Gönderen Konu: Sağlıklı 3K; 'Kiraz, karpuz, kayısı...'  (Okunma sayısı 4596 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Sağlıklı 3K; 'Kiraz, karpuz, kayısı...'
« : 26 Haziran 2010, 04:33:28 »

Yazın gelmesiyle içine girilemeyen kıyafetlere sığabilmek için çeşitli çözüm yolları ararız. İlk aklımıza gelen çözüm de beslenme şeklini gözden geçirmektir. Derhal kararlar verilir, alışveriş listeleri çıkar ortaya ve "Daha çok sebze meyve yiyeceğim", "Şekeri yağı azaltacağım" diye işe başlanır. Kışın soğuğundan yükselmeye başlayan hava sıcaklığının etkisini azaltmak adına meyve alışverişi ön plana geçer.

Yazın başlangıcında özellikle üç meyve; kayısı, karpuz ve kiraz, günlük hayatımıza girmeye başlar. Bunların hepsi de aslında kendi başlarına birer sağlık kaynağıdır.
Yazın gelmesiyle içine girilemeyen kıyafetlere sığabilmek için çeşitli çözüm yolları ararız. İlk aklımıza gelen çözüm de beslenme şeklini gözden geçirmektir. Derhal kararlar verilir, alışveriş listeleri çıkar ortaya ve “Daha çok sebze meyve yiyeceğim”, “Şekeri yağı azaltacağım” diye işe başlanır. Kışın soğuğundan yükselmeye başlayan hava sıcaklığının etkisini azaltmak adına meyve alışverişi ön plana geçer.

Yazın başlangıcında özellikle üç meyve; kayısı, karpuz ve kiraz, günlük hayatımıza girmeye başlar. Bunların hepsi de aslında kendi başlarına birer sağlık kaynağıdır.

 
LİF KAYNAĞI: KAYISI

Çoğumuzun şu sıcak yaz günlerinde severek yediği kayısının meyveler arasında ayrıcalıklı bir yeri var kuşkusuz. Kayısının demirbaş gıdalardan biri olduğu Himalayaların Hunza Vadisi’nde yaşayanlar, 100 yaşını görmeleriyle ün yapmışlar.

Anavatanı olan Çin’in geleneksel tıbbında kayısı bin yıllardır vücut sıvılarını yenilemesi, vücudu zehirli maddelerden arındırması ve susuzluğu gidermesi gibi özellikleriyle biliniyor. Doğuya sefer yapan Büyük İskender’in bu meyveyi Batı dünyasına getirdiğine inanılıyor. Eski Yunan tıbbında şifalı özellikleri bilinen kayısıyı, Romalılar aşk tanrıçası Venüs’e adamış.

 
Günümüzdeki araştırmalar kayısının en yüksek ve en çeşitli karotenoid düzeyine sahip olduğunu gösteriyor. Karotenoidler kalp hastalığını önleyen, ‘kötü kolesterolü’ düşüren ve kansere karşı koruyucu olan antioksidanlardır.

Kayısı ayrıca iyi bir potasyum, demir ve lif kaynağıdır. Kronik kabızlıktan şikayet edenler, düzenli olarak yediklerinde kayısıdan büyük yarar görebilir. Kayısı, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık çekenler için değerli bir yardımcı ve hafif bir müshildir. Genellikle günde altı ila sekiz kayısı istenen sonucu verecektir.

 
SERİNLEMENİN YOLU: KARPUZ

Karpuzun anavatanı Afrika’nın tropikal bölgeleridir. Yaz aylarında sofraların vazgeçilmezidir karpuz. İyi bir C vitamini deposu olan meyve, aynı zamanda kırmızı rengiyle kendini gösteren beta-karoten içeriği ile de antioksidan etkilidir. Bol miktarda su içeriğinden kilo vermek isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. Bir ince dilim karpuz (200 gram), yaklaşık olarak 70 kalori enerji içerir. 100 mg kadar potasyum içeriğiyle potasyum eksikliğinde destekleyicidir. Zengin lif içeriği ile da bağırsakların çalışmasında etkilidir.


ÖDEM GİDERİCİ: KİRAZ

Dolgun, parlak, renkli ve tatlı kirazların yararları saymakla bitmez. Kirazın en önemli özelliği salisilat içeriği ile aspirin benzeri etkisinin olabilmesi. Bunun yanında böbreklerin ve karaciğerin toksik maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. 14 - 15 adet kadar kiraz (yaklaşık 100 gram) 160 mg potasyum içeriği ile de sağlığa yardımcı olmasını yanı sıra kadınların özellikle belirli dönemlerde vücutlarında meydana gelen su tutulmaları ve ödemin atılmasında etkilidir. Bir küçük kase kiraz; 50 kalori gibi düşük enerjisiyle, içeriğindeki lifi ve özellikle de kabuğuyla yenildiği için kilo vermek isteyenlerin ara öğün seçeneği olabilir. Kişileri doygunluk hissi sağlayarak uzun süre tok tutacaktır.

KURUSUNU DİKATLİ TÜKETİN

Özellikle kış aylarında popüler bir alternatif olan kuru kayısı, kurutma işlemi sırasında bozulmayı önlemek için eklenen kükürt dioksit nedeniyle yaklaşık her 100 kişiden birinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve her 20 astımlıdan birinde astım krizini tetikleyebilir.
Kükürtsüz kuru kayısı yemek isterseniz doğal yoldan kurutulmuş (kahverengi) kuru kayısılardan alabilirsiniz. Yalnız unutmayın, taze kayısının 100 gramında (yaklaşık 3 - 4 iri kayısı) 50 kalori ve 9 gram kadar doğal şeker varken, 100 gram kuru kayısı suyu giderek konsantre olduğundan, 215 kalori ve 53 gram kadar doğal şeker içerir. Kayısıda oksalat bulunduğu için, kalsiyum oksalatlı böbrek taşları olanların fazla kayısı yememeleri önerilir.

GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİN

Meyveleri olduğu gibi yemenin yanı sıra bir araya getirerek değişik meyve salataları icat edebilirsiniz. İçlerine taze ceviz, badem, yağsız yoğurt veya benzeri besinler katabilirsiniz. Bu tip salatalar özellikle meyveyle arası iyi olmayan çocuk ve gençlerin iştahını kabartabilir. Yediğiniz her meyvenin değişen oranlarda A ve C vitaminleri gibi antioksidanlardan zengin olduğunu unutmayın. Seçimlerinizde her gün değişik çeşitte ve renkte meyve yemeye özen gösterin.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Kirazın ağrı kesiciliği ilaçtan 10 kat fazla
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2011, 03:01:58 »
Kirazın ağrı kesiciliği ilaçtan 10 kat fazla

Meyve ve sebzelerin şifa deposu olduğunu belirten uzmanlar, 20 kirazda 12 - 25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunduğunu söyleyerek, ağrı kesici aspirinden 10 kat etkili dedi.

Vitamin ve mineral deposu olan meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz, güçlü bir ağrı kesici. 20 kirazda 12 - 25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunuyor ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazla.
 
Vücudun başlıca düşmanı olan kolesterolün hiçbir meyvede bulunmadığını söyleyen uzmanlar, meyvelerin doğal şeker içerdiğini, çok meyve tüketiminde beyindeki sinir hücrelerinin geliştiğini, meyve yemenin hafızayı canlandırdığını kaydetti. Meyvelerin mükemmel lif kaynağı olduğunu vurgulayan uzmanlar, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan meyvelerin kalorilerinin az olduğunu ve kilo aldırmadığını dile getirdi.
 
Kolesterolü ve kan şekerini düşüren kirazın, kabızlığı da giderdiğini anımsatan uzmanlar, “Kirazda bulunan flavanoidler, vücuttaki zehri temizliyor ve antioksidan etki yapıyor. Kiraz, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur, böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Ayrıca yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.
 
Öte yandan çileğin strese iyi geldiğini ve sakinleştirici etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, “Çilek, sigara dumanının etkilerini azaltıyor. Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına yol açan virüsleri öldürücü etkisi bulunuyor. Kansere yakalanma riskini azaltıyor, mide ve bağırsak zayıflıklarını gideriyor. Safra kesesi hastalıklarına iyi geliyor ve yüksek ateşi düşürüyor.
 
Dişlere ve diş etlerine iyi geliyor, diş taşlarının oluşmasını engelliyor ve cilde canlılık kazandırıyor. Karpuz, böbreği temizliyor, astım, damar tıkanıklığı, diyabet, kolon kanseri ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karpuz çekirdeklerindeki cucurbocitrin adlı madde, kan basıncını düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı oluyor.
 
Kabuğundaki çinko, iktidarsızlığa iyi geliyor. Kavun, kanı temizliyor ve antioksidan özelliği bulunuyor. Endişe ve uykusuzluğa iyi geliyor, bağırsak ve cilt kanserine karşı tavsiye ediliyor. Şeftali, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyor. Sindirim sistemini çalıştırıyor ve hazmı kolaylaştırıyor. Kayısı, kansızlığa iyi geliyor.
 
Güzel bir cilt ve saç için olumlu etkileri bulunuyor. Özellikle akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve kataraktın önlenmesinde yardımcı oluyor. Kemik erimesini önlüyor, sinirleri gevşetiyor ve uyku veriyor. Kabızlık çeken ve sindirim sisteminde sorun yaşayanlar için faydalı. Sabahları aç karnına yenilen kuru kayısı, sindirim açısından faydalı olmanın yanı sıra cilde de canlılık katıyor. Muz, kalp ve kas sistemine yararlı. Yorgunluğa ve ishale birebir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliğe sahip. Uykuyu düzene sokuyor, ülseri önlüyor ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı oluyor.
 
Kolesterolü düşürüyor ve migren ağrısına faydalı. Böbrek ve eklemlerdeki iltihaplanmalarda tedavi edici özelliğe sahip. Kivi, başlı başına bir C vitamini deposu. Bir adet kivide günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacından fazlası bulunuyor. Vişne, şeker oranı kirazdan düşük olduğu için daha az kalori içeriyor. Ateşi düşürüyor ve susuzluğu gideriyor.
 
Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içeriyor. Armut, kalp, damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırıyor. Üzüm, böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenliyor. Karaciğeri temizliyor. Siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yeniliyor.
 
Sindirimi kolaylaştırıyor, kansızlığı gideriyor ve bebeklerin gelişimi için çok faydalı. İncir, bağırsakları çalıştırıyor, enerji veriyor ve cinsel güce yardımcı. Yüksek kan basıncını düşürüyor, kemik yoğunluğunu artırıyor” diye konuştu.

iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı teksir

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 201
  • O mâhiler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler
Ynt: Sağlıklı 3K; 'Kiraz, karpuz, kayısı...'
« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2011, 09:12:42 »
Subhanellah hz.Allah'n hazinesi ne kadar genis.
Bilgilendirdgin icin tskrlr
« Son Düzenleme: 04 Temmuz 2011, 09:25:09 Gönderen: teksir »
atilma dur, suhan-i ehl-i hali anlamadan
cevaba etme tasaddi suali anlamadan.
                                                 naci!