Gönderen Konu: Şifa kaynağı tarhana  (Okunma sayısı 8090 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Şifa kaynağı tarhana
« : 20 Kasım 2009, 01:32:05 »


Türk mutfağının geleneksel damak tatları arasında olan tarhana gerçek bir şifa kaynağı..



Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarhananın geleneksel bir ürün olduğunu ve yaşatılması gerektiğini söyledi.

Tarhanada yoğurt, kırmızı biber, domates, soğan gibi sağlığa yararlı bileşenler bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karakaya, ''Tarhanadaki yoğurt ve laktik asit fermantasyonu, kalın bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır.

Kırmızı biber, soğan ve diğer bitkisel kaynaklı gıdalar ise antioksidan etki gösteren fenolik bileşikler açısından zengin kaynaklardır. İnsan sağlığını koruyucu etkisi bulunan tarhana geleneği mutlaka yaşatılmalıdır'' dedi.

-25 YILDIR TARHANA ÜRETİMİ YAPIYOR-

Gediz'de yaklaşık 25 yıl önce başladığı tarhana üretimini kurduğu modern fabrikada devam ettiren Hacı Bayram Oyan, başlangıçta atalarından öğrendikleri yöntemlerle yaptıkları tarhana üretimini, teknolojik gelişmeler doğrultusunda doğal ürün kullanma çizgisinden sapmadan sürdürdüklerini anlattı.

Yöre insanı için tarhananın önemine dikkati çeken Oyan, şunları söyledi:

''Bu bölgede tarhanasız bir gün geçmez. Her gün en az bir öğünde tarhana çorbası içeriz. Tarhananın insan sağlığına çok faydalı bir yiyecek olduğunu bilim adamları söylüyor. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan insana tavsiye ediliyor. Grip oluruz, iki günde geçer. O kadar uzun sürmez. Sadece ayak üstü geçiştiririz. Tarhanada tamamen doğal ürünler kullanıyoruz.''

Gediz tarhanasını ününe işaret eden Oyan, bu tarhanayı diğerlerinden ayıran özelliğin, tarhananın güneş ısısında değil hava sirkülasyonuna sahip steril ortamda 3 hafta bekletmelerinden kaynaklandığını anlattı.

Tarhanaya nohut ve fasulye gibi başka katkı maddeleri koymadıklarını dile getiren Oyan, bunların mayalanmaya neden olup tarhananın temel yapısını bozduğunu söyledi.

Tarhananın hazırlanışına ilişkin bilgi veren Oyan, kırmızı biber, nane, soğan, yoğurt ve tuzun büyükçe bir kapta karıştırıldığını, bunun ardından daha önce yaptıkları tarhanadan alınan ekşi mayanın bu karışıma konulduğunu belirtti.

Karışıma un ekleyerek tarhanaya ilk şeklini verdiklerini bildiren Oyan, daha sonra kaşıklarla bezlerin üzerine konulan tarhananın 3 hafta hava sirkülasyonunda kurumaya bırakıldığını, kuruma işlemi tamamlandıktan sonra elekten geçirilerek paketler halinde satışa sunduklarını kaydetti.

Tarhanaya rengini veren kırmızı biberin C vitamini deposu olduğuna işaret eden Oyan, tarhana adına ilçede 7 yıldan bu yana belediye tarafından festival düzenlendiğini de sözlerine ekledi.

-''DAR HANE'' İDİ, ''TARHANA'' OLDU-

Bazı kaynaklardan derlenen bilgilere göre, tarhanayı tüketen kültürlerde bu ismin nereden geldiği konusunda çeşitli söylentiler bulunsa da konuyla ilgili kesin bir bilgi bulunmuyor.

Yunan mutfağında ''trhana'' olarak tanınan tarhananın Balkan mutfağına girişinin, Osmanlılar döneminde olduğu belirtiliyor. Anadolu'da tarhana adının kaynağına yönelik en yaygın inanış, şöyle ifade ediliyor:

''Vaktiyle bir hükümdar seferlerinden birini yaparken, bir fakirin evine misafir olmuş. Sıkıntı içinde ne ikram edeceğini şaşıran köylü kadın çabucak bir çorba kaynatıvermiş. Hükümdar kendisine ikram edilen çorbayı çok beğenip, ev sahiplerine övgüde bulunarak, 'bu ne çorbası?' diye sormuş. Çorbayı hazırlayan kadın 'dar hane çorbasıdır, kusura bakmayın. Afiyetle yiyin' demiş. 'Darda olan ev' anlamına gelen dar hane, zamanla tarhana diye anılmış.''

Haber3
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #1 : 20 Kasım 2009, 02:19:50 »
Tuğra'ya memleketimin öz ürününü tanıttığı için teşekkür ederim. Arzu ederse bir Gediz Tarhanası hediye paketi göndermek isteriz.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #2 : 20 Kasım 2009, 09:43:17 »
Tarihman Hocam, Tarhana sadece sizin memleketinize mi aittir. ş2))

Özellikle hasta olunca insanın gözü tarhanadan başka bir şeyi görmüyor.Tam bir şifa kaynağı.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #3 : 20 Kasım 2009, 11:26:02 »
Ben hiç tarhana çorbası içmedim yanılmıyorsam e56))

Çevrimdışı tarihman

  • magnealkIZ
  • yazar
  • ****
  • İleti: 751
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #4 : 20 Kasım 2009, 15:50:07 »
Fatihan, Her yörenin kendine has tarhanası vardır. Amma bizimki markalaştır. Her yıl festivali düzenleniyor. Ticari amaçla satılıyor. Yöre halkı için ciddi bir gelir kaynağı oluyor.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #5 : 20 Kasım 2009, 16:43:51 »
Öyle mi? Bir gün o festivale denk geliriz  inşAllah :)

Mahi

  • Ziyaretçi
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #6 : 20 Kasım 2009, 17:00:14 »
Tarhana çorbasının Yavuz Sultan Selim dönemine dayandığını duymuştum aslı varsa. Yavuz Sultan Selim  bir eve müsafir olur ve kendisine bir çorba ikram edilir tadı hoşuna gider ve Yavuz Sultan Selim çorbanın ismini sorar ev sahibi kendisine darhanedir padişahım der, ve Yavuz sultanın emri ile bu çorba askerlerede pişirilir yurda yayılır deyu kısaca  bir hikaye dinlemiştim.
« Son Düzenleme: 20 Kasım 2009, 17:02:08 Gönderen: Mahi »

Çevrimdışı ene dost

  • yazar
  • ****
  • İleti: 594
  • 'Araz'
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #7 : 20 Kasım 2009, 22:28:47 »
Anneciğimde her yıl rutin olarak elcezleriyle yapar MaşaAllah :)
Meşurdur yanii tarhanası ;)
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tarhananın Bilinen Faydaları
« Yanıtla #8 : 16 Kasım 2010, 00:39:59 »
Tarhananın Bilinen Faydaları

* Bol miktarda A,B ve özellikle C vitamini, bol fosfor,iyot,silis,kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler vardır.
* Tarhananın vücuttaki fazla tuzuda attığını belirten uzmanlar,pankreası çalıştırarak insülin ifrazatını artırdığını kanda şeker seviyesini ortaladığını kaydediyorlar.

* Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
* Nefes borusundaki pislikleri temizler.
* Damar tıkanıklığı ve daralmasını önler.

* Doğal tokluk hissi verdiğinden dolayı zayıflama ilacıdır.
* Bir çok yiyecekte olmayan P ve K vitaminlerini içerir,P vitamini kanamaları önler ve yumuşatır,K vitaminide kanın pıhtılaşma kabiliyetini artırır.
* Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin bitki olan soğan tarhananın içindedir.

* Bağırsak temizlemede birebirdir.
* Astım ve Bronşit hastaları için ön tedavidir.
* Çok etkili kolesterol düşürücü,mide asiti düzenleyicidir.

* Soğuk algınlığına karşı etkili vitaminler içerir.
* Cilt sıklığını korur.
* Yağ yakma özelliği olduğundan dolayı karın bölgesindeki zararlı yağları vucuttan atmaya yardımcı olur.

* Betaceroten antioksidan görevi görür.(Kansere yol açan ve gözlere zarar verebilecek olan kimyasalları engeller.)
* Yüksek kan basıncı düşürmeye yardımcı olur.

....Dalgalanan ummanında zümrütü mercanımsın
Boğaz yolundan geçen, mideme kervanımsın,
Atar damarımda, dolaşan kırmızı kanımsın,
Canıma cansın sen, tarhana

Karakış gelince yağar kar, eser soğuk fırtına
Üşümem asla soframa pişer gelir sıcak tarhana
İçtiğim an git deseler giderim Kars'a Ardahan'a
Hastalara şifasın sen tarhana

Ayrı ayrı doktordur sanki içindeki her besin
Alanlar bir daha alsın seni afiyetle yesin
Seni hazırlayana Mevlam uzun ömür versin
Bulunmaz bir nimetsin sen tarhana.....
 
tarhanababa.com
〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı cennet_nuru

  • Cennet ucuz değil Cehennem dahi lüzumsuz değil...
  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 485
  • Her nefesimi SANA yönelmiş dualar eyle ...
    • sadakat.net
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #9 : 18 Kasım 2010, 00:54:15 »
Anneciğimde her yıl rutin olarak elcezleriyle yapar MaşaAllah :)
Meşurdur yanii tarhanası ;)
O göremediğin koskoca derya gönlümdür...Gördüğün sahil ise dilim...Kıyılarıma vuran dalgalara şaşırma...!!Onlar aşktan gel-git'im...Beni kendinde,kendimde arama...Ben hem bende hem sende bir gizim...!!Beni Mecnun'dan Leyla'dan sorma...!!Ben sadece MEVLA'dan bir izim ... !!!

Çevrimdışı mazlum

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 861
  • Allah'a giden tüm yollar.Kalp lerden gecer.
Ynt: Şifa kaynağı tarhana
« Yanıtla #10 : 18 Kasım 2010, 09:55:22 »
Tarhana bizim bildigimiz iki çeşittir , Birisi Genelde iç anadolu Bölgesinde yapılırki bunu , Her yöre Halkı bilmez buna Sıkma Tarhana denir , Yarmadan yapılır . Keci sütünden yapılmış Yogurtla yogrulur, ve Avucta Sıkılarak,
Mercimek köftesi büyüklügünde fafif yatsı olacak şekilde , Yaz Güneşinde takır takır turuyana kadar , Damlarda balkonlarda kurutulur . Kiş günlerinde pişirmeden önce ıslatılarak tekrar cözülen yarma Corba olmaya hazırdır. Nefis bir corbadır bunu icenler bilir .
Diger Tarhana ise Toz Tarhanadır bunu hem Elde evde yapmak Mümkündür , Hende diger corbalar gibi ,
Fabrikasyon hazır corba olarakta mevcuttur .
Bizim tercihimiz Yarmadan yapılan sıkma Tarhana corbasıdırki , Tavsiye edelir ama bulmak okadar kolay degil
artık onuda yapan pek kalmadı , Bulursanız kacırmayın Nefis bir Corbadır Afiyet olsun .
Türk Mutfagımız ne Güzel  l7))
Bir harf yeter inan, varsa o evde bir insan.

Dost Ararsan Kendine Bak
Dostun Ağlasını Bulursun
Düşman Ararsan Yine Kendine Bak
Düşmanında Ağlasını Bulursun .
vesselam .

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Tarhananın faydaları saymakla bitmiyor
« Yanıtla #11 : 11 Ekim 2011, 01:46:07 »
Tarhananın faydaları saymakla bitmiyor

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Temiz, vitamin ve mineraller yönünden zengin olan tarhananın şifa kaynağı olduğunu söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Temiz,yaptığı açıklamada, tarhananın içinde bulundurduğu çeşitli liflerden dolayı yüksek kolesterol, kalp krizi, kolon kanseri, obezite, yüksek tansiyon, hemoroid ve damar hastalıklarının azaltılmasında etkili olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Temiz, tarhanada bulunan proteinlerin vücut için gerekli olan bazı aminoasitleri bolca ve dengeli olarak içerdiğini belirterek, ''Tarhana, vücudumuzun mikroplara karşı dirençli olması açısından önemli olan vitaminler ve mineraller yönünden zengindir.

Tarhanada özellikle B vitaminleri bol miktarda bulunur. Kepeği uzaklaştırılmamış undan yapılan tarhanalardaki B vitaminleri içeriği kepeksiz undan veya göceden (kabuğu soyulmuş ve kırılmış buğday) yapılan tarhanalara göre daha yüksektir. Kalsiyum, demir ve çinko ise tarhanada bol bulunan minerallerdir'' dedi.

Gıdalarla alınan proteinlerin vücuda yararlı olabilmesi için ilk aşamada mide ve bağırsaklarda sindirilerek aminoasitlere kadar parçalanması gerektiğini kaydeden Temiz, ''Aminoasitler bağırsaklardan kolayca emilir ve vücuda yarar sağlar. Sindirilemeyen proteinler ise dışkıyla dışarı atılır ve vücut bu proteinlerden yararlanamaz.

Tarhananın bileşimine yoğurt ve bitkilerden kaynaklanarak dahil olan laktik asit bakterileri tarhanadaki proteinleri belli ölçülerde aminoasitlere parçalayarak tarhanayı sindirimi kolay gıda şekline dönüştürür. Böylece aminoasitler tarhana ile vücuda hazır olarak girerler ve bağırsaklardan kolayca emilerek vücuda yarar sağlar. Buna bağlı olarak tarhananın besleme değeri artmış olur'' diye konuştu.

Proteinlerin sindiriminin özellikle bebekler ve yaşlılar için çok önemli olduğuna işaret eden Temiz, bebeklerde sindirim enzimlerinin yetersiz olduğunu, yaşlılarda ise sindirim enzimlerinin çalışmasının yavaşladığını, bu nedenle tarhananın bebekler ve yaşlılar için tüketimi özendirilecek, sindirimi kolay besleyici bir gıda olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Temiz, tarhananın buğday unu veya göce adı verilen kepeksiz buğday yarmasına yoğurt, maya, domates, biber ve soğan gibi çeşitli sebzelerle nane, dereotu ve çörtük gibi çeşitli aromalı otlar ve tuz eklenip yoğrularak elde edilen hamurun 1-5 gün süreyle fermantasyona bırakılması ve ardından kurutulmasıyla elde edilen sağlıklı, sindirimi kolay, beslenme değeri yüksek ve dayanıklı geleneksel bir fermente Türk gıdası olduğunu söyledi.

Tarhananın Türk kavimleri tarafından çok eski çağlarda üretilip tüketildiğinin tahmin edildiğini kaydeden Temiz, Orta Asya'dan göç eden Türklerle birlikte Anadolu'ya geldiğini ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de İran ve Irak gibi imparatorluğa yakın komşu doğu ülkelere ve Rumeli üzerinden Macaristan ve Yunanistan gibi batı ülkelerine yayıldığının kabul edildiğini belirtti.

Temiz, Türklerle ırk yakınlığı bulunan Macarların tarhanayı Macaristan'a ve Finlandiya'ya kadar taşıdıklarını belirterek, bugün Suriye, Filistin, Ürdün, Lübnan ve Mısır gibi Yakındoğu ülkelerinde ''kishk'', İran ve Irak'ta ''kushik'' veya ''kushuk'', Türkistan'da ''göce'', Yunanistan'da ''trahanas'', Macaristan'da ''tahonya'', Finlandiya'da ise ''talkhuna'' ismiyle tarhanaya çok benzeyen gıdalar üretildiğini bildirdi.

Bileşimine katılan maddeler ve üretim tarzındaki değişiklikler nedeniyle tarhananın bölgelere göre çeşitlilik gösterdiğini kaydeden Temiz, genellikle İzmir, Manisa ve Burdur yöresinde yapılan un tarhanasının büyük bir kazanın dibine ''tarhana otu'' adı verilen aromalı otun yerleştirilmesiyle yapıldığını söyledi.

Ege Bölgesi'nin farklı yörelerinde üretilen un tarhanalarına tarhana otu yerine nane, un yerine irmik konulduğunu, un ve maya karışımına mercimek ve nohut da eklenebildiğini belirten Prof. Dr. Temiz, Tokat, Sinop, Edirne ve Tekirdağ gibi bazı illerde süt, un ve yumurta karıştırılarak ''sütlü tarhana'' yapıldığını ifade etti.

Temiz, Kahramanmaraş ve köylerine özgü firiğin (yarı kurumuş tarhana) özellikle çocuklar tarafından ceviz içiyle birlikte çiğ olarak tüketildiğini, tamamen kurutulmuş tarhananın ise kış boyunca çorbalık ve çerez olarak değerlendirildiğini söyledi.

iyilikgüzelik
〰〰〰〰🐠