 yemek kaşığı maydonoz

Bütün malzeme minik doğranır ve karıstırılır.Yufka serilir bir ucu ortaya doğru katlanır ve üzerine orta kısımda kalacak şekilde malzemenin yarısı serpilir.Diğer uçlar üstüne katlanarak kare elde edilir.Teflon tavada orta ateşte her iki yüzü de kızarıncaya kadar pişirilir en son her iki yüzünede tereyağ sürülür ve dilimlenerek sıcak servis yapılır.

serinmavi.blogspot

« Son Düzenleme: 01 Eylül 2009, 00:12:40 Gönderen: Tuğra »
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #37 : 01 Eylül 2009, 07:22:21 »
Tavuk suyu çorba



malzemeler:

    * 1 adet tavuk göğsü
    * 1 adet tavuk but
    * 2 baş kuru soğan
    * 2 yemek kaşığı un
    * 3 diş sarımsak
    * 2 yemek kaşığı tereyağı
    * tuz
    * karabiber

hazırlanması:

1. tavuk butu derisinden ayırıp göğüs ve 2 baş kuru soğan ile birlikte haşlayın. haşlanmış etleri suyun içinden alıp minik minik doğrayın.

2. 2 yemek kaşığı unu 2 yemek kaşığı tereyağı ile ayrı bir çorba tenceresine alın. unun kokusu gidene kadar (yaklaşık 3-4 dakika) kavurun.

3. tavuğu haşladığınız et suyuna bir miktar kaynamış su ilave edin. (toplam 2 litre olacak kadar). bu suyu unun üzerine azar azar ekleyin.

4. sarımsakları dövün ve doğranmış tavuklarla birlikte tencereye ilave edin. çorbanın suyun kontrol ederek tuzunu ayarlayın. (kontrol etmenizin nedeni tavuk suyunun tuzlu olması). 10 dakika pişirin. bu arada tencerenin ağzını açık tutmaya özen gösterin.

5. en son servis yaparken üzerine çekilmiş karabiber serpin.

not:çorbanın tadı işkembe çorbasına yakın oluyor.

8 kişilik

Hünkar Beğendi



annemin tarifine göre yapınca yemeğin patlıcanlı kısmı (beğendisi) biraz fazla geliyor. kalan patlıcanı siz ertesi gün üzerine limon sıkarak patlıcan salatası yapabilirsiniz.

   1. Beşamel sos malzemesi:
          * 3-4 patlıcan
          * 3 çorba kaşığı un
          * 4 çorba kaşığı tereyağı
          * 2 su bardağı süt
          * 1 tatlı kaşığı tuz
   2. Et malzemesi:
          * 1/2 veya 1 kg kuzu eti, şeritler halinde kesilmiş
          * 2 diş sarımsak,doğranmış
          * 1 çorba kaşığı un
          * 1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
          * tuz
          * karabiber

Sosun hazırlanması:
1. Patlıcanları alimünyum folyoya sarıp ocağın üzerinde közleyin. Közlendikten sonra soyup ezin.
2. Un ve tereyağını kavurun.
3. Sütü azar azar yedirin.
4. Tuzu ekleyin.
5. Sosu ezilmiş patlıcanlarla karıştırın.
6. Tüm karışımı çukur bir tabağa alın.

Etin hazırlanması:
1. Etleri tavaya koyun ve suyunu çekene kadar az sıvıyağ ile pişirin.
2. Unu ekleyin.
3. Sarımsakları ve salçayı da ilave ettikten sonra tuz ve karabiberle lezzetlendirin.
4. Etleri bir borcama koyun.

Servis yaparken tabağa ilk önce beğendisini (sosunu) koyun. sonra beğendinin tam ortasına gelecek şekilde eti yerleştirin.

4 kişilik


Perde pilavı



 Not: tavuk göğüs yerine 1 bütün tavuk kullanın, pilavı tavuk suyuyla pişirin, hafif olmasını isterseniz beş çeşit baharat yerine sadece karabiber ekleyin, bir avuç kuş üzümü katın, tencerenin dibine badem serpin böylece hamurun üzeri desenli olur.

malzemeler:

   1. iç malzemesi
          * 4 adet tavuk göğsü
          * 1kg pirinç
          * 300g badem
          * 100g dolmalık fıstık
          * 2 yemek kaşığı beş türlü baharat(aktarlarda beş türlü baharat olarak satılıyor)
   2. hamurun malzemesi:
          * 3 yumurta
          * 5 yemek kaşığı yoğurt
          * 125g margarin
          * 1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ
          * 1 paket kabartma tozu
          * tuz
          * aldığı kadar un

hamurun hazırlanması:

1. bütün malzemeyi karıştırıp oldukça yumuşak bir hamur elde edin.

içinin hazırlanması:

1. pilavı diri olacak şekilde pişirin. tavukları haşlayıp küçük parçalra ayırın ve hafif yağda kızartın. bademleri kaynar suda bekletip kabuklarını soyun. sonra yağda kızartın.

2. büyük bir tepsiye pilav, tavuk, badem, dolmalık fıstık ve baharat (tuzu önceden katılmış) konulur. karıştırılarak güzelce harman edilir.

3. önceden hazırlana hamur bir küçük bir de büyük parçaya ayrılır. büyük parça merdane ile açılıp perde pilavının yapılacağı (margarinle yağlanmış) tencereyi kaplayacak şekilde yerleştirilir. pilav karışımı içine doldurulur. ayrılan hamur parçası merdane ile açılıp pilavın üzeri tamamen kaplanır. 1 saat 200C fırında pişirilir. ters çevrilerek servis yapılır.

Buğday Salatası



Malzemeler:

    * 2 su bardağı haşlanmış buğday
    * 3 adet domates
    * bir limon
    * 3 adet dolmalık kırmızı biber
    * yarım demet maydanoz
    * yarım demet taze soğan
    * yarım demet dereotu
    * 1 su bardağı haşlanmış mısır
    * 1 büyük boy patlıcan
    * tuz


Hazırlanması:

   1. Limonlu tuzlu suda haşlanan buğdayı süzüp soğumaya bırakın. Patlıcanları soyup zar büyüklüğünde doğrayıp kızartın. Peçetede fazla yağını alın.
   2.  Buğdayları servis tabağına alıp patlıcanları ekleyin. Biber ve domatesleri küçük küçük doğrayın. Maydanoz, taze soğan ve dereotunu incecik kıyın.
   3. Haşlanmış mısırla birlikte buğdaya katın. Tuzunu ayarlayıp yağ ve limon ilavesiyle tüm malzemeyi karıştırın.



Muhallebili Kadayıf



Tatlnın püf noktası yeneceği gün yapılması. Aynı gün yaparsanız kadayıf kıtır kıtır, ertesi gün yaparsanız yumuşak olur.

Malzemeler:

    * 300gr kadayıf
    * 6 yemek kaşığı toz şeker
    * 5 yemek kaşığı tereyağı
    * 1,5 su bardağı doğranmış ceviz

Hazırlanması:

   1. Kadayıfı 1-2 saat öncesinden derin dondurucuya koyun. Dondurucudan alıp kolayca kırarak tencereye koyun.
   2. İçine yağı, şekeri lave edip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pembe hale gelince cevizi ekleyin. Ateşten alıp soğutun.

Muhallebi Malzemeleri:

    * 1kg süt
    * 4 yemek kaşığı un
    * 2 yemek kaşığı mısır nişastası
    * 2 türk kahvesi fincanı toz şeker
    * 1 yumurta
    * 1 paket vanilya
    * 1 küçük paket (süt paketinde) krema

Hazırlanması:

   1. Krema hariç tüm malzemeyi muhallebi gibi pişirip soğutun. Soğuduktan sonra içine kremayı ekleyip mikserle karıştırın.
   2. Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen borcama serin. Üzerine muhallebiyi yayın. Kalan kadayıfı da serin.

Portakal Ağacı
Afiyet olsun
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
İftar ve sahurda sakın eksik etmeyin!
« Yanıtla #38 : 01 Eylül 2009, 16:41:37 »

Hem iftarda hem de sahurda sofranızdan eksik etmeyeceğiniz tek şey...

Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdaların önemli olduğunu vurgulayan Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin oruçlu insanı gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.



Uzun ve sıcak günlerde tuttuğumuz oruç bedenimizi bir hayli yoruyor. Orucun bir gayesi de aç kalarak nefsin terbiye edilmesi olsa da, ibadetlere ve günlük çalışma hayatına devam edebilmek için iftar ile sahur arasındaki sürede vücudun yeniden enerji toplaması gerekiyor. Gün boyu vücuttan eksilen vitamin ve minerallerin yerine konulması için ağır yağlı, hamur işi gibi tokluk sağlayan ama besleyici olmayan yiyecekler yerine besin değeri yüksek sağlıklı bir beslenme programı uygulanması önem taşıyor.

Hastalarına sunduğu doğal önerilerle dikkat çeken Bitkisel tedavi ve biyoenerji uzmanı Dağıstanlı Ayşet Şarifova'nın Ramazan'la ilgili de farklı tavsiyeleri var. Hormonsuz ve taze gıdalarla beslenmeyi önemseyen Şarifova'nın ilk önerisi, paketlenmiş hazır meyve suları yerine evde taze mevsim meyvelerinden hazırlanacak kompostoların tüketilmesi şeklinde.

Özellikle sahurda, yemeğe başlamadan yarım saat önce komposto veya su ile midenin hazırlanması gerektiğini belirten Şarifova, kompostonun kan temizleyici özelliği bulunduğunu ifade ediyor. Ayşet Şarifova'nın önerisi elma, kayısı, erik ve böğürtlenden oluşan bir karışım. Şeker hastalarının kompostoya şeker katmaması gerekiyor.

Sahurda yemekten önce doğal vitamin özellikleri olan beyaz lahana, havuç ve kırmızı şekerpancarı suyundan oluşturulan içeceği de kan temizleyici özelliğiyle oruç tutacaklara tavsiye ediyor. Ancak bu da şeker hastaları için uygun değil. Ayşet Şarifova'nın önerilerine göre, sahurda yemek yeme âdeti olanlar bu sıvıları aldıktan sonra önce çorba, ardından tek çeşit hafif bir yemek alabilir. Yağlı ve kızartılmış yemeklerden kaçınılmalı. Yemek aceleye getirilmeden yavaş yavaş ve lokmalar uzun süre çiğnenerek yenmeli. Su ve diğer sıvı içecekler yemek bittikten 2-3 dakika sonraya bırakılmalı. Kahvaltı tercih edilmişse yanında açık çay ya da sütlü kakao içilebilir.

Hızlı yemenin ve yemekten hemen sonra yatmanın vücuda zararlı olduğuna dikkat çeken Ayşet Şarifova, "Bu durumda iç organlar yorulur ve erken yaşlanır. Bu yüzden hem yavaş yemeli hem de uyumadan önce yarım saat beklenmeli. İdeal olan süre bir saattir. Mümkünse yürüyüş yapılmalı ve sonra yatılmalı." diyor. Oruçlu insanın gün boyunca diri ve enerjik kalabilmesi için sahurda aldığı gıdalar önemli. Şarifova, güneşte kurutulmuş elma, kayısı, erik, armut vb. yiyeceklerin gün boyu dinamik tutacağını söylüyor.

İFTARDA YEMEKLERİ BİRDEN TÜKETMEYİN

Bitkisel tedavi uzmanı Ayşet Şarifova'nın iftar önerileri ise şöyle: İftarı 1-2 adet hurma ve yarım bardak kefirle açın. Kefir yoksa ayran ya da yoğurt da olabilir. Orucunuzu açtıktan sonra hemen yemeklere geçmek yerine, hem midenin yemeğe hazırlanması hem de dolu mideyle namaz kılma zorluğu yaşamamak için akşam namazını kılmak doğru olur. Yemeğe komposto ve su gibi içeceklerle başlayın.



Ardından çorba, salata veya cacık olabilir. Salatanın içinde mutlaka yeşillikler ve salatalık bulunsun.



Mideyi zorlamamak için asıl yemeğin tek çeşit olmasına dikkat edin. Kızarmış ve aşırı yağlı yemeklerden kaçının. Su ve çay gibi içecekler yemeğin ortasında değil sofradan kalktıktan en az 5 dakika sonra alınmalı. Kabızlık rahatsızlığını gidermek için haşlanmış kırmızı şekerpancarı, elma ve 5 adet cevizi rendeleyerek karıştırın. Yemekten önce bir miktar tüketin.

Haberaktüel
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #39 : 01 Eylül 2009, 23:53:07 »
Kayseri Yağlama



Malzemeler

4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 su bardağı su
1/2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
400gr kıyma
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet çarliston biber
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Sarımsaklı yoğurt & Sumak
Hazırlanışı

1.  Unu, mayayı, suyu, tuzu (1/2 çay kaşığı), şekeri yoğurarak hamur haline getirin.  Üzerini örterek yarım saat dinlendirin.  Hamurdan ufak parçalar kopartarak bunları merdane ile açın.  Elde ettiğiniz lavaşları kızgın teflon tavada yağsız olarak pişirin.  Bir dakika bir tarafı, bir dakika da diğer tarafını pişirmek yeterli oluyor.  Lavaş kullananlar teflon tavada lavaşları ısıtabilir.  Pişen lavaşların üzerini örtüp ılık kalmasını sağlayın.

2.  Domatesi rendeleyin.  Soğanı, biberi ve sarımsağı ince ince doğrayın.  Bir tencerede sıvıyağı kızırın.  Soğanı, biberi ve sarımsağı biraz kavurup kıymayı ekleyin.  Kıymanın topak topak olmasını engelleyerek, arada karıştırarak pişirin.  Kıyma pişince domates rendesini, tuzu ve domates salçasını ekleyin.  Yaklaşık on dakika kısık ateşte pişirin.

3.  Servis yapacağınız tabağa bir kat lavaş koyup üzerine kıymalı sostan dökün.  Tekrar bir kat daha lavaş koyun ve yine üzerine kıymalı sos dökün.  Bu işlemi istediğiniz kat sayısı olana kadar tekrarlayın.  Ben çok denedim; şık bir sunum için 5-6 katı geçmemeli.   Yüksek olunca kesmesi, servis yapması, sunumu, yemesi... her şey zorlaşıyor.  Fazla misafiriniz varsa birkaç servis tabağı kullanın, az katlı bir sürü yağlamalarınız olur.

4.  Pasta gibi dilimlenerek servis yapılır.  Üzerine yoğurt ve sumak konularak da servis yapılabilir ya da misafirleriniz kendileri ekleyebilir.

resimlimutfak.typepad.
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #40 : 02 Eylül 2009, 02:21:16 »
Sodalı börek



malzemeler:

    * 250 gr az yağlı beyaz peynir
    * 1 su bardağı doğranmış maydanoz
    * 4 adet yufka
    * 2 yemek kaşığı tereyağı
    * 40 cl maden suyu (iki şişe)
    * 2 yumurta

hazırlanması:

1. iç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.

2. dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)

3. ikinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.

4. peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.

5. üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.

6. kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.

7. ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.

8. tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.

9. önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)

Kahvaltılık Kumpir


Malzemeler:

    * 9-10 adet patates
    * tuz
    * 200gr krem peynir
    * arzuya göre 25-50gr tereyağı
    * 1,5 çay bardağı haşlanmış mısır
    * 1,5 çay bardağı konserve bezelye
    * 1,5 çay bardağı doğranmış salatalık turşusu
    * 1,5 çay bardağı doğranmış zeytin

Hazırlanması:

   1. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Ezme aletiyle ezip tuzunu ekleyin.
   2. Patatesler sıcakken krem peynir ve tereyağı ile karıştırın. Kalan malzeme ile karıştırıp kabınıza yayın. Üzerine dilediğiniz baharatları serpin.


Ezmeli Kanepeler



Ev yapımı ezmeye acı biber sosu ekleyip fırında kızarttığımız ekmeklerin üzerine sürdüyoruz.

Afiyet olsun
portakalagaci

...
Domatesli Ezme


Malzemeler:
3 Domates
1 Sogan
1 Kirmizi Biber
2-3 dis Sarimsak
1 Yemek kasigi Salca
1 Yemek kasigi Zeytinyag
Tuz / Karabiber / Kirmizi biber
arzuya göre Nane

Hepsini Robotton gecirip püre haline getiriyoruz.

..

Sabah Kahvaltısı için ezme tarifi

2 çorba kaşığı acı yada tatlı biber salçası
1 kalın dilim beyaz beynir
1 çorba kaşığı yoğurt
biraz zeytinyağı
kırılmış ceviz
bol nane isteğe göre pul biber

tarifdefteri
....

Afiyet olsun.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
İftardan Sonra Uçacaksınız
« Yanıtla #41 : 07 Eylül 2009, 00:39:07 »

İftar sonrası üzerinize ağırlık çöküyor, tembelliğiniz, halsizliğiniz artıyorsa bu içecekler tam size göre...



Gül, ahududu, böğürtlen, meyan kökü, kızılcık, demirhindi gibi geleneksel şerbetler, iftar sonrası oluşan halsizliğe ve mide rahatsızlıklarına birebir. İlk kez bu yıl Hurma Cafe tarafından sunulan hurma şerbeti ise yepyeni bir tat.

Ramazan'ın uzun ve sıcak günlere denk gelmesi, birtakım soru ve sıkıntıları da beraberinde getirdi. Pek çok insan gündüz susuzluk ve uykusuzluk; iftar sonrası da yorgunluk ve halsizlik gibi problemlerine çare arıyor. Eğer sizin de bu tür sorunlarınız varsa uzman (Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Çelik) yardımıyla hazırladığımız bu habere bir göz atın.

Çünkü iftar sonrasında oluşan bazı problemlerin üstesinden, özellikle Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan şerbetlerle gelebilirsiniz. Süleymaniye'deki Hurma Cafe tarafından ilk kez bu yıl yapılan hurma şerbeti ise yeni tatlar arasında. İşte yaşam iksiri şerbetlerden bir demet...

Sofraların mistik kokusu gül şerbeti

Gül şerbeti, hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi hafifletiyor.

Malzemeler: 100 gr gül yaprağı, 25 ml limon suyu, 150 gr şeker, 1 lt su.

Yapılışı:

Gül yapraklarını bir tabağa koyun. Limon suyunu üzerine döktükten sonra parmaklarınız al al oluncaya kadar ezin. Ezdiğiniz yaprakları yarım saat dinlendirin. Şekeri ve suyu kaynatın, sonra soğuyan şerbeti güllerin üzerine döküp 10-12 saat dinlendirin. Bir tülbentten süzün.

Böğürtlen şerbeti, vücudu elektrik süpürgesi gibi temizliyor

Böğürtlen, Türk mutfağında şerbeti yapılan meyvelerin başında geliyor. Bol miktarda C vitamini içeren bu meyve, beslenme uzmanı ve diyetisyen Gizem Keservuran'a göre vücutta adeta elektrik süpürgesi görevi görüyor.

Malzemeler: 500 gr böğürtlen, 2 su bardağı toz şeker, yarım su bardağı su.

Yapılışı:

Yıkayıp süzdüğünüz böğürtlenleri şekerle birlikte 1-2 dakika blender'dan geçirin. Sürahiye boşaltıp su ilave ederek buzdolabında bekletin. Bol buz ve böğürtlen taneleriyle süsleyebilirsiniz.

Uykusuzluğun çaresi kızılcık şerbeti

Kızılcık şerbeti, uzmanlara göre uykusuzluğa iyi geliyor. Mideye kuvvet veriyor ve vücut direncini artırıyor.

Malzemeler: Yarım kilo kızılcık, 2 sb toz şeker, 2 litre su, 1 adet çubuk tarçın, 3 karanfil tanesi.

Yapılışı:

Kızılcıkları küçük yeşil saplarından ayırın ve yıkayın. 2 litre suyu kaynatın ve içine tüm malzemeleri ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın. Arada karıştırarak şerbet kırmızı rengini alana kadar yaklaşık 25 dakika orta ateşte kaynatın. İçine tarçın ya da karanfil atabilirsiniz.

Ahududu şerbeti, vücudun direncini artırıyor

Ahududu, vücut direncini artıran bir meyve. Orucun etkisiyle kaybettiğimiz direnci geri yüklüyor.

Malzemeler: 1,5 kg şeker, 1 kg ahududu, 30 gr limon tuzu.

Yapılışı:

Ahududuyu temizleyin, sonra bol suda zedelemeden yıkayın. Süzün. Toz şekerle ovalaya ovalaya yoğurun ve şekerin tamamen erimesi için 12 saat kadar bekletin. Sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin ve sıkarak süzün.

Süzgeçte kalan posaya yarım su bardağı su koyun, tekrar yoğurup sıkın ve süzün. Elde ettiğiniz şerbete 30 gr limon tuzu katıp eritin. Süzgeçten geçirin ve bir şişeye doldurup serin bir yerde muhafaza edin. Bir su bardağına iki parmak şerbet koyun, üzerini suyla tamamlayıp karıştırdıktan sonra servis yapın.

Peygamber meyvesi hurma, artık şerbet halinde

Hurma hem Türkiye'de hem de Ortadoğu ülkelerinde çok tüketilen bir meyve. Tatlısı, çikolatası, lokumu, pekmezi vb. yapılmış. Ama bugüne kadar kimsenin aklına şerbetini yapmak gelmemiş. Süleymaniye Camii'nin arka sokaklarında küçük bir dükkânda hurmanın her çeşidini satan Muhammed Yinitbaş, uzun çalışmalar sonucunda şerbetlere bir yenisini daha ekledi.

Peygamber meyvesi hurma, artık sofralarınıza şerbet olarak misafir olacak. Muhammed usta, henüz hurma şerbetinin tarifini vermiyor; çünkü patent sürecini tamamlamamış. Tatmak istiyorsanız yolunuzu Süleymaniye taraflarına çevirin ve Mimar Sinan Caddesi'ndeki Hurma Cafe'ye uğrayın.

Dyt. Yeşim Çelik'ten mevsim meyvelerinin yararları

Böğürtlen şurubu: Böğürtlen, kanser hücrelerini engeller. İftardan yaklaşık 1 saat sonra içilen 1 bardak böğürtlen suyu, kan şekerinin dengelenmesini sağlar. Uyku ve yorgunluk halinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Kızılcık suyu: Portakala oranla C vitamini içeriği çok daha yüksek olan kızılcığın antioksidan özelliği oldukça yüksek. Bu da kansere karşı yüksek oranda koruyuculuk sağlıyor. İçerdiği C vitaminine bağlı olarak vücut direncini arttırarak kişide zindelik sağlar.

Yaban mersini: Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür. Dinç ve zinde hissetmemizi sağlar.

Hurma suyu: Hurmanın yararları saymakla bitmez. Hurmada bulunan fosfor, beynin ihtiyaçlarını karşılar. Yorgunluğa iyi gelir, hurma enerji kaynağıdır. Hurmanın etkili olduğu bir diğer alan sinir sistemimizdir. Dinlendirici bir özelliği vardır. Eğer hurmayı yemekte problem yaşanırsa bir avuç hurma parçalanarak bir bardak suya konur birkaç saat sonra süzülür ve ısıtarak günde iki defa içilebilir.

Keçiboynuzu: Keçiboynuzu, afrodizyak etkiden tutun da kansızlığa kadar pek çok hastalığa iyi gelir. Kansızlık problemi olan kişilerde oluşabilecek yorgunluk, halsizlik, isteksizlik hissini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

aktif haber
*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(Sahur)
« Yanıtla #42 : 07 Eylül 2009, 01:05:51 »
Sosisli Milföy Böreği



Malzemeler;
- 10 yaprak milföy hamuru
- 10 adet soyulmuş sosis
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- Susam ve çörekotu

Buzluktan çıkartıp yumuşattığımız milföy hamuru yapraklarının her birini merdane yardımı ile açıyoruz. Açılan yaprağa bir sosisi koyup rulo şeklinde sarıyoruz, uçlarını yapıştırıp kulak gibi kıvırıyoruz. Hamurun üzerini sosisleri de kesecek şekilde kesiyoruz. Yağlı kâğıt serili tepsiye koyup üzerine zeytinyağı ile karıştırılmış yumurta sarısı ve susam ile çörekotunu serpiyoruz.Önceden ısıtılmış 200 derecede kızara kadar pişiriyoruz.

Kıymalı Patatesli Kol Böreği



Malzemeleri;
- 3 adet yufka
- 1 şişe soda
- ½ çay bardağı zeytinyağı
- Susam ve çöreotu

İç malzemeleri ;

- 150 gr. kıyma
- 2 patates ( haşlanıp rendelenmiş )
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 iri boy soğan
- Tuz ve karabiber
( yemeklik doğranmış soğanları ve kıymayı zeytinyağında kavuruyoruz, sonra içine tuz, karabiber ve rendelenmiş patatesi ekleyip içimizi hazır hale getiriyoruz )

Yufkayı ortadan ikiye bölüp bir tarafını ayırıyoruz. Kesilen bölümün üzerine sodalı yağlı karşımdan sürüp uzun tarafa gelecek şekilde harcımızı koyup yufkayı yuvarlayarak kıvırıyoruz ve bir ucunu kıvırıp rulo yaparak kol böreği şeklini veriyoruz.Diğer yufkalar içinde aynı yöntemi uygulayıp 6 adet küçük boy kol böreği elde ediyoruz.
Fırın kâğıdı serilmiş tepsiye koyup üzerlerine sodalı ve yağlı karışımdan döküp susam ve çöreotu serpiyoruz.
Önceden ısıtılmış 220 derecedeki fırında pişiriyoruz.

Lor Peynirli Ekmek



Malzemeler;

- 1 paket sana yağı büyüklüğünde lor peyniri
- 1 paket krema
- 3 kaşık un
- 1 paket kabartma tozu
- 3 yumurta
- İnce kıyılmış dereotu
- Kırmızıbiber
- Fırın kabını yağlamak için çok az zeytinyağı

Lor peyniri ezilerek tüm malzemeler peynire katılıp iyice karıştırılır. Karışım yağlanmış fırın kabına dökülüp önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.
Hafif soğuyunca kesilip servise hazır hale gelir.

neseersoy.blogspot.com

*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı HASBİHAL

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 28
Ynt: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #43 : 07 Eylül 2009, 16:48:01 »
Sütlü Ramazan Lokması




 
 Malzemeler
Yarım paket tereyağı veya margarin
2 bardaktan biraz eksik ince irmik
2 su bardağı süt
4 adet yumurta
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
2 su bardağı ayçiçek yağı


Yemeğin Tarifi   
Önce şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakın. Yarım paket yağı tencerede eritin. İçine irmiği koyun, hafif ateşte kıvamı gelinceye kadar kavurun. Üzerine soğuk olarak 2 bardak süt döküp karıştırın. Çok hafif ateşte sütünü çekmesi için ağzı kapalı olarak bekletin. Tekrar karıştırıp soğutun.

4 adet yumurtayı teker teker kırarak yedirin. Hamurdan küçük küçük parçalar alın. Avuç içinde bu hamurları yuvarlayıp bir kaba dizin. Tavada kızdırdığınız ayçiçek yağında kızartın. Yağını süzdürerek önceden hazırladığırız şerbetin içine atın.




Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #44 : 07 Eylül 2009, 17:51:56 »
Terbiyeli Soğan Çorbası



Malzemeler

4 adet kuru soğan
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı

1.  Soğanları yarım daire şeklinde doğrayın.  Tencerede sıvıyağ ile soğanları kavurun.  Renkleri hafif sararınca, unu ekleyin, biraz karıştırıp 5 su bardağı sıcak su ekleyin ve sürekli karıştırarak kıvamı koyulaşana kadar pişirin.

2.  Kaynayınca tuzu ve karabiberi ekleyin.  Yumurta ile sütü çırpın ve yavaş yavaş dökerek tencereye ilave edin.  Bir- iki dakika daha karıştırıp, servis yapabilirsiniz.

İsterseniz servis yaparken üzerine kızarmış ekmek ve eritilmiş kaşar peyniri koyabilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com

Afiyet Olsun.

Patlıcan Kebabı

Ramazanda iftar için farklı bir yemek seçeneği daha; patlıcan kebabı. Evinizde rahatlıkla yapabileceğiniz yemek için gerekli malzemeler ve patlıcan kebabının tarifi şöyle:



Malzemeler

6-7 adet patlıcan
yarım kilo kıyma
1 su bardağına yakın galeta unu
kekik
tuz
kırmızı biber
2 kaşık tereyağı
3- 4 adet domates
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı salça
2 su bardağı su

Hazırlanışı

Patlıcanlar alacalı soyulup, tuzlu suda bekletilir. Kıyma, sarımsak, baharatlar ve galeta unu eklenip yoğurulur. Patlıcanlar yıkanıp 3-4yerinden kesik atılır birbirinden kopmaması lazım köfte harcı kesik yerlere dizilir teflon tavada 2 kaşık tereyağına domatesler rendelenir, salça ve 3-4adet diş sarımsak rendelenip eklenir ve kavrulur. 2 su bardağı su eklenip ateşten alınır tepsiye dizdiğimiz patlıcan ve kıyma harçların üstüne dökülüp fırında patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir afiyet olsun.

Perde Pilavı



Malzemeler

Pilavı için:

1 kase pirinç
2 yemek kaşığı margarin
2 kase tavuk suyu
2 adet tavuk budu
kuş üzümü
karabiber, tuz

Hamuru için:

2 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
100gr margarin
1 paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı kadar un

Hazırlanışı

Perde pilavının yapımına ilk olarak tavuk butlarının haşlanması ile başladım. Tavukları haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başladım.

Margarini pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünün pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun. Haşladığımız tavukların suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin, yarım yemek kaşığı da tuz ekleyerek kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın.

Hamurun yapımı: tüm malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun. Hamuru biri küçük biri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olanı 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin.İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın.
200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.

Not: Perde pilavının görünüşünü güzelleştirmek için hamuru sermeden önce kabın tabanına badem sıralanır

Üzümlü Muffin



Çocukların çok sevebileceği bir tatlıya ne dersiniz. Gerekli malzemeleri rahatlıkla temin edebilirsiniz. İşte üzümlü muflin için gerekli malzemeler ve tarifi...

Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı yoğurt
bir buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı sıcak suda bekletilmiş kuru üzüm
fındık içi

Yapılışı:
Şeker ve yumurtayı mikserle iyice çırpalım. Köpük köpük olunca üzerine yoğurt ve yağı ekleyelim. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edelim. En son  olarak sıcak suda bekletip yumuşattığımız kuru üzümlerin suyunu süzüp ilave edelim. Bir kaşık yardımı ile üzümleri hamura eşit bir şekilde yayalım. Hazırladığımız hamurumuzu muffin kalıplarımıza yerleştirelim. Üzerine fındık parçaları serpiştirelim.
Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 40 dk kadar pişirelim.Verilen ölçüye göre yaklaşık 13-15 adet muffin elde edebiliriz.

Haber7.com
*~*~* TUĞRA *~*~*