Gönderen Konu: Şakanın fayda ve zararı *  (Okunma sayısı 6027 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı LEPTOP

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 13
Şakanın fayda ve zararı *
« : 22 Mayıs 2004, 19:38:15 »

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:

Peygamber efendimiz de şakalaşır, (Ben de şaka yaparım, fakat doğru konuşurum) buyururdu. Yabancı ile, tanıdıklarla, çocuklarla, ihtiyar kadınlarla ve mahrem kadınlarla şaka yapardı. Ailesine karşı da, insanların en zarifi idi. Âişe validemiz ile yarış etti. Bir seferinde Hz. Âişe, başka seferde de Server-i âlem geçti. Müslümanın hanımı ile oynaması, günah değil, sevaptır. Çünkü hadis-i şerifte, (Hanımı ile şakalaşanı Allahü teâlâ sever, ikisine de sevap verir, rızıklarını artırır) buyuruldu.
Bir defasında, yaşlı bir kadına, (Cennete kocakarı girmez) buyurunca, kadıncağız üzülür. Bunun üzerine kadına, tebessümle (Sen o zaman genç olursun) buyurur.
Binek isteyen yaşlı bir kadına da (sana bir deve yavrusu vereyim, ona binersin) buyurunca kadın, (Deve yavrusu beni nasıl götürsün?) der. Tebessümle ona, (Her deve başka bir devenin yavrusudur) buyurur.

 Ümmü Eymen isimli bir kadın gelir, ben falancanın hanımıyım, sizi kocam davet ediyor der. Ona da, (Şu gözünde beyazlık olan adamın karısı mısın?) buyurunca, kadın, (Hayır onun gözünde bir şey yok) der. Kadına tebessümle, (Gözünde beyazlık olmayan insan yoktur) buyurur.

 Hz. Âişe, Sevde validemize şu bulamaç aşını yemezsen yüzüne sürerim der, o da yemeyince yüzüne sürerken aralarında oturan Resulullah efendimiz, Hz. Sevde’yi siper etmeye çalışır. Hz. Âişe de kendi yüzüne sürer, Resulullah onlara bakıp gülümser. Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Arkadaşına üzücü şaka yapma!) [Tirmizi]

(Münakaşa etmeyen, haklı olsa da, kimseyi incitmeyen, şaka veya güldürmek için, yalan söylemeyen, iyi huylu olan Müslüman Cennete girer.) [Tirmizi]

 (İnsanları güldürmek için yalan söyleyenlere, yazıklar olsun!) [Ebu Davud]

(Çok gülen hafife alınır. Şakası çok olanın da vakarı gider.) [İ. Asakir]

(Şakası doğru olanı Allah sorumlu tutmaz.) [İ. Asakir]

(Ölçüsüz şaka yapan hafife alınır.) [Deylemi]

 Hz. Ömer, (Çok gülenin heybeti azalır, çok şaka yapan hafife alınır) buyurdu.

Rabia hatun, (Günah olmayan işlerde, gönül almak için şakalaşmak mürüvvettendir) buyurdu.

Hikmet ehli buyuruyor ki:

Her şeyin tohumu vardır. Düşmanlığın tohumu da şaka ve alaydır. Ey oğul, az şaka yap, fazlası, insanın değerlerini giderir ve kötüleri, aleyhine cesaretlendirir. Şakayı tamamen terk etmek de dostların buğzetmesine ve samimiyetinin kesilmesine yol açar. Bir iş yaparken içine bıkkınlık gelir, ağırlık çökerse o zaman o yaptığın şeyi, bir müddet terk et, kendini dinlendir, azıcık şakalaş, bu suretle kendine neşe getir. Fakat şakalaşmayı o derece ayarla ki, yemeğe atılan tuz gibi olsun. Yani yemeğe atılan tuz, çok olunca yemeğin lezzetini nasıl giderirse, şaka da öyledir. Azı karar, çoğu zarar. Çok az olursa gönlümüzün neşesi yerine gelmez. Şaka, gönüldeki donukluğu ve o işe karşı doğan bıkkınlığı giderecek kadar olmalı.
 
Şakada da edebi muhafaza etmeli. Mesela hoca, talebesine, ana baba evladına şaka yaparsa, talebe ve evlat, bu samimiyeti suiistimal etmemelidir.

dinibilgiler
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2009, 11:47:13 Gönderen: mystic »

Çevrimdışı muallim

  • yazar
  • ****
  • İleti: 758
Şakanın fayda ve zararı
« Yanıtla #1 : 29 Mayıs 2004, 17:57:59 »
kısa ve oz Sakada dahi yalan ve hile olmaz.....
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Şakanın fayda ve zararı
« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2009, 17:20:10 »
Şaka da olsa yalan söylemeyiniz Hadis-i Şerifine hakkıyla riayet edebilsek keşke...

Çevrimdışı ay-eylul

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 5
Ynt: Şakanın fayda ve zararı *
« Yanıtla #3 : 24 Ağustos 2009, 14:41:06 »
ewet herşey dozunda olmalıdır

Çevrimdışı 33.yıldız

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 343
Şaka yapmak
« Yanıtla #4 : 26 Mart 2010, 11:47:11 »
Şaka, latife yapmak yemekteki tuza benzer. Tuzun olmaması da çok olması da yemeğin lezzetini bozar. Bunun gibi şaka ve latife yapmak da ölçülü olursa faydalı olur, ölçüsüz olursa zararlı olur.

Yoğun çalışmalar ve üzücü olaylar karşısında sıkılan insanın, neşeli olmaya ihtiyacı vardır. Bunun için ara sıra ölçülü olmak şartıyla fıkra anlatmak, şakalaşmak iyi olur. Peygamber efendimizin de şakalaştığı, “Ben de şaka yaparım, fakat doğru konuşurum” buyurduğu hadis kitaplarında bildirilmektedir. Bir defasında, yaşlı bir kadına, “Cennete kocakarı girmez” buyurunca, kadıncağız üzülür.

Bunun üzerine kadına, “Sen o zaman genç olursun” buyurur.

Mizah genelde üzüntüye sebep olduğu için esası kötü kabul edilmiştir. Bunun için istisna edilen az bir miktarı hariç mizah yapmak pek uygun görülmemiştir. Nitekim Resulullah Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kardeşine karşı münakaşaya, cedelleşmeye girişme! Onunla şaka yapma!”

Yasaklanan, ancak şakada ifrata kaçmak veya daimî bir şekilde şakalaşmaktır. Ölçülü şaka ve oyun oynamak mübahtır. Fakat daimî şekilde şakalaşmak ve oynamak kötüdür. Bunlarda ifrata kaçmaya gelince, böyle yapmak, fazla gülmeyi, fazla gülmek de kalbi öldürür ve bazı hallerde de kin gütmeye sebep olur. Böylece hürmet ve vakar ortadan kalkar.

Ancak şaka yapıp haktan başkasını söylememeye, Hazreti Peygamberin benzerleri güç yetirebilirler. Diğerleri ise mizah kapısını açtığı zaman, nasıl mümkün ise o yoldan halkı güldürmeye çaba sarf eder. Halbuki Resulullah Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Kişi, yanında oturan arkadaşlarını güldürmek için bazen bir söz söyler. O söz yüzünden Süreyya yıldızından daha uzak bir mesafeden ateşin içerisine yuvarlanır.”

Hazreti Ömer şöyle buyurmuştur: “Gülmesi çok olanın heybeti azalır. Mizah yapan kıymetini, vakarını kaybeder. Kim bir şeyi fazla yaparsa onunla tanınır. Konuşması fazla olanın hatası çoğalır. Hatası çok olanın hayâsı azalır. Hayâsı azalanın takvası azalır. Takvası azalanın da kalbi ölür.”

mehmet oruç
« Son Düzenleme: 26 Mart 2010, 11:48:45 Gönderen: Tuğra »
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

Çevrimdışı 33.yıldız

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 343
Şaka da olsa doğruyu söylerdi
« Yanıtla #5 : 26 Mart 2010, 11:47:44 »

Şartları gözetilerek mizah, şaka caiz ise de her zaman ölçüyü ayarlayabilmek çok zordur. Mizah yaparken haktan, doğrudan başkasını söylememek, hiçbir kalbi kırıp üzmemek, mizahta ifrat etmemek, arada sırada yapmak şartlardan bazılarıdır...

Enes bin Malik hazretleri der ki: “Hazreti Peygamber hanımlarıyla beraber olduğu zaman, insanların en sevimlisi ve en şakacısıydı.” Resulullahın tebessümü fazla olurdu.

Resulullah şaka yapar fakat hep doğruyu söylerdi. Hasan Basrî hazretleri bildirir: Bir ihtiyar kadın Resulullaha geldi. Efendimiz ona ‘İhtiyar kadınlar cennete giremezler’ dedi. Bu söz üzerine kadıncağız hüngür hüngür ağlamaya başladı. Hazreti Peygamber, kadına “Sen merak etme o gün ihtiyar olmayacaksın. Çünkü Allahü teâlâ ‘Biz (oradaki) kadınları da yeniden bir güzel inşâ etmişiz. Onları bakire, eşlerine düşkün ve hepsini bir yaşta kılmışızdır.’ buyurmuştur”. (Vâkıa/35-37)

Ümmü Eymen adlı bir hanım Hazreti Peygambere geldi ve dedi ki: ‘Ey Allahın Resulü! Kocam sizi dâvet ediyor.’ Resulullah şöyle sordu:

-Kocan kimdir? Yoksa o gözünde beyazlık olan mıdır?
-Ey Allahın Resûlü! Yemin olsun, kocamın gözünde beyazlık yoktur.
-Evet, evet! Onun gözünde beyazlık vardır! Hiçbir insan yoktur ki gözünde beyazlık olmasın!

Başka bir hanım daha geldi ve dedi ki:

- Ey Allahın Resulü! Beni bir deveye bindir!
- Hayır! Seni deveye değil de yavrusuna bindireceğim.
- Ben devenin yavrusunu ne yapayım? O beni taşıyamaz ki!
- Ey kadın! Hiçbir deve yoktur ki başka bir devenin yavrusu olmasın!

Hikmet ehli zatlar buyurdu ki: Her şeyin tohumu vardır. Düşmanlığın tohumu da şaka ve alaydır. Her şeyin kestirme yolu vardır. Cennetin kestirme yolu da cihaddır. Her şeyin pası vardır. Kalbin pası da tokluktur. Her şeyin bir zekatı vardır, aklın zekatı da hüzün ve tefekkürdür. Her şeyin bir kıymeti vardır, insanın kıymeti ise, ilmi, ihsanı ve edebidir.

mehmet oruç
« Son Düzenleme: 26 Mart 2010, 11:49:35 Gönderen: Tuğra »
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Şakanın fayda ve zararı *
« Yanıtla #6 : 26 Mart 2010, 21:53:40 »
 s33))

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Şakası olmayan şakalar!
« Yanıtla #7 : 27 Mart 2010, 05:05:27 »
Bazı şeylerin şakası olmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Üç şeyin şakası da, ciddisi gibi sahihtir. Nikah, boşamak, boşamaktan vazgeçmek.”

Bir kimse, şaka ile, alay olsun diye veya hanımını korkutmak niyetiyle “seni boşadım” dese, hanımı boş olur. Adak yaparken hiç niyet etmese de, söz arasında dilinden çıksa da, adağını yerine getirmesi vacip olur. Çünkü, adakta niyetsiz, düşünmeden söylemek, ciddi, isteyerek söylemek gibidir.

Hatta, “Allah için, bir gün oruç tutmak üzerime borç olsun” diyeceği yerde, “bir ay oruç tutmak” diye ağzından çıksa, bir ay oruç tutması gerekir.
Bir kimse şakadan veya rol icabı ben Hristiyanım dese veya günah işleyene helal olsun dese kâfir olur. İmam-ı Birgivi hazretleri buyuruyor ki:

Zünnar denilen papaz kuşağını bağlamak ve boynuna haç asmak, tazim etmek emredilen bir şeyi tahkir ve tahkir etmek emredilen bir şeyi tazim etmek küfürdür. Bunları yapanın imanı gider, kâfir olur. Kâfirlerin ibadet olarak yaptıkları ve kâfirlik alameti olan şeyleri şaka olarak veya herkesi güldürmek için yapan da, kâfir olur.

Hikmet ehli buyurdu ki:

Her şeyin tohumu vardır. Ey oğul, az şaka yap, fazlası, insanın değerlerini giderir ve kötüleri, aleyhine cesaretlendirir.

Şakayı tamamen terk etmek de dostların buğzetmesine ve samimiyetin kesilmesine yol açar. Bir iş yaparken içine bıkkınlık gelir, ağırlık çökerse o zaman o yaptığın şeyi, bir müddet terk et, kendini dinlendir, azıcık şakalaş, bu suretle kendine neşe getir. Fakat şakalaşmayı o derece ayarla ki, yemeğe atılan tuz gibi olsun. Yani yemeğe atılan tuz, çok olunca yemeğin lezzetini nasıl giderirse, şaka da öyledir. Azı karar, çoğu zarar. Çok az olursa gönlümüzün neşesi yerine gelmez. Şaka, gönüldeki donukluğu ve o işe karşı doğan bıkkınlığı giderecek kadar olmalı.

Şakada da edebi muhafaza etmeli. Mesela hoca, talebesine, ana baba evladına şaka yaparsa, talebe ve evlat, bu samimiyeti suistimal etmemelidir.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Din kardeşine itiraz etme, boş konuşma, (üzücü) şaka yapma ve verdiğin sözden cayma!”

mehmet oruç
« Son Düzenleme: 27 Mart 2010, 05:07:43 Gönderen: İsra »

Çevrimdışı hakikidost

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 125
Ynt: Şakanın fayda ve zararı *
« Yanıtla #8 : 27 Mart 2010, 11:58:07 »
"Bir müslümanın başka bir müslümanı (şaka bile olsa) korkutması helal olaz."
                                                     (Hadis-i Şerif, Sünen-i Ebu Davud)
"Biz iyi olursak her şey iyi olur..."
-------------------------------------
"Evlatlarım ! Yusuf (a.s) Züleyha\'nın İstek Ve Arzularını Terk Etti Mısır'a Sultan Oldu.sizde Nefsinizin İstek Ve Arzularını Terk Edin Dünyaya Sultan Olun."

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Şakanın fayda ve zararı *
« Yanıtla #9 : 27 Mart 2010, 12:18:05 »
Efendimiz s.a.v. 'in şakaları ne kadar zekice... Deveyle ilgili olanı ilk kez duydum. :)

Paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürler...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana