Gönderen Konu: Spam 30 yaşında!  (Okunma sayısı 3416 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ber-ceste

  • yazar
  • ****
  • İleti: 551
Spam 30 yaşında!
« : 09 Mayıs 2008, 22:51:59 »

İnternet kullanıcılarının başının belası olan ''spam'' (reklam amacı taşıyan istenmeyen elektronik posta) 30 yaşında.

Günümüzde var olmayan DEC enformasyon şirketinin bir çalışanının 3 Mayıs 1978'te, ABD'deki yaklaşık 400 kişiye gönderdiği reklam mesajı, ilk spam olarak kabul ediliyor.

İngilizcede "konserve jambon eti" anlamına gelen "spam" sözcüğünün reklam amaçlı elektronik postalar için kullanılması, Monty Phyton adlı komedi topluluğunun 1970'lerde yayımlanan skeçlerinden birinden geliyor.

Skeçte bir grup Viking, menüsündeki her yemekte "spam" bulunan bir lokantada yemek yiyor.

"Spam" sevmeyen bir müşteri ile lokanta sahibi arasında tartışma çıkmasının ardından Vikingler "spam" sözcüğünü neşeli bir şekilde defalarca tekrarlayarak yemeklerine devam ediyor.

Spam konusunu araştıran Amerikalı uzman Brad Templeton'a göre "spam"sözcüğü, bilgisayar literatüründe, bir şeyin bıktırana kadar tekrarlanması anlamı taşıdığı için kullanılmaya başladı.

Günümüzde "spam"ler milyonlarca internet kullanıcısını olumsuz etkilerken, koruması olmayan sanal posta kutularını dolduruyor.

Templeton'a göre 30 yılda "spam" yollama yöntemlerinde de büyük değişiklik oldu. İlk "spam"i gönderen kişi, alıcı adreslerini tek tek yazmak zorundaydı, ancak günümüzdeki virüsler ve programlar sayesinde "spam"ler binlerce adrese aynı anda gönderilebiliyor.

Google'ın elektronik posta hizmeti Gmail yetkililerinden Jason Freidenfelds'e göre, internet kullanıcılarının Gmail adreslerine gönderilen "spam" sayısı son 4 yılda 4 kat arttı.

Freidenfelds'e göre,şirketin elektronik posta filtresi sayesinde, "spam"lerin sadece yüzde1'i kullanıcılara ulaşıyor.

30 yılda "spam"lerin içeriği ve gönderilme amaçlarında da büyük değişiklik oldu. İlk gönderilen "spam" yeni piyasaya sürülen bir ürünün reklamıyken, bugün kendilerini Nijeryalı prensler ya da ölen Afrikalı diktatörlerin yakınları olarak tanıtan kişiler, kolay para kazanma vaadiyle dolandırıcılık amacıyla binlerce kişiye "spam" gönderiyor.

FBI'ın yıllık raporuna göre, ABD'de geçen yıl internet üzerinden dolandırılan kişilerin kaybettiği toplam para 239 milyon dolar (yaklaşık 315 milyon YTL) oldu. Bu kişilerin, yüzde 75'i kendilerine yollanan"spam"lerle dolandırıldı.

Milliyet
Sükût etmek gibi alemde nadana cevab olmaz..

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Spam maillerden kurtulma yolları
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2009, 15:30:06 »



Sürekli gelen rahatsız edici spam maillerden usanlar için çözüm yolları..

Dünya Bülteni / Serap Özcan

Teknolojinin her geçen gün hayatımıza biraz daha fazla girmesi ile birlikte insanlar her geçen gün daha fazla interneti kullanmaya devam ediyorlar. Bunun bir çok faydası olduğu gibi sakıncaları da var. Bize gelen ve kendimizce değerli bulduğumuz bir maili arkadaşlarımıza da göndererek onlarla paylaşmak istiyoruz, işte tam da burada bunu paraya çevirmek isteyen fırsatçılar devreye giriyor.

Çoğunuz karşılaşmışsınızdır. "Bunu 10 kişiye gönder yoksa seninde başına böyle bir şey gelebilir, İnsanlık namına bunu herkesle paylaşın" diyenleri. Bu ve buna benzer paylaşım istenen maillerde uyanık olmak zorundayız, yoksa bu tuzaklara düşerek her gün gelen kutusuna düşen onlarca spam maillerin giderek daha da artmasına katkı sağlamış oluruz.

Bazı maillerde dikkat ederseniz onlarca mail adresi vardır, altta gene onlarca mail adresi ve en son arayarak gerçek iletiye ulaşabilirsiniz. Bu mail birçok kişiden geçmiş oda forward (ilet) ederek zincir şekilde diğerlerine ulaşmış demektir. İşte iletideki mail adresleri toplanarak tanıtım ve reklâm firmalarına satılmaktadır.

Eğer gelen bir maili arkadaşlarımızla paylaşmak istiyorsak göndereceğimiz kişilerin mail adreslerini gizli (bcc) bölümüne yazalım bu şekilde gönderilen kişilerin isim ve adresleri gizlenmiş olur. Bcc: Cc ile aynı. Yalnız, maili alan kişiler To: ve Cc: alanlarındaki bilgileri görebilmelerine karşin, Bcc: alanındaki bilgileri göremezler (Bcc: Blind Carbon Copy).

Daha fazla spam almak istemiyor ve mail adresinizin ilgisiz kişilerin eline geçmesini istemiyorsanız buna dikkat etmelisiniz.

NOT: Windows Hotmail Live BCC alanını doğrudan göstermez. BCC alanını görüntüleyebilmek için, Yeni New tıkladıktan sonra açılan boş yeni mail ekranında, To satırının sağ üst köşesinde bulunan "Cc & Bcc " linkini tıklayın. Bundan sonra CC ve BCC alanlarını maillerinizde görebileceksiniz. Gizli gönderim için BCC alanına email adreslerini yazmalısınız.