DİNİ KATEGORİLER > İSLAM-GENEL

Rişte-i Cevâhir ( Hz. ALİ R.A'dan Hikmetler )

<< < (2/8) > >>

eflin21:

Kâmil mümin, Hakk'ın azametini idrak eder de Allah'a yemin etmekten korkar. İmanı zayıf olan da Allah'ın yüce ismini maksada ulaşmak için âlet edip çok yemin eder

imanımız zayıfmış demek

Togika:
Kişinin edebi, altınından hayırlıdır.
'' Beni Rabbim terbiye ettiği için güzel terbiye etti'' buyuran Seyyidül Vücüd ( S.A.V)'e tâbi olup da kişi sevilen ve muhitinde aranan insan haline gelince, edebin altından üstün olduğu anlaşılır.
Hikâye :
Mısır Sultanı dostluk icabı Rum Kayseri'ne yazdığı mektubta;
- Zübde-i hayatım ( hayat hülasası olan oğlum)'a vefatımdan sonra saltanatı idare etmesinde kolaylık olsun diye bir çok mal, köle, nakit vs. hazırladım. Zât-ı devletiniz oğlunuza ne hazırladınız? diye sormuştu. Kayser gülümsedi ve :
- '' Mal, kararı olmayan vefasız yâr gibidir. Akıllı kişi, âhirette hükmü geçmeyen dünya malına ehemmiyet vermez. Ben oğlumu güzel ahlâk ile  süsleyip onun iki cihanda aziz olmasını düşündüm. Zira mal zevâla uğrar, fakat edep bâki kalır'' diye cevap verdi. Bu söz üzerine Mısır Sultanı:
-'' Edeb altından hayırlıdır.'' demiştir.
Edep: Akıl ve ahkâma uygun hal ve harekettir.

Togika:
Zenginliği izhar, şükürdendir.
Eşyanın iyisini kullanmak, elbisesi iyi olmak... bunlar şükrün ızhârıdır. İmkan sahibi iken yoksullar ve fakirler gibi yaşamak doğru değildir.
Malın şükrü: Cenâb-ı Hakk'ın ihsanı olan servetten müstahak olanlara haklarını verdiği gibi, ihtiyacı olanların hacetini görmek suretiyle servetini göstermekdir; âleme çalım satmak değil...
İbrahim Havas (K.S) bir gün ne zuhür ederse, kendisine hürmetkâr olan ve meccânen tıraş eden berbere Hakk'ın rızası için vermeyi niyet eder. Tıraş biterken de, kendisine bir kese gümüş verirler. Niyet ettiği gibi o keseyi berbere verir. Lâkin berber kabul etmez ve şöyle der:
-'' Ey Şeyh-i Kamil, ben seni Allah rızası için tıraş ettim. Hâlen de bu niyetteyim. Keseyi dolduran gümüşler kalbimi döndürmüş değil.. Rıza'ya tâlibim. Hâşâ Allah'ın rızasına karşılık dirhem ve dinar kabul edemem. Benim altına gümüşe ihtiyacım yok. şu halim riya sanılmasın. Muhtaç olduğum şeyi, san'atım sebebiyle Rabb'im bana ihsan ediyor.'' 

Togika:
[b Kötüye iyilik et. seyyid ol ![/b]
Ey hakiki mü'min! Sana kötülük eden kimseye iyilik ve kerem göster ki, Allah yanında makbul ve seyyitliğe nail olasın. Nebiler ahlakı budur...
Bir veli:
Yıkanlar hâtır-ı nâşâdımı, yâ Rab şâd olsun.
Benimçün nâmurâd olsun diyenler, bermurâd olsun.
demiş... '' Ya Rab! viran gönlümü yıkanlar şâd olsun. Arzusuna ulaşmasın diyenler, maksadına ulaşsın'', demektir
'' Allah'ın ahlâkı ile ahlâklanın!'' hadisi şerifine uyan sadıklar: '' Her zuhüru Hak'tan ve her işi, Feyyaz-ı mutlak'tan bil'' buyurmuşlar.

Togika:
Büyükler: '' Kişi kendisine gelen kötü bir iş sebebi ile üzülmeden önce kalb gözü ile bir baksa, gazabı gider, Zira eğer gazap etmesi, o kötülüğe sebep olan işe veya kişiye ise, ârifler makamında bu hal şirk sayılır, tevhid inancına zıttır. Eğer gazaplanması Hak Teâlâ'ya olursa haram olup, kulluk vazifesine muhâliftir. Her iki halden de Allah'a sığınmalı...'' demişler.
Kişi kötülük ettiği kimseden kötülük beklerken iyilik görünce, ona karşı olan fenâ düşünceleri bir anda değişir, düşmanlık dostluğa dönüşür, iyilik edende şeref kazanır.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek