Gönderen Konu: Sağlıklı yemek pişirme teknikleri  (Okunma sayısı 4195 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Sağlıklı yemek pişirme teknikleri
« : 12 Ağustos 2009, 10:59:18 »


En sevdiğiniz yemekleri pişirirken, aşırı yağ ve tuz eklemeden yiyeceklerdeki besinleri muhafaza etmek ve lezzeti yakalamak için sağlıklı pişirme yöntemlerini sık sık kullanabilirsiniz.


En sevdiğiniz yemekleri pişirirken, aşırı yağ ve tuz eklemeden yiyeceklerdeki besinleri muhafaza etmek ve lezzeti yakalamak için sağlıklı pişirme yöntemlerini sık sık kullanabilirsiniz.

Sağlıklı pişirme teknikleri kullanarak, yağ ve kalorilerinizden kurtulabilirsiniz. Kızartma yaptığınızda kullandığınız her yemek kaşığı (14 g) yağ sayesined vücudunuza 14 gram yağ ve 100'den fazla kalori yüklemiş oluyorsunuz. Sağlıklı bir yetişkin günde 70 gramdan fazla yağ tüketmemeli. Ancak kavurarak pişirme ise sadece ilave edilen yağı ortadan kaldırmaz, aynı zamanda yiyeceğin içindeki yağın da dışarı sızmasını sağlar.

İşte sağlıklı yemek pişirmenin yöntemleri:

Fırında pişirmek:

Ekmek ve tatlıların yanında, deniz ürünlerini, yağsız et, sebze ve meyveleri de fırında pişirebilirsiniz. Fırınlamak için, yemeğinizi tepsiye ya da sahana koyun. Yemeklerinizi üstü kapalı ya da açık olarak pişirebilirsiniz. Fırınlamak, genellikle yemeğinize yağ eklemenizi gerektirmez.

Kavurma:

Eti ya da sebzeyi kapalı kap içinde az suyla, ara ara su ya da et suyu ilave ederek ağır ateşte pişirmek anlamına geliyor. Bazı tariflerde, yemek pişirmede kullanılan sıvı, lezzetli ve besin değeri yüksek sosu oluşturmak için sonradan kullanılabiliyor.

Izgara yapmak:

Izgara yaparken yiyecek doğrudan ateşe maruz kalıyor. Açık havada ızgara yapmak için, yemeği odun kömürlerinin bulunduğu yatağın üstündeki ızgara kafesinin üzerine yerleştirin. Eğer, içerde pişirmek için ızgaranız varsa, ızgaranın üreticisinin talimatlarına uyun. Doğranmış sebze gibi daha küçük yiyeceklerin odun kömürünün içine kaymasını önlemek için sapı uzun sepet kullanın. Bu yöntem, yiyecekteki yağların dışarı çıkmasını sağlıyor.

Yemeği suda pişirmek:

Yemeği suda pişirmek için, yiyecekleri kısık ateşte su ya da et suyu içinde yavaş yavaş kaynatıyorsunuz. Pişme süresince yiyeceğin şekli korunuyor. Ocak üstünde suda pişirme yapmak için, yemeğin şeklinin ve büyüklüğünün değişmemesi amacıyla kapaklı bir tencere seçin ve minimum miktarda su kullanın.

Fırında kızartmak:

Fırında pişirmek gibidir, ancak bu yöntemde yemeğin pişmesi için fırının kuru sıcaklığı kullanılıyor. Daha yüksek sıcaklık gerekiyor. Fırın sacında ya da kızartma tenceresinde pişirebilirsiniz. Tavuk eti, deniz ürünleri ve et için, kızartma tenceresinin için bir kafes yerleştirin, böylece yiyeceğin içindeki yağ pişme süresince dışarı çıkacaktır. Bazı durumlarda, yemeğin üstünün kurumaması için yiyeceği yağlamanız gerekebilir.

Sote yapmak:

Sote yaparak küçük ve ince yiyecek parçalarını hızlı bir şekilde pişirebilirsiniz. İyi kalitede yapışmaz tava seçerseniz, yemeğinizi yağ kullanmadan pişirebilirsiniz. Tarife bağlı olarak, az tuzlu et suyu ile yağ yerine su kullanın.

Buharda pişirme:

En kolay yemek pişirme tekniklerinden biri, yavaş yavaş kaynayan suyun üzerine yerleştirilen tel sepet üzerinde yemeklerin pişirilmesidir. Eğer su yerine et suyu kullanır veya suya çeşni atarsanız, yemeğin daha lezzetli olmasını sağlarsınız.

Kızgın yağda çevire çevire çabucak pişirmek:

Geleneksel Asya yönteminde, küçük ve aynı boydaki yiyecek dilimlerini büyük bir yapışmaz tavada ya da kızartma tenceresinde çevirerek çabucak pişirebilirsiniz. Bu yöntemde sadece çok az miktarda yağ kullanmak gerekiyor.

Baharatlar ya da şifalı bitkiler kullanma:

Baharat ya da şifalı bitkiler kullanarak yemek oluşturma, yemeğe tuz ya da yağ eklemeden yemeklere lezzet, aroma ve renk eklemenin en iyi yollarından biridir. Solgun olmayan canlı görünen şifalı bitkileri seçin ve bunları yemeğin pişmesine yakın ekleyin. Yemeğe daha erken eklemek isterseniz kurutulmuş bitkiler kullanın.

Zaman
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Bu Yemekler Aptallaştırıyor
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2009, 01:44:03 »
Yapılan bir araştırma, uzun süre çok yağlı gıdalar yemenin insanları aptal ve tembel hale getirdiğini ortaya koydu.

FASEB Journal dergisinde yayınlanan ve Cambridge Üniversitesi'nde fareler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, 10 gün boyunca çok yağlı bir beslenme uygulanan farelerde kısa süreli hafıza kaybı ortaya çıktı ve fareler egzersizlerini çok zor yaptılar.

Bulgular büyük bir sürpriz gibi görünmezken, araştırmacılar çok yağlı yiyeceklerin insanları aptal ve tembel yaptığını söyledi.

Batı tarzı beslenmenin tipik olarak çok yağlı olduğunu ve bunun obezite, şeker hastalığı ve kalp yetmezliği gibi uzun süreli komplikasyonlarla ilişkili olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu diyetlerin kısa süreli sonuçlarına nispeten az ilgi gösterildiğini kaydettiler.

Farelerin insanlar kadar uzun süre yaşamadıklarını belirtten araştırmacılar, bu beslenme şeklinin sonuçlarının kısa dönemde anlaşılması için insanlar üzerinde de kanıtlanması gerektiğini söylediler.

Araştırmacılar, farelerin yarısını, az yağlı gıdalarla, diğer yarısını ise çok yağlı yiyeceklerle beslediler. 4 gün boyunca çok yağlı gıdalarla beslenen farelerin kaslarının ihtiyaçları olan enerjiyi oluşturmada güçsüz kaldığını gördüler.

9 gün sonra çok yağlı gıdalarla beslenen farelerin labirentten çıkmaları daha uzun sürdü ve az yağlı gıdalarla beslenen farelere göre bu süreçte daha fazla hata yaptılar.

Aktif Haber
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Besilerde Toksin Oluşması
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2012, 14:47:30 »

Hazırlamak ve pişirmek için besinlere uygulanan işlemler, besinlerin besleyici değerini arttırabilir veya azaltabilir hatta besinleri zararlı hale getirebilir. Özellikle protein ve yağ içeriği fazla olan besinlerin (et vb.) direkt ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilmesi ile kanser yapıcı maddeler oluşmaktadır. Kızgın yağda kızartılmış besinleri çok tüketmek ve yağı yaktıktan sonra yemeklere katmak kanser riskini arttırmaktadır.
 
Pişirme tekniklerine bağlı olarak oluşan zararlı kimyasallar, heterosiklik aromatik aminler (HAA), polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ve nitroze bileşikler (NOB) dir.

Gıdaların kızartma, ızgara ve közlenmesi sırasında HAA, ızgara ve tütsüleme esnasında PAH oluşur. Hayvansal yağın ateşe damlayıp yanmasıyla oluşan PAH, ateşten çıkan dumanla birlikte et ve balık üzerine yapışır. Gıdanın direkt alevle teması durumunda PAH miktarı daha da yükselmektedir. N-nitrozo bileşikleri (NOB) ise nitrat veya nitritlerle muamele edilmiş, tuzlanmış ve salamura yiyeceklerde mevcuttur.
 
PAH bileşikler, endüstriyel üretim yapılan bölgelerdeki kirli hava bileşenlerinin bitkisel ürünler üzerindeki birikimi sonucunda tahıl, sebze ve meyvelerde bulunabilmektedir. Ayrıca insanların yaşadıkları alanlardan uzak topraklarda dahi bitkilerin çürümeleri sonucunda bazı PAH bileşiklerinin oluştuğu belirlenmiştir.

Üzerinde en çok çalışılan ve hayvan denemelerinde kanserojen özellik gösterdiği saptanmış olan PAH bileşiği “benzo (a) piren” (BP) ile bazı amino asitlerin pirolitik ürünleri bu sınıfa girmekte, bu bileşikler ızgara et, balık, mantar gibi çeşitli gıdalarda bulunabilmektedir.
 
Özellikle yüksek ısıda ve alevle direkt temasta ortaya çıkan bu kimyasallardan uzak durmak gerekir. Örneğin soğan, pirinç ve unun yağda kavrulmasıyla protein ve mineral kaybının yanında kanserojen maddelerin açığa çıkması sözkonusudur. Şekerin yakılması yani karamelizasyon işlemi de yüksek ısıda karbonhidratın yapısı bozulduğu için kanserojen etkiye neden olur. Bu kimyasalların zararlarını asgari seviyeye düşürmek için antioksidan kaynakları olan yeşil çay, portakal suyu, bol miktarda meyve ve sebze tüketmek önerilebilir.
 
PİŞİRME YÖNTEMLERİ
 
 ■Haşlama, buğulama yöntemleriyle pişirme en sağlıklı olanıdır.
 ■Fırında pişirme en iyi yöntemlerden biridir.

 ■Kızartma pek tercih edilmemelidir. Mutlaka kızartma yöntemiyle pişirilecekse 150derece’nin altında ve çok az yağla yapılması tavsiye edilir.
 ■Kavurma kızartmadan daha iyi bir yöntemdir.

 ■Izgara kullanıldığında sıcaklık 150 derece’nin altında olmalıdır.

 ■Barbekü yapılırken zararlı kimyasallar oluşacağından besin ateşten uzak tutulmalı, rengi dumandan dolayı kararmamalıdır.
 ■Mikrodalgada pişirirken besinlerin küçük parçalar halinde olmasına ve yansıtıcı levha kullanımına dikkat edilmelidir.
 
Besin güvenliği açısından, uygulanan ısı-zaman düzeni çok önemlidir. Etkin ısı işlemleri ile hastalık yapan mikroorganizmaların tümü ve çürükçül bakterilerin de önemli bir bölümü yok edilmiş olur. Besinin tipine göre de uygulanan ısı-zaman düzeninde de farklılıklar olabilir.
 
■Pişirilen besinler olabildiğinde hızlı soğutulmalıdır. Besinin yavaş soğutulması, besin kaynaklı hastalıkların oluşumundaki en önemli nedenlerden birisidir. Soğutma işlemi özellikle 60 derece’den 5 derece’ye hızla gerçekleştirilmelidir. Besinin ısısı 60 dereceden 37 derece’ye en çok 2 saatte, 37 derece’den n5 derece’ye en çok 4 saatte düşürülmelidir. Bu nedenle pişmiş yemekler oda sıcaklığında soğumaya ve bütün gece buzdolabı dışında bırakılmamalıdır.

 ■Haşlanarak, buharda tutularak, fırında veya az yağda kızartılarak pişirilen et, tavuk ve balık güvenilirdir.
 ■Katı pişmiş yumurta, sufleler, fırında pişmiş yumurtalı tatlılar da güvenli besinlerdir.

 ■Artmış yemekler tekrar pişme sıcaklığına getirilmeden tüketilmediklerinde tehlikeli olabilirler.
 ■Yemek yaparken yemeğe soğuk su eklenirse, oksijen çıkışı meydana gelmesi ile vitamin değeri azalır. Bu nedenle yemeklere sıcak su katılmalıdır.
 
Yazan:Kudret Livaoğlu Ayşe Betül Şahin
〰〰〰〰🐠