Gönderen Konu: Hayatınız bereketli olsun ister misiniz?  (Okunma sayısı 3318 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
Hayatınız bereketli olsun ister misiniz?
« : 30 Mayıs 2008, 11:59:37 »

Bereketi nerede, ne zaman ve nasıl yakalayabileceğimiz belli değildir. Kimisi onu, anne-babasına saygı ve hürmet edip onların duasına mazhar olmakla, kimileri de ihtiyaç sahiplerini gözetmekle yakalar. Bolluk, verimlilik, artma, azın çoğalması, huzur kaynağı gibi manalara gelen bereket aslında hayatımızın en önemli dinamiklerinden biridir. Yüce Rabbimiz, kıymetli şeyleri değerini daha da artırmak için gizlediği gibi bereketi de gizlemiş ve bizim onu arayıp bulmamız konusunda dikkat etmemiz gereken bazı prensipler ortaya koymuştur.

Hakikaten bereketi nerede, ne zaman ve nasıl yakalayabileceğimiz belli değildir. Kimisi onu anne ve babasına saygı ve hürmet ederek onların duasına mazhar olmakla, kimileri düşkünlere ve yaşlılara saygı ile yakalamıştır. Kimileri hocasına, öğretmenine vefalı kalmakla elde etmiştir.
Çoğu insan da fakir fukaraya bir şey vermek, ikram etmek ve cömertlikle kazanmıştır. Ve daha nice bereketi elde etme yolları sayılabilir. Öyle insanlar görürüz ki, işinde hiç olmayacak derecede başarılıdır. Ne tecrübesi vardır o işte, ne altyapısı mevcuttur ve ne de tahsili. 'Nereden geliyor bu muvaffakiyet?' deriz. Kim bilir belki de o insan her gün sabah evinden çıkarken hanımına 'Allah'a ısmarladık' diyerek çıkarken onun kendisine yaptığı bereket duasına mazhar oluyordur.

BEREKET GİZLENMİŞTİR

Öyle insanlara şahit oluruz ki, el attığı her işte, girdiği her faaliyette başarılı olurlar. Halk dili ile "şansı açık" deriz onlara. Halbuki, o kimseler berekete mazhar olmanın avantajına sahiptirler belki de. Anne duası mı almışlardır, hanımlarının yüzü suyu hürmetine mi öyledir, komşularına karşı çok saygılı olmanın bereketi midir o bilinmez. Fakat o insanlardan bir kısmına sorulsa bu bereketin nereden geldiğinin farkında olanlar da yok değildir herhalde. Günümüzde bereketin misallerini çok görürüz. Mağaza üstüne mağaza açan ve işinde çok başarılı olan bir işadamı, hanımının vefatı ile bütün işini yavaş yavaş kaybederek çok zor bir duruma düşünce bir dostu kendisine sorar: "Neden böyle oldu? İşin çok iyi idi?" Cevap gerçekten manidardır:

"Ben der, o esnaf, hanımımın duası ve onun bereketi ile ayakta idim. Onu kaybettim, duam kesildi ve bereketi de yitirdim." Yine girdiği sınavları bir türlü geçemeyen ve başarılı olamayan bir kardeşimiz anne ve babasını incitip, onların ellerini öpmeden, dualarını almadan evden ayrıldığından bu başarısızlığa düştüğünü bizzat kendisi itiraf etmişti. Her gün Kur'an okuyarak büyük bir berekete nail olan insanlar vardır. O yüce kitaba duyduğu saygı ve alaka Osman Gazi hazretlerine altı yüz yirmi dört yıl sürecek ve kendi adı ile yad edilecek dünyanın en uzun ömürlü devletini kurmayı nasip etmiştir. Hz. Bilali Habeşi (ra)'nin vefatından sonra onu rüyasında cennette çok güzel bir makamda gören başka bir sahabi bu mazhariyeti nasıl elde ettiğini kendisine sorunca; sürekli abdestli gezdiğine ve her abdest aldıktan sonra da Peygamber Efendimiz'in tavsiyesi ile iki rekat namaz kıldığına borçlu olduğunu ifade etmiştir.

BEREKETİN KAYNAĞI

Bir hadis-i şeriflerinde Efendimiz aleyhissalatü vesselam "Kim ki, gençliğinde yaşlılara hürmet eder, onlara yardımcı olursa Allah da ona yaşlılığında yardımcı olacak gençler ihsan eder." buyurmaktadır. Ya bir de bu hürmet edilen yaşlılar en layık olan ihtiyar peder ve validelerse...

Cenab-ı Hak, bereketi hususiyle bazı şahıslara özel olarak tahsis ettiği gibi, kim olursa olsun belli şeyleri yapanlara bereketi ihsan etmektedir. Mesela, peygamberler, Allah'ın veli kulları, ehl-i kalp insanlar, saf ve duru bir gönle sahip, iç alemleri pırıl pırıl insanlar hayatlarının her safhasında bereketi yakaladıkları gibi bazı insanlar da bazı hal ve durumlarda aynı mazhariyete sahip olabilmektedirler.

Sürekli abdestli gezmek, her gün belli sayfa Kur'an- ı Kerim okumak, anne ve babanın duasını almak, iyi niyetli olmak, büyüklere karşı kim olursa olsun saygılı ve hürmetkar olmak, komşularla iyi geçinmek, sürekli ikramda ve ihsanda bulunmak, kötülere ve kötülüklere karşı hep iyilikle muamelede bulunmak, israf ve lüksten kaçınmak, kanaatkar olmak, haramlardan ve haram kazançlardan uzak durmak, şüpheli şeylere karşı mesafeli durmak, sürekli Efendimiz (sas)'e salatu selam getirmek gibi daha sayabileceğimiz nice güzel hasletler müminlerin bereketi ve bolluğu yakalamalarına birer vesiledir.

Hazırlayan: Ali İhsan ER

Bugün
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı insirah

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1090
Ynt: Hayatınız bereketli olsun ister misiniz?
« Yanıtla #1 : 02 Haziran 2008, 20:09:52 »
Allah razı olsun
Hayat başladığı noktaya, bittiğinde geri döner! Hayatta her şey noktayla başlar, noktayla biter... Sümeyra Denizli

Çevrimdışı ipeknur

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 127
  • Edeb Ya Hu!!
Ynt: Hayatınız bereketli olsun ister misiniz?
« Yanıtla #2 : 04 Haziran 2008, 13:36:20 »
Allah razi olsun kardesim paylasimin icin tesekkur ederiz.
BU SEHIR GIRDAP GULUM
GIRDAPTA MEHTAP GULUM
FELEGIN BIR SUYU VAR
SU DEGIL KEZZAP GULUM....