Gönderen Konu: Rızık Genişliği ve Bereketi İçin Tavsiyeler  (Okunma sayısı 6962 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Rızık Genişliği ve Bereketi İçin Tavsiyeler
« : 21 Mart 2012, 12:26:54 »

(Günümüzde insanlar hep aldıkları maaşın yetmediğin bahsederler. Bunun içersine 3.000 TL Maaş alan da, 700 TL'lik asgari ücretli çalışan da dahildir. Bunun sona ermesi için büyüklerin tavsiyeleri şu şekilde olmuştur.)

RIZIK GENİŞLİĞİ VE BEREKETİN CELBİ İÇİN ON TAVSİYE

1- Namazı tadıl-i erkan ile kılmak. Hadis-i Şerif'te "Bir adam namazda ruku ve secdesinin hafifletir( tadili erkan ile kılmazsa) gorurseniz onu çoluk çocuğuna acıyınız"  Ruh'ül Beyan Yani tadili erkanı terk eden maişet darlığına düşer tadili erkana dikkat eden ise maişet genişliğine kavuşur.

2- Zekatını tam hatta fazla fazla vermek. Malın şükrü mal iledir ,yani zekat, malın şükrüdür. Toprak mahsüllerinin zekatın onda birdir ve öşür diye isimlendirilmiştir. Ticari malların ve paranın zekatı ise kırkta birdir. Şükür ise malın artmasına sebeptir. Ayeti kerime de “ eğer nimetime şükrederseniz onu elbette ve elbette çoğaltırım.” Sure-i İbrahim ayet 7 buyurmuştur. Yani zekât hem malı telef olmaktan muhafaza eder, hem de ilahi hazineden artmasını temin eder.   

3- Sabah vakti uyanık olmak. Hadis-i Şerif  “Sabah uykusu rızka manidir.” Tergib. Yani bir Müslüman sabah namazını ve manevi ilticalarını ihmal etmemelidir.

4- Vakîa suresini okumaya devam etmek. Hadis-i Şerif “Kim ki vakıa suresini her gece okursa ona ebediyen sefalet isabet etmez, kim ki bu sureyi her sabah okursa ona fakirlik yaklaşmaz.” Havass'ül Kur'an İmam-ı Ya’fi.

5- Duhâ namazına devam etmek. Duha namazı güneş doğduktan 45 dakika sonra başlayıp, öğle namazına 15 dakika kalıncaya kadar kılınan ve en büyük fiili teşekkür olan 6 rekatlik nafile namazdır. Duha ( teşekkür ) namazının ilahi ücretinin %75 ‘i dünyada verilir.

6- Geçim darlığı çeken ve borçlarını ödemekte zorlanan kimsenin Allah rızası için kurban keserek ve o kurbanı tasadduk ederek tıkanıklığı açmaya çalışmaları ehlullahın tavsiyesidir.

7- Güneş doğarken bir euzu 300 besmele ve 100 selavatı şerife okumaya devam edenleri ummadıkları yerden Allahu Teala rızıklandırır ve 1 sene geçmeden zengin nisaba malik hale getirir. (Tefciruttesnim sf 18)

8- Namazlardan sonra okunması tesbihatı 33 sübhanAllah 33 elhamdülillah 33 Allahüekber , okumayı asla terk etmemek. Çünkü kelimeyi tenzih "Subhanallaah" günahları söküp atar. Kelime i tahmid "elhamdülillah" her türlü nimete şükürdür. Kelimei tekbir "Allahuekber" ise kulun ibadetini ve tevbesini Allahü Teâlaya layık hale getirir.

9- Yemeklerden sonra mutlaka yemek duâsı yapmaktır. Çünkü bu dua hem şükür, hem de rızık duasıdır. Duaya başlarken 3 kere elhamdülillah denilmesindeki hikmet kul bir defa elhamdülillah dediğinde Cenabı Hak  kulumun  şükrü bana ulaştı der. 2. defa Elhamdüllah dediğinde sana nimetlerimi arttıracağım der. 3. defa Elhamdülillah dediğinde ise Kulumu affettim der.

10- Nimeti israf etmemek, ayakta su içmemek, ekmek kırığını toplamak ve tabağı sünnetlemek. Ebu-l Faruk Hazretleri ekmek kırığı konusunda talebelerini şiddetle ve mübalağa ile tahzir(ikaz) etmişlerdir.

« Son Düzenleme: 17 Kasım 2015, 18:55:41 Gönderen: Mücteba »

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Rızık Genişliği ve Bereketi İçin Tavsiyeler
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2012, 01:00:09 »
Teşekkürler kardeşim...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana 

Çevrimdışı ümre yolcusu

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 31
Ynt: Rızık Genişliği ve Bereketi İçin Tavsiyeler
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2012, 14:33:55 »
Allah cc razı olsun emeklerinize saglık

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Bu Yazı BEREKET AVCISI Olmak İsteyenler İçin...
« Yanıtla #3 : 17 Kasım 2015, 18:55:00 »
Bu Yazı BEREKET AVCISI Olmak İsteyenler İçin

Bütün nimetler Hz.Allah tarafından verilir. Verilen bu nimetler emanettir. Bir gün tükenecektir. Verilen nimetlerin tükenmemesi ve bereketin devam etmesi için biz insanlar her yerde bereketi aramalıyız. Çocuklarımızı da birer bereket avcısı olarak yetiştirmeliyiz.

Dedemle her sohbetimde lafın dönüp dolaşıp geldiği bir mevzuğu var; o da bereket "Kızım eski bereket kalmadı şimdilerde. İnsanlar kıymet bilmiyor, her şey çok; ama beti bereketi kalmadı" diyor. Tüketim çılgınlığı ile yetişen gençliğe baktığımızda dedem endişelenmekte haklı galiba.Dedemin anlattıklarını torunlarına aktarmamın annelik mesuliyeti arasında olduğunu düşündüm. Evde, ailede nelere dikkat edersem bereketi çocuklarıma öğretirim diye tefekkür ettim. Baktım ki farkına varamadığımız önemsemeyip kaçırdığımız, değerlendirmemiz halinde çocuklarımıza dersler verebileceğimiz bereket kırıntıları mevcuttur. Fırsatı ganimet bilip hem evdekilerle tekrar bereketi yaşayıp hemde bereketi paylaşıyoruz.

Bereketin İlk Adımı
 
Bereketin ilk adımı, her işe Besmele ile başlamaktır. Bütün nimetlerin Hz. Allah tarafından eşrefi mahlukat olan insana emaneten verildiği unutulmamalıdır. Bir gün bu nimetler elimizden alınabilir. Su, elektrik, para, yiyecek, içecek hatta zaman ve hayat gibi aklınıza gelen bütün rızıklar birer emanettir. Tasarruflu olmak ve davranışlarla çocuklarımıza timsal olmak bereketi sağlar. Bebeğimizi kucağımızda odadan odaya gezdirirken "Anneciğim hadi ışıkları sen kapat da boşa yanmasın" diyerek ışıkları ona kapattırmak, banyo yaptırırken " Bu kadar su bize yeterli, musluğu kapatalım,  lazım olursa yine açarız." gibi kısa cümleler bile onların zihinlerinde yer edecektir.
Mutfağa geçtiğimizde de bir çok bereket ihlali göreceksiniz. Gereğinden fazla yapılan e ertesi günlerde çöpe dökülen yemekler (hele bir de çocukların gözü önünde dökülüyorsa), bayatlayan ekmekler,sofrada toplanması ihmal edilen ekmek kırıkları evin bereketini kaçıran ve gelecek nesillere aktarma şansını kaçırdığımız eğitim fırsatlarıfır.

Kırıntıları Toplayın
   
Çocukların en hoşuna giden ve akıllarından hiç çıkmayan sofra faaliyetlerinden birisi de ekmek kırıntılarını toplamaktır. "Kim bir tabakta yemek yeyip de sonra o tabağı temizlerse, o tabak onun için Allah'tan mağfiret diler."Hadis-i Şerif/Tirimizi) Misafirliğe gittiğim bir evde yemekten sonra kırıntıları sağ elimin işaret parmağı ile toplamam, diğer çocukların çok garibine gitmiş olacak ki sordular: "Teyze doymadın mı ki onları da topluyorsun?" Bende onlara bu nimetleri bize veren Hz.Allah' ın en hoşuna giden şeyin ekmek kadar geride kalan kırıntılara da saygı olduğunu, sofrada kalan bereket tanelerini tek tek topladığımı ve sevap toplamaya çalıştığımı anlattım. Anlattıklarımdan sonra en çok kırıntıyı toplamak için birbirleriyle yarışmaları hala gözümün önündedir.

Bereket Kutusu Hediye Edin

Bereketin bolca harcamak değil paranın yerinde ve zamanında kullanılması gerektiğini vurgulamak için evde iki adet kutu bulundurun. Birisi kumbara olsun, bozuk paralardan çocukların hakkı, Diğeri de sadaka kutusu;bozuk paralardan ihtiyaç sahiplerinin hakkı. "Çocuklar para harcamak için değil. İhtiyaçlarınızı aldıktan sonra biriktirmek ve daha sonraki ihtiyaçlarınız için tasarruf etmek içindir. Dedelerinizin verdiği bayram paraları, harçlıklarınızdan artanları kumbaraya atarsanız ileride istediklerinizi elde etmek için biriktiriş olursunuz; bu kendiniz için. Bir sıkıntıya düştüğünüz zaman, bazı günler, fakir ve ihtiyaç sahipleri için, Kur'an talebeleri için verilen sadaka makbuldür, sevaptır. Onada bir sadaka kutusu yapalım, birikenleri talebe kurslarını ziyaretimizde onlara takdim edelim ve dualarını alalım ki evimizin bereketi artsın" niyetiyle sosyal bir farkındalık oluşturmak mümkündür.

Yemeğin Bereketini Nasıl Öğretebilirsiniz?

Çocuğunuzu sofraya alıştırdığınız ilk günden itibaren onunla şunları beraber yapın:

*Yemekten önce ve sonra ellerinizi yıkayın
*Sofraya onunla beraber oturun
*Yemekten önce alışana kadar bazende hatırlatmak için sesli Besmele çekin
*Tabağına yiyebileceği kadar yemek koyun.Fazla yemesi için sıkboğaz etmeyin
*Sağ eliyle yemek yemeğe alıştırın
*Herkesin beraber yediği yemek ise neden kendi önünden yemesi gerektiğini anlatın.
*Tabağınızda yemek bırakmayın
*Ve son ekmek parçasıyla sünnetleyin
*Ekmek kırıntılarını toplayın
*Yemek duası yaparak verdiği nimetler için Hz.Allah'a şükredin.
*Ve hep beraber "Âmin" deyin.


Çocuğunuza Hürmet Gösterin

Mukaddesata maneviyata hürmetsizlik de evimizdeki bereketi kaçıran sebeplerdendir. Dedelerimiz ve ninelerimizden gördüğümüz ama tam tatbik edemediğimiz hürmete herkesin ihtiyacı var. Hürmette kusur edilince bereket de elini ayağını çekiyor evimizde. Onlar kıbleye ayak uzatmaz, oturdukları oda da Kur'an-ı Kerim varsa ayak uzatmaz ve odada uyumazlar, ezan okunurken televizyon ve radyoyu kapatır, ezan dinlerlermiş. Cuma geceleri geçmişlerine dualar okur, onları hayırla yâd ederlermiş. Namazı ilk vaktinde hep beraber kılar borcu eda etmekle beraber bereketinden de istifade ederlermiş. Bütün bunları çocukların yanında bizzat anne-baba tatbik etse çocuklarımızın ahdine ve akdine sadık, özü sözü bir nesiller olark yetişmesini kolaylaştırmış oluruz. değil mi? Zaten bereket manevi bir kelimedir ve maneviyata hürmet etmekle artar.

Güneşten Önce Doğmak

Bereketli evlerin ailelerinden görülen bir davranış da erken kalkmak, güneşten önce doğmaktır. Hanesinde bereket isteyen bir hanım eşinden ve çocuklarından önce kalkar. Kahvaltı hazırlamak, etrafı toplamak gibi maddi teşrifattan önce maneviyatı tercih ederek sabah namazını kılar. Ailesini ve mükellef çocuklarını namaza kaldırır. Rızıkların dağıtıldığı seher vaktinde onlara dua ederek uyanık olur. Böyle annelerin olduğu evlerde bereketsizlikten söz etmek mümkün müdür?
Bu vakitte uyanık olan ruhen de uyanıktır.

Ev hayatında daha sayamadığımız bize bereketi hatırlatan ve çocuklarımıza öğretebileceğimiz nice bereket kırıntıları var, kim bilir! Hayatımızdan bereket kalkmamıştır, kıymetini bilmeyerek biz kaldırmışızdır. Yaşarsak ve yaşatırsak, toplumun kirlenen hafızasını birlikte temizlersek bereket hayatımızda hissedilecektir.

Nimeti Küstürmeyin

Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir gün Hazret-i Aişe Validemizin(r.a) evine gelir. Duvarın dibinde, sehven unutulmuş bir ekmek parçasını görür.Onu alır, yer Sonra buyurur ki; "Ey Aişe! Bir nimet bir eve küserse bir daha geri  gelmez"


İnsan ve Hayat Dergisi | Nisan 2012 Sayısı