Gönderen Konu: Sakıncalı Maddeler  (Okunma sayısı 42857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yusufum

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 418
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #15 : 20 Ocak 2006, 22:59:57 »

kefir ve boza hakkında bilgim yok ama ,kola türü asitli içeceklerde alkol ün olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.Buna şahidim.

sağlık köşesinde bu konudan çok bahsettim ama dinleyen olmadı.
ANA HAKİKAT'İ ANLAT

Çevrimdışı racül

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1267
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #16 : 21 Ocak 2006, 01:17:00 »
Kefiri bilmem de,

boza ile ilgili necip fazilni bi rkitabinda okumustum..


Cogu haram olan seyin azi da haramdir. Ama burada ölcü haram olan cogun bir insna icin kullanilabilecek mikdar dahiilinde olmasidir mealinde yazmis necip fazil..

Bir kimsenin boza icerek sarhos olabilmesi icin bir tanker dolusu icmesi lazim ki, sarhos olsun.. Bir tanker boza icmek bir insan icin mümkün olmadigindan, burada cogu haram olanin azi da haramdir kaidesi gecerli olmaz hükmünü nakl etmis rahmetli...


Bilmem nakl edebildik mi?? :oops:
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #17 : 21 Ocak 2006, 02:15:50 »
Alıntı
kola türü asitli içeceklerde alkol ün olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.Buna şahidim.


peki cola turkada alkol varmırıdır bir bilginiz var mı?



Alıntı
Kahvenin tadı farklıdır..

Çayın muhabbeti farklıdır.

Cola nın temi ayrıdır.
russya kardeşin dediği gibi hepsinin tadı farklı

Çevrimdışı yusufum

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 418
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #18 : 21 Ocak 2006, 02:27:51 »
Alıntı

peki cola turkada alkol varmırıdır bir bilginiz var mı?


Kola turka ,bilindiği gibi bir ülker mamülüdür.

Ülker in gıda ,çikolata ve bisküvigibi mamullerinde domuz yağının bulunmadığı, ülkerde çalışan üst düzey yönetici çok güvenilir  arkadaşlarımın verdikleri bilgiye göre bulunmamaktadır.Bu konuda ülker eskiden ürünlerinde ''mamullerimizde domuz yağı bulunmamaktadır'' diye ambalajlarında şerh düşerdi.

Ama kola turka konusunda güvenilir bir bilgiye sahip değilim.

Benim bildiğim ,konsantre ürünler dahil olmak üzere bütün asitli kola ve meyva sularında bir miktar alkolun karıştırıldığıdır.Eğer alkol karıştırılmazsa tadının bozuk olduğu lezzetsiz olacağı şeklindedir.Mecburen karıştırılıyormuş. Ama  dediğim gibi kola turka için kesin bir bilgiye sahip değilim.

Güvendiğim bir markaolduğu için biz evde kola turka içiyoruz. Ama aklımda daima bir şüphe her zaman olmuştur.
ANA HAKİKAT'İ ANLAT

Çevrimdışı racül

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1267
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #19 : 21 Ocak 2006, 02:59:25 »
akaid ve metafizige ilgili yusufum kardes, maneviyat bölümündeki alemi misal konulu yaziya da bir ilgi bahs eder misin?
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

Çevrimdışı Nihle

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 315
Kola ve Gazlı İçecekler
« Yanıtla #20 : 22 Ocak 2006, 15:57:42 »
ama bazan insan asitlide istiyebiliyo şahsım adına yani bu ihtiyacımızıda meyvalı sodalarlamı giderelim eeee artık ondada bi şüphe yoktur yanii ............
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

Çevrimdışı telecafe

  • Moderatör
  • araştırmacı
  • *****
  • İleti: 261
    • http://www.antoloji.com/mevlut_bicik
Sakıncalı Maddeler
« Yanıtla #21 : 23 Mart 2006, 17:09:57 »
Desene kardesim ! isimiz berbat.
Bogazimizdan da geciyor her ebat.
Yemeden de yasanmiyor bu alemde,
Az-öz yiyerek,helalde edelim sebat.

Çevrimdışı racül

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1267
Sakıncalı Maddeler
« Yanıtla #22 : 23 Mart 2006, 22:32:14 »
Maide suresindeki hinzirin haramligi ile ilgili ayeti kerimenin tefsirinde Elmalili merhum:

Alıntı
Eğer maksat, tam anlamıyla bir tahlil veya kimyevî etki ise herhangi bir et, sun'î veya tabiî bir şekilde kimya ile tam bir tahlil ve değiştirmeye tabi tutulduğu zaman o artık et ismini kaybeder, diğer bir niteliğe dönüşür ve başka bir isim alır; dinen onun helal ve haramlığı da yeni aldığı isim ve niteliğe göre ayrıca düşünülür ve takdir edilir. Nitekim pis olan bir şey yanıp kül olduğu zaman temiz olur. Domuz kemiklerinden elde edilecek olan kömür veya fosforun diğerlerinden farkı olmaz, fakat bunlar başka meselelerdir.



yazmaktadir..

Imdi,

schweinegelatinler de kimyasal reaksiyonla üretildiklerinden, onlar icin hinzir kemigi denmez, yeni maddeye göre hüküm verilir.. Giibi bir sey söz konusu olsa gerek.

Ama en garantisi, süphelilerden, sanayi ürünlerinden mümkün oldugu kadar kacinmaktir..
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

Çevrimdışı Kul

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 106
Sakıncalı Maddeler
« Yanıtla #23 : 08 Temmuz 2006, 20:40:06 »
fazla arastirmayin, duydugunuz kadariyla yetinin, yoksa hic bisey yiyemessiniz

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Satın aldığımız gıdalarla nasıl zehirleniyoruz?
« Yanıtla #24 : 08 Şubat 2009, 07:44:31 »


“Aman ne yapalım atın ölümü arpadan olsun!”, “Zaman böyle kardeşim o kadar da ince elenmez ki!”, “Bu zamanda başka seçenek mi var, aç mı kalalım?” sözleriyle lütfen kendimizi haklı çıkarmaya çalışmayalım.



Satın aldığımız gıdalarla nasıl zehirleniyoruz?


Sağlıklı beslendiğimize emin misiniz? Nerede kaldı meralarda otlamış hayvanların sütleri, onların sütlerinden yapılan peynir, tereyağı, kaymak, yoğurt… Nerede kaldı özgür tavuklar ve yumurtaları… İnsanlar dört duvar arasına hapsolup, modernlik adı altında yaşantımız tabiattan uzaklaştıkça yediklerimiz de yapaylaştı!

Tek başına yendiğinde zararları yok gibi görünen ama hepsi birlikte toplanıp hesaplandığında korkunç sonuçlar doğuran gıda katkı maddelerine karşı kendimizi ve ailemizi korumak mümkün. Alışverişlerde etiketleri dikkatli okuyarak, marka ve reklama değil, içindekilere bakmak, mümkün olduğunca yöresel doğal ürünleri veya organik gıdaları tercih etmek, yemekleri anneannelerimizin yöntemleriyle pişirmek sağlıklı yaşamın anahtarı olabilir…

Biz sağlıklı yaşamak istersek çözüm her zaman her yerde var...

İşte mutfaklarda hanımların elinin altından eksik olmayan ve sofralarda hemen her öğün tüketilen, en zararlı olarak tanımlanan gıda katkı maddeleri ve sebep oldukları hastalıklar. Önce bu maddeleri iyi tanıyıp, kendimiz ve ailemizi bu maddelerden korumaya ne dersiniz?


E310 Propyl Gallate

Bu koruyucu, katı ve sıvı yağların bozulmasını önlemek için kullanılmaktadır.

Bitkisel yağlarda, et ürünlerinde, dilimlenmiş patateslerde, hazır çorbalarda ve sakızlarda koruyucu katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Çoğunlukla BHA ve BHT katkı maddeleri ile birlikte kullanılır. Kansere sebep olabilir. Gastrit ve cilt tahrişine neden olabilir, kandaki hemoglobine zarar verdiği için bebek ve küçük çocuk gıdalarında izin verilmemiştir.


E320 BHA ve E321 BHT

Butillenmiş hidroksianisol(BHA) ve Butillenmiş hidroksitoluen(BHT) katı ve sıvı yağların bozulmasını, küflenmesini önlemek için kullanılmaktadır.

Tahıl ve ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, patates cipslerinde, tazeliğini muhafaza etmek için bazı paketlenmiş gıda maddelerinde kullanılmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda bu katkı maddesinin farelerde kansere sebep olduğu bildirilmiştir. Bebe mamalarında izin verilmemiştir, alerjik reaksiyon yapabilir, hiperaktiviteye, kanserojen, östrojen etkilere ve diğer olumsuzluklara sebep olabilir. Tükettiğiniz ürünlerin etiketinde bu katkı maddesinin kullanıldığı bilgisi varsa, bu katkı maddesini içermeyen bir başka marka ürünlere yönelmeniz sağlığınız için daha uygun olacaktır.

E924 Potassium Bromate

Bu katkı maddesi ekmek ve unlu gıdalarda hacim artırmak ve daha güzel ekmekiçi yapısı oluşturmak için kullanılmaktadır.
Bromat hayvanlarda kansere sebep olmaktadır. Bromat ABD ve Japonya dışında bütün dünyada yasaklanmıştır.

E621Monosodium glutamate (MSG)

MSG, hazır çorbalar, salata sosları, sucuk, salam, sosisler, tütsülenmiş balık, patates cipsleri gibi pekçok paketlenmiş gıda maddelerinde lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır.

Bir yazar ve sinir hastalıkları uzmanı olan Dr. Russell Blaylock’a göre; ani kalp ölümleri ile (özellikle sporcularda) ve MSG ve yapay tatlandırıcılar gibi katkı maddelerin sebep olduğu eksitotoksik hasarlar arasında bir bağ bulunmaktadır. Eksitotoksinler bir gurup heyecan artırıcı, uyarıcı amino asitlerdir ki, bunlar hassas sinir hücrelerinin ölümüne sebep olabilir.

Pekçok tüketici de MSG’nin hastalık yapıcı etkisini bizzat yaşamışlardır. MSG içeren gıdaları yedikten sonra ortaya çıkan bu rahatsızlıklar, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusmadır. Birçok üründe MSG kullanımı maalesef gizli yapılmakta etikette gösterilmemektedir. Eğer güvenli bir katkı maddesi ise üreticiler neden gizlerler?


E951 Aspartame (Equal, NutraSweet)
Bu yapay tatlandırıcılar diyet soda, diyet gıdalar ve düşük kalorili gıdalarda kullanılmaktadır.

1970 li yıllarda yapılan çalışmalarda farelerde beyin tümörüne sebep olduğu belirtilmiştir. 2005 de yapılan en son araştırmalar küçük dozlarda bile farelerde beyin tümörleri ile birlikte lenf ve kan kanseri meydana getirdiğini ortaya koymuştur.

Aspartama duyarlı insanlar, tüketimden sonra başağrısından, baş dönmesinden ve hallusinasyondan ızdırap çekebilirler. Aspartama duyarlı olan kişilerde anjioödeme veya göz kapaklarında, dudaklarda, ellerde veya ayaklarda şişmeye neden olur.

E950 Acesulfame-K

Asesulfam-K normal şekerden 200 defa daha tatlıdır.
Fırın ve pasta ürünlerinde, sakızlarda, jelatinli şekerlemelerde ve meşrubatlarda kullanılmaktadır. İki fare araştırmasında bu maddelerin kansere sebep oldukları ve diğer çalışmalarda ise bu katkı maddesinin güvenirliğinin bulunmadığı ispatlanmaktadır.
Olestra

Olestra, Olean markası ile krakerlerde ve patates cipslerde katı yağ yerine kullanılmaktadır. Bu sentetik katı yağ vücut tarafından emilememektedir. Bu madde ishal, bağırsak gevşekliği, karın ağrıları, beden gücünün azalması ve gazlanmaya sebep olabilir.

E250-E251 Sodium Nitrite (Sodium Nitrate)

Sodyum nitrit veya sodyum nitrat sucuk, salam, sosislerde, hazır et yemeklerinde, tütsülenmiş balıklarda, tuzlanmış bifteklerde ve diğer işlenmiş etlerde koruyucu, renk verici ve lezzet verici olarak kullanılmaktadır.

Bu katkı maddeleri, nitrosaminler denilen kanser oluşturucu kimyasalların oluşumuna yol açarlar. Bazı çalışmalar, tüketilen konserve etler ve nitrit ile insanlarda oluşan kanser arasında bir bağın olduğunu göstermiştir. Nitritler nefes daralması, baş dönmesi ve baş ağrısı ile sonuçlanabilecek rahatsızlıklara sebep olduğu bildirilmektedir. Bebek ve küçük çocukların gıdalarında kullanılması kesinlikle yasaktır.
E220-E228 Sülfitler

SO2, sülfitleyici maddeler (Sülfür dioksit, sodyum veya potasyumsülfit, bisülfit, metabisülfit) olarak da bilinirler.

Gıda koruyucusu olarak ve fermente içeceklerin kaplarında kullanılırlar. Fırınlanmış ürünler, çaylar, çeşniler, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserve ve suyu alınmış sebzeler, dondurulmuş patates ve çorba karışımlarında ve içeceklerde bulunurlar.

Sülfitler göğüste sıkışma, kurdeşen, karında kramp, ishal, kan basıncı düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik, nabız hızlanması gibi bulgulara neden olur. Ayrıca sülfitler, bunlara duyarlı astımlılarda astım atağını tetikleyebilir.

Birçok restoranın salata barında yüksek düzeyde sülfit mevcuttur.


E210-E219 Benzoatlar

Benzoatlar, muz, kek, hububat, çikolata, soslar, katı ve sıvı yağlar, meyankökü, margarin, mayonez, süt tozu, patates tozu ve kuru maya gibi bazı gıdaların işlenmesi sırasında gıda koruyucusu olarak kullanılır.

Fırın mamulleri, peynir, sakız, çeşni, dondurulmuş mandıra ürünleri, yumuşak şeker gibi gıda ürünlerinde, kozmetik ürünlerde, diş macunlarında eczacılıkta ağız yoluyla alınan birçok ilaçta, öksürüğe karşı antiseptik ve mantara karşı merhem yapımında kullanılır. Astıma, sinirsel bozukluğa ve çocuklarda hiperaktiviteye, kurdeşene neden olabilir; astımı ağırlaştırabilir.

Bu gurubun önemli bir kısmını parabenler oluşturur. Parabenler gıda, kozmetik ve ilaçlarda koruyucu olarak kullanılırlar. Metil, etil, propil, butil paraben ve sodyum benzoat bunlara örnektirler. Bu maddelere duyarlı kişilerde alındıklarında, ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden olurlar.

İngiltere’de yapılan son araştırmalarda ise parabenlerin kullanıldığı ürünleri tüketen ve göğüs kanserine yakalanmış insanların kanserli dokularında paraben kimyasallar bulunmuştur. Bu parabenlerin, parfüm, deodorant, krem, güneş yağları, çeşitli makyaz ürünleri ve diş macunu kullanımı ile cilten absorbe edilerek vücuda girişinin sağlandığı anlaşılmıştır. Dokulara yerleşen parabenler östrojen hormonlarını artırarak dengeyi bozmakta ve kanser tümörleri oluşmaktadır.

Bu bulgulardan sonra yukarıda ismi geçen ürünlerin paraben içeren çeşitlerinden şiddetle kaçınılması sağlığımızın bir gereği olmalıdır.
Hydrogenated Vegetable Oil (Hidrojene edilmiş bitkisel yağ)

Margarinler gıda katkı maddesi olmadığı halde burada zikretme ihtiyacı duyduk. Zira margarinler burda zikri geçen katkı maddelerinden de daha büyük tehlikeler arzetmektedir.

Hidrojene edilmiş bitkisel yağları yapmak için kullanılan proses, kalp rahatsızlıklarını ve şeker hastalığını teşvik eden trans yağlarını husule getirmektedir. “The Institute of Medicine” tüketicilerin trans yağları mümkün mertebe çok küçük miktarlarda tüketmelerini önermektedir. Etiketlerinde margarin ve bitkisel katı yağları içeren krakerler, kuru pasta, bisküvi, pasta ürünleri, salata sosları, ekmek ve benzeri ürünleri tüketmekten kaçınmalısınız. Bunlar ekseriya ürünün raf ömrünü uzatmak, lezzetini sabit tutmak ve ucuza mal etmek için kullanılmaktadır.


E102 Tartrazin

Renklendirici; Kekler, şekerlemeler, konserve sebzeler, peynirler, sakızlar, sosis, dondurma, portakallı içecekler, salata sosları, mevsim salataları, tatlı, reçel, unlu gıdalar, çerez, konserve balık, hazır çorbalar, alkolsüz meşrubatlar ve ketçap gibi bazı gıdalar tartrazin içerirler.
Tartrazin duyarlı insanlarda kurdeşen veya astım ataklarına neden olabilir; tiroid tümörü, kromozom hasarı, hiperaktivite ve aspirin duyarlılığı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir; Norveç ve Avusturya'da yasaklandı.

E133 Blue 1 ve Blue 2 (Brilliant blue FCF)

Renklendirici; sentetik kömür katranından üretiliyor; mandıra ürünleri, tatlılar ve içeceklerde kullanılır; farelerde beyin tümörüne sebep olmuştur.
Çocukların tüketmesi tavsiye edilmiyor, Belçika, Fransa, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya ve Norveç'te yasaklandı.


E127 Red 3(Erythrosine)

Renklendirici; kiraz ve vişne, konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta, bisküvi ve çerezlerde kullanılır; ışığa karşı duyarlılığa ve tiroid hormonu seviyesini arttırıp hipertiroidizm'e neden olabilir; farelerde yapılan çalışmada tiroid kanserine neden olduğu saptanmıştır; Avustralya, Amerika ve Norveç'te yasaklandı.
E110 Yellow 6 (Sunset Yellow, FCF, Orange Yellow S)

Sentetik bir renklendiricidir; unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek ve konserve balık, hazır çorba ve bazı şurup cinsi ilaçların üretiminde kullanılır; yan etkileri kurdeşen, rinit (burun akması), burun tıkanıklığı, alerji, hiperaktivite, böbrek tümörü, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlıktır; Norveç'te yasaklanmıştır.

Hanimlar.com
Kaynaklar

    *
      http://en.wikipedia.org/wiki/Parabens
    *
      Yeniden Gıda Raporu. Dr. Müh. H.K.BÜYÜKÖZER
    *
      http://www.chm.bris.ac.uk/webprojects2002/price/azo.htm
    *
      http://mst.dk/udgiv/publications/1999/87-7909-548-8/html/kap05_eng.htm
    *
      http://www.sixwise.com/newsletters/06/04/05/12_dangerous_food_additives_.htm

Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Mc Donald's millete bakın ne yediriyormuş?
« Yanıtla #25 : 09 Şubat 2009, 19:16:35 »
Amerikalı şirket Mc Donald's'ın "Magnesol XL" ile kullanılmış kızartma yağlarının renginin yeniden sapsarı yaptığı ve tekrar tekrar kullanıldığı ortaya çıktı.

 Amerikalı şirket Mc Donald'sın "Magnesol XL" ile kullanılmış kızartma yağlarının renginin yeniden sapsarı yaptığı ve tekrar tekrar kullanıldığı ortaya çıktı. "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla fast food zincirlerine pazarlanan bu kimyasal, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürüyor. Ayrıca, yanık yağ kokusunu da yok ettiği iddia ediliyor. Böylece, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, en az 9 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.

Kanserojen etkisi olmasına rağmen, fast food restoranlarındaki yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, kokusunu yok ederek, defalarca kullanılmasına olanak sağlayan Magnesol XL adlı kimyasalın ithalat izni alınırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da yanıltıldığı ortaya çıktı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Magnesol XL için verdiği ithalat izninde, ürünün kullanım alanı olarak sakız, pirinç, tuz, peynir, şekerleme (çikolata hariç) gibi gıda maddelerinin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke yüzeylerini yağlamada katkı maddesi olarak kullanılacağı yer alıyor. Kanserojen etkisi fazla olan yanmış kızartma yağlarının rengini açma ve kokusunu yok etmede kullanılacağına dair herhangi bir ibare bulunmuyor.

Mcdonald's Kurumsal İletişim Müdürü Nedret Türkkuşu, tarafından yapılan açıklamada "Türkiye'ye Tarım Bakanlığı'nın onayı ile ithal edilen Magnesol XL maddesi, kızartma yağlarımızın filtre edilmesi sürecinde yağın kalitesini bozan parçacıkları temizlemek üzere, tamamıyla gıda kanunu çerçevesinde belirtilen usuller ile kullanılıyor" dedi.

Dünyanın en büyük fast-food zinciri McDonald's Dünyanın 127 ülkesinde, 30.000 restoranı ile günde ortalama 40 milyon insana hizmet veriyor.

McDonalds Türkiyeye 1986 yılında bir Türk girişimci ile ortak olarak girmiş ve ilk restoranını Taksimde açmıştır. McDonaldsın Türkiyedeki yapılanmasındaki en önemli adım ise, 1991 yılında McDonald´s Corporationın Türkiyeye gelerek Merkez Ofisini kurması olmuştur.

kaynak:Milli Gazete

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Mc Donald's'ta kansorejen skandalı
« Yanıtla #26 : 09 Şubat 2009, 21:06:11 »
"Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla fast food zincirlerine pazarlanan bu kimyasal, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürüyor. Ayrıca, yanık yağ kokusunu da yok ettiği iddia ediliyor. Böylece, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, en az 9 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.

Pirinç parlatan diye geldi, kızartma yağının rengini açtı.

Yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, kokusunu yok ederek, yeniden kullanılmasını sağlayan Magnesol XL için ithalat izni alınırken Tarım Bakanlığı da yanıltıldı. Magnesol XL için verilen izinde, ürünün kullanım alanı olarak sakız, pirinç, tuz, peynir gibi gıda maddelerinin yüzey uygulamalarında, tava, teneke yüzeylerini yağlamada katkı maddesi olarak kullanılacağı yer alıyor.

KANSOREJEN ETKİSİ VAR

KANSEROJEN etkisi olmasına rağmen, fast food restoranlarındaki yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, kokusunu yok ederek, defalarca kullanılmasına olanak sağlayan Magnesol XL adlı kimyasalın ithalat izni alınırken Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da yanıltıldığı ortaya çıktı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Magnesol XL için verdiği ithalat izninde, ürünün kullanım alanı olarak sakız, pirinç, tuz, peynir, şekerleme (çikolata hariç) gibi gıda maddelerinin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke yüzeylerini yağlamada katkı maddesi olarak kullanılacağı yer alıyor. Kanserojen etkisi fazla olan yanmış kızartma yağlarının rengini açma ve kokusunu yok etmede kullanılacağına dair herhangi bir ibare bulunmuyor.

İNCELEME BAŞLATILDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde Hürriyet Gazetesi, Tüketici Köşesi'nde yer alan "Kanserojen etkiyi kimse takmıyor, yanmış yağ sarartılıp kullanılıyor" başlıkla haber üzerine bir inceleme başlattı. Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Mehtap Altınok imzasıyla yapılan açıklamada, Magnezyum Silikat adlı kimyasalın Türk Gıda

Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği'nde yer aldığına dikkat çekilerek, bu kimyasalın toz gıdalar, tuz ve tuz yerine geçen maddeler, gıda takviyeleri, peynir, sakız, pirinç salam, sosis, şekerleme ve çeşni verici maddelerin sadece yüzey uygulamalarında, tava, teneke gibi kap kacakların yüzey yağlama ürünlerinde de katkı maddesi olarak kullanımına izin verilmektedir" deniliyor.

AMAÇ DIŞINA İZİN YOK

Bakanlık açıklamasında ayrıca, Magnesol ve benzeri ürünlerle ilgili inceleme başlatılması için il müdürlüklerine talimat verildiğine de dikkat çekilerek, "Bahse konu olan ürünlerin belirtilen amaçlar dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda, Gıda Kanunu çerçevesinde işlem yapılacaktır" deniliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu konuda Sağlık Bakanlığı'yla da görüşüyor.

KIZARTMALIK YAĞLARINIZI DÖKMEYİN!

"Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla fast food zincirlerine pazarlanan bu kimyasal, kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığı anda rengi sapsarıya dönüştürüyor. Ayrıca, yanık yağ kokusunu da yok ettiği iddia ediliyor. Böylece, en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, en az 9 gün kullanılabiliyor. Ancak, işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması, sürenin 20 günlere ulaşmasını sağlıyor.

TÜRKİYE'DE GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK

THE Dallas Group of America, Türkiye'deki avukatları Ayşe Hergüner Bilgin ve Okan Gündüz aracılığıyla, yanmış kızartma yağlarının rengini açıp, yeniden kullanılmasını sağlayan Magnesol XL ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Açıklamada, Magnesol XL ürününün Birleşmiş Milletler'e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütü'nce kurulan uzman komite JECFA tarafından gıda maddelerinde kullanılan filtrelemeye yardımcı ve topaklanmayı önleyici bir madde olarak tanımlandığına dikkat çekilerek,

"Ürünümüz ABD dahil tüm dünyada 10 binlerce restoran tarafından kullanılmaktadır. Sentetik magnezyum silikat, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin yayımladığı Gıda Kimyasalları Kodeksi'ne göre gıda sınıfı kimyasalları arasında sayılmaktadır" denildi.

YAĞIN KULLANIM ÖMRÜNÜ UZATIR

Magnezyum silikatın kızartma yağına ilave edilmesiyle birlikte yağda biriken kötü koku ve renk değişimine sebep olan maddelere tutunduğunun da savunulduğu açıklamada, şunlar dile getirildi: "Filtreleme işlemi sonucunda yağ, Magnesol XL sayesinde bu istenmeyen maddelerden arındırılır. Magnesol XL ürünü kızartma yağının kalitesini, daha uzun bir süre yüksek seviyede tutarak yağın kullanım ömrünü uzatır.

Ayrıca, magnezyu silikat maddesinin kızartma yağlarında filtrelemeye yardımcı olarak kullanılmasına ilişkin olarak Fransız Gıda Sağlığı Ajansı 2005 tarihli kararında bu maddenin üreticinin talimatlarına göre kullanımının insan sağlığına hiçbir risk oluşturmadığı açıkça belirtilmişti Bugüne kadar satışa sunulduğu hiçbir ülkede de sağlığa zararlı etkisi bulunduğuna yönelik bir şikayet bulunmamaktadır. Türkiye'de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere yasal tüm izinler ithalatçı firma tarafından alınmak suretiyle satılmaktadır."

Kim ne diyor?

MCDONALD'S: Kurumsal İletişim Müdürü Nedret Türkkuşu, "Türkiye'ye Tarım Bakanlığı'nın onayı ile ithal edilen Magnesol XL maddesi, kızartma yağlarımızın filtre edilmesi sürecinde yağın kalitesini bozan parçacıkları temizlemek üzere, tamamıyla gıda kanunu çerçevesinde belirtilen usuller ile kullanılıyor" dedi.

BURGER KING: Magnesol XL ile ilgili yapılan açıklamada, "Zincirimize bağlı hiçbir restaurantta söz konusu kimyasal kullanılmıyor" denildi.

KENTUCKY FRIED CHICKEN: Zincir restaurantların hiçbirinde kızartma yağlarının rengini açmak için Magnesol XL ya da benzeri kimyasalların kullanılmadığını açıkladı.

Meclis gündeminde

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e yönelttiği soru önergesinde, ithaline izin verilen kimyasalın, "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla pazarlandığını ifade etti. Tankut, konuyla ilgili ayrıntılı inceleme talep etti.

gidahareketi.org
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Devri Âlem

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 429
Domuz etlerini kime yedireceklerdi?
« Yanıtla #27 : 01 Nisan 2009, 20:16:58 »
İtalya'dan yola çıkan ve domuz etinden yapılan yüzlerce kiloluk et ürünü ve makine parçası taşıyan TIR, İstanbul'da yakalandı.
 

Gümrük görevlilerinin "ince" çalışmasının ürünü olan operasyon İtalya gümrük görevlilerini hayrette bıraktı. Çünkü, son kontrolleri yapılan TIR'a daha sonradan nasıl kaçak mal yüklendiği, Türkiye'deki kontrollere kadar anlaşılamadı. Domuz eti ve ürünlerinden yapılan yüzlerce kiloluk ürünün araca yükleniş biçimi filmlere konu olacak cinsten.

İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü'nün Kaçakçılık, İstihbarat, Narkotik Gümrük Müdürlüğü ekipleri İtalya'dan deniz yoluyla yola çıkacak TIR'la ilgili önemli bir istihbarat alınca harekete geçti. Gümrek görevlileri Pendik Limanı'na gelen Ro-Ro gemisinden gümrük alanına alınan iki dorseli TIR'da arama yaptı. 30 Mart 2009 tarihinde yapılan operasyonda aracın evraklarında yükünün "kargo ile taşınan ev eşyası" olduğu belirlendi. Ancak araçta yapılan aramada yaklaşık 1 tonluk makine parçası ile gıda maddeleri ele geçti.

Olayın farklı beyandan kaynaklanan kaçakçılık olduğu ortaya çıksa da gümrük görevlilerinin dikkatini gıda maddeleri çekti. Çünkü gıdalar arasında yüzlerce kiloluk sucuk, sosis, salam gibi et ürünleri de yer alıyordu. Bunun üzerine uzman ekiplerin yardımına başvuruldu. Gıda uzmanlarının belirlemeleri sonucunda araçta tam 422 kilo ağırlığında domuz eti olduğu belirlendi. Son kullanım tarihi bitimine çok az bir zaman kalmış 47 adet 241 ml. şişelerde zeytinyağı, 166 kg peynir, 67 kg salam ele geçirildi. Ele geçirilen et ürünlerinin domuz etinden üretildiği ortaya çıktı. Araç sürücünün verdiği bilgilere göre domuz etlerinin İstanbul'daki gayrı müslim vatandaşların gittiği restoranlara verilmek üzere getirildiği belirlendi. Araçtaki yaklaşık 1 ton ağırlığındaki makine parçalarının ise Avrupa'da hurdaya çıkan ancak Türkiye'de yedek parça olarak değerli olan ürünlerden oluştuğu tespit edildi. 816 parçalık makine parçalarının kullanılmış krank mili, motor üst kapağı, şanzıman, piston, aks, dinamo, yakıt deposu beyni, tesisat kablosu ve oto aksamı olduğu belirtildi. 34 URM 06 plakalı araca el koyan yetkililerin belirlemelerine göre ele geçrilen eşyanın gümrüklenmiş değerinin 110 bin TL olduğu ifade edildi.

-İTALYANLAR ŞAŞKIN, KONTROLÜ YAPILAN TIRA O MALZEMELER NASIL YÜKLENDİ?-

İtalya'daki gümrük limanında yüklemesi yapıldıktan sonra son kontrolü yapılan araç, "güvenlik kontrolünden geçirildi" anlamı taşıyan özel bir çelik halat ile çevrelendi. Bu sayede araca başka bir malzeme bindirilmesinin önüne geçilmiş oluyordu. Ancak İtalya'daki limanda ya da liman dışındaki bir noktada kaçakçılar tarafından "ince" bir işçilik yapılarak çelik halatın görünmeyen bir bölümü açılarak buradan araca makine parçaları ve gıda malzemeleri dolduruldu. Dikkat çekmemesi için de kesilip açılan yer cıvata ile yeniden tutturuldu. Bu sayede hiçbir gümrük görevlisinin dikkati çekilmemiş oldu. Evrak kontrolünün ardından Ro-Ro gemisine alınan TIR, Türkiye'ye doğru yola çıktı.

Gümrük görevlileri tarafından ifadesi alınan TIR sürücüsü İsmail A. Pendik Adliyesi'ne sevk edildi. Konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği, malın asıl alıcılarının kimler olduğu araştırılıyor.

CİHAN
habervaktim.com
اَلْعِلْمُ يَرْفَع بُيوتًا لاَعِمَادًا لَهَا وَالْجِهلُ يَهْدِم بِيُوتَ اْلعِزَّ وَلْكَرَمِ

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Domuz etlerini kime yedireceklerdi?
« Yanıtla #28 : 01 Nisan 2009, 20:41:50 »
Bu ülkede artık ne yediğine ne içtiğine dikkat eden pek fazla kalmadı malesef
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Ynt: Sakıncalı Maddeler
« Yanıtla #29 : 01 Nisan 2009, 20:44:47 »
Maalesef....
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim