Gönderen Konu: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?  (Okunma sayısı 19188 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı talebe52

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« : 02 Mayıs 2012, 00:19:27 »

Selamün Aleyküm Ahiler,

sadakat.net'de yeni oldugumdan bu konuyu nereye yazabilirim diye bilmiyordum onun icin buraya yaziyorum.
Yakinda akrabamin dügünü var ve insAllah orada ilahi okuyacaz. Ancak benim bogazim hafif ciziltili cikiyor cünkü biraz balgam var. Sizce en faydali nedir ?



Çevrimdışı rahle

  • okur
  • *
  • İleti: 95
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #1 : 02 Mayıs 2012, 02:39:42 »
ballı yada pekmezli zencefil çayı için.sesinizi bilmem ama boğazınıza iyi gelir,söktürür,özellikle sabahları.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #2 : 02 Mayıs 2012, 07:40:23 »
Ufak tefek düzenlemelerle bulduğum bu yazı umarım faydalı olur.


Bol su içilmesi sesin korunması için yapılması gerekenlerin başında gelir. Suyun sesiniz için hayati bir önemi vardır, çünkü su ses telleriniz için gerekli olan nemlenmeyi sağlamakta vücudunuza destek olur. Ses telleriniz siz  konuşurken sürekli bir titreşim halindedirler. Bu durum tahriş olmalarına sebep olabilir, ama yeterli miktarda su içerseniz ses telleriniz için ideal olan nem tabakasını koruyabilirsiniz.  Bunun için günde sekiz bardak su içmek yeterlidir. Ayrıca su içerek sadece ses telleri için ideal olan nem tabakasını korumakla kalmaz, vücudunuzdaki tüm yumuşak dokular için gerekli nemi sağlamış olursunuz. 
 
 
 
Çay, kahve, soda gibi içecekler ses telleri üzerindeki balgamsı sıvıyı artırır ve sürekli boğazınızı temizleme hissi yaratır. Sürekli boğaz temizlemek ses tellerinizin çok sert bir şekilde birbirlerine çarpmalarına neden olacağından ses telleri için oldukça tehlikeli bir eylemdir.

 
 
Boğaz temizleme ihtiyacı hissedildiğinde tercih edilecek en iyi yöntem hızla burnunuzu çekip yutkunmaktır. Bu hareket ses telleri üzerinde biriken ve ses kalitenizi olumsuz etkileyen salgıların uzaklaşmasını sağlar. (Kaynak: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin internet sayfası)
 
 
 
Kahve ve çay tiryakisi iseniz sabahları bir ya da iki bardaktan fazla içmemenizi ve günün geri kalanını su ile devam ettirmenizi öneririm.  Kahveyi de kafeinsiz deneyin, tadının diğerinden hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz.
 
 
 
Şeker kullanımı aynı şekilde boğazınızdaki sıvıyı kalınlaştırarak ses telleriniz üzerinde birikmesine yol açar ve yine boğazınızı temizleme hareketini yapmak zorunda kalırsınız. Bu nedenle içeceklerinize az miktarda şeker koymanızı öneririm.

 
 İçecekleri çok sıcakken ve de çok soğukken içmeyin. Sıcak içecekler kan damarlarını genişletir, çok soğuk içecekler ise kan damarlarını daraltır. İçtiğiniz içecekler ses tellerinize çok yakın bir yerden geçtiği için ses telleriniz çevresindeki damarlar bu durumdan etkilenir. Bu nedenle oda sıcaklığında içecekleri tercih edin.

 
 
Sigara ve uyuşturucu maddelerin kullanımının ses telleri üzerinde büyük problemlere sebep olur. Sigara içtiğinizde duman akciğerlere doğru yol alırken direk ses tellerinizin arasından geçer. Ses telleriniz bu sigara dumanı içindeki kimyasal maddelere ve yüksek sıcaklığa maruz kalır. Bu durum akciğerlerinizi de kötü bir biçimde etkiler, şarkı söylemek ve konuşmak için gereken hava miktarında düşüşler görülmeye başlar. Sigara ve uyuşturucu ses tellerinizin erken yaşlanmasına yol açar. Ayrıca bu maddelerin kullanımına devam edilmesi ses tellerinde ödem, polip, nodül ve kanser başlangıcına kadar devam eden sonuçlar doğurabilir.

 
 
Sigara dumanlı bir ortamda çalışıyorsanız sesinizi elinizden geldiğince korumak zorundasınız. Bunun için ortamda bulunduğunuz süre boyunca bol bol su içmek yapabileceklerinizin başında gelir. Su içmek dilinizi ve damağınızı nemlendirdiğinden dolayı sizi belli bir oranda sigara dumanının kurutucu etkisinden korur.
 
 
 
Gürültülü ortamlarda uzun süre bağırarak konuşmak ses yorgunluğu yaratır. Böyle bir ortamda sesinizi uzun süreyle ve yüksek şiddette kullanmayın. Bu durum boğazda ağrıya ve ses kısıklığına neden olur.
 
 
 
Çok uzun süre konuşmaktan kaçının. Sürekli konuşan kişilerde ses yorgunluğu gelişir. Bu kişiler genellikle şikayetlerini ses kısıklığı tarzında ifade ederler. Ses kısıklığınız olduğunda sesinizi dinlendirin.
 
 
 
Sesinizi doğru tonda, kalınlaştırma ve inceltmeleri fazla yapmadan kullanın. Ne çok kalın, ne çok ince orta ses aralığında konuşun ve kendinizi buna alıştırın. Fısıldamak da ses telleri için zararlı olabilen bir konuşma şeklidir. Sesinizi korumak amacıyla fısıldayarak da konuşmayın; sesinizin yüksekliği, hemen karşınızda biri oturuyormuşçasına olmalıdır.
 
 
 
Sabah kalktığınızda bir süre konuşmamanızı tavsiye ederim, çünkü ses telleriniz de sizinle birlikte uyduğundan kendilerine gelmeleri için ortalama yarım saat gibi bir sürenin geçmesi gerekir. Gece boyunca ağzınızın kuruması, boğazınızda sıvı birikmesi gibi nedenlerden dolayı sabahları sesiniz çatallı çıkabilir. Bu nedenle güne bir bardak oda sıcaklığında su içerek başlayın. Böylece boğazınızda biriken tüm sıvılardan kurtulur ve vücudunuzun günlük su ihtiyacını gidermeye başlamış olursunuz. Birkaç saat sonra “warm up” (ısınma) egzersizlerinizi yaparak sesinizi açmaya başlayabilirsiniz.
 
 
 
Mideden asit kaçağı/reflüsü olan biri iseniz akşam saatlerinde çay, kahve, kola, alkol almayın. Midenizi dolduracak kadar yemek yemeyin. Yemek yiyip hemen yatmayın, Gıdanıza dikkat edin. Baharatlı gıdalardan kaçının. Yüksek yastıkta yatın.
 
 
 
Uykunuza çok dikkat edin. Uykusuzluk ses telleri için oldukça zorlayıcıdır. Eğer çok geç saatlere kadar çalışmak zorunda olan biri iseniz, bu durumun yarattığı yorgunluğu üzerinizden atmak ve ses tellerinizi yıpratmamak için en az sekiz saat uyumalısınız.

 
 
Bulunduğunuz ortamın nemi ve ısısının uygun olmasına dikkat edin. Evinizin havasını nemlendirin.Bunun için buhar cihazlarından veya kaynatılmış sudan yararlanabilirsiniz, çünkü aşırı kuruluk ses tellerinde tahrişe ve şişmeye neden olur.

 
 
Allerji ilaçları (antihistaminikler), grip ilaçları, idrar söktürücüler ve antibiyotik gibi bazı ilaçlar ses telleri üzerindeki salgıları azaltarak sesi olumsuz etkilerler. Zorunda olmadığınız sürece bu tip ilaçları kullanmamaya özen gösterin.
 
 
 
Sesinizi kullanırken nefesinizi ayarlamayı öğrenin. Yeterli nefes almadan konuşmak, boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir ve sesin etkinliğini azaltır. Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışmak zararlıdır. Konuşma sırasında cümleleri bölmeye, önemli kelimelerden önce duraklamaya, yazılı metinleri okurken virgüllerde yeni bir nefes almaya özen gösterin. Bu işlemleri çok sık tekrarlayarak alışın ve konuşmanın anlamını ve akışını bozmayacak şekilde nefesinizi kullanmayı öğrenin. Unutmayın ki, güzel ve doğal bir ses için ses tellerinin titreşmesi yanında güçlü ve doğru bir solunum desteği gerekir.(Kaynak: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin internet sayfası)

Alıntı.
 
 

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #3 : 02 Mayıs 2012, 10:36:03 »
Maydanoz yemeniz balgamı söktürür.Ses için de ballı ılık süt içebilirsiniz.

Çevrimdışı talebe52

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 2
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #4 : 02 Mayıs 2012, 21:45:43 »
Allah razi olsun, bundan sonra kahve icmeme dikkat edecegim ve bol bol maydanoz yiyecegim ;)

Çevrimdışı hizmet_ugruna

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 17
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #5 : 02 Mayıs 2012, 23:14:34 »
suan benimde ses Problemim var..   :usgunn:
 
düzelmesi icin doktorum, -fisildamayi
                                 -sesli konusmayi
                                 -hizli konusmayi
                                 -limon sirke gibi eksi yiyecekleri
                                 -fazla aci yemeyi
                                 -sade süt icmeyi
                                 -zaten kullanmiyorumda, alkol ve sigarayi
                                 -cok soguk veya cok sicak icecekleri, yiyecekleri
                                 -uyandiktan sonra su icmeden, ses ve nefes calismasi yapmadan konusmayi
                                 
                                      YASAKLADI  s1))

selamlar...

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #6 : 02 Mayıs 2012, 23:23:07 »
SES VE SES HASTALIKLARI

GİRİŞ
Sesin insan hayatındaki önemi, uzun yıllardan beri herkes tarafından bilinmektedir. Konuyla ilgilenenler sesi insan ruhunun ifadesi olarak tanımlamaktadırlar. Ses bir insana özgü kişiliğin, eğitiminin, kültür yapısının ve duygusal halinin bir yansımasıdır. Kelimelerle ifade edilmeyecek olan anlamlar sesin taşıdığı ifade ile hissettirilebilir. Ses hastalıkları günümüzde milyonlarca kişinin günlük yaşantısını etkileyen önemli bir problemdir. Bu nedenle insanları, gerek iletişim yönünden gerek ruhsal açıdan sıkıntılı duruma sokan bu problemin çözümü için tüm dünyada Kulak burun boğaz hekimleri, konuşma patologları, ses eğitmenleri, nörolog, psikolog ve dâhiliye uzmanlarının bir arda çalışabilecekleri merkezler kurulmaktadır.
 Ses problemi bulunan bir hastanın tedavisinde, hastanın sesine olan gereksinimi çok önemlidir. Sahne sanatçısı, spiker, avukat gibi kişilerin mesleki yaşantılarını üst düzeyde etkileyebilir. Hayatını beden gücüyle kazanan bir kişinin mesleki yaşamını etkilemez ama hayatı tehdit edebilecek bir hastalığın belirtisi olabilir.


SES KISIKLIĞI NEDENLERİ
Ses kalitesi, kişinin sesinin onu dinleyen kişi üzerinde bıraktığı işitsel izlenimdir. Bu tip bozuklukların nedenleri organik, fonksiyonel, ikincil patolojiler olabilir. Ses teli üzerinde yarık bulunması, ses telleri arasında perde bulunması gibi doğumsal anomaliler ses kısıklığı nedenidir. Trafik kazaları nedeniyle oluşacak gırtlak travmaları, delici aletlerle oluşan yaralanmalar, gırtlak üzerine herhangi bir sebeple yapılan cerrahi müdahaleler, gırtlağın enfeksiyonları, alerjiye bağlı gırtlakta meydana gelen şişmeler, ses kalitesini bozan nedenlerdendir.
Fonksiyonel bozukluklar ise, gırtlağın hatalı çalışması sonucunda ortaya çıkan ses bozukluklarıdır ki, bunun ileri evrelerinde nodül veya polip gibi ikincil lezyonlar oluşmaktadır.

Ses teli nodülü nedir?
 Sesin kötü veya aşırı kullanılması sonucu ses tellerinin serbest kenarlarında ortaya çıkan kitlesel oluşumlardır. Bu hastaların birçoğunda, aynı zamanda gastroözofageal reflünün de söz konusu olduğu ortaya çıkmıştır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülürler. Tedavisinde anahtar nokta ses terapisi olup cerrahinin rolü tartışmalı olarak kalmıştır.6 haftalık ses terapisi sonrası gerilemeyen ve nasırlaşan (keratinize lezyonlar) olgular cerrahi ile tedavi edilirler. Başlangıçta ses istirahatı ile başlayan tedavi ,ses terapisi rejimi ile devam eder ve uygun şarkı söyleme egzersizleri ile tamamlanır.Zararlı şarkı söyleme ve konuşma şekillerinin düzeltilmesi zorunludur.Şarkıcı veya konuşmacı, eski konuşma alışkanlıklarına dönerse nasıl tedavi edilirse edilsin ses telindeki nodül tekrar oluşacaktır.

Ses teli nodüllerinin oluşması nasıl önlenir?
 Uygun ses tekniği, nefes açıcı egzersizler  ve    sağlıklı  bir diyet içeren  makul bir yaşam tarzı,  ses teli nodülünü önlemek için yeterlidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, ses eğitimi alan şarkıcılarda,   gırtlaktaki aşırı kas gerginliğinin,  ses eğitimi almayanlara göre,  önemli derecede  azaldığını göstermektedir. Dolayısıyla şarkıcıların seslerini kullanırken, nasıl hem gevşemiş ve hem de enerjik  ve güçlü  olabileceklerini  öğrenmeleri gerekmektedir.Tüm provalarda ve şarkı söyleme eylemlerinden önce dikkatli ısınma gereklidir .Hiç bir atlet ısınmadan yarışmaya başlamaz.Belirli bazı şarkı söyleme  tipleri (rock, jazz, ve bazı popüler stiller) ses teli  nodülü için daha müsaittirler.Bunlardaki teknik  bağırmayı gerektirir ki  buda ses tellerinde aşırı titreşime ve yüklemeye sebep olur.Gece kulüplerinin sigara dumanlı,tozlu ve gürültülü ortamında şarkı söylemek, ses tellerine aşırı yüklenmeye neden olur. Pop şarkıcılarının ses telindeki nodül kendini,  tipik boğuk ses tonu ile belli eder. Ses teli nodülü  tanısı konan  çoğu pop sanatçısı, kendilerine özgü ses özelliklerini kaybedeceklerinden korktukları için tedavi olmak istemeyebilir.
Çoğu ses hastalığının, gastroözofageal reflünün (yemek borusu ve yutağa mide muhtevasının gelmesi) yarattığı ses teli tahrişinden kaynaklandığını  bildiğimiz için  uygun bir diyet  önemlidir. Aşırı çay, kahve ve alkol tüketiminin ses teli üzerindeki kurutucu etkisi sesi olumsuz etkiler. Pasif içiciliğin de dahil olduğu sigaranın zararlı etkileri iyi bilinmektedir. Antialerjikler gırtlağı kurutabilir. Aspirin kullanımı kanama eğilimini artırabilir. Son olarak rutin nefes egzersizlerinin, yoganın ve/veya meditasyonunun (derin düşünme), stresi ve gerginliği gidermede yardımcı olarak şarkıcının durumunu güçlendireceğini söylemekte yarar vardır.

Hormonal bozukluklar ses değişikliği yapar mı?
Evet yapar. Guatr bezinin az çalışması ve adet öncesi dönemde östrojen hormonların etkisiyle ses tellerinde ortaya çıkan ödem, ses kısıklığına neden olabilir. Büyüme hormonunun fazla salgılanması, gırtlağın aşırı büyümesine bağlı olarak ses tellerinin uzamasına sebep olduğu için ses değişikliğine yol açabilir.

 

Ses teli ödemi ve polip ne  demektir ?
 Ses teli polibi tek taraflı saplı  kitlelerdir ve genellikle sesini kötü kullanan kişilerde görülür.Ses teli ödemi sıklıkla sigara kullanımı ile birlikte olup 50 yaş üzeri kadınlarda ses kısıklığı ve kalınlaşmasının en sık sebebidir.Ses teli nodülünde olduğu gibi  cerrahi için uygun ortam hazırlanmalı ve altta yatan sebepleri ortadan kaldırmak gereklidir.50 yaş üstünde ve altındaki hastalarda ses teli ödemi sigara ,öksürük,müzmin gırtlak temizleme  alışkanlıkları ile birliktedir.Guatr bezinin az çalışması ve gastroözofageal reflü altta yatan diğer sebeplerdir.Cerrahiden önce düşünülmesi gereken  konular şunlardır:Ses teli ödemi ve polip, karakteristik bir ses  özelliğine sebep  olur. Bazı hastalar bunu, karakter özelliklerinin önemli ve arzu edilen bir özelliği olarak görebilirler. Bu durumda cerrahi düşünülmez. Altta yatan sebep belirlenerek tedavi edilen hastalarda geri dönüşüm görülürse yine cerrahi ertelenir. Önemli bir nokta da, ses teli ödemi olan sigara tiryakilerinde gizli gırtlak kanseri görülme oranı  fazladır.Bu durumdan şüphelenildiğinde biyopsiyle beraber yapılacak cerrahi müdahale  gereklidir

Gırtlak iltihabı ses kısıklığı yapar mı?
Akut gırtlak iltihabı, grip ya da nezle gibi enfeksiyon, sesin aşırı kullanılması(bağırma, şarkı söyleme vs.) ve sigara dumanının yaptığı tahrişe bağlıdır.Hasta konuşmakta güçlük çeker,sesi kısılır,hatta bazen tümüyle sesi çıkmaz.Gırtlakta ağrı ve duyarlılık hisseder.Bu rahatsız edici ama tehlikeli olmayan bir durumdur.Ses istirahatına önem verip içine yumuşatıcı maddeler eklenmiş buhar solunması tedavide iyi gelebilir

Reflü hastalığının ses kısıklığı üzerinde etkisi nedir?
 Bazı insanlarda mide asidi anormal bir biçimde yemek borusuna ulaşır. Buna “Gastroözofageal Reflü Hastalığı “ denir.Şayet reflü üst kısma kadar çıkar ve gırtlağın arka kısmına kadar ulaşırsa  buna “Larengofarengeal Reflü Hastalığı adı verilir.Yutak,gırtlak ve akciğerler mide asidine karşı  çok duyarlıdırlar.Bu bölgedeki çok daha az reflü bile daha büyük zedelenmeye sebep olurlar .

Hastalarda göğüs ağrısı ya da mide şikayetleri her zaman bulunur mu?
 Hastalarda göğüs ağrısı ya da mide şikayetleri her zaman bulunmayabilir. Bu, hastalar tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur.Aslında larengofarengeal reflüsü olan hastaların pek azında ciddi göğüs ağrısı,göğüs kemiği arkasında yanma hissi bulunur.Göğüste  yanma hissi, yemek borusu dokuları tahriş olduğunda  ortaya çıkar. Reflü ataklarının çoğu hasta farkında değilken boğaza zarar verebilir.

Larengofarengeal reflü şikayetleri nelerdir?
 Ses kısıklığı ,müzmin öksürük,sık boğaz temizleme ihtiyacı,boğazda ağrı ya da rahatsızlık hissi veya kitle hissi,yutkunma problemleri,ağızda kötü/acı tat duyusu (özellikle sabahları),geniz akıntısı,kulağa vuran ağrı,astım benzeri semptomlar,şarkı söylerken zorlanma gibi şikayetlere yol açabilir.

Teşhis nasıl konulur?
 Gırtlak muayenesinde; kızarmış ve tahriş olmuş (özellikle gırtlağın arka kısmı kızarmış ve tahriş olmuştur) gırtlak, gırtlak üzerinde ufak yara,şişlik ,arka kısımda granülom diye adlandırılan kitleler görülebilir.Kesin teşhis konunun uzmanları tarafından yapılan yemek borusu ağzına konan pratikte zor uygulanan pH (asit tayini) ölçümüdür.

Larengofarengeal Reflünün Tedavisi
Stresten Kaçınılması: Orta şiddette stres bile reflü miktarını önemli ölçüde arttıracağından, profesyonel ve gündelik yaşam tarzında stresle başa çıkmaya yönelik ciddi adımların atılması gerekir.
Beslenme Özelliklerine Dikkat edilmesi: Hasta sindirim sisteminin çeşitli besinlere karşı nasıl reaksiyon gösterdiğini gözlemlemelidir.  farklı insanlarda farklı besinler reflüyü arttırır. Bazı besinlerin, insanların çoğunda reflüyü arttırdığı belirlenmiştir.Bunlar arasında: Meksika ve İtalyan  yemekleri gibi baharatlı, asitli ve domates içiren yemekler,  portakal, greyfurt suyu gibi asitli meyve suları, fast food ürünleri gibi yağ içeriği yüksek yiyecekler,kahve çay gibi içecekler,nane şekeri ve çikolota sayılabilir.
Öğün Zamanlarının Düzenlenmesi: Öğünler sırsında mide aşırı doldurulmamalı,öğünden hemen sonra egzersiz yapılmamalı,uykudan birkaç saat önce yemek yememeli ve yatakta uzanarak bir şeyler yeme alışkanlığından kaçınılmalıdır.
Kiloya Dikkat Edilmesi:Vücut  yapısına uygun  kilonun korunması önemlidir. Çünkü şişmanlık reflüyü önemli derecede arttırır.
Uyku Esnasında Reflünün Önlenmesi: Uyku sırasında baş yükseltilmelidir. Bir kaç yastık kullanılarak başın yükseltilmesinden kaçınılmalıdır zira bu, mideyi sıkıştırarak reflüyü arttırır. Son çalışmalarda reflü ataklarının gündüz ayaktayken daha fazla meydana geldiği gösterilmiştir.Bu yüzden bu öneriler daha önceleri önerildiğinden daha az önem taşır.
Beli çok sıkan kemer ve elbiselerin kullanılmaması
Sigaranın bırakılması
Aspirin gibi reflüyü şiddetlendiren ilaçların kullanılmaması
Konuyla ilgili uzmana başvurarak tedaviye başlanılması.

Sesini Profesyonel Kullananlar İçin Dikkat Edilmesi Gerekli Konular   

Yeterli  Sıvı Alımı: Ses tellerinin yeterli titreşebilmesi için üzerinde ince bir mukus tabakası ile kayganlaştırılması gereklidir. En iyi kayganlaştırıcı ise bol içilen sudur. Altın kural mümkün oldukça su içmektir. Bu durum “idrar renginizin su gibi oluncaya kadar su içmektir”. Kahve ,çay ve hafif içkilerin içerdiği kafein ve alkol suyu vücuttan uzaklaştırarak ses tellerini kurutur.Bu içecekler az miktarda alınmalı ve alındığında denge sağlamak için bol su içilmelidir.
 Ses tellerinin nemliliğini bozan diğer bir faktör çevre havasının kuru oluşudur. Gaz ve elektrik sobaları ve klimalı  ortamlar ile iklimi kuru olan bölgelerde bulunmak ses tellerini olumsuz etkiler. Böyle bir durumda geceleri nemlendirici kullanarak dengeleme yoluna gidilebilinir.
 Uçaklardaki hava oldukça kurudur. Uçuşta geçen saat başına 2 bardak alkolsüz ve kafeinsiz içkiler önerilir.

Boğaz Temizleme Ve Şiddetli Öksürme:

Bu iki eylem, ses ve ses tellerini zedeler, travmatize eder. Mümkün olduğunca kaçınılması gereklidir.Boğaz temizleme ihtiyacının ve öksürüğün en sık sebeplerinden biri, ses telleri seviyesinin altında koyu veya aşırı mukus (balgam) sekresyonunun bulunmasıdır.Bunu temizlemek için, mümkün  olduğunca  derin nefes alıp nefesinizi bir an için tutun. Göğsünüzü ve karnınızı içeri çekip ve ciğerlerinizdeki havayı dışarı verirken yumuşak ve hafif bir “H “ sesi çıkarın.

İlaçların Ses Tellerine Etkisi Nasıl Olur

Alerjiye karşı kullanılan ilaçlar, ses tellerinde kurumaya neden olabileceğinden mümkün oldukça nadir olarak kullanılmalıdır. Piyasada bulunan bazı nazal spreyler (Nazonex,Flixonase.) kurutucu etki yaratmadan şikayetleri geçirebilir.Aspirin ürünleri, kan trombosit disfonksiyonuna sebep olarak, kanama  eğilimine yol açabilecekleri için dikkatli kullanılmalıdır.Ağrı için en iyi kulanılacak ilaç parasetamoldür. Koyu sekresyondan, geniz akıntısından şikayet eden şarkıcılarda  koyu salgıyı incelticek mukolitik ilaçlar bol su ile alınırsa faydalı olur. Lokal anestetik etki (ağrıyan bölgeye sıkılarak geçici süre ağrıyı kaldıran spreyler) gösteren ilaçlardan kaçınmak gerekir. Bu durum eldiven giyerek piyano çalmaya benzer. Kullanılan doğum kontrol hapları, kadın gırtlağında, erkek gırtlağına benzer değişiklikler ortaya çıkarabilir. Mutlaka gerekli olduğunda jinekoloji uzmanına başvurmak gerekir.

Profesyonel şarkıcılar için beslenme önemli midir?
 Herhangi bir sağlık düzeltme programına başlamadan önce profesyoneller kendi hekimlerinden bir sağlık raporu almalıdır.
  Günde dört kez sebze ve meyve yemek,
 Antioksidan vitamin ve mineral takviyesi almak
  Et yerken porsiyonu sebze porsiyonundan ufak tutmak,
 Günlük yağ alımını 30-40 gr ile sınırlamak,
  Günde sekiz bardak su içmek,
 25-30 gr. lifli gıda tüketmek
 Bu beslenme sistemini egzersizle kombine ederek yaratılan sağlıklı bir çevre uzun dönem ses performansı açısından gereklidir

Profesyonellerin Dikkat etmesi gerekli Konular

Genel sağlık durumunuzu, en iyi halde tutmak için elinizden geleni yapın. Dinlenmeye zaman ayırın. Kendinizi kötü hissettiğinizde veya gribal infeksiyon geçirdiğinizde  sesinizi zorlamayın ve şarkı söylemeyin.
 Düzenli olarak egzersiz yapın
 Dengeli ve düzenli beslenin
 Susuz kalmamaya dikkat edin
 Havası kuru ve kirli  ortamlarda bulunmamaya dikkat edin
 Aşırı konuşmayın, sesinizi mümkün olduğu kadar az kullanın ve sık aralıklarla ses  istirahati  uygulayın
 Bağırmaktan, çığlık atmaktan, yüksek sesle gülmek ve konuşmaktan kaçının
 Gürültülü ortamlarda (kalabalık restoran ,partiler vs .gibi) sesinizi mümkün oldukça az kullanın
 Hasta olduğunuzda fısıldayarak konuşmayın. Fısıldamak,normal konuşmaktan daha zararlıdır
 Birinin dikkatini çekmek yerine el çırpma veya ıslık çalmak gibi nonvokal eylemlerden faydalanın
 Sesinizi  zorlamamak için yüzünüzü konuştuğunuz kişiye dönün ve ona mümkün olduğunca yaklaşın
 Gerektiğinde amplifikasyon cihazlarından yararlanın
 Uzun  cümlelerle konuşurken sık sık nefes alın
Şarkı söylemeden önce ısınmayı, söyledikten sonra gevşeme gevşeme egzersizleri yapmayı  alışkanlık haline getirin
 Sesinizi mümkün olduğu kadar az efor ve gerginliğe yol açacak şekilde kullanmayı öğrenin

Ses kısıklığı Ciddi Bir Hastalığın İlk  Belirtisi Olabilir mi?

Ses kısıklığı ciddi birhastalığın belirtisi olabilir.
 Ses kısıklığı ile birlikte şu belirtiler varsa: Soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı bulunması, öksürükle kan gelmesi,yutma güçlüğü,boyunda şişlik,birkaç günden uzun süren tam ses kaybı gibi belirtiler varsa KBB uzmanına  baş vurmak gerekir.Özellikle sigara içen bir kişide bu belirtiler gırtlak kanserinin ilk belirtisi olabilir.Gırtlak  kanseri erken teşhis konulduğunda tedavi oranı yüksek bir hastalıktır.Teşhisinde gecikilmiş  olgularda, gırtlağı tümüyle almak gerekir ama erken teşhis konulan olgularda, kısmi ameliyat veya radyoterapi ile tedavi mümkündür.

 

Gırtlağın Tamamının Alındığı Durumlarda Hasta Konuşabilir mi?

Gırtlak kanseri nedeniyle gırtlağın tamamının alındığı durumlarda hasta konuşabilir. Bu elektronik alet kullanılarak olabilir. Bazı hastalar yemek borusundan gelen hava yardımıyla yemek borusu sesiyle konuşabilir.Yine ameliyat sırasında cerrahi bir yöntem olarak yemek borusu ile kalan soluk borusu arasında yapılan geçiş ile konuşma sağlanabilir.Diğer bir yöntem ise, soluk borusu ile yemek borusu arsına takılan protezler yardımıyla hasta konuşabilir.
http://www.mehmettinaz.com/ses_hastaliklari.html

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Sese (Bogaza) neler iyi gelir ?
« Yanıtla #7 : 20 Aralık 2015, 02:57:26 »
Selamün Aleyküm Ahiler,

sadakat.net'de yeni oldugumdan bu konuyu nereye yazabilirim diye bilmiyordum onun icin buraya yaziyorum.
Yakinda akrabamin dügünü var ve insAllah orada ilahi okuyacaz. Ancak benim bogazim hafif ciziltili cikiyor cünkü biraz balgam var. Sizce en faydali nedir ?

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları, Nezle, Grip, Geniz Akıntısı, Sinüzit vs. İçin En Ucuz ve Etkili Tedavi Yöntemi

Burun ve geniz yollarını evde hatırlayabileceğimiz bir solüsyonla yıkayarak bu tür rahatsızlıkların hafiflemesine bazen de geçmesini sağlayabiliriz.
Toplu yerlerde yaşayan yada toplu taşıma kullananların bilhassa ortamda hapşıran öksüren birileri varsa ara sıra bu işlemi yapması bu tür hastalıkların önüne geçebilir.

Malzemeler:
1- Bir su bardağı (200 cc) içme suyu (kaynayıp soğumuş),
2- Bir çay kaşığı Doğal Tuz (Deniz kuyu, Kaya tuzu, Himalaya Tuzu vs.),
3- Bir çay kaşığı Karbonat (Yemek sodası).


Hazırlanışı:
Tuzu ve karbonatı suyun içine koyarak iyice karıştırın.


Kullanımı:
1- Solüsyonu 40-42 derecede ısıtın,
2- Solüsyonu şırınga yada sinüs yıkama şişesine doldurun,
3- Ayaktayken başınızı geriye doğru yatırın, solüsyonu burnunuza iyice doldurun, (Bu esnada burnunuzdan nefes almayın)
4- 3-5 saniye bekleyip başınızı hafif kaldırıp genizinizden ağzınıza akmasını bekleyin,
5- Lavaboya doğru eğilerek burun deliklerinden akmasını sağlayın,
6- 3. adımdan itibaren 3 kere tekrarlayın.
7- Uygulama esnasından burnuzu kapatıp sümkürmeyin. Aksi halde solüsyon orta kulağa kaçabilir.

- Eğer çocuk, çok küçükse ve müsaade etmiyorsa burun spreylerinin içini boşaltıp bu solüsyonu doldurarak burun deliklerine bol miktarda sıkın.


Kullanım Süresi
Şikayetleriniz devam ettiği sürece her gün 2-3 kez uygulayıp kendiliğinden akmasını bekleyin.


Alkollü Ağız Gargaları ve Spreyleri Yerine Kekik Suyu Gargarasını Tavsiye Ediyoruz.

Kekik ağız sağlığı açısından tavsiye edilir. (Ağız kokusu, boğaz şişkinlikleri, antiseptik)
Diş etinizde sorun varsa, (çekilme, kanama v.b.) adaçayı kullanın. Sorun yoksa genel manada bakım için kesinlikle kekik öneriyoruz.
Bilhassa kış mevsiminde, üst solunum yolları ve ağız yaralarına karşı kalkan olacaktır.

Kekik Suyu Ağız Gargarası Hazırlanışı
Doğal yollarla elde edilmiş kekik suyunu (köylülerden yada güvenilir bir aktardan) alınız.
Bir Kahve fincanının içerisine 1 yada 2 yemek kaşığı kekik suyu ilave edinip üzerine de kaynayıp soğumuş sudan ilave ederek sertliğini (dayanabildiğiniz derecede) ayarlayınız.

Kekik Gargarası Nasıl Kullanılır?

Bu karışımı hazırlayıp sabah öğle akşam kullanın.
Kekik gargarasıyla, ağız içi, önü arkası, dilaltı, dil üstü, diş önleri ve arkalarına gelecek şekilde bir kez çalkalama yapın.
15- 20 saniye süreyle çalkalamayı sürdürün.
Genzinizi yakacak sertlikte ve yoğunlukta değilse yutabilirsiniz. Herhangi bir zararı yoktur.

Kekik Gargarası Ne İşe Yarar?

Bu tarifteki kekik çayı ağız gargarası olarak kullanılır.
Dişeti hastalıklarına iyi gelir.
Ağız içi yaraları geçirir.
Ağız hijyeni sağlar.
Antiseptiktir.
Şişkinliği ve gazı alır.
Boğaz ağrısını alır.
Öksürüğü alır.
Özellikle kışın boğazı korur.
Tadı adaçayı ağız gargarasına nispeten yakıcıdır.
Kekik gargarası, diş beyazlatmadan çok, diş ve ağız sağlığı ile ilgili doğal çözüm arayanlar için idealdir.

Kekik Suyunu Evde Hazırlamak Kendinizde Hazırlayabilirsiniz!

Malzemeler
1.5   Yemek kaşığı kekik
2 su bardağı su

Hazırlanışı
Cezveye 2 su bardağı su koyup iyice kaynatın.
Kaynarken içine kekiği atın.
Ocaktan alıp, üzerine plastik olmayan kapakla kapatın.
Oda sıcaklığına geldiğinde çay iyice demlenmiş ve rengi koyulaşmış olacaktır.
Gargara olarak kullanacağımız çayı ince tülbent gibi geçirgenli kumaşla süzün
Gargara olarak kullanacağınız uygun şişeye koyun.

Nasıl Kullanılır?
Sabah öğle akşam kullanın.
Koyduğunuz şişe kabağından küçük bir yudum alın.
Kekik gargarasıyla, ağız içi, önü arkası, dilaltı, dil üstü, diş önleri ve arkalarına gelecek şekilde bir kez çalkalama yapın.
15- 20 saniye süreyle çalkalamayı sürdürün.
Ardından suyu ağzınızdan boşaltın.
Dikkat: Bu tarifte yapılan kekik çayı miktar bakımından yoğun olduğu için içilmesi halinde genzi yakabilir. Bu nedenle içilmesini önermiyoruz.



FOTOĞRAF: Kekik suyu ağız gargarasını yaptıktan sonra, daha önce kullandığınız ağız çalkalama suyuna ait kutuya koyabilirsiniz. Ya da evde uygun bir şişeye koyarak kullanabilirsiniz. Günde 3 defa olmak üzere, 1 haftalık kullanıma yetecek miktarda yapın. Fazlası bozulmasın. Bozulmayı tattaki değişiklikten anlayabilirsiniz.

NOT:
Birkaç kullanımda lavaboda sarımtırak iz oluşacaktır.
Daha sık temizlik gerekebilir.
Kullanım sonrası ağzınızı normal suyla çalkalamayınız. Zira normal su kekik suyunun tedavi edici etkisini azaltır.