Gönderen Konu: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı 2009  (Okunma sayısı 41113 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (sahur)
« Yanıtla #45 : 08 Eylül 2009, 01:55:01 »

Ispanaklı krep tarifi



Malzemeler

krep için:
1 su bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı süt ya da su
1 çay kaşığı tuz
içi için:
Yarım kg ıspanak
1 yemek kaşığı margarin
tuz, karabiber, kırmızı biber
1 yemek kaşığı salça

Hazırlanışı

Ispanakları yıkayıp bir tencerede kısık ateşte haşlayın.
Bir tavada margarini eritin. Eğer soğanlı yapmak istiyorsanız bu aşamada soğanı ekleyebilirsiniz. Daha sonra salçayı ekleyin. Haşlanmış, süzülmüş ıspanakları ve baharatları ilave ederek karıştırın. 2-3 dakika kavurun ve ocağı kapatın.

Diğer taraftan geniş ve derin bir kasede unu hiç topak kalmayacak bir şekilde süt ile ezin. Yumurta ve tuzu ekleyerek çırpın. Bu karışımın kıvamı kek hamurundan daha akışkan olmalı. Aksi halde krepleriniz kalın olur. Teflon tavaya bir çay kaşığı kadar margarin koyup kızdırın. 1 kepçe hamurdan alıp tavanın üzerine iyice yayın.Hamurun her iki yüzü piştikten sonra krepi bir tabağa alın. Kalan tüm hamurları aynı şekilde pişirin.

Krepler hazır olduğunda, iç malzemesini her birinin üzerine koyarak sarın ve tepsiye dizin.Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiştirerek 200 derece önceden ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar pişirin.

Haber7
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #46 : 08 Eylül 2009, 15:18:41 »
Kremalı Mantarlı Makarna



Ramazanda özellikle yalnız başına kalanlar için yapılması kolay, çabuk ve çok fazla malzeme gerektirmeyen bir yemek alternatifi. Kremalı mantarlı makarna için gerekli malzemeler ve yapılışı şöyle:

Malzemeler:

1 paket makarna
1 küçük paket hazır krema
1 kase mantar
100 gr salam
Sıvıyağ ve tuz

Hazırlanışı:

Makarnayı 1.5 lt kadar tuzlu kaynar suda haşlayalım. Makarna haşlanırken diğer taraftan da mantarları temizleyip doğrayalım. Teflon tavaya az miktar sıvı yağ koyup mantarları ilave edelim. Tavanın kapağını kapatıp mantarları kendi suyunda pişmeye bırakalım. Bu arada salamları makarnalar gibi şerit şeklinde keselim.Mantarların pişmesine yakın tencerenin kapağını alıp salamları ilave edelim. Salam ve mantarları beraberce bir iki dakika soteleyelim. Daha sonra üzerlerine hazır kremayı boşaltalım. Birkaç dakika daha pişirdikten sonra sosu ocaktan alalım. Bu sırada pişmiş ve süzülmüş olan makarnamızı çok az miktarda yağ koyduğumuz tencereye alalım ve hafifçe karıştıralım. Üzerine mantarlı sosu ilave edip karıştırarak sıcak bir şekilde servis yapalım.

Patates Mantısı

Ramazanda iftar ve sahur için evde çok kolay yapabileceğiz bir yemek çeşidi papates mantısı. Patates mantısı için gerekli malzemeler ve tarifi şöyle:



Malzemeler


5-6 adet patates
Maydanoz
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı salça

Hazırlanışı :
Patatesleri iyice yıkayın ve haşlamak üzere tencereye koyun. Haşlandıktan sonra kabuğunu soyarak iyice ezin. Ezmek için çatal kullanabilirsiniz. Daha sonra patateslerin içine doğranmış maydanozları ekleyin. İsteğe göre karabiber, kırmızı biber ve tuz ekleyin. İyice karıştırın. Ceviz büyüklüğünde parçalar alarak bardak şeklinde şekillendirin.Başka bir kapta yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsakları ekleyin ve karıştırın. Patateslerin içini yoğurt ile doldurun. Tavada tereyağı eriterek salçayı pişirin ve patateslerin üzerine dökerek servis yapın. Afiyet olsun…

Haber7

Portakllı pandispanya



Pandispanya icin
3 yumurta
3 Turk kahve fincani seker
1/2 Turk kahve fincani kaynar su
3 Turk kahve fincani un
1 portakal kabugu rendesi
1 tatli kasigi kabartma tozu

Serbet icin
1.5 bardak seker
2.5 bardak su ( cok islak tercih etmiyorsaniz,su miktarini azaltiniz,Bay Lama cok islak seviyor)
yarim portakal suyu

Tatlimizin hazirlanisi
Yumurta ve seker dusuk ayarda biraz cirpildiktan sorna kanar su eklenir ve hizli ayarda 5-7 dakika cirpilmaya devam edilir.
Elenmis un ve kabartma tozu ilavesinden sonra borcamda 350 derecede pisirilir. 20 dakika kadar surüyor

Serbet icin seker,su ve portakal suyu karistirarak kaynatilir.

Pandispanya ve serbet ikisi de ilik, ya da birisi sicak digeri soguk olacak sekilde serbet pandispanyanin uzerine dokulur ve tepsi ile kapatilir.
Hindistan cevizi ve/veya krem santi, portakal dilimleri ile servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!

lamamutfakta
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı(sahur)
« Yanıtla #47 : 09 Eylül 2009, 01:07:30 »
Karnıyarık börek



Malzemeler:

6 adet yufka
üzerine sürmek için 1 adet yumurta
1 su bardağı süt, yarım su bardağı sıvı yağ

İç malzemeleri:

1 adet kuru soğan
1 kase kıyma
2 adet domates
2 adet yeşil biber
1 tatlı kaşığı salça
tuz,karabiber,pul biber

Hazırlanışı:

Soğanları minik minik doğrayıp pembeleşene kadar kavurun, biberleri ve kıymayı da ekleyip iyice kavrulmasını sağlayın. Üzerine rendelenmiş ya da minik minik doğranmış domatesi ilave edin. Salça ve baharatları da ekleyip tencerenin kapağını kapayın. Domatesler iyice eriyen kadar kısık ateşte pişirin. Bu şekilde iç malzemesini hazırlayıp bir kenara alın. Dilerseniz bu içe patates de ekleyebilirsiniz. Diğer taraftan bir adet yufkayı serin ve üzerine yağ ve süt karışımını sürün. Sonra bir kat daha yufka serin. Onun da üzerini bol bol süt ve yağ ile ıslatın.

Yufkayı 8 adet üçgen parçaya bölün. Her parçaya bir miktar iç koyup kenarlarından katlayın ve sarın. Bu şekilde ikişer kat halinde hazırlanan yufkalardan börekleri sarın. Tepsiye dizin. Her böreğin üzerine bıçakla bir çizik atın. Fakat tabanına kadar kesmemeye özen gösterin. Sonrasında üzerine yumurta sürüp, 170 derece fırında pişirin

Haber7
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
İftara özel şifalı bir şurup!
« Yanıtla #48 : 09 Eylül 2009, 11:40:25 »

Orucun, sağlıklı ve dikkatli beslenme kurallarına riayet edilmesi kaydıyla, beden ve cilt gençliği için de önemli rolü var.



Vücudu dinlendirerek birçok zararlı maddeyi bedenden uzaklaştırmak detoks imkanı sunmaktadır. Bu da başta cilt güzelliği olarak kendini gösteriyor...

Ramazan süresince özellikle ihmal edilmemesi gereken grup olan antioksidan tüketimini dikkate almanız halinde bir ay sonunda bedeninizde özellikle cildinizdeki değişimi fark edeceksiniz. Vücutta enerji üreten tüm hücreler oksijene ihtiyaç duyarlar. Hücrelerdeki oksijenin yanması esnasında oluşan oksidan maddeler olan serbest oksijen radikalleri hücrelerimizi yaşlandıran bunun yanı sıra kalp-damar hastalıklarından, kansere, romatizmal hastalıklardan şeker ve katarakt gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olan moleküllerdir.

DNA HASARINI ÖNLÜYOR

Ramazan ayında tutulan oruç doğru beslenme alışkanlığı ile kişiye bir çok imkan sunuyor. Bunlardan biri de cilt gençliğin formülü. Oksidanları vücut kendi ürettiği gibi dış ortamlardan da alabilmektedir. Vücudunsa bu oksidanlara karşı savaşan en büyük silahı antioksidanlardır. Antioksidanlar yaşlanmaya karşı savaşan en etkili antiaging maddeleridir.

Serbest oksijen radikallerinin DNA' ya verdiği hasarı önlemek için antioksidan içerikli besinler tüketilmesi yeterlidir. Özellikle karotenoid içeriği zengin kırmızı, sarı, turuncu renkli sebze ve meyveleri bolca tüketmek kansere karşı koruyucudur ve kanser riskini azaltmaktadır.

SAĞLIK iÇiN ETKiLi

Antioksidanlar da sadece yaşlanmaya karşı değil. Sağlığınızı iyileştirmede de bir etken. Son yıllarda kardiyovasküler hastalıklardan korunmada antioksidanların koruyucu bir rolü olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Özellikle vitamin E, vitamin C ve karotenoidler gibi antioksidanların vücudun oksidanlarına karşı savaşında etkili bir yeri olduğuda bilinmektedir. Kandaki yağların oksitlenmesi damar sertliğine neden olmaktadır. Bu nedenle kalp damar hastalığı olanların antioksidan tüketimi önerilmektedir.

İFTARA ÖZEL ŞURUP

Avitamininin öncüleri olarak kabul edilen karatoneidler güçlü bir antioksidandır. Havuç en zengin karatoneid kaynağıdır. Karatoneidler birçok hastalığa karşı koruyucu olmaktadır. Bu arada sizi Ramazan boyunca sağlık ve güzellik açısından tabiri caizse bomba gibi yapacak bir karışım tarifi vermek istiyorum: Gerek sıvı ihtiyacı gerekse zengin vitamin ve antioksidan kaynağı olan bu karışımı her gün içmenizi öneririm. Yarım bardak üzüm suyu, yarım bardak elma suyu, yarım bardak greyfurt suyu ve yarım bardak havuç suyu...

Dr. İsmail AĞAR
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #49 : 09 Eylül 2009, 18:26:48 »
Sütlü Pancar Çorbası



Malzemeler

2 adet pancar
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
1 bardak süt
3 bardak su
Hazırlanışı

1.  Pancarların kabuklarını soyun, iyice yıkayın ve rendeleyin ya da küp küp doğrayın.  Her yer kırmızı oluyor dikkat edin.

2.  Tencerede yağı kızdırın, unu ekleyerek çırpma teli ile karıştırın.  Fazla kavurmayın ancak un kokusu biraz gitsin.  Suyu azar azar ilave edin ve bu sırada sürekli çırpın.  Rendelenmiş pancarları ilave edin. Pancarlar yumuşayana kadar karıştırarak pişirin. 

3.  Pancarlar yumuşayınca sütü, karabiberi ve tuzu ekleyin.  Dört-beş dakika kadar kısık ateşte karıştırıp, fazla kaynamadan ocaktan alın. Pancarları rende olarak kullandıysanız bu şekilde servis yapabilirsiniz, eğer küp küp doğranmış şekilde kullandıysanız blenderdan geçirerek servis yapın.

Not:  Süt kullanmak istemeyenler, 1,5 çorba kaşığı çiğ (sıvı) krema da kullanabilir. 

Hasanpaşa Köfte



Malzemeler

500gr kıyma
1 adet kuru soğan
2 dilim bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
5 adet patates (haşlanmış)
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı margarin
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Muskat (küçücük hindistan cevizi) rendesi
Hazırlanışı

1.  Soğanı rendeleyin ya da robotta çekin.  Bayat ekmekleri ufalayın.  Ben bayat ekmek eğer bayağı sertleşmiş ise robotta çekiyorum, çok güzel ufalanıyor.  Eğer bayat ekmeğim yoksa ekmeği tost makinasında biraz kızartıp ondan sonra ufalıyorum.  Amaç ekmeğin kuru olarak köfteye karışması ve köftenin fazla suyunu çekerek dağılmamasını sağlamak. 

2.  Kıymayı, yumurtayı, ekmeği, soğanı, tuzu ve karabiberi iyice yoğurarak köfte harcınızı hazırlayın.  Daire şeklinde köfteler hazırlayıp bir tepsiye dizin.  Üzerlerini örterek buz dolabında en az bir saat dinlendirin. 

3.  Haşlanmış patatesleri süt ile birlikte ezerek püre kıvamına getirin.  Muskat ve margarini ekleyin.  Bir parça da tuz ilave edin.  Detaylı bilgi için püre tarifine bakabilirsiniz. 

4.  Bir tavada sıvıyağı kızdırın köftelerin her iki yüzünü de iki dakika kadar pişirin.  Buradaki amacımız köfteyi pişirmek değil sadece ısıya dayanıklı hale getirmek için dışına sertlik vermek, böylece fırında çok fazla çatlamadan pişer.  Bu işlemden sonra köfteleri tekrar tepsiye dizin ve üzerlerine hazır olan püreden koyun.  İsterseniz kaşıkla koyun, isterseniz üzerine sıkma poşeti ile sıkabilirsiniz.

5.  170C fırında 20 dakika pişirin.  5 dakika da fırının ızgara kısmını açarak patateslerin üzerini kızartıp servis yapın

Patlıcanlı Pilav



Malzemeler

2 su bardağı pirinç
2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 çay kaşığı yenibahar
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Kızartma yağı
Hazırlanışı

1.  Pirinci ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yıkayın.  Soğanı küp küp doğrayın.  Domatesi rendeleyin.  Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda en az yarım saat bekletin.  Acısı suda çıkan patlıcanları kızartın. 

2.  Pilav tenceresinde zeytinyağı ile doğranmış soğanı kavurun.  Domatesi ekleyin.  Pirinci, yenibaharı, tuzu ve şekeri ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra 3 su bardağı sıcak su ilave edin.  Kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirin.  Pişen pilava patlıcanları ekleyerek servis yapın.

Çilek Soslu Muhallebi



Malzemeler

5 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı un
1 paket vanilin
Çilek
Hazırlanışı

1.  Süt, toz şeker ve unu bir tencereye koyun. Orta derece ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak, koyulaşana kadar pişirin.  Ocağı kapatın, vanilini ekleyip son kez karıştırın.  Kaselere 1/4lük kısımları boş kalacak şekilde doldurun. 

2.  Dört kişi için 15 adet çileği mutfak robotunda püre haline getirin.  Muhallebinin kendi şekeri ile meyvenin şekeri birbirini dengeleneceğinden dolayı, ben çileğe şeker eklememeyi tercih ediyorum.  Eğer siz çok şekerli seviyorsanız, mutfak robotuna 1 çorba kaşığı pudra şekeri ilave edin.

3.  Soğumuş muhallebilerin üzerlerine çilek püresi koyun.  Pürenin üzerine doğranmış çileklerden serpiştirebilirsiniz.  Eğer çilek koyacaksanız püreyi tepeleme doldurmayın; çilekler de pürenin üzerine gelince taşabilir.  Nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #50 : 10 Eylül 2009, 00:55:55 »
minik pizzalar ve kahvaltı salatası





minik pizzalar için evde pizzanıza koyabileceğiniz ne varsa karıştırıyorsunuz; dilimlenmiş zeytin, doğranmış domates, sivri biber, kaşar peyniri rendesi ve baharatlar. sonra bu karışımı üzerini zeytinyağı ile yağladığınız ekmeklerin üzerine sürüyor ve 180C fırında 5-10 dk. pişiriyorsunuz. pizzanız hazır!

ikinci tarif bir salata, aslında önce yumurtalı ekmek tarifi için kaşar peyniri rendelemiştim ama tarifte yazılı galete ununu evde bulamayınca bende kaşar peynirleri böyle değerlendirmeye karar verdim. rendelenmiş peyniri bir kaseye alıyorsunuz. içine bir salatalık ve bir domates doğruyorsunuz. üzerine tuz, zeytin yağı, kırmızı biber ve kekik serpiyorsunuz. nefis!

french toast



french toast, bizim yumurtalı ekmeğin süt+yumurta karışımı ile yapılanı. bir yumurta + 1/4 bardak süt + tuz bir kapta karıştırılıyor ve ekmekler karışımın içinde biraz bekletilip tereyağında kızartılıyor. eğer içlerinin çok yumuşak olmasını isterseniz birkaç dakika (ki bu hali annemin deyimiyle bizim damak tadımıza pek uymuyor) karışımın içinde bekletiyorsunuz. üzerine karabiber serpip servis yapıyorsunuz. ben balık şeklindeki kurabiye kalıbını kullandım ama kızarınca pek balığa benzemediler sanki...

portakalagaci.com

Afiyet olsun
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
« Yanıtla #51 : 10 Eylül 2009, 06:06:29 »
Şifa Çorbası



Malzemeler :

    * 1 su b.arpa şehriye
    * 1 su b.et suyu
    * 1 havuç
    * 1 çorba k.salça
    * 1 domates
    * 3 yeşil biber
    * 1 kırmzı biber
    * 3 diş sarımsak
    * limon suyu
    * 2 çorba k.un

Hazırlanışı :

Tencereye sıvıyağı alın.Üzerine arpa şehriye ilave edip kavurun.Daha sonra üzerine un koyun. Havucu küp olarak kesin.Sarımsakları ince olarak kesin.Kırmız biberleri küp olarak kesin. Yeşil biberleri küp olarak kesin. Tencereye kırmızı ve yeşil biberleri,sarımsakları,1 çorba kaşığı salça,1 adet küp kesilmiş domates ve 1 su et suyunu tencereye ilave edin. Tencereye ilk önce soğuk su ardından sıcak su ilave edip kayna kadar pişirin.


Bulgurlu Cevizli Tavuk Dolması



Malzemeler :

    * 1 bütün tavuk
    * Yarım limon
    * Tuz, karabiber

     Pilavı için:

    * 2 su b. pilavlık bulgur
    * 1 çay b. ceviz
    * 1 çorba k. tereyağı
    * 1 çorba k. domates salçası
    * 2 soğan
    * Tuz, karabiber
    * Su

     Üzeri için:

    * 1 çorba k. yoğurt
    * 1 çorba k. ketçap

Hazırlanışı :

Pilavı için 2 adet soğanı yemeklik kesin.Tencereye sıvıyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını  alın.Üzerine soğanları ilave edin ve soğanları kavurun.Üzerine 2 su bardağı pilavlık bulgur ilave edin ve kavurmaya devam edin. Kavrulduktan sonra üzerine su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp 5 dakika  pişirin. Pilavın içine ceviz parçaları ilave edin ve karıştırın.
1 adet bütün tavuğun içine cevizli bulgur pilavı ile doldurun.Tencereye tavuğu alın ve üzerine su ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve tavuğu pişirin. Daha sonra tavuğu fırın tepsisine alın.Üzerine ketçap ve yoğurt sürün. Önceden ısıtılmış olan  200 derecelik fırında pişirin.



Organik Semizotu Salatası


Malzemeler :

    * Semizotu
    * domates
    * salatalık
    * biber
    * nar ekşisi
    * zeytinyağı

     
Hazırlanışı :

Servis tabağına semiz otlarını irice parçalayarık alın.Üzerine domates,salatalık,biberi yine irice keserek ilave edin.

Üzerine nar ekşisi ve zeytinyağı ilave edip salatayı servis edin.Arzuya göre irice ceviz parçaları da koyabilirsiniz.

Fincanda Güllaç


Malzemeler :

    * 4 yaprak güllaç
    * 4 su b. süt
    * 7 çorba k. toz şeker

     İç malzemesi  için:

    * 4 çorba k. ceviz
    * 4 çorba k. pudra şekeri
    * 1 tatlı k. tarçın

     Üzeri  için:

    * muz
    * nar
    * kivi

Hazırlanışı :

Tencereye 4 su bardağı sütü alıp sütü ılıtın.Sütün ılıdıktan sonra sütün üzerine  7 çorba kaşığı toz şeker ilave edip
şekeri eritin.Sütü karıştırma kabına alın.Güllaç yapraklarını 2 ye bölüp süte batırıp yumuşatın.

Kaselere güllaçları alın.Üzerine 1 çorba kaşığı kadar süt ilave edin.Üzerine ceviz,pudraşekeri,tarçın ilave edin.Güllacın dışta kalan yapraklarıyla kapatın.Üzerine küp kesilmiş muz,kivi ve tane nar ilave edip servis edin.

oktayustam.com
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Dondurma mı, baklava mı ?
« Yanıtla #52 : 10 Eylül 2009, 12:59:56 »

Tatlılar, ramazan sofralarının olmazsa olmazlarıdır. Peki ramazanda hangi tatlılar tüketilmeli ?



Doç. Diyetisyen Emel Özer, sağlığınız için tatlı tercihinizi şerbetli tatlılar yerine sütlü lezzetlerden yana yapmanızı öneriyor ve ekliyor: Baklava yerine dondurma yiyerek hem sağlığınızı hem de kilonuzu koruyun!

Ramazan ayında kurulan iftar sofraları; su ve hurmayla açılan, çorbayla başlayıp çeşitli yemeklerle devam eden ve tatlı ile biten birer ziyafet sofrasına dönüşür. Habertürk'ün haberine göre; Bu dönemde artmaya başlayan tatlı tüketimi, Şeker Bayramı boyunca katlanarak devam eder.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıbbi Beslenme Tedavisi BilimDalı Başkanı Doç. Dyt. Emel Özer, ramazan boyunca baklava, revani ve kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesini tavsiye ediyor. Şerbetli hamur tatlılarının aşırı miktardaki tüketiminin obeziteye neden olabileceğini belirten Doç. Dyt. Özer, ekliyor:

ŞERBETLİLERDE FAZLA ENERJİ VAR
“Ramazanda, özellikle iftara doğru kan şekerinin düşmeye başlamasıyla oluşan açlık hissi, tatlı yeme arzusunun artmasına yol açar. Ramazan sofralarında bulunan yemekler, genellikle karbonhidrat ve yağ yönünden zengindir. Bunların yanına öğün sonunda bir de tatlı tüketiminin eklenmesi, gereğinden fazla enerji almaya dolayısıyla da kilo artışına neden olur. Hamur tatlıları içerdikleri yağ, un, şeker ve şerbet nedeniyle sütlü tatlılara oranla daha ağırdır.

Gerek ramazanda gerekse ramazan ayı dışında, kilo alımını önlemek için enerji yoğunluğu düşük tatlılar tercih edilmelidir. Buzdolabından çıkarılarak tüketilen güllaç, sütlaç, muhallebi ya da dondurma gibi soğuk tatlılar, bu yıl sıcak günlere denk gelen ramazan ayına uygun çeşitler arasındadır. Bunlar şerbetli tatlılara nazaran daha fazla kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, A ve B vitamini içerir.”

GÜLLAÇ VE SÜTLAÇ YİYEBİLİRSİNİZ
Günlük ideal enerjimiktarının artmasına neden olmayacak tür vemiktarda tatlı tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dyt. Özer, şöyle devamediyor: “Bir tatlının içerdiği un, şeker ve süt ile karbonhidrat; hamur harcı yapılırken konulan yağ ve sütle de yağ almış oluruz.

Sağlıklı bir beslenme planı içinde tüketilmesi gereken karbonhidrat miktarı, günlük enerji gereksiniminin yüzde 45’i ile 60’ı arasında olmalıdır. Günlük tüketilen şekermiktarı yüzde 10’u, yağ miktarı ise yüzde 30’u aşmamalıdır. Ramazanda tüketilen şerbetli tatlılarının porsiyon ölçüsü ve tüketimsıklığı azaltılmalıdır. Tatlı çeşidi olarak enerji, karbonhidrat ve yağ yoğunluğu daha düşük olan güllaç, sütlaç,muhallebi ve dondurma gibi hafif lezzetler tercih edilmelidir.

SÜTLÜ TATLILAR KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Sadece dondurmanın değil, tüm sütlü tatlıların tüketiminde hijyene dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dyt. Emel Özer, şöyle devam ediyor: “Gelişen teknoloji ile birlikte dondurma, yaz-kış tüketime sunulan bir besin haline gelmiştir.

Sağlıklı koşullarda üretilmeyen dondurmalar, gıda zehirlenmesi ve ishal gibi hastalıklara yol açabilir. Sıcak havalarda süt ve sütlü tatlıların buzdolabında saklanması, koruyucu bir yöntemdir. Dondurma, glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle uygun miktarlarda tüketildiğinde, kilo alımına neden olmayan bir tatlıdır. Sanılanın aksine, sütlü tatlıların uygun porsiyonlarda tüketimi, hem kan şekeri kontrolünü hem de kilo kontrolünü sağlamaktadır.”

HANGİ TATLI KAÇ KALORİ?

1 porsiyon külbastı: 416 kalori

1 porsiyon sütlaç: 299 kalori

1 porsiyon baklava: 425 kalori

1 porsiyon şekerpare: 446 kalori

1 porsiyon lokma: 362 kalori

1 porsiyon kazandibi: 329 kalori

1 porsiyon Kemalpaşa: 467 kalori

1 porsiyon güllaç: 235 kalori

1 porsiyon dondurma: (çeşidine göre) 110 - 220 kalori

Şekeri abartmamak için meyve tüketin

Süt şekeri laktoza karşı tolerans bozukluğu olan kişilerin sütlü tatlı tüketmekten kaçınmaları gerektiğini dile getiren Doç. Dyt. Emel Özer, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “Böyle bir durumunuz varsa, porsiyo nmiktarını düşürerek şerbetli tatlı tüketebilirsiniz.

Ancak şeker yoğunluğu çok fazla olan bu tatlıların yerine kavun, karpuz, şeftali ve armut gibi meyveleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.”

haber3
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
« Yanıtla #53 : 11 Eylül 2009, 06:21:03 »
Arpa Şehriyeli Yoğurt Çorbası



Malzemeler

·       3 yemek kaşığı arpa şehriye

·       1 yemek kaşığı un

·       1 yumurta

·       1 yemek kaşığı tereyağ

·       2 su bardağı yoğurt

·       1-1,5 litre kadar su

Hazırlanışı:                     

1-Şehriyeler tencerede hafif kavrularak renkleri pembeleştirilir.

2-Diğer tarafta bir kabın içerisine un konulup yumurta ve yoğurtla karıştırılır.

3-Hazırlanan karışım kavrulmuş şehriyenin üzerine dökülüp su ile inceltilir ve çorba içindeki şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

         4-Pişen çorba servis yapılırken arzuya göre üzerine ya nane ya da kırmızı biberli yağ yakılıp dökülür

sibelinmutfagi.blogcu.com


Oktay usta'dan Tas Kebabı



Oktay Usta Tas Kebabı Tarifi

Malzemeler

    * 500 gr. kuzu eti
    * 1 soğan
    * 2 diş sarımsak
    * 2 defne yaprağı
    * 1 çorba k. domates salçası
    * 2 biber
    * 1 domates
    * 1 tatlı k. tane karabiber
    * tuz
    * su
    * sıvıyağ
    * Üzeri için:
    * Patates

    Hazırlanışı

Tencereye önce sıvıyağı alın. Kuzu etlerini ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra sıra ile soğan ve sarımsağı ekleyin. Ardından yeşil biberleri,defne yaprağını ve en son domatesleri ekleyin.

Salçasını da karıştırdıktan sonra tuzunu ayarlap üzerine sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.

Etler lokum gibi pişince servis tabağına alın.Kızarmış patates ile süsleyin.

...


Patlıcanlı Pilav İçin Malzemeler

    * 2 su bardağı pirinç
    * 3 adet patlıcan
    * 300 gram kuzu eti
    * 2 adet domates
    * 1 çorba kaşığı salça
    * 1 adet kuru soğan
    * 1 çay bardağı badem
    * Tuz
    * Karabiber

Patlıcanlı Pilav Tarifi

Kuzu etlerini tencereye alın ve kavurun. Patlıcanları uzunlamasınıa dilimleyip ızgara veya teflon tavada pişirin. Pilav için kabuklarından ayıklanmış bademleri zeytinyağında kavurun üzerine 2 su bardağı pirinci ekleyin ve tekrar kavurun.

Kavurduktan sonra üzerine sıcak suyunu ilave ederek pişirin. Kuzu etlerin üzerine 2 adet küp kesilmiş domatesleri ekleyin ve pişirin. Yuvarlak bir kalıbın kenarlarına patlıcanları uç kısımları dışarda kalacak şekilde dizin.

Pilavı kalıbın içine boşlatın ortasına kuzu etini alın ve patlıcanların dışta kalan kısımlarını ile katın ve kalıptan çıkartın.

Karışık salata:

Malzemeler:

    * 4 adet domates
    * 4 adet küçük salatalık
    * 4-5 adet sivri biber
    * birkaç dal maydanoz
    * 5-6 adet taze soğan
    * arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
    * bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
    * yarım limonun suyu
    * yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
    * 1 yeme kaşığı nar ekşisi
    * tuz
    * arzuya göre 1 tutam kuru nane
    * 1 su bardağı irice kırılmış ceviz

Hazırlanması:

   1. Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın. Maydanozu kıyın. Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın.
   2. Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. Kullanıyorsanız naneyi ekleyin.
   3. En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın.
portakalagaci.com


Lokma Tatlısı


Lokma Tatlısı İçin Malzemeler

    * 2 su bardağı un
    * Yarım paket yaşmaya
    * 2 çorba kaşığı tozşeker
    * 2 çorba kaşığı tereyağı
    * 1 su bardağı süt
    * 1 adet yumurta
    * Su  

Şerbeti için:

    * 4 su bardağı tozşeker
    * 2,5 su bardağı su

Lokma Tatlısı Tarifi

Karıştırma kabına 2 su bardağı unu alın. Üzerine toz şekeri alın. Başka bir yerde yaş mayayı, su ile eritin. Unun ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına eritilmiş mayayı, sütü alıp karıştırın.

Daha sonra eritilmiş tereyağını ve kar haline getirilmiş yumurta akını da ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Tavaya sıvıyağı alın. Hamurdan kaşık yardımıyla alıp kızartın.

 

Şerbeti için ise 4 su bardağı toz şeker ile 2,5 su bardağı suyu kaynatın ve soğutun. Lokmaları soğumuş şerbetin içine atıp birkaç dakika karıştırdıktan sonra servis tabağına alarak sıcak olarak servis edin.

e-oktayusta.com

Şerbetli tatlı ağır diyenlere ikinci seçenek Ballı kule


malzemeler:

    * 1 poşet muzlu puding
    * 1 poşet kakaolu puding
    * 6 su bardağı süt
    * 1 çay bardağı bal
    * 1 limon kabuğunun rendesi
    * 2 yemek kaşığı limon suyu

hazırlanması:

   1. 1 poşet muzlu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirin ve 5-6 cam kaseye paylaştırıp ılıtın. (kaseler hafif ıslak olurlarsa pudingleri daha kolay çıkarabilirsiniz.)
   2. 1 poşet kakaolu pudingi 3 su bardağı süt ile pişirip muzlu pudinglerin üzerine dökün ve buzdolabında 3 saat bekletin.
   3. 1 çay bardağı balın içine 1 limon kabuğu rendesi ile 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip ocakta eritin. kaynamaya başladığında 4-5 saniye daha tutun ve ocaktan alın.
   4. pudingleri tabaklara ters çevirip üzerlerine ballı sos dökerek servis yapın.

portakalagaci.com

Afiyet olsun.
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2009, 07:46:59 Gönderen: Lika »
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #54 : 11 Eylül 2009, 12:49:36 »
Ramazan Sebze Ve Meyve

Beslenme alışkanlıkları kalp - damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, kanser gibi pek çok hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Yüksek oranda sebze ve meyve tüketimi birçok kronik hastalıktan korunmada etkili olmaktadır.

Sebze ve meyve tüketimi ile kalp - damar hastalıkları, bazı kanser türleri, inme, diyabet, Alzheimer hastalığı, katarakt ve yaşla ilintili fonksiyonel kayıp riskinin azalması arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Bu etkilerin sebze ve meyvelerin içerdiği diyet posası, folik asit, potasyum ve Beta - karoten, C vitamini, E vitamini gibi antioksidan etkinlik gösteren biyoaktif fitokimyasal bileşenlerden kaynaklandığı vurgulanmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolay emilebildiği belirtilmektedir.

Düşük sebze ve meyve tüketimi; kardiyovasküler hastalıklar (%85), iskemik kalp hastalıkları (%31), gastrointestinal kanser (%19), kanser (%15) ve inme (%11) gibi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü bol bol sebze ve meyve tüketilmesini önermektedir.

Özelikle kabuklu olarak yenebilen sebze ve meyveler ile kuru meyveler iyi birer posa (lif) kaynağıdırlar. Böylelikle şeker, kolesterol ve kan basıncı seviyelerini istenilen düzeylerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Su ile birlikte midede şişerek tokluk, doygunluk hissi uyandırmaktadır. Aynı zamanda dışkılama sayısını ve miktarını artırarak kabızlığı önlemekte ve özellikle kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler göstermektedir. Günlük posa alımını artırmak adına sebze, meyve ve sularının tüketimini artırmakta yarar vardır.

Yemekte Meyve / Meyve Suyu Tüketmek Sakıncalı mıdır?

Halk arasında en yaygın olarak karşımıza çıkan doğru bilinen yanlış; meyvelerin yemeklerden 2 saat sonra tüketilmesinin gerekliliğidir. Aksi taktirde meyvelerde bulunan meyve alkolleri kişiyi siroza sürüklemekte, içerisindeki şeker yağa dönüşmekte ve kilo aldırmakta gibi kanılar söz konusudur. Gerçekle uzaktan yakından bir ilişkisi olmayan bu haber diyetisyen olmayan, bir de kendilerini otorite olarak gören bazı sağlık personeli tarafından ortaya atılan bir konudur.

Halbuki meyvelerde bulunan meyve asitleri sindirimi kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda meyvelerin içerdiği C vitamini, birlikte yenildiği besinler içerisindeki demir mineralinin emilim oranını artırarak anemiye (kansızlığa) karşı etkili olmaktadır. Meyve alkollerinin de içki olarak tüketilen alkoller ile isim benzerliği dışında hiçbir bağlantısı olmadığı için asla karaciğerde sorun oluşturması gibi bir durum söz konusu değildir. Demek ki yemekle birlikte meyve yemek veya meyve suyu içmek sorun oluşturmadığı gibi ekstra faydalar sağlamaktadır. O halde Ramazan sofralarını gazlı içeceklerle süslemektense meyve sularını tercih etmekte yarar vardır.

Hangi Meyve Suları Önerilmektedir?

Uluslararası standartlara ve Türk Gıda Kodeksi'ne göre meyve suyu ve benzeri içecekler, içerdikleri meyve oranına göre üç gruba ayrılmaktadır: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecekler. İlave olarak, ürettikleri meyve aromalı ve toz içecekleri de bu üç gruptan birine dahil gibi göstererek pazara sunan bazı firmalar tüketicinin bilgi eksikliğinden faydalanmaya çalışmaktadır.

O nedenle içerdiği meyve oranı %100 olan ve hiçbir gıda katkı maddesi içermeyen meyve suları, meyve çeşidine göre %25 - %50 oranında meyve içeren meyve nektarı ve içerdiği meyve oranı en az %10 olan meyveli içecekler tercih edilmelidir. %10'un altında meyve içeren; tat, koku ve renk verici katkı maddeleri ile hazırlanan meyve aromalı içeceklerden ve su ile karıştırılarak hazırlanan toz içecekleri tercih etmemek daha sağlıklı olacaktır.

Sıvı İhtiyacı Meyve Suları

Yaklaşık %70'i sıvı olan insan vücudunun günde ortalama 2.5 litre sıvı kaybettiği düşünülürse; meyve suları vücuda kaybettiği sıvıyı geri kazandırdığı gibi, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile bazı kanser türleri ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etkiler de göstermektedir. Hücrelerin yaşamsal faaliyetleri ve bu sayede vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi, vücudun su dengesinin korunması ile mümkündür.

Vücudun su dengesi; solunum yoluyla, idrarla, terle ve dışkı ile kaybedilen sıvının yeniden su ve sulu besinler ile sağlanmaktadır. Özellikle sebze ve meyve suları susuzluğu giderdiği gibi, sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Ramazan süresince lifli besinlerin tüketimindeki azalma da göz önüne alınacak olursa sıklıkla başvurulabilecek faydalı içecekler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı
Aylin Yılmaz
« Son Düzenleme: 11 Eylül 2009, 12:51:13 Gönderen: Tuğra »
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #55 : 12 Eylül 2009, 02:13:05 »
şelame



şelame de kuzey kafkasya yiyeceklerinden biri. farklı içlerle hazırlanan hamurun kızartılması ile yapılıyor ve genelde kahvaltılarda sunuluyor...

malzemeler:

   1. hamur için:
          * 3 su bardağı un
          * 1 çay bardağı yoğurt
          * 1 çay bardağından biraz az zeytinyağı
          * 1 yumurta
          * 1 tatlı kaşığı tuz
          * yarım paket kabartma tozu
          * bir miktar su (en fazla 1 çay bardağı)
   2. iç malzemeleri:
          * 200 gr beyaz peynir
          * bir miktar doğranmış maydanoz
   3. farklı iç malzemesi:
          * 5-6 patates, haşlanıp ezilmiş
          * 1 tatlı kaşığı nane
          * tuz
          * karabiber
   4. kızartmak için:
          * 2 su bardağı ayçiçek veya mısırözü yağı

hazırlanması:
1. hamur için gereken malzemeleri karıştırın. (suyu azar azar ekleyerek kıvamını tutturun.) unlanmış bir tahtanın üzerinde hamuru ikiye ayırın. her bir parçayı merdane kalınlığında rulo haline getirin. ruloları iki parmak genişliğinde parçalara kesin.

2. kestiğiniz parçalara elinizle hafifçe bastırın. bunları una bulayın. una bulanmış parçaları merdaneyle (nescafe tabağı genişliğinde) yarım santim kalınlığında açın.

3. açtığınız hamura 1 tatlı kaşığı iç malzemesinden koyun. kenarlarına sıkıca bastırarak ay şeklinde kapatın. (isterseniz ruletle de kesebilirsiniz.) tüm hamuru aynı şekilde hazırlayıp üzerine kağıt havlu serilmiş tepsiye birbirlerine değmeyecek şekilde dizin. (birbirlerine yapışmasınlar)

4. hamurları kızdırılmış yağda her iki tarafı da pembeleşene kadar kızartıp sıcak servis yapın.

not: hamurlardan bazılarını iç koymadan açıp ortalarına delik açarak da (hava kabarcığı olmasın diye) kızartabilirsiniz.

4-5 kişilik

portakalagaci.com

taze fesleğenli ve kekikli sandviç



malzemeler:

    * 2-3 yaprak taze fesleğen
    * 1-2 dal taze kekik
    * 1 diş sarımsak
    * 2-3 tatlı kaşığı zeytinyağı
    * büyük bir dilim kepekli baget ekmek
    * 2 ince dilim beyaz peynir
    * yarım sap taze soğan
    * yarım sivribiber
    * yarım dolmalık kırmızı biber
    * 3 siyah zeytin

hazırlanması:
1. sarımsağı dövün (veya ince ince doğrayın). fesleğen ve kekikle birlikte bir kaseye alıp üzerlerine zeytinyağı dökün. ara sıra karıştırarak birkaç dakika bekletin.

2. kepekli ekmeği kızartın. içine iki ince dilim beyaz peyniri koyup arasıra doğranmış taze soğanı, biberleri ve zeytinleri yerleşitin. bunların üzerine fesleğen ve kekikli karışımı yerleştirin.

3. ekmeğin üzerine iyice bastırıp servis yapın...

1 kişilik

portakalagaci.com

Pideli Pizza



Malzemeler :

    * 1 ramazan pidesi
    * sosu için:
    * 1 çorba k.salça
    * 2 çorba k.zeytinyağı
    * tuz,karabiber,kekik su

     Üzeri  için:

    * kaşar peyniri
    * sosis,sucuk,domates
    * siyah zeytin

   
Hazırlanışı :

Ramazan pidesini fırın tepsisine alın.Sosu için bir kapta salça,zeytinyağı,tuz,karabiber,kekik bir miktar su ilave edip karıştırın.Pidenin üzerine sosu döküp yayın.Üzerine kaşar peynir rendesinin yarısını ekleyin.Üzerine sosis,sucuk,biber,domates ve siyah zeytin ilave edin.Üstüne kaşar peynir rendesi ilave edin

Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.


Afiyet olsun

oktayustam.com
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (İftar)
« Yanıtla #56 : 12 Eylül 2009, 07:52:29 »
Tavuklu Sebze Çorbası


Malzemeler:

·         15 tane fasulye

·         1 tane kabak

·         1 tane havuç

·         1 tane patates

·         1 tane kuru soğan

·         2 kahve fincanı un

·         3 çorba kaşığı tereyağı

·         1tavuk but

·         ½ tavuk göğüs

·         2 tatlı kaşığı tuz

·         ½ çay kaşığı kara biber

·         1 tatlı kaşığı nane

Hazırlanışı:

1. Fasulye, kabak, havuç, patates, soğan küp şeklinde doğranarak 5 su bardağı su ile kaynatılır.(Sebzeler diri olacak şekilde.)

2.Başka tencerede tavuk ğöğüs ve but su ilave edilerek kaynatılır.Tavuklar küçük parçalara ayrılır.

3.Çorba tenceresinde yağ ve un kavrulur.

4. Tavuk suyu ilave edilir, tavuklar vesebzeler suyu ile beraber eklenir.

5. Tuz, karabiber ilave edilerek kaynatılır.
6. Tavada yağ eritilir nane eklenir.
 Servis zamanı çorbanın üzerine
gezdirilir. Afiyet olsun.

beyazsofra.com

zeytinyağlı barbunya



malzemeler:

    * 1 kg. barbunya
    * 4 domates, kabuğu soyulmuş, küp küp doğranmış
    * 2 baş kuru soğan, doğranmış
    * 1 çay bardağı zeytinyağı
    * 2 havuç
    * 2,3 adet acı sivri biber
    * 750 ml kaynamış su
    * tuz

hazırlanması:

1. soğanı ve biberi zeytinyağı ile kavurun. havuçları küp küp doğrayıp, tencereye ilave edin.

2. domatesleri ekleyip, ezilene kadar pişirin.

3. barbunyayı ekleyip 5 dakika karıştırın. sonra suyu ve tuzu ilave edin. kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin.

portakalagaci.com


Zeytinyağlı Biber Dolması



1 kg. dolmalık biber, 2 tane soyulmuş domates, 2 su bardağı pirinç, 8-10 kuru soğan, 1 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık, 2 tatlı kaşığı nane, 2 tatlı kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu veya yarım limonun suyu, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 1 çay bardağı kaynamış su, yarım su bardağı zeytinyağı, tuz. soğan ve fıstığı, fıstıklar pembeleşene kadar yarım su bardağı yağda kavurun. pirinci ayıklayıp suyunu süzün ve tencereye ekleyin. pirinçler tane tane olunca maydanoz hariç diğer tüm malzemeleri ekleyin. kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. doğranmış maydanozu ekleyin, bir kez karıştırıp soğumaya bırakın. dolmalık biberleri yıkayıp, içlerini çıkarın. hazırladığınız içi dolmaların üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun. üzerlerine bir dilim domates kapatın. dolmaları fazla derin olmayan bir tencereye tek sıra halinde dizin. yarılarına kadar gelecek biçimde kaynamış su ekleyin. orta harlı (annemle harlı/hararetli tartışması yaptık ama o harlıda ısrar etti) ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin. soğutup servis tabağına alın, limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyin...

portakalagaci.com

Fırında Köfte & Patates Kızartması



malzemeler:

   1. köfte harcı:
          * yarım kg kıyma
          * 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
          * 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
          * yarım demet maydanoz, doğranmış
          * 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
          * 1 diş sarımsak, dövülmüş
          * yarım tatlı kaşığı tuz
          * 2 yemek kaşığı süt
          * 1 tatlı kaşığı kekik
          * 1 yumurta
   2. diğer malzemeler:
          * yarım çay bardağı zeytinyağı
          * 5 patates
          * 1 çay kaşığı karabiber
          * 1 çay kaşığı tuz
          * 6-7 sivribiber
          * 3 domates
          * yarım çay bardağı kaynar su

hazırlanması:

1. köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.

2. fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. patatesleri soyup daire şeklinde kesin. üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.

3. sivri biberleri ikiye bölün. içlerini çıkartıp patateslerin üzerine yerleştirin. domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin.

4. en üste cevizden biraz büyük şekil verdiğiniz köfteleri dizin. yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabına gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatıp 250C fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.

portakalagaci.com

Domates Soslu Kuzu Pirzola



8 kişilik

malzemeler:

    * 1,5kg kuzu pirzola
    * 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 5 adet domates
    * 8 adet sivribiber
    * 6 diş sarımsak
    * 10 arpacık soğanı
    * 1 tatlı kaşığı karabiber
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 tatlı kaşığı kekik

hazırlanması:

1. 1 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya koyun. pirzolaların altını, üstünü çevirerek, bıraktığı suyu çekene kadar kızartın. etlere bir tatlı kaşığı kekik ve 1 tatlı kaşığı karabiber serpin. (tuz eklemeyin, tuzu sosa koyacaksınız.)

2. etler kızarırken diğer taraftan domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın. sivribiberlerin çekirdeklerini çıkarıp minik minik doğrayın. sarımsak ve soğanları soyup bütün olarak domateslere ve biberlere ekleyin. bu karışımı ayrı bir tavaya alıp domatesler ezilene kadar karıştırarak pişirin. piştikten sonra tuz ekleyin.

3. pirzolaların uç kısımlarına alimünyum folyo sarın. servis tabağı görevi görecek bir fırın kabına pirzolaları dizin. (folyolar sosa değmeyecek şekilde olmalı) bir kaşık yardımıyla sosu etlerin üzerine gezdirin. kabın üzerini folyo ile kapatın. eğer hemen servis yapmayacaksanız bu halde servise 15-20 dakika kalana kadar bekletin. servisten 20 dakika önce yemeği 200C fırında pişirin.

portakalagaci.com



Vişne suyu soslu salata



. 6 kişilik salata hazırlamak için gerekenler; 3-4 domates, 3-4 salatalık, 6-7 sivribiber, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 6-7 yeşil soğan, 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı sumak, 1 çay bardağ vişne suyu. üzerine: tuz, limon suyu, zeytinyağı. yapmanız gereken tüm malzemeleri çok ince doğrayıp karıştırmak...

portakalagaci.com


Kayısılı Muhallebi




Malzemeler:

    * 3 kahve fincanı toz şeker
    * 3 kahve fincanı un
    * 1 litre süt
    * 1 yumurta sarısı
    * Vanilya
    * 75 gr tereyağ
    * 8-10 kuru kayısı
    * Biraz badem
    * Ayrıca 1 bardak şeker

Hazırlanması:

   1. Süt, un, şeker ve yumurta sarısını karıştırıp muhallebi gibi pişirin, vanilya ve yağ ekleyip biraz çırpın.
   2. 1 bardak şekeri az su ile karamelize edilp ıslatılmış yuvarlak borcama yayın.
   3. Üzerine haşlanıp ikiye bölünmüş kayısılar dizin. Haşlanıp kabukları soyulmuş bademleri aralarına dizin. Muhallebiyi dökün. Buzdolabında bir gece bekletip ters çevirerek servis tabağına alın.

portakalagaci.com

Afiyet olsun.
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #57 : 13 Eylül 2009, 02:20:03 »
Peynirli Çıtır Börekler



Peynirli Çıtır Börekler:

Malzemeler:

    * 4 adet yufka
    * 100gr tereyağı
    * 1 adet yumurta
    * üzerine çörek otu

içi:

    * peynir + maydonozlu iç
    * peynir + çörek otlu iç
    * veya kıymalı iç

Hazırlanması:

   1. Tereyağını eritin. Her bir yufkaların üzerini yumurta fırçasıyla damlatmak suretiyle yağlayın. Karşıklıklı kenarları yağlayıp katlamak suretiyle bir kare elde edin. (bir kenarı yaklaşık 25-30cm)
   2. Bu kareyi dörde kesin. Dört küçük kareniz olsun. Ortalarına peynirli içten koyup bohça gibi kapatın. Katladığınız kısmı alta gelecek şekilde tepsiye yerleştirin.
   3. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin. 200C fırında pişirin.

Keçi Peynirli, İncirli ve Cevizli Lavaş




Keçi Peynirli, İncirli ve Cevizli Lavaş

Tarifi aldığım kitap sağlıklı beslenme ile ilgili tarifler içeriyor. Bu tarif de zengin proteinli tarifler bölümündeydi. İncir diğer kurutulmuş pek çok meyveye göre daha lifli bir besin. Keçi peyniri de krema gibi bir kıvama sahip, A vitamini, potasyum, B vitamini kompleksi ve niasin içeren, inek sütünden yapılana göre de daha az yağlı bir peynir.

12 adet

Malzemeler

    * 200gr taze keçi peyniri
    * yarım su bardağı kuru incir, sapları kesilmiş ve doğranmış
    * dörtte bir su bardağı yeşil soğan, doğranmış (beyaz + yeşil kısımları)
    * dörtte bir su bardağı ceviz içi, dövülmüş
    * yarım tatlı kaşığı tuz*
    * 2 lavaş (30cmx15cm boyutlarında dikdörtgen şeklinde kesilmiş)
    * 4 marul yaprağı

Hazırlanması:

   1. Peyniri, inciri, cevizi, soğanı ve tuzu bir kasede karıştırıp çatalla iyice ezin.
   2. Nemli bir mutfak havlusunu tezgaha serin. Üzerine lavaşı yerleştirin. (Lavaş havayla temas edince çok çabuk kuruduğu için nemli bir bezin üzerinde durmasında yarar var.)
   3. İçinizin yarısını tatlı kaşığı ile lavaşın her tarafına yayın. Spatula ile iyice düzeltin. 2 marul yaprağını yan yana için üzerine koyun ve kendinize yakın kenardan başlayarak lavaşı sıkıca sarın. (kapanma yerinin yapıştığından emin olun.)
   4. 2 kenarını bıçakla kesip hemen streçleyin ve buzdolabına kaldırın. Aynı işlemi diğer lavaş için de yapın. Buzdolabında en az yarım saat (ya da 8 saate kadar) bekletin.
   5. Beklettikten sonra her birini 6 parçaya kesip servis yapın.

* ben tuzu eklememeyi tercih ettim.

gubate



Annem börek için ılık suda eritilmiş bir paket maya, 1 kg un ve tuz ile hazırladığı yumuşak hamuru, eritilmiş 1 paket tereyağını yanına alıp iç malzemesini hazırlamaya koyuldu. doğranmış 1 baş soğanı 2 kaşık yağda kavurup 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ile karıştırdı. yine bir gece önceden haşlayıp püre haline getirdiği patatesle soğanlı sosu karıştırdı ve kafi miktarda tuz ekledi. hamurdan 4 beze elde edip oklavayla açabildiği kadar ince açtı. üzerine fırçayla tereyağından sürdü. yufkayı üçe bölüp, böldüğü her bir parçayı da rulo şeklinde sardı.



bu işlemi diğer bezeler için de uygulayıp elde ettiği 12 bezenin her birini 15 cm çapında açtı. içlerine bir yemek kaşığı patatesli malzemeden koyup önce ortasını sonra da



bu işlemi diğer bezeler için de uygulayıp elde ettiği 12 bezenin her birini 15 cm çapında açtı. içlerine bir yemek kaşığı patatesli malzemeden koyup önce ortasını sonra da diğer kenarları kapattı. benim tek katkım da börekleri yağlanmış tepsilere dizip üzerlerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip 200C fırına vermek oldu...

ıspanaklı gözleme:



4 kişilik
malzemeler:

    * yarım kg ıspanak yaprağı, iyice ayıklanıp yıkanmış
    * 4-5 taze soğan
    * 250gr beyaz peynir
    * 4 yufka
    * teflon tava için zeytinyağı

hazırlanması:

   1. temizlenmiş ıspanakları ve soğanları doğrayıp karıştırın. beyaz peyniri ezip ıspanaklara ilave edin. bu harcı dört eşit parçaya bölün. bir yufkayı açıp bir kenarını diğerinin üçte ikisini kapatacak şekilde katlayın. harcın dörtte birini yufkanın üzerine yayın.
   2. yufkanın diğer kenarlarını da fırça ile su sürerek kapatın.
   3. gözlemeyi zeytinyağı ile yağlanmış teflon tavaya alıp arada çevirerek önlü arkalı pişirin.



Patates Pizzası



Malzemeler:

    * 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    * 1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
    * 3-4 sivri biber, doğranmış
    * 4 patates, soyulup küp küp doğranmış
    * 3 uzun sosis, 1 parmak sucuk, doğranmış
    * 2 çay bardağı kaşar peyniri, rendelenmiş
    * tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanması:

   1. Zeytin yağında soğan ve biberi öldürün .Sosisi ve sucuğu ekleyip
   2. Patatesleri ekleyip 1-2 kez karıştırın. Tuzu ve baharatları ekleyin. Arada karıştırarak patatesler pişene kadar bekleyin.
   3. Malzemeyi fırın kabına alın, üzerine kaşarı yayıp 200C'de kaşarlar eriyene kadar pişirin.

portakalagaci.com

Afiyet olsun
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #58 : 13 Eylül 2009, 11:29:43 »
Kremalı Tavuk Çorbası



Malzemeler

1 parça tavuk göğüs
2 çorba kaşığı un
1 adet kuru soğan
1/2 paket çiğ krema
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı

1.  Soğanı ince ince doğrayın.  Bir tencerede soğanı ve tavuğu beş bardak su ile haşlayın.  Tavuk suyunu bir kaba süzün.  Haşlanmış tavuğu da biraz ılınınca ufak küpler halinde kesin.

2.  Çorba tenceresinde un ile sıvıyağı kavurun.  Kaptaki tavuk suyunu azar azar dökün ve bu sırada sürekli karıştırın.  Çırpma teli kullanırsanız daha hoş bir kıvam elde edersiniz.  Suyun hepsini ilave edince tuz ve karabiberi de ekleyin.  Kıvamı koyulaşana kadar karıştırın, kremayı ve tavuk parçalarını ekleyin.  Bir iki dakika daha karıştırın.  Kıvamı fazla koyu olursa süt ya da su ile kıvamını inceltin.  Fesleğen ya da karabiber serperek servis yapabilirsiniz.

Hünkar Beğendi



Malzemeler

500 gr kuzu kuşbaşı
1 adet soğan
1 kaşık salça
2 diş sarımsak
5-6 adet patlıcan
3 kaşık sıvı yağ
2 kaşık un
1/2 litre süt
Tuz
Karabiber
Muskat (küçük hindistan cevizi)
Hazırlanışı

1.  Kuzu etini iyice yıkayın ve düdüklü tencerede 1 bardak su ile iyice pişirin.  Düdüklü tencere daha az zamanda pişirmenizi sağlar, normal tencerede ise pişirme süresi 2 katına çıkabilir.

2.  Bir tencerede bir kaşık yağı kızdırın.  Küp küp doğranmış soğanı ve sarımsağı ekleyin, soğanlar sararınca salçayı ilave edin.  Pişirdiğiniz etleri, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin.  Yarım bardak su ilave ederek, beş dakika kadar pişirin.

3.  Patlıcanları yıkayın, çatalla bir kaç delik açın ve fırının ızgara kısmında közleyin.

4.  2 kaşık yağ ile 2 kaşık unu kısık ateşte karıştırın.  Topak topak olmamasına dikkat edin.  İçine 1/2 litre sütü ilave ederek pişirmeye devam edin, kıvamı koyulaşacaktır.  Tuz, karabiber ve 1 çay kaşığı kadar rende muskat ekleyin.  Bu temel beşamel sos tarifidir. 

5.  Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyun, ezerek püre haline getirin, beşamel sosu patlıcanlara ekleyip, karıştırın. 

6.  Patlıcan beğendinin üzerine etleri koyup servis yapabilirsiniz.

Sulu Köfte



Malzemeler

500 gr kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
1 adet kuru soğan
1 dilim bayat ekmek içi
1 yumurta
1 adet patates
1 adet havuç
5-6 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Terbiyesi için; 1/2 adet limon, 1yumurta sarısı
Hazırlanışı

1.  Soğan rendelenir.  Maydanoz ince ince kıyılır.  Kıyma, ekmek içi, yumurta, maydanoz, pirinç,tuz, karabiber yoğurulur.  Bir tepsiye un serpilir.  Kıyma karışımına ufak ufak top köfte şekilleri verilerek unlu tepside una bulanır.

2.  Patates ve havuç küp küp doğranır.  Tencerede 2 su bardağı su kaynatılır.  Köfteler, patates ve havuç parçaları tencereye konulur,  köftelerin pirinçleri pişene kadar orta ateşte kaynatılır.  Kıyma yağlı ise yağ koymadan pişirin, yağsızsa 1 çorba kaşığı sıvıyağ ilave edebiliriniz.

3.  Yemeğin suyundan bir- iki kepçe kadar bir kaba ayırın, biraz ılınınca yumurta sarısı ve limon ile karıştırın.   Bu karışımı tencereye dökün.  Böylece terbiyeli sulu köfteniz hazır oluyor. 


İç Pilav



1 bardak pirinç
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı tarçın
5 dal maydanoz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı

1.  Pirinci ayıklayıp, yarım saat ılık suda bekletin, yıkayın.

2.  Pilav tenceresinde sıvıyağı kızdırın, küçük küçük doğranmış soğanı, kuş üzümünü, dolmalık fıstığı kavurun.  Pirinci ilave edin.  Yenibahar, tarçın, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın. 1,5 bardak kaynar su ekleyip, kaak kaalı olarak pişirin.

Elma Kompostosu



Malzemeler

4 adet elma
1,5 su bardağı şeker
1/2 adet limonun suyu
5 su bardağı su
Hazırlanışı

1.  Su ile şekeri kaynatın.  Su kaynarken elmaları yıkayın, kabuklarını soyun ve kurabiye kalıpları ile değişik şekillerde kesin.   Kestiğiniz elmaları suyun içine hemen atın.  Dışarıda bekletirseniz elmalar kararmaya başlar.  Limon suyunu da ilave edin.  Elmalar yumuşayana kadar pişirin.    Soğuk olarak servis yapın.

Profiterol



Malzemeler

Hamur

4 adet yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı su
1/2 su bardağı sıvı yağ (margarin kullanacaksanız 125gr)
1/2 çay kaşığı tuz
İç Kreması:

2 adet yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta (nişasta yoksa bu da un olabilir)
2 su bardağı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket toz vanilya
Çikolatalı Sos:

2 su bardağı su
4 çorba kaşığı kakao
5 çorba kaşığı şeker
1 çorba kaşığı margarin
2 çorba kaşığı un ya da nişasta
Hazırlanışı:

İlk önce hamur yapılır, hamur pişerken iç malzeme hazırlanır,   iç malzemeden sonra da sos hazırlanır.

1. Hamurun hazırlanması;

Su ve margarini bir tencerede kaynatın.  İçine unu ve tuzu ekleyip sürekli karıştırarak pişirin.  Yumuşak ancak kaşığa gelen bir hamur olacaktır. Ocaktan alın, biraz ılınınca yumurtaları birer birer tencereye ilave edin.  Her yumurtayı ilave ettikten sonra çok iyi karıştırın ya da isterseniz çırpın.  Yumurtaların pişmemesi için hızlı bir şekilde yumurtayı karışıma yedirmek önemlidir.  Biraz dinlendirip, soğumasını bekleyin.  Çorba kaşığı ile ceviz büyüküğünde parçalar halinde yağlanmış fırın tepsisine koyun. 

Tepsiyi 170C ısıtılmış fırına koyup, üzerlerini kızartmadan pişirin.

2.  İç Kremanın hazırlanması;

Yumurtaların sarısı ile şekeri çırpın.  Unu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.  En son sütü ekleyip ocağa koyun ve karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.  Soğumasını bekleyin. 

Hazırladığınız bu karışımı sıkma poşeti ile fırından çıkıp ılınmış topların içerisine sıkın.  Topların önce kenarından bıçakla kesip yer açın, daha kolay olacaktır.  Sıkma poşetiniz yoksa herhangi bir torbayı ucunu keserek de kullanabilirsiniz.

3. Çikolata sosun hazırlanması;

Oda ısısında 2 bardak su ile kakaoyu iyice karıştırın, pütürsüz hale gelsin.  Bu karışımı bir tencereye dökün, unu (ya da nişastayı) ve şekeri ekleyin.  Karıştırarak pişirin. Muhallebi kadar koyu kıvamı olmayacak ama en azından kaynayana kadar bekletin.  Biraz koyulaştırın.  Ocaktan alın, margarini ekleyin.  Margarin eriyene  kadar karıştırın.  Margarin hem kıvam verecektir hem de parlaklık.

4.  Kremalı topları servis tabağına dizin, piramit şeklinde üst üste de dizebilirsiniz.  Fıstık, parça çikolata gibi ekstra malzeme isterseniz  onları da serpiştirin.  Ilınmış, hatta soğumaya yakın sosunuzu son birkez karıştırarak profiterol toplarının üzerine dökün.  Sosu sıcakken dökerseniz toplar ezilir, hamur olur, kıtırığı gider. 

Sos biraz donduktan sonra krem şanti ya da toz fıstık ile üzerini süsleyebilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı
« Yanıtla #59 : 14 Eylül 2009, 13:43:25 »
Fesleğenli Domates Çorbası



Malzemeler

4 adet domates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 diş sarımsak
5-6 dal maydanoz
5-6 dal taze nane ya da 1 çay kaşığı kuru nane
6 yaprak fesleğen ya da 1 çay kaşığı kuru fesleğen
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı

1.  Soğanı, sarımsağı ve havucu küp küp doğrayın.  Tencerede yağı kızıdırın.  Soğan, havuc ve sarımsağı yağda biraz çevirin.

2.  Domatesleri dörde bölün.  Tencereye ekleyin.  Kıyılmış maydanoz, nane, fesleğen, tuz ve karabiberi de tencereye ekleyin.  Üzerine 2 bardak kaynar su döküp kapak kapalı olarak on dakika pişirin.  Biraz ılınınca blendardan geçirip servis yapabilirsiniz.

İzmir Köfte



400 gr köftelik kıyma
4 adet patates
8-9 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
1 kaşık domates salçası
2 dilim bayat ekmek içi
Tuz
Karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı

1.  Soğanı rendeleyin.  Ekmek içlerini ufalayın.  Kıymayı, soğanı, ekmek içini, tuz ve karabiberi iyice yoğurun.  Elinizi ıslatarak şekil verin.  İnce uzun, biraz  tombul köfteler haline getirin.  

2.  Patatesleri elma dilimleri halinde kesin.  Yayvan bir tencerede yağı kızdırın, patates ve biberleri çevirerek her yüzünün kızarmasını sağlayın.  Patatesler bitince, onları bir tabağa alın ve köfteleri de aynı tenceredeki yağda  pişirin.  Köfteler pişince onları da tabağa alın ve salçayı yağa ekleyip karıştırın. 1,5 bardak da su ekleyin.  

3.  Bu aşamadan sonra iki şekilde yapabilirsiniz.  İsterseniz salçalı suyun içine patates ve köfteleri atıp onbeş dakika pişirebilirsiniz.  Servis yaparken biberleri üzerine koyabilirsiniz.  Ya da benim  bir cam kaba patatesleri ve köfteleri dizip üzerine biberleri yerleştirip, salçalı suyu dökebilir ve fırında onbeş dakika pişirebilirsiniz.  

Fırında Tavuklu Erişte



Malzemeler

1/2 paket erişte
1 parça tavuk göğüs
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı süt
1 adet yumurta
Rendelenmiş kaşar peyniri
Hazırlanışı

1.  Erişte yerine istediğiniz çeşit makarnayı da kullanabilirsiniz.  Makarnayı haşlayın.  Süzün.  Tavuğu haşlayıp küçük parçalara bölün.

2.  Bir tencerede yağ ile unu orta ateşte kavurun.  Sütü ekleyin ve karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.  İsterseniz güzel bir kokusu olması için, içerisine muskat rendeleyebilirsiniz.  Ocaktan alın, biraz ılınınca yumurtanın sarısını ilave edip karıştırın.  Makarna ve tavuğu da tencereye ekleyip karıştırın.  Fırın kaselerinizi yağlayın ve makarna karışımını eşit olarak bölüştürün.  Üzerine kaşar peyniri serpiştirip, 170C  de üzerleri kızarana kadar pişirin.

Erik Kompostosu



Malzemeler

1/2 kg kırmızı erik
1,5 su bardağı toz şeker
8 su bardağı su
Hazırlanışı

1.  Erikleri iyice yıkayın.  Çekirdeklerini çıkartın.  Eğer bütün şeklini bozmadan çıkarablirsiniz,  benimkiler gibi olur, çıkartamazsanız da hepsin ortadan  ikiye kesip çekirdeklerini çıkartın.  Şekli çok önemli değil, çeyreklere bile bölebilirsiniz.

2.  Erikleri bir tencereye koyun, üzerine şekeri dökün ve en az bir saat bekletin.  Suyu ekleyip erikler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirin. Erikler pişince tadını kontrol edin, eğer şekerli ise bir miktar daha su ekleyin, tatsız gelirse şeker ekleyin.  Soğuyunca servis yapabilirsiniz.Taze nane eklenirse kokusu ayrı bir ferahlık katar.

Şeftali parçalı Muhallebi



Malzemeler

1 litre süt
1 kepçe un
2 kepçe toz şeker
1 paket vanilya
1 çay kaşığı margarin
1 şeftali + 1 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı

1.  Şeftaliyi yıkayın, kabuklarını soyun, ufak bir tavaya küp küp doğrayın.  Üzerine bir kaşık toz şeker ilave edin ve bekletin.

2.  Derin bir tencereye sütü, şekeri, unu koyun.  Kısık ateşte karıştırarak pişirin.  Piştikçe koyulaşacaktır.  Ateşin kısık olması önemli; eğer yüksek derecede çabuk olsun derseniz un kokusu gitmez.

3.  Koyulaşınca ocağı kapatın.  Vanilyayı ve margarini ekleyip karıştırın.  

4.  Şeftalilerin bulunduğu tavayı ocağa alın, şekerler eriyinceye kadar ocakta tutun.  Şekerler karamelize olacaktır.

5.  Kaselerin içine birer kaşık şeftaliden yerleştirin.  Sonra da muhallebiden koyun. İsterseniz şeftaliyi üzerine de koyabilirsiniz.

resimlimutfak.typepad.com
〰〰〰〰🐠