Tavuklu Sebze ÇorbasıMalzemeler:
· 15 tane fasulye
· 1 tane kabak
· 1 tane havuç
· 1 tane patates
· 1 tane kuru soğan
· 2 kahve fincanı un
· 3 çorba kaşığı tereyağı
· 1tavuk but
· ½ tavuk göğüs
· 2 tatlı kaşığı tuz
· ½ çay kaşığı kara biber
· 1 tatlı kaşığı nane
Hazırlanışı:
1. Fasulye, kabak, havuç, patates, soğan küp şeklinde doğranarak 5 su bardağı su ile kaynatılır.(Sebzeler diri olacak şekilde.)
2.Başka tencerede tavuk ğöğüs ve but su ilave edilerek kaynatılır.Tavuklar küçük parçalara ayrılır.
3.Çorba tenceresinde yağ ve un kavrulur.
4. Tavuk suyu ilave edilir, tavuklar vesebzeler suyu ile beraber eklenir.
5. Tuz, karabiber ilave edilerek kaynatılır.
6. Tavada yağ eritilir nane eklenir.
Servis zamanı çorbanın üzerine
gezdirilir. Afiyet olsun.
beyazsofra.com
zeytinyağlı barbunyamalzemeler:
* 1 kg. barbunya
* 4 domates, kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış
* 2 baş kuru soğan, doğranmış
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2 havuç
* 2,3 adet acı sivri biber
* 750 ml kaynamış su
* tuz
hazırlanması:
1. soğanı ve biberi zeytinyağı ile kavurun. havuçları küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.
2. domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin.
3. barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. sonra suyu ve tuzu ilave edin. kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.
portakalagaci.com
Zeytinyağlı Biber Dolması1 kg. dolmalık biber, 2 tane soyulmuş domates, 2 su bardağı pirinç, 8-10 kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 tatlı kaşığı nane, 2 tatlı kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 1 çay bardağı kaynamış su, yarım su bardağı zeytinyağı, tuz. soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci ayıklayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. orta harlı (annemle harlı/hararetli tartışması yaptık ama o harlıda ısrar etti) ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyin...
portakalagaci.com
Fırında Köfte & Patates Kızartmasımalzemeler:
1. köfte harcı:
* yarım kg kıyma
* 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
* 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
* yarım demet maydanoz, doğranmış
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 diş sarımsak, dövülmüş
* yarım tatlı kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı süt
* 1 tatlı kaşığı kekik
* 1 yumurta
2. diğer malzemeler:
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* 5 patates
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 çay kaşığı tuz
* 6-7 sivribiber
* 3 domates
* yarım çay bardağı kaynar su
hazırlanması:
1. köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.
2. fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.
3. sivri biberleri ikiye bölün. içlerini çıkartıp patateslerin üzerine yerleştirin. domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin.
4. en üste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin. yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabına gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatıp 250C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.
portakalagaci.com
Domates Soslu Kuzu Pirzola8 kişilik
malzemeler:
* 1,5kg kuzu pirzola
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 5 adet domates
* 8 adet sivribiber
* 6 diş sarımsak
* 10 arpacık soğanı
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı kekik
hazırlanması:
1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyun. pirzolaların altını, üstünü çevirerek, bıraktığı suyu çekene kadar kızartın. etlere bir tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı karabiber serpin. (tuz eklemeyin, tuzu sosa koyacaksınız.)
2. etler kızarırken diğer taraftan domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın. sarımsak ve soğanları soyup bütün olarak domateslere ve biberlere ekleyin. bu karışımı ayrı bir tavaya alıp domatesler ezilene kadar karıştırarak pişirin. piştikten sonra tuz ekleyin.
3. pirzolaların uç kısımlarına alimünyum folyo sarın. servis tabağı görevi görecek bir fırın kabına pirzolaları dizin. (folyolar sosa değmeyecek şekilde olmalı) bir kaşık yardımıyla sosu etlerin üzerine gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatın. eğer hemen servis yapmayacaksanız bu halde servise 15-20 dakika kalana kadar bekletin. servisten 20 dakika önce yemeği 200C fırında pişirin.
portakalagaci.com
Vişne suyu soslu salata. 6 kişilik salata hazırlamak için gerekenler; 3-4 domates, 3-4 salatalık, 6-7 sivribiber, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 6-7 yeşil soğan, 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı sumak, 1 çay bardağ vişne suyu. üzerine: tuz, limon suyu, zeytinyağı. yapmanız gereken tüm malzemeleri çok ince doğrayıp karıştırmak...
portakalagaci.com
Kayısılı MuhallebiMalzemeler:
* 3 kahve fincanı toz şeker
* 3 kahve fincanı un
* 1 litre süt
* 1 yumurta sarısı
* Vanilya
* 75 gr tereyağ
* 8-10 kuru kayısı
* Biraz badem
* Ayrıca 1 bardak şeker
Hazırlanması:
1. Süt, un, şeker ve yumurta sarısını karıştırıp muhallebi gibi pişirin, vanilya ve yağ ekleyip biraz çırpın.
2. 1 bardak şekeri az su ile karamelize edilp ıslatılmış yuvarlak borcama yayın.
3. Üzerine haşlanıp ikiye bölünmüş kayısılar dizin. Haşlanıp kabukları soyulmuş bademleri aralarına dizin. Muhallebiyi dökün. Buzdolabında bir gece bekletip ters çevirerek servis tabağına alın.
portakalagaci.com
Afiyet olsun.