Gönderen Konu: Tatili Fırsata Dönüştürecek Tüyolar  (Okunma sayısı 2915 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Tatili Fırsata Dönüştürecek Tüyolar
« : 11 Haziran 2013, 13:47:00 »

Tatili Fırsata Dönüştürecek Tüyolar


Yorucu bir okul döneminden sonra tatil başlıyor. Kar, kıştan sonra çocuklar ve anneler için tatil, gerçekten bir rahatlama oluveriyor. İtiraf etmek lazım, tekdüzelik bazen insanı sıkıyor. Okuldan sonra ödevini yaptır, üzerini değiş, yemeğini yedir, yatır, her sabah aynı saatte kalk, çocukları hazırla, kahvaltılarını yaptır, okula gönder, derken kendimizi unuttuğumuz bir dönem, okul dönemi.

Ev hanımları olarak bazen işlerin arasında boğulup kalıyoruz. Yemek hazırlama, evi temizleme, ütü, bulaşık, çamaşır gibi sayılamayacak kadar iş var. “Evde bütün gün ne yapıyorsunuz ki!” sözünü hak etmediğimiz, gün gibi ortada. Ancak içinde küçümseme de barındıran bu fikri tamamen çürütmek istiyorsak, her şeye “dur” diyecek bir planlamaya ihtiyacımız var. Yaz tatili gibi geçiş dönemleri, bize annelik mesuliyetini ifa ve ispat için bir fırsat oluyor.

Yaz tatili için hane halkını da işin içine katarak yapılacak çalışma, verimi iki kat arttıracaktır. Çünkü biliyoruz ki üç aylık bir boşluk, bütün bir seneyi heba edebilir, emekleri boşa çıkarabilir. Eğer kontrolü elden tamamıyla bırakırsak hem yaza tekabül eden mübarek Recep, Şaban ve Ramazan aylarından istifade edemeyiz hem de çocuklarımız tembelliğe alışıverir. İşte size, eksiği ve fazlasıyla yaz planımızın geçen yılki ve revize edilmiş bu yılki halinden notlar.

Kaliteli vakit geçirme fırsatı

Çocuğun yemeğini yedirmek, elbiselerini giydirmek ve arkasından onu süs eşyası gibi vitrine hazırlamak, değildir annelik. Gerçek annelik ve ev hanımlığı, aslında işin maddi boyutunu geçtiğimiz zaman başlıyor. Evin huzuru ve çocuklarımızın terbiyesi için enerjimizi ikiye katlamak zorundayız. Yorgun argın, enerjisi bitmiş ve kendini sıradanlığa teslim eden anneler gibi plansız ve sistemsiz bir annelik değil bizimkisi. Bunun yerine çocukların her hususta sığınacak liman olarak gördükleri bir ebeveyn sistemi kurmalıyız. Bunu da çocuklarla geçirilen kaliteli vakitler ve nitelikli iletişimimiz sağlayacaktır. Üç ayları da unutmayarak iyi planlanmış yaz ayları, bunun için bir fırsattır.

Daha önce gidilmemiş ilginç yerlere, müzelere, tarihi camilere, mekânlara gitmek; hayvanat bahçesini beraberce gezmek, kendi biriktirdiği harçlıklarla ihtiyaçları için alışveriş yapmak, köylere gitmek, yaşlı ve hasta ziyaretlerini beraberce yapmak, kitapçıları gezmek, yaz fırsatlarından sadece birkaçı. Sizler bunları arttırabilirsiniz. Özellikle manevi sahada planlayacağınız geziler, varsa ergenlik yaşındaki çocuklarınızın, size ergenlik kalkanlarını indirilebileceği fırsatlar sunacaktır.

En büyük yaz fırsatı

Akşam erken yatacak, gündüz okula gidecek bir çocuğunuz varsa, aile büyükleri ve akrabaları ziyaret maalesef unutuluyor. Yaz tatili bunun için de bir fırsat. Bir çocuğun ruhen sağlıklı ve kendisini değerli hissetmesi ve sanal âlemden kurtularak kendisini maddi bağlarla bağlayabilmesi için anne baba sevgisi kadar dedesinin, ninesinin, amca-hala, teyze-dayıların karşılıksız sevgisine de ihtiyacı vardır. Üstelik bu ziyaretlerle farz olan sıla-i rahmi de çocuğumuza öğretmiş olacağız. Yaz tatili bu ilişkilerin kuvvetlendirilmesi, çocuklarımızın geçmişine, örf ve ananelerine bağlanması, büyüklerinin dualarını alarak sağlam adımlarla ilerlemeleri açısından bir fırsattır. Gittikleri yerlerde anne babalarının çocukluk hatıralarını dinlemek, onların doğup büyüdüğü yerleri görme fırsatını elde etmek, çocukların gerçek kimlikleriyle bağlantı kurmalarını sağlayacak, ayrıca onlarda unutulmayacak bir hatıra bırakacaktır.

Seyahat et, sıhhat bul

“Seyahat et sıhhat bul.” hadis-i şerifindeki seyahat, bilgisayar ve internet başında oturup kalan, suni arkadaşlıkları sosyalleşme sanan çocukların gelişimi için, harika bir fırsat olsa gerek. Çocuklar evde bile olsa aktif olmalı. Hareketli olmak, sadece televizyon ve internet başından kalkamayan çocukların kas ve kemik yapısındaki düzeltilemeyecek yapısal bozukluklara çare olmuyor. Özellikle zihni ve fikri yapıdaki olumsuzlukları önlemenin de en güzel yolu olarak karşımıza çıkıyor.

Bu yaz size uzun bir yolculuk gerektirecekse, bazı mühim tavsiyelerim olacak. Bu tecrübeler hem hayatınız hem yolculuk konforunuz hem de çocuklarınızın rahatı için önemli. Çıkmadan önce seyahat planı yapmak, götürülecekler listesi yapmak, stressiz yolculuk için önemli. Yaş durumuna göre çocuklar için yola çıkarken kitaplar, oyuncaklar da önemli. Fiziki olarak özellikle arka camları güneş geçirmez hale getirmek, sık sık molalar vermek, bol bol su içmek, terlemelerde sırt bezini kullanmak, yolculuğunuz için aspirin tavsiyelerdir.

Eğer uçakla yolculuk yapacaksınız, uçmakla alakalı özendirici hatıralar anlatmak, ön bilgiler vermek, uçuş esnasında kulak tıkanmasını önlemek için sakız çiğnemek, bebekse biberonla sıvı içirmek (yutkunma, kulak tıkanmasını ve ağrısını önler), resimli hikâye kitapları ile onları oyalamak, uçuşunuzu kolaylaştıracaktır.

Seyahatte problemleri nasıl çözersiniz?

Uzun ve yorucu seyahatlerimde beni en çok rahatlatan tecrübem “en güzel yolculuk fotoğrafı yarışması” olmuştur. Fotoğraf makinesini en yorulduğum anlarda çocuklarımın ellerine veriyorum. “Yolculuğumuzun en güzel fotoğrafını yakalayana sürpriz ödül var.” diyerek onları fotoğraf çekmeye yönlendiriyorum. Böylece “susun, sessiz olun” gibi faydasız cümleler gidiyor, okuyacak kadar vakit de bulabiliyorum.

Tatilde Ramazan ayı fırsatları

İnsanların çoğu, yarım da olsa dini bilgilerini, ezberledikleri sureleri, çocukluk zamanı gittikleri sıbyan mekteplerinde öğrenmişlerdir. Ebedi hayat yaza, bir-iki aya sıkıştırılacak kadar önemsiz değil elbette. Ama hiç yoktan da iyi; hatta uzun soluklu bir fırsat kapısı da olabilir yaz kursları. Ramazan ayının yaza denk geldiği bu dönemlerde çocuklarının okul hayatının yanında ebedi hayatlarını da öğretmek mesuliyetini bilen aileler, yaz tatilini fırsat olarak yeniden planlamayı seçiyorlar. Kısa sürede verim almayı düşünen ve çocuklarının buralara gönüllü gitmesini arzulayan aileler, niçin bu bilgileri öğrenmesi gerektiği noktasında çocuklarıyla konuşarak onlara destek vermelidirler. Bu sayede severek öğrenme gerçekleşir.

Küçük ama, ileride kız çocuklarının ailevi hayatlarına lezzet katacak büyük bir hatırlatmam daha var. O da kız çocuklarınıza pasta, çörek, tatlı yapmayı, dikiş dikmeyi ve ev işleri yapmayı öğretmek. Yine erkek çocuklarınıza da fatura ödemeyi, evdeki basit tamir işlerini yapmayı, boş zamanlarında baba ile beraber işe gitmeyi öğreterek, sorumluluk duygusu aşılama fırsatını da yakalamış olursunuz.

Sizin için yaz fırsatları olarak bunları bulabildim. Geçen yaz değerlendirdim, çok faydasını gördüm. Siz de bunları ve karşılaştığınız daha güzel fırsatları değerlendirip planlayabilirsiniz. Böylece çocukları vitrine hazırlayan annelik-babalık gider, onları yarınlarımızı emanet edeceğimiz evlatlarımız olarak yetiştirme fırsatını yakalayabilirsiniz.


Arzu AKÇA | 06 Haziran 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi