Gönderen Konu: Talim ve Terbiyede Usul ve Uslub  (Okunma sayısı 4069 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zaman_1453

  • Ziyaretçi
Talim ve Terbiyede Usul ve Uslub
« : 01 Mayıs 2012, 23:00:18 »

TALİM VE TERBİYEDE USÛL VE USLÜB

a) Her şeyden evvel sevgili Peygamberimiz (S.A.V) talim ve terbiyede son derece müşfik ve merhametli idi. Huzurunda bulunan herkese değer verir, huzurundakiler de O’ndan nasîbi, kamil bir şekilde alırdı.


b) Ağır ağır konuşur, mühim kelimeleri ve cümleleri tekrarlar, konuşmasını bıkkınlık verecek kadar uzatmazdı. Mübarek dili sussa hali ile irşad ve terbiye ederdi.

c) Muktezây-ı hâlü-ü makâma münasib şekilde konuşur, herkese herşeyi anlatmazdı.

d) Bazen karşılıklı sual-cevap tarzında konuşur, muhatabı aklî muhâkemeye sevk eder,  mukâyese, teşbih, mîzah, latîfe, terğib ve terhib ile talim buyurur; zaman zaman da imtihan ederdi.

e) Bazı şeyleri bizzat göstererek veya şekil çizerek, izah ettikleri gibi, zikri kabih olan şeyleri de işaretle anlatarak zikrinden ictinab ederlerdi.


f) Sözlerini yemin ve tekrar ile tahkim eder, mühim şeyleri söyleyeceğinde oturuşunu ve tavrını değiştirir, bazen nidayı tekrar ederek, muhatabı îkaz eder, bazen de muhatabın elini tutarak veya omzuna el koyarak anlatırlardı. Bazen de uzunca bir mevzuu önce icmal eder, sonra da tafsil buyururlardı.

g) Geçmiş ümmetlerden kıssalar ve haberler zikreder, kendine has üslûbu ile beliğ va’z-u nasîhatlerde bulunurlardı.

h) Peygamberimiz (as) zaman zaman, öfkelenir,  vaziyet bunu icap ettirdiği için ashabını bu yolla talim ve terbiye ederlerdi.

i) Yazı ve yabancı lisana teşvik buyururlardı.