Gönderen Konu: Sarımsağı doğru tüketin..  (Okunma sayısı 3700 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Sarımsağı doğru tüketin..
« : 11 Ağustos 2009, 05:56:49 »

Amerikan Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacılarının yürüttüğü deney kalp sağlığı için taze dövülmüş sarımsağın işlemden geçirilmişten daha yararlı olduğu ortaya koydu.

Araştırmacılar 1,5 bardak suya 10-20 diş sarımsak ekleyip bulamaç haline getirdi. Bu şekilde 2 karışım hazırladı, birine taze dövülmüş, diğerine 2 gün önce ezilerek kurutulmaya bırakılmış sarımsak eklediler. Bir miktar karışım 30 gün süreyle kobay fareler üzerinde denendi.

 Ardından deneklerin kalpleri üzerinde testler yapıldı. Araştırmacıların bulgularına göre karışımların kalp dostu yararlarının yanı sıra, taze dövülmüş sarımsak yedirilen farelerin daha az zarar gördüğü ve 30 dakika süreyle kan akışları yavaşlatıldığında daha çabuk iyileştiği gözlemlendi. Ayrıca kalp kaslarındaki hücrelerin ölümüne neden olan kimyasalları da kontrol altına aldı.
Bugün
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

Çevrimdışı Budak

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 267
Ynt: Sarımsağı doğru tüketin..
« Yanıtla #1 : 11 Ağustos 2009, 21:38:48 »
İşte sarımsağın yararları:

Sarımsak Salgın Hastalıklara Karşı Kalkandır
Uzmanlar, sarımsağın, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Mikroplarla iç içe yaşayan, kontrolsüz yiyecekleri tüketen, kanalizasyonların yollara aktığı gecekondu mahallelerinde yaşan insanların salgın hastalıklarla karşılaşmamasının en büyük sebebi, sarımsak olarak gösteriliyor. Yalnızca mikrobik hastalıklardan insanları koruyan sarımsak, Avrupa'da en önemli ölüm sebebi olarak bilinen Kanser ve damar hastalıklarına karşı da insanları koruyor. Bugün dünyada en fazla sarımsak yenen ülke olan Bulgaristan'da kanser ve damar sertliğinden ölenleri sayısı, Avrupa'ya nazaran 6-7 misli düşük. Ayrıca İsveçli çocuklar, çocuk felcine karşı da koruduğu anlaşılan sarımsağı yiyerek okula gidiyorlar.

Sarımsak Faydaları
Uzmanların tespitlerine göre, sarımsağın insan sağlığı açısından en önemli faydaları şöyle: Ölümlere sebep olan atardamar kireçlenmesine iyi geliyor. Yara ve çıbanları iyileştiriyor. Krampları yok ediyor. Akciğeri, karaciğeri, safra kesesini ve kalbi kuvvetlendiriyor. Bağırsak kurtlarını ve diğer parazitleri öldürüyor. Mide ve bağırsakları dezenfekte ediyor. zararlı bakterileri yok ediyor. İştahı açıyor. Nezleyi yok ediyor. nefes borusu rahatsızlıklarına, bronşite çok iyi geliyor. Veremlilere sarımsak yemeleri tavsiye ediliyor. Tansiyonu düşürüyor. Ateşi düşürüyor. Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor. Grip mikrobunu öldürerek vücudu bu hastalığa karşı koruyor. İdrar yollarında taş oluşumunu engelliyor. Kalp adalelerini güçlendiriyor. Kalbi besleyen kroner damarları genişletiyor. Cinsel gücü arttırıyor. İdrar söktürüyor. Vücudu sivrisinek ve haşerelerden koruyor. Safra salgısının salınımını arttırıyor. Kabızlığı önlüyor. Saç Dökülmesini yavaşlatıyor. Sesi güzelleştiriyor. (iha)

Sarımsağın Sağlığımıza Yararları

Yukarıda belirtildiği gibi, tüketilen sarımsağın besin değeri ihmal edilecek değerde olmasına karşın, sağlığımıza yararlı etkileri çok fazladır. Şöyle ki;

•Sarmısak, bedenin bağışıklık sistemini uyarır, yani antibiyotiklere benzer etkiler yaparak bedendeki enfeksiyonlara karşı savaşır: Bu bağlamda nezle, soğuk algınlığı, uçuk; mide, bağırsak ve mantar iltihapları, Arpacık gibi bakteri, virüs ve mantarların oluşturduğu enfeksiyonlar sayılabilir.

•Kandaki kolesterol düzeyini düşürür: Yapılan araştırmalar, Günde iki diş sarımsak yiyen kişilerin kolesterol düzeyinde, kısa dönemde %10'luk düşüşlerin gerçekleştiğini ortaya koymuştur.

•Sarmısak, kanı sulandırır ve kan dolaşımını hızlandırır: Bu sayede sarmısak, kalp krizi ya da felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarını önler.

•Yüksek tansiyonu düşürür: Araştırmalar, makul düzeyde sarmısak alımının bile bu etkiyi sağladığını göstermektedir.

•Sarmısak, kan sekerinin düzeyini düşürür: Bu sayede bazı şeker hastalarına sarmısak yemenin iyi geldiği yapılan bilimsel araştırmalarla saptanmıştır.

•Bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır. Yapılan araştırmalarda sarmısak tüketen kişilerde, özellikle Mide Kanserine yakalanma tehlikesinin azaldığı belirlenmiştir.

•Sarmısak kronik bronşiti önler, etkisini azaltır.

•Balgam, idrar, safra ve Gaz söktürücüdür.

•İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır.

•Sarmısağın, afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkileri bulunduğu, Doğu ve Batı kültürlerinde savunulmaktadır.

Sağlığımıza yararlı bu etkilerinden faydalanmak için, sarımsağın diyetimize katılması ve günde iki diş sarmısak yenmesi gerekir. Daha fazla tüketilmesi sarımsağın yararını artırmaz. Ayrıca sarımsağın yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi sağlığa yararlı etkilerini azaltmaktadır. 

Alıntı.


Bunları okuyunca insanın sarımsak yemesi geliyor. Ama bide kokusu var tabii. Maydanoz çiğneyin,karanfil yiyin,salatalık veya ciklet naparsanız yapın kokusu çıkmıyor. En iyisi yatmadan yemek, sabaha kadar çok az kokusu kalıyor.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Sarımsağı doğru tüketin..
« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2011, 04:53:28 »
  Hz. Ali radıyAllahu anh. anlatıyor:  "Biz çiğ olarak sarmısak yemekten yasaklandık." 68
Muğire b. Şü'be  (r.a.) ise şöyle der: "Bir defasında Peygamber Aleyhisselam'a:  Ey Allah'ın rasülü ! bizim için faydalı olan bir yiyeceği bize yasakladınız" dedim. "Nedir o ?" buyurdu. "Sarmısak" dedim. "O'nun ne faydasını gördünüz ?" diye sordu. Ben: " Göğsümüz ve sırtımızdaki hastalıklar, ağrılar için faydalıdır " dedim. Bunun üzerine Peygamber aleyhisselam: "Sizden her kim sarmısak yerse, kokusu gidinceye kadar mescidimize yaklaşmasın !" buyurdu.69


68-Ebu Davut,3828
69-c.sağir 2/16

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Soğan, sarımsak baş tacınız olsun!
« Yanıtla #3 : 16 Ekim 2011, 02:14:16 »
Soğan, sarımsak baş tacınız olsun!

Soğuk havanın yavaş yavaş tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu günlerde doğru ve sağlıklı beslenmenin hastalıklara karşı vücut direncini artırmada büyük önem taşıdığı bildirildi

Uzmanlar, vatandaşların kış sebze ve meyveleriyle birlikte antimikrobiyel değeri yüksek olan soğan ve sarımsağa sofralarında yer açması gerektiğine dikkati çekiyor.Yrd. Doç. Dr. Akman:" Soğuk havalarda vücut direncini artırmakve hastalanmak istemeyenler kış sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemeli"
 
Soğuk havanın yavaş yavaş tüm yurtta etkisini hissettirdiği bu günlerde, doğru ve sağlıklı beslenmenin hastalıklara karşı vücut direncini artırmada büyük önem taşıdığı bildirildi.
 
Uzmanlar, vatandaşların kış sebze ve meyveleriyle birlikte antimikrobiyel etkisi yüksek olan soğan ve sarımsağa sofralarında yer açması gerektiğine dikkati çekiyor.
 
Mevlana Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman,yaptığı açıklamada, insanın doğal savunma sisteminin, vücudu hastalıklardan en iyi koruyan sistem olduğunu söyledi.
 
Akman, vücudun yapı taşı olması bakımından protein kaynaklarının ve günlük alınan protein miktarının vücut direnci açısından çok önemli olduğunu, düzenli protein alımıyla doğal savunma sisteminin korunabileceğini belirtti.
 
Soğuk havalarda mevsim meyve ve sebzelerinin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Akman, güne portakal, greyfurt ve mandalina karışımından yapılan taze sıkılmış meyve suyu ile başlamanın hastalıklara karşı vücut direncini artıracağını bildirdi.
 
Sabah kahvaltısında bol protein alınması, taze nane, maydanoz, marul gibi yeşil sebzelerin tüketilmesinin vücudu zinde kılacağını anlatan Akman, "E ve C gibi antioksidan taşıyan vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırabiliriz. Bu vitaminleri taşıyan sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra kabuklarıyla tüketilmeleri daha sağlıklı. Portakal ve mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri zengin C vitaminiyle vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir" diye konuştu.
 
Soğan ve sarımsak sofranın baş tacı olmalı

 Herhangi bir sağlık sorunundan dolayı yasak veya sınırlama olmaması durumunda yumurta, kırmızı et, tavuk, balık, peynir, süt ve yoğurt tüketiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Akman, şunları kaydetti:
 
"Bu dönemde yoğun katkı maddesi içeren hazır besinleri çok sık tüketmemeliyiz. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için soğanın içinde bulunan cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde yok ediyor. Yine sarımsak antimikrobiyel özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiriyor. Ayrıca kanın akışkanlığını sağlayarak kolestrolün düşmesini sağlıyor. Yemeklere eklenen sarımsak miktarının arttırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Soğuk havalarda vücut direncini artırmak ve hastalanmak istemeyenler kış sebze ve meyveleriyle soğan ve sarımsağı sofradan eksik etmemeli."
 
Et yerine haftada iki kez balık tüketilmesi gerektiğini dile getiren Akman, baklagillerin de haftada iki kez tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
     
iyilikgüzellik
〰〰〰〰🐠