Gönderen Konu: Sağlık: Şifalı Bitgiler  (Okunma sayısı 6137 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sıddık-birgüvi

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Sağlık: Şifalı Bitgiler
« : 09 Mart 2006, 02:54:11 »

Sağlık: Şifalı Bitgiler
 
Stresten yakınanlara, saçı dökülenlere nane ve tarçın, ödem sorunu olanlara zerdeçal ile karanfil öneriliyor. Lavanta ise sinirsel heyecanlara ve uykusuzluğa faydalı.

Koruyucu hekimlikte bilinçli beslenmenin, bitki çaylarının yanı sıra baharatların da oldukça önemi olduğunu söyleyen uzmanlar, baharatların ısıtıcı, soğutucu, boşaltıcı, sulandırıcı, hızlandırıcı, yavaşlatıcı, uyarıcı, sakinleştirici gibi değişik etkileri dikkate alınarak tüketilmemesini öneriyor.

Sivilce, terleme, mide asidi, saç dökülmesi, sinirlenme, öfkelenme şikayeti olanlar çok acı olan kırmızı pul biber, zencefil gibi ısıtıcı baharatlar yerine nane, kişniş, tarçın gibi daha serinletici baharatları tercih etmeli. Buna karşılık soğuk, ödemli, şiş, durağan bir bedende ise zerdeçal, zencefil, karanfil gibi daha ısıtıcı, acı ve buruk baharatları kullanmak yararlı olabilir.

SİNİR SİSTEMİNİ RAHATLATANLAR
Lahana: Sinirsel heyecanlara ve uykusuzluğa karşı çok güçlü bir etkiye sahip olan lahananın, hemen her mevsimde bulunması mümkün. Sıkıntı çekenlere, sınava gireceklere, depresyonda olanlara, sinir hastalarına ve sürekli yorgunluk hissedenlere tavsiye ediliyor. Salata halinde bolca yenilebilir.

Nane: Evlerde, pencere kenarlarında bile kolayca yetiştirilebilecek bir bitkidir. Güzel kokulu, sindirim sistemi için iyi bir koruyucu olan nane, yatıştırıcı özelliğinden dolayı kalp ve sinir sisteminin ve solunumun rahatlamasını sağlar. Sinirsel baş ağrılarında, içerdiği mentolden dolayı kullanılmaktadır. Bu durumda, lapası hazırlanarak başa tatbik edilebilir.

Ihlamur: Sinirleri kuvvetlendirir, uyku verir, sinir bozukluklarını giderir, sedatif etkilidir. Kan dolaşımının normale dönmesini sağlar. Çiçekleri kaynatılarak, çayı hazırlanarak içilir. Mide, göğüs ve solunumu rahatlatır. Ateş sonrası teri söktürür. Grip ve soğuk algınlığındaki şikayetleri gidermekte de oldukça faydalıdır.

Papatya: Yıpranan sinirleri yatıştırdığı bilinmektedir. Sarı papatyanın içerdiği anti-kanserjon bir madde olan apigenin ile sinir sistemi üzerinde etkili olmaktadır. Kurutulmuş çiçeklerinden 1 çorba kaşığı kadar alınıp 1 fincan su ile kaynatılarak içildiğinde, apigenin maddesi gerekli miktarda alınmış olmaktadır.

Adaçayı: Yapraklarından ve çiçeklerinden yararlanılır. En önemli özelliği uyarıcı olmasıdır. Kan dolaşımını sağlar. Sürmenaj geçirenlere, kansızlık çekenlere, sinirli kişilere ve sürekli gerginlik içindekilere tavsiye edilir. 1 litre su içinde, kuru yaprak ve çiçeklerinden bir avuç kaynatılır. Yemeklerden sonra 1 fincan içilir.
(Takvim)  
  :gul: