Gönderen Konu: Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı 2009  (Okunma sayısı 21243 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #60 : 14 Eylül 2009, 21:42:25 »

Cevizli Çörek



Malzemeler

ılık suda eritilmiş bir paket maya, 1 kg un ve tuz ile hazırladığı yumuşak hamuru, eritilmiş 1 paket tereyağı, 1 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağından biraz eksik zeytinyağı

aynı gubate tarifindeki gibi hamur yapıp, 5 beze elde ediyor ve bu bezeleri incecik açıyorsunuz. üzerlerine tereyağı ve dövülmüş ceviz gezdirip

şu şekilde şekillendiriyorsunuz ve ve yağlanmış tepsiye dizip yumurta sarısı sürüp bu defa susam serpiyorsunuz...

Velibah



Bir çerkez hamurişi olan velibah (völbak diye okunuyor) için 1 kg un, 1/2 paket maya, tuz ve ılık su ile hamur yoğurulur.Hamuru yapıldıktan sonra 20 dk. kadar dinlendirilir. Hamura koyulacak patates önceden hazırlanır, her bir beze için iki avuç büyüklüğünde patates topları. o patatesleri ezerken içine küçük bir parça da tereyağı eklenir yumuşak olması için...

hamur iyice kabarınca 7 beze yapılır, her birini biraz açıp (belki bunlarda 15 cm olabilirler) içlerine patates toplarından yerleştirilir, hamurların ağızlarını bohça gibi büzüp yuvarlanır ve ilk kapattığımızdan başlayarak bezeleri açmaya başlanur. Bir sacın üzerini kaplayacak kadar açılan hamurları ilk önce kenarlarından sonra da ortalarından ellerimizle bastırarak patatesin hamurun her tarafına yayılması sağlanır.

İsterseniz bir süre elinizle açıktan sonra şu şekilde oklava ile de açabilirsiniz:



eskiden çerkezler velibah yaparken oklava kullanılmasına izin vermezlermiş. bütün hamurları elinizle açmanız gerekirmiş.

Daha sonra velibahları sacın üzerinde çevrilerek, ve her birinin üzerini yağlayarak üstüste dizilir ve üçgen şeklinde kesip servis yapılır.

bu tarifin belki de en önemli yeri pişirilmesi. hamur çok çabuk yanabileceği için mümkün olduğunca hızlı davranmak gerekiyor. hatta yaşlılar "kaşlı gözlü pişirmeyin!" diye tembih ederlermiş...

Kahvaltı Poğaçası



Malzemeler

    * 750gr un
    * 2,5 su bardağı (500ml) süt, ılık
    * 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı, küçük doğranmış
    * 1,5 çay bardağı sıvıyağ
    * 1 tatlı kaşığı tuz
    * 1 yemek kaşığı toz şeker
    * 1 paket (2 tatlı kaşığı) instant maya veya 1 paketten biraz az yaş maya
    * içi: 200gr beyaz peynir + maydanoz

Hazırlanması:

   1. Önce kuru malzemeyi karıştırın. Ekmek makinesinde yapacaksanız sütü ve yağı koyup üzerini tamamen kaplayacak şekilde kuru malzemeyi serpin.
   2. Hamur programını seçin, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olup olmadığını kontrol edip biraz süt veya un ilavesiyle kıvamı tutturup mayalanmasını bekleyin. (veya elde yoğurup 1 saat ılık ortamda dinlendirebilirsiniz)
   3. Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bir miktar açıp içine 1 tatlı kaşığı peynirli harçtan koyun. Hiç bastırmadan katlayın. Elinizi dik tutup poğaçanın tam ortasına bastırın. Böylece ağzı açılsın. Tüm hamur bitince üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpin ve 10 dakika tepside mayalandırın. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


portakalagaci.com

Afiyet olsun
« Son Düzenleme: 14 Eylül 2009, 21:45:45 Gönderen: Lika »
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3884
    • Herkonudan.com
Ramazan'ı Şerif Özel Mutfağı (Sahur)
« Yanıtla #61 : 16 Eylül 2009, 01:35:35 »
Pizza Keseleri



Pizza Keseleri

6 adet

Tarif cookie magazine adlı anne-çocuk dergisinden. Tarifin aslında her malzeme hazır kullanılmış: hazır pizza hamuru, hazır köfte, hazır sos. Siz dilerseniz bunların bir kısmını hazır alabilir veya evde yapabilirsiniz.

Malzemeler:

    * 1 adet pizza hamuru (ben bu hamuru yaptım)
    * 6 yemek kaşığı köfte marine sosu (hazır alabilir veya domates ezmesi / salça + baharat karışımı kullanabilirsiniz)
    * 6 adet cevizden biraz büyük köfte, pişmiş (misket köfteleri büyük yapıp kullanabilirsiniz)
    * 6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peynir
    * 1 yemek kaşığı rendelenmiş eski kaşar
    * 1 yumurta
    * 1 yemek kaşığı süt

Hazırlanması:

   1. Fırını 190C'ye getirin.  
   2. Hamuru 6 parçaya ayırın. 6 adet muffin kalıbını yağlayın. Her bir hamur parçasını açarak kalıba yerleştirin. Kalan kenarların sarkmasına izin verin.
   3. Her birine bir köfte, bir yemek kaşığı sos, 1 yemek kaşığı kaşar peyniri rendesi ve bir tutam ski kaşar rendesi koyun.
   4. Sarkan kenarları üstte toplayıp birbirlerine yapıştırın.
   5. Yumurta ve sütü çırpın. Her birinin üzerine sürün. Fırında 15-20 dakika pişirin.




Kolay Su Böreği



Kolay Su Böreği

Sofra Dergisi Eylül 2006 sayısından.

Malzemeler:

    * 6 adet yufka
    * 4 yumurta
    * 2 su bardağı süt
    * 1 su bardağı sıvıyağ
    * 2 su bardağı su

içi:

    * 300gr beyaz peynir
    * 1 demet maydanoz, doğranmış

Hazırlanması:

   1. Yumurta, süt, sıvıyağ ve suyu derin bir kapta iyice karıştırın. Yağladığınız büyük boy fırın tepsisine bir yufkayı serin. Taşan kenarları koparın.
   2. Başka bir yufkayı rulo halinde sarıp 7-8cm'lik parçalar halinde kopararak hazırladığınız sütlü karışıma batırın ve yanyana tepsiye dizin. Diğer bir yufka ile daha aynı işlemi tekrar edin. İç malzemesini yayın. Diğer 2 yufkayı yine parça parça kopararak sütlü karışıma batırıp iç malzemesinin üzerine dizin.
   3. Kalan son yufkayı da en üste kapatarak artan sütlü karışımı böreğin üzerine dökün. Önceden ısıtılmış 190C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Sıcak servis yapın.

notlar: tarifte tepsiye serilen ilk yufkanın kenarlarını koparınca ne yapacağımız söylenmiyordu, ben onları da tepsiye dizdim ancak fazla gelir diye 5. yufkayı biraz küçülterek kullandım. En üst katın kenarlarını böreğin altına kıvırdım. Pişerken kenarlarda biriken sütlerden dibi tutacak diye korktum ama kolay çıktılar. Bir de altının iyice pişmesi söyleniyordu ben üzeri kızarınca üstüne folyo kapatıp bir süre daha pişirmeye devam ettim...

portakalagaci.com

Afiyet olsun
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim