EĞİTİM, AİLE, KÜLTÜR-SANAT, SAĞLIK > YİYECEK VE İÇECEKLER

Tam Un Tam Ekmek

<< < (2/2)

Tuğra:

--- Alıntı ---Yalnız beyaz unu kepekten ayrıştırmadığımız zaman daha çabuk kurtlanıyor, tabi kurtlanmasında nem faktörüde var. Ayrı bir anektod dışardan aldığımız ekmeklerde değişik kimyasal maddeler kullanıyorlar bu sayede ekmeğin içini bembeyaz pamuk gibi yapıyorlar.Fırında çalışan bir tanıdığımız söylemişti, ekmeğin içine değişik renklerde toz şeklinde kimyasallar attıklarını fakat ekmeğe kattıkları şeylerin muhtevasını bilmediğini söylemişti.
--- Alıntı sonu ---

&))

kenny10099:

--- Alıntı yapılan: Tuğra - 07 Kasım 2010, 23:57:22 ---
--- Alıntı ---Yalnız beyaz unu kepekten ayrıştırmadığımız zaman daha çabuk kurtlanıyor, tabi kurtlanmasında nem faktörüde var. Ayrı bir anektod dışardan aldığımız ekmeklerde değişik kimyasal maddeler kullanıyorlar bu sayede ekmeğin içini bembeyaz pamuk gibi yapıyorlar.Fırında çalışan bir tanıdığımız söylemişti, ekmeğin içine değişik renklerde toz şeklinde kimyasallar attıklarını fakat ekmeğe kattıkları şeylerin muhtevasını bilmediğini söylemişti.
--- Alıntı sonu ---

&))


--- Alıntı sonu ---

Herşeyden Önce O Fırında Kullanılan Kimyasal Değil. Eğer Öyle İse O Tanıdığın Bizi Zehirliyor Yaıklar Olsun Ona. Ayrıca Fırınlarda Ve U N Fabrikalarında Kullanılan O Kimyasal Diye Lanse Ettiğiniz Maddeler , Tamamen Doğal Ve Biyolojik Ürünlerdir. Ve Biyolojide De Enzim Olarak Adlandırılıyolar.  Ayrıca O Ekmeğin İçini Beyazlaştıran Diğer Bir Unsur İse Kattığı Ekmek Katkının İçinde Çok Fazla Soya Unu Olması Ki Bu Da Ekmeği Beyazlatır. Diğer Bir Beyazlatma Unsuru İse Fırıncılar Hamuru Aya Katımından Önce Normalden Fazla Karıştırısa Yine Nişasta Kırılmaı Denen Olay Gerçekleşir Ve Hamur Bembeyaz Olur Ve Ekmek İçi Çok Beyaz Olur Ma Ekmek İstenilen Nitelikte Olmaz. O Sebepten Ekmeği Beyazlatan Kimyasal Değil Katkının İçindeki Soyadır. Tabi Soyanın Yanın Katılan Enzimlerin Bazı Özellikleri De Ekmeği Beyazlatır.

Tuğra:
Ekmek'te eskiye dönüş

Tarım Gıda Ve Havyacılık Bakanlığının ekmekte sağlık standartları kapsamında aldığı yeni karar Şanlıurfa’da eski usul un değirmenlerinin yeniden canlanmasını sağlayacak.

Tarım Gıda Ve Havyacılık Bakanlığının aldığı yeni karar ile ekmekte sağlık standartları uygulanacak.1 Temmuz 2012 den itibaren uygulanacak olan ekmek’te sağlık standartları kapsamında ekmeklerde tamamı ile beyaz un kullanımı yasaklanacak. Yeni düzenleme ile ekmek üreticilerinin tamamı her ekmekte % 30 kepek kullanmak zorunda kalacak.

Un fabrikalarında da bundan böyle kepekli un üretimi yapılacağı gibi kepekli unlar çuvallanarak fırınlara gönderilecek. Fırınlar hiçbir karışım yapmadan unu hamur haline getirerek ekmek yapacak.

Yapılan bu düzenleme ile birlikte bir nevi eskiye dönüş yaşanacak. Daha önceleri sürekli olarak kullanılan eski usul değirmenler yeniden hayat bulacağa benziyor.

DEĞİRMENLER YENİDEN CANLANACAK
 
Şanlıurfa’da da yıllardan beri bu mesleği icra eden değirmenciler uzun zamandır yaptıkları işin ötesinde sağlık açısından faydasının bir kez daha ispatladığı için mutlu olduklarını belirttiler.

Daha önceleri şeker tansiyon ve obezite gibi hastalıkları duymadıklarını söyleyen değirmenciler beyaz un’un bu hastalıkları tetiklediğini söyledi.

Esmer un olarak tabir edilen kepekli un’un ise içerisinde bulunan liflerin ayrıca bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğu da bilinmekte. Yapılacak bu düzenlemelerin ardından Şanlıurfa ve Türkiye genelinde un fabrikalarının kepekli una dönmesinin yanı sıra küçük çaplı un değirmenlerinin de canlılık kazanarak geçmiş yıllarda olduğu gibi tüketicilerin uğrak yeri olacağa benziyor.
 
sanliurfa.com 

korean:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün beyaz ekmeğin sofralardan kaldırılmasına ilişkin demecinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yeni bir tebliğ hazırladığı ortaya çıktı. Beyaz ekmeğe son verecek yeni Un Tebliği, 29 Ocak'ta Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu'na sunulacak.

1 Temmuz 2012'den itibaren ekmeğin standardı değiştirilmiş, kepek artırılıp tuz oranı azaltılmıştı. Ancak un üretiminde değişiklik olmadığı için fırıncılar karışımı kendileri yapmak zorunda kalmış, bu durum da Ekmek Tebliği'ni, uygulamada başarısız kılmıştı.

Bu sefer Tarım Bakanlığı, ekmeğin hammaddesi olan unun üretimine ilişkin yeni bir tebliğ hazırladı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü yetkilisinden alınan bilgiye göre, unun tanımı, üç farklı kategoride yapılacak. Tebliğde, şunlar yer alacak:

1 MİLYON TONLUK TASARRUF
Ekmeklik un: Beyaz ekmeğin içindeki kepek oranı, yüzde 25 artırılacak. Beyaz ekmek unu için 100 kilogram buğdaydan 60 kilo un çıkarılırken bu oran, içinde kepeği bırakılarak önce 65 kiloya, kabul edilmesi durumunda ise 70 kiloya ve daha üstüne çıkarılacak. Unun verimi artacak; 1 milyon tonluk tasarruf sağlanacak. Fırıncılar ekmek yapımında sadece bu unu kullanabilecek. Yeni ekmek eskisinden koyu renkli olacak; kabarmayacak. 

Tam buğday unu: 100 kilogramlık buğdaydan 98-99 kilogram un elde edilecek şekilde buğdayın kepeği hiç ayrılmayacak.  Özel amaçlı buğday unu: Kepeksiz, beyaz unlar, sadece baklava, börek gibi ürünlerin yapımında kullanılabilecek.

Tüketici isterse bu undan alıp evde beyaz ekmeği kendisi yapabilecek. Buğdayın kepeğinin de bulunduğu yanmayan kısma yani posasına verilen ad olan 'kül' oranı ise bu unda kullanılacak ürüne göre değişken olacak. Un Tebliği, paketli üreticileri de etkileyecek. Tüketiciye satılan unların etiketlerinde, içinde ne kadar kepek olduğu yer alacak. Yeni tebliğle buğdaydan üretilen unun veriminde yaşanacak artışın un fiyatlarına yansıması durumunda ekmek fiyatlarının da düşebileceği belirtiliyor.

Un tebliği, sektörde olumlu karşılandı. Buna karşın un sanayicileri, özellikle merdivenaltı fırınlarda, tüketim alışkanlıkları nedeniyle kepekli ekmeğin renginin beyazlatılabileceğine ya da koruyucu maddeler karıştırılabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, 70'li ve 80'li yıllarda ekmekteki kepek oranının daha fazla olduğunu belirterek, “Randımanı artan unun fiyatı düşerse, biz de bunu ekmeğe yansıtırız” diye konuştu.

Cuma hutbesi verilecek
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın beyaz ekmek yerine buğay ekmeğini önermesi ve ekmekteki israfa dikkat çekmesinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da ekmek israfına yönelik cuma hutbesi hazırlayacağı öğrenildi. Müftülerin hizmet içi eğitimlerinde de bu konu işlenecek. Kuran kurslarında da ekmek israfının önlenmesine dair mesajlar verilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu konuyu aile eğitimlerinde ele alacak

HALİL İBRAHİM BALCI Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı
‘Kademeli artırılsın'
“İnsanların yeni ekmeğe alışmasını sağlamak amacıyla kepek oranının kademeli olarak artırılmasını istedik. Şu anda aslında daha ucuz olması gerekirken, kepekli ekmeğin fiyatı daha yüksek. Bunun nedeni, özellikli ürün olarak az sayıda üretilmesinden kaynaklanıyor.” ‘Fırın açılmasın fiyat düşer'

FAHRİ ÖZER İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı
‘Fırın açılmasın fiyat düşer’
“İstanbul'da fırıncıların günlük kapasitesi 35 milyon adet ekmek. Ne yazık ki çok sayıda fırın olduğu için kapasitelerin sadece yüzde 15'ini kullanabiliyoruz. Aslında 10 bin kişiye bir fırın yeter. Fırın açılması, mevzuata bağlanırsa ekmek fiyatları aynı gün 85 kuruştan 75 kuruşa düşer. Bunun sözünü şimdiden veriyouz.” ‘Tam buğday koltuktan etti’

SADIK ÇELİK Eski İYSAD Başkanı
‘Tam buğday koltuktan etti’
Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği yenmesi gerektiğini söyleyen eski İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, geçtiğimiz yıl sağlıklı olan bu ekmeğe geçilmesi durumunda fiyatının da ucuzlayacağını dile getirmiş; bu çıkışı nedeniyle koltuğundan olmuştu.

Ebru ERDOĞAN / HABERTÜRK

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek