Gönderen Konu: Süt Ürünlerinin Üretimi ve Satışında Yapılan Hileler  (Okunma sayısı 3295 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9227
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Süt Ürünlerinin Üretimi ve Satışında Yapılan Hileler



Nereden başlasam bilemiyorum. Çünkü hangi ürüne el atsam elimde kalıyor. Yazıyı okuduğunuzda şüpheciliğin bu kadarı fazla diyebilirsiniz. Ancak siz de yediklerinizi bir gıda dedektifi gözüyle incelediğinizden benden daha fazla misalle karşılaşacaksınız. Şüpheyle bakıp incelediğim kaşar, yoğurt, tulum, tereyağ gibi gıda ürünlerinde birbirinden farklı hilelerle karşılaştım. Sadece üretimlerinde değil satışlarında da problemler var.

Hile olmasa, bu peynirleri kimse almaz

Bazı peynirler birbiri içinde eritilerek, bunlardan blok eritme peyniri imal ediliyor. Karıştırılıp hazırlanan ürünlerin “eritme peynir” diye insanlara sunulması gerekiyor. Ancak öyle olmuyor, “kaşar peyniri” diye satılıyor. Bazen de iade gelmiş, küflenmiş veya şişmiş kaşar peynirleri, yeni partide tekrar kullanılarak, onlardan yeniden kaşar peyniri üretiliyor.

Lor peyniri çabuk bozulan bir peynir türü. Erken bozulduğunu anlayan insanlar ürünü satın almıyorlar. Üreticiler buna kendilerince bir çözüm bulmuşlar. Ekşi yemek kokmasını ve diğer kokuları bastırsın diye içine sarımsak konuluyor.

Tulum peynirine gelince ne kadar bozulmuş, küflenmiş ve kokmuş peynir varsa, bunları işleyerek tulum peynirine dönüştürmek mümkün. Tek bir makinede bütün peynirler karıştırılıp pişiriliyor ve araya da katılaşsın diye bolca “nişasta” ekleniyor. Piyasada “trio yağ” diye bilinen ve sahte tereyağı üretiminde kullanılan bitkisel yağ da karışıma eklendi mi “on numara” tulum peyniriniz hazır. Şayet dikkatsiz bir müşteri iseniz farkında olmadan bu peyniri alabilirsiniz.

Süzme yoğurt yerine, jelâtinli yoğurt

Aromalı yoğurtlarda jelâtin kullanımı serbest. Bunu gören süzme yoğurt imalatçıları kendilerince uyanıklık yaparak önce aromalı yoğurt üretim izni alıyorlar. Arkasından aldıkları jelâtinleri aromalı yoğurtta değil, daha karlı olduğu için, süzme yoğurtta kullanıyorlar. Böyle olunca süzme yoğurt üreticisi, sütü jelâtinle koyulaştırıp 3 litre yerine, 2 litre sütten 1 kg süzme yoğurt elde ediyor. Böylece hem tüketiciyi aldatıyor, hem de doğal ürün üretenleri piyasada zor durumda bırakıyor.

Bir başkası tarihi geçmiş yoğurtlarını topluyor, küflerini sıyırıyor, süzüyor ve orijinal süzme yoğurt diye piyasaya sürüyor. Bu durumda sadece hile yapılmakla kalınmış olunmuyor, insan sağlığı da tehlikeye atılıyor.

Süt mü kahve beyazlatıcısı mı?

Bir diğer yanıltma, “kahve beyazlatıcılarının” süt tozu diye satılmasıdır. iyice incelediğinizde içindekiler bölümünde belki kırk tane katkı maddesi yazılır. Ama süttozu ibaresini göremezsiniz. Ancak çok ilginçtir ki görevliye süttozu almak istediğinizi söylediğinizde, size kahve beyazlatıcısını verir.

Bunların önüne geçmenin en iyi yolu denetimlerin sıklaştırması ve işi kanununa tüzüğüne uydursalar bile, bu tür girişimlerde bulunanları ağır yaptırımlara tabi tutmasıdır. Hatta ticaretten men etmesidir. Tabi ki bu anlatılan hileleri her firma yapmıyor, bazılarının mevzuat boşluğundan ve işin sonundaki ranttan iştahları kabarıyor. Büyük firmalar için rant daha büyük oluyor. Onlar bile hilecilere dahil olabiliyor. Sonuçta bu üreticiler yaptıkları işten hayır göremiyorlar ve iflas ediyorlar, ancak piyasada oldukları müddetçe hem insan sağlığı ile oynuyorlar hem de haksız rekabet edip dürüst üreticileri zor durumda bırakıyorlar.

Dondurma keyfi ya da bitkisel yağlı sütlü buz

Çoğu zaman profesyonelce hazırlanan bu ürünleri işin uzmanları bile zor anlar. Sadece duyusal analiz yaparak tespit edemiyorlar. Tüketicilerin etiketlerdeki katkı maddeleri ve ürün isimlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü genelde hileli ürünlerin isimleri normal ürünlerden biraz farklı yazılıyor. iş, belki yönetmeliğine uyduruluyor ama insanların aldatılmasına yetkililer bilerek ya da bilmeyerek göz yumuyorlar. Örneğin piyasada litre ile satılan ve 2 kat şişirilen, vatandaş tarafından da dondurma zannedilen ürün, aslında “bitkisel yağlı sütlü buz”
dur. Üzerine tüketiciyi yanıltmak için kocaman “dondurma keyfi” yazmaları yetmiyor. Ürünün asıl ismini görünmeyecek yerlere yazıyorlar.

Hileyi fiyatından ve kupüründen anlayabilirsiniz

Hammadde böylesine ucuz ve hileli olunca piyasada 5 TL’ye tulum peyniri bulmak mümkün hale geliyor. işin en vahimi ise bu işleri bilmeyen veya konunun uzmanı olmayan vatandaşların bunları ucuz diye arayıp bulması ve afiyetle yemesidir. 5 TL’ye satılan tulum peyniri ne kadar mantıksızsa, 10 TL’ye kaşar peyniri satmak da o kadar mantıksızdır. Çünkü 1 kg kaşar peyniri en az 10 kg sütten elde edebilirsiniz. Sütün mandıra teslim fiyatı bölgelere göre değişse de ortalama 90-100 kuruş arasındadır. Yani, sadece süt parası 10 TL eder. Diğer bütün giderler ve yan gelir olan lor peyniri hesaba katıldığında bile market satış fiyatının en az 15-16 TL olması gerekir. Bu konuya duyarlı olan insanlar ürünün hileli olduğunu anlayamasalar bile, fiyatına dikkat ederek bir nebze olsun hileli ve sağlıksız ürünlerden uzak durabilirler.

Bu tür hilelerden kurtulmanın ikinci yolu, ya güvenilen üreticilerden satın almak, veya tüketilen gıdanın mümkün olduğu kadar evde üretilmesidir. Beyaz peynir, kaşar, tulum peyniri, yoğurt ve dondurma, bütün bunları evde kendiniz yapmanız mümkün. Ancak unutmamak gerekir ki bunları yaparken, acemice ve kontrolsüz davranmak, daha fazla zarar verebilir.


Hasan Cankurt | 06 Haziran 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi


mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Süt Ürünlerinin Üretimi ve Satışında Yapılan Hileler
« Yanıtla #1 : 14 Haziran 2013, 20:18:59 »
Mücteba kardeşim önemli bir konuya değinmişsiniz.  Benim de karınca, kararınca katkım olsun.

Sağlık Bakanlığı...Hangi Marka Ürünler Sağlığa Zararlı? Sahte Süt, Sahte Bal, Sahte Peynir!..
05.04.2013 20:45:39


Sağlık Bakanlığı hangi firmaların sahte peynir, süt ve bal ürettiğini bir bir açıkladı. İşte firmalar;

Son dönemlerde gıda firmalarına yönelik denetimlerini sıklaştıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sahte bal, peynir, yoğurt ve diğer süt ürünleriyle ilgili yaptığı incelemelerin sonucunu açıkladı.

Bakanlık sahte ürün olduğu kesinleşen 25 süt ve süt ürünü işletmesi ile bunların ürettiği 41 ürünü deşifre etti.

Bakanlık tarafından açıklanan listede sahte bal üreten firmalar ve ürünleri de var.

İşte bakanlık tarafından açıklanan o liste;



Haberevet.com
« Son Düzenleme: 14 Haziran 2013, 20:21:59 Gönderen: mazhar »

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9227
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Sütten Ağzınız Yanmasın! 9 Maddede Süt
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2015, 10:41:18 »
Sütten Ağzınız Yanmasın! 9 Maddede Süt



Süt ne zaman bozulmaya başlar?

Süt, inek, keçi, koyun, deve ve mandadan elde edilen; hızla bozulmaya meyilli dayanıksız bir gıda maddesidir. Sağıldığı an hijyenik ve steril olan süt, sağım sonrası hızla bozulmaya başlar ve içersinde bulunan bakteriler havada bulunan bakteriler ile birleşerek çoğalmaya başlar. Sütün içerisinde bulunan bakteri sayısının artmasıyla bozulmaya başlamasına halk arasında kesilme denir.

Sütün çabuk bozulmasını engellemek için ne yapmalı?

Sıcak yerlerde sağılan süt daha çabuk bozulur. Çünkü sütün bozulmasına sebep olan bakteriler sıcakta daha çabuk çoğalırlar. Sütü uzun süre muhafaza etmenin yolu temizliğe dikkat ederek bakteriler ve mikropların süte karışmasını engellemektir. Bu da süt sağmadan önce ellerin yıkanması, eski de olsa elbiselerin temiz olması, sağıldıktan sonra sütün tekrar süzülmesi ve üzerinin temiz bir bezle kapatılması ile sağlanmış olur.

Bozuk süt nasıl fark edilir?

Raflarda ve tezgâhlarda yer alan sütlerin içersinde bozulma ihtimali olduğu için mutlaka alınan süt incelenmelidir. Öncelikle sütün birazı bardağa vs. dökülerek rengine, kokusuna ve tadına bakılır. Bozulmuş olan sütün rengi hafif maviye değişir. Sütün bozuk olduğunun göstergesi tadındaki ekşiliktir.

Gıda endüstrisinde bozuk süt kullanılabilir mi?

Gıda endüstrisinde, bozulmaya başlayan sütün asit seviyesi fazla yükselmedi ise hemen yağını standardize etmek ve krema, kaymak, tereyağı elde etmek için prosesten geçirilir. Kalan sütün yağ düzeyi düşürülerek yağının bir kısmı ayrılmış olur. Geriye kalan yağ düzeyi düşürülmüş, yani standardize edilmiş süt yüksek basınç ve düşük sıcaklıkta hem bakterilerden hem de içeriğindeki sudan ayrıştırılarak işlemeye uygun bir kıvama getirilir.

Sütte hile olur mu?

Süt konusunda akla ilk gelen hile, su katılması hadisesidir. Ama bunun yanında endüstriyel hileler sütü bambaşka ve yavan bir hale getirmiştir ki süt tozundan dahi süt elde edilebilmektedir. Vitamin, yağ ve enzimlerden ayrıştırılmış sütün değişik işlemler ve makinelerden geçirilmesi sonucu elde edilen süt tozundan, süt elde edilerek ucuz süt olarak sunulmaktadır. Son yıllarda bir alışkanlık ve hatta hastalık haline gelen, “ucuzu ithal ederek işle ve piyasaya sür” anlayışından süt de nasibini almıştır. Sulandırılmış süt tozu ile elde edilen sütün tat ve protein içeriğinden yararlanmak maksadı ile pastacılık, ekmek ve unlu mamuller, bisküvi, çikolata ve dondurma endüstrisinde kullanıldığı bilinmektedir.

UHT süt nedir?

Uht (Ultra-High Temperature, Ultra Yüksek Isı) genellikle uzun ömürlü sütlerde kullanılan bir işleme teknolojisidir. Bu teriminin detayına inmek gerekirse çok kısa sürelerde yüksek sıcaklık ve düşük basınç altında çift cidarlı (katmanlı) borulardan sütün geçirilmesi ile sütte yer alan bakterilerin tamamen sıfırlanması hadisesidir. Sonrasında hızla soğutulan süt birkaç katmandan oluşan, tetrapak karton ambalajlarla ambalajlanarak 12 aylık saklama avantajına sahip olmaktadır.

UHT ile sütte bulunan zararlı bakteriler mi temizlenir?

UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhar eşit miktarda çıkacak şekilde vakum altında hızlıca soğutulur. Bu şekilde soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir. Bunun nedeni, içindeki bütün zararlı mikroorganizmalardan arınmış olmasıdır. Ancak işlem sırasında zararlı bakterilerin yanında bağırsak sistemi için lazım olan faydalı bakteri florasını yani probiyotik yönünü de arıttığı için tenkit edilmektedir.

Pastörize süt dayanıklı mıdır?

Pastörizasyon, sütün 63 derecede 30 dakika ya da 72 derecede 15 saniye ısıl işleme tabi tutulması işlemidir. Pastörize süt, uht süt kadar depolamaya dayanıklı olmayan bozulmaya daha temayüllü fakat besin değeri daha yüksek süttür. Fakat pastörize sütlerin mutlaka soğuk zincirin kırılmaması gerekir. işleme, taşınma ve sunum reyonlarında +4 derecede muhafaza edilmeli ve satın alındıktan hemen sonra içilmesi gerekmektedir.

Sokak sütü ya da acık süt nereden çıkmaktadır?

Sokak sütü, yağı ayrılmadan ham hali ile süt ineği beseleyenlerden alınan veya alındığı söylenerek dağıtılan süttür. Eğer bu süt gerçekten de fazla beklememiş, yağı alınmamış, koruyucu prezerve madde (karbonat) katılmamış süt ise eşsiz bir nimettir. Günümüzde buna dikkat edilerek satılan açık süt bulabilmek nerede ise imkânsızdır. Fakat yine de bazı süt ineği besicileri bu işi yapmaya başlasalar da organize ve sistematik olarak yapan kişi azdır.


Emin Engin TÜRK | 01 Haziran 2015 | http://insanvehayat.com/sutten-agziniz-yanmasin-9-maddede-sut/