Gönderen Konu: Tavuk Yemeden Önce okunması Gereken Yazı  (Okunma sayısı 11918 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Seritana

  • okur
  • *
  • İleti: 56
Tavuk Yemeden Önce okunması Gereken Yazı
« : 28 Mart 2013, 09:03:35 »

Tavuk Yemeden Önce Okunacak Son Yazı



 Ucuz olması kolay hazırlanması nedeniyle tavuk çok tüketilen bir besin. Ancak, müslümanların en çok merak ettiği ve en çok sorduğu pek çok sorulardan anlıyorum'ki, tavuk eti ile ilgili hem sıhhi,hem de dini noktada büyük endişe var. Ne kadar sağlıklı olduğu,dinen helal olup olmadığı ise sürekli tartışılıyor.


 Tavuk ile ilgili pek çok şey yazılmış ve çizilmiş. Yazılanların bir çoğu bu işi tiçari gaye ile yapanlar tarafından hazırlanmış gibi görünüyor. Onların iddialarına göre hijyenik ortamda son teknoloji ile kesim ve paketleme yapılıyor. Son derece sağlıklı tesislerde hazırlandığı iddia edilen bu tavuklar için helal sertifikaları bile alınmış. Ancak bizim merak ettiğimiz konu, bu tavukları yemek ne derece sağlıklı,fikhen hangi çerçevede değerlendirilebilir. Bu nedenle konunun uzmanı Fatih Kalendere bu soruyu sorduk.


Tavukla ilgili pek çok iddia var: Sağlıklı tesislerde kesilmediğini söyleyenler, dini usullere riayet edilmeden kesildiğini dile getirenler, tavukların ilaçla yetiştirildiği için kanser riski oluşturduğunu belirtenler… Peki, işin doğrusu nedir?

Tavuk ile ilgili çok farklı yerlerden hazırlanmış birçok yazı var. Bunlardan bir kısmı hijyen arayan tüketicilerin sorularına cevap veriyor, pek azı da dini açıdan ele alıyor. Biz de sizin gibi bu işin fıkıh yönünü inceleyen ve dikkate alan diğer Müslümanlar için sorularınızı cevaplamaya çalışalım. Soruyu cevaplamadan önce, meselemizi üç bölümde incelememiz gerekiyor: Birincisi günümüzde makineyle kesim nasıl yapılmaktadır?  İkinci olarak İslam fıkhına göre kesim nasıl yapılmalı? Üçüncü ve netice olarak da makine kesiminin İslam fıkhına uyup uymadığı yerler nerelerdir?

Makine İle Tavuk Kesimi Nasıl Yapılıyor?

Dünyanın birçok ülkesinde pek çok kesimhanede hayvanların makinelerle kesildiği bir gerçektir. Bunun sebebi de kitle imalatı için ihtiyaç duyulan hızlandırma ve maliyeti düşürme gerçeğidir. Böyle bir tesis saatte ortalama 8400 tavuk kesimi yapmaktadır. Bu rakam tesisin büyüklük ve ufaklılığına göre de değişebilir.

Sistem Nasıl İşliyor?

Kesim tesisine gelen tavuklar, kamyonlardan boşaltılarak “konveyör sistemi” denilen makineye baş aşağıya gelecek şeklinde bantta bulunan tutamaklara ayaklarından takılırlar. Tavuklar ayakları bağlı ve baş aşağı bir vaziyette uzun bir hatta ilerleyerek kesim yerine taşınırlar. Kesim makinesine bir metre kala tavuklar “elektro şok havuzu” denilen elektrikli soğuk su havuzlarına sokulurlar. Bunun sebebi hayvanın kesim esnasında daha az acı çekmesi olarak açıklansa da, bu konuyu araştırmış yazarların makalelerini okuduğumuzda, asıl sebebin bu olmadığını anlamaktayız.

Tavuklar Neden Elektro Şok Havuzuna Sokuluyor?

Bıçak, tavuğun boğazına değdiği anda çok güçlü bir şekilde kanatlarını çırpmaya başlar. Bu da tehlikelere davetiye çıkarabilir. Örneğin, kanadı yerinden çıkabilir, kanadı kırılabilir ve tavuk hızlı dönüşler yaparak ayaklarını kırabilir. Kanadı veya ayağı kırılan tavuk tüy yolma makinesine girdiğinde oradaki çok yüksek devirle dönen kamçılarla tüyleri yolunurken kanat veya ayakları paramparça olabilir. O kanatlar ve ayaklar kullanılmaz hale geldiğinden tavuğun zayiat oranı artar. Şayet kanat veya ayak kırılmamış da, yerinden çıkmışsa iç kanama olur. Bu da tavuk üzerinde morluklar ve kızarıklıklar olmasına sebebiyet verir ki, malın kalitesi düşer. Elektrikle şoka maruz kalan tavuk, kesim esnasında fazla çırpınmadığından kanı fazla boşalmaz ve kanın bir kısmı içeride kalarak tavuğun daha ağır olmasına yol açar. Çünkü bir tavukta normalde 200 gr kan olur. Bir tavukta 200 gr kan olunca günde 300 bin tavuk kesilse 60 ton eder. Bu büyük bir rakam. Kanı akmamış tavuğun kanları kılcal damarlarında kalır ve bu tavuğun rengi morumsu olur.

Tavukların Kesilmesi ve Tüylerinin Yolunması Nasıl Gerçekleşiyor?

Şoktan sonra tavuklar kesilecek yere ulaştırılır. Sonra döner veya düz bıçakla boğazları kesilir. Bu evreyi takip eden süreçte boğazları kesilen tavuklar, sulu yolma sisteminde haşlama kazanları dedikleri sıcak sulara sokulurlar. Ve orada bir müddet bekledikten sonra tüy yolma makinelerine girerek tüyleri yolunur. Oradan da temizleme, parçalama ve paketleme evrelerine doğru hareket ederler. Tavuk ve benzeri hayvanların tüylerini daha kolay yolmak için kullanılan tekniklerden biri de ıslatma usulüdür. Buna “sulu yolum”, ıslatmadan olana da “kuru yolum” denmektedir. Sulu yolumun, kuru yolum yerine tercih edilmesi, sıcak suda tüyleri yumuşayan tavukların yolumunun daha kolay ve hızlı olmasıdır.

İslam Fıkhına Göre Kesim Nasıl Olmalıdır?

Makineyle kesimin usule uygun olup olmadığını anlayabilmemiz için öncelikle İslam fıkhına göre hayvan kesiminin şartlarının neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Meşru olan kesim, boğazlama yoluyla olandır.

Kesilecek Olan Hayvan Kesim Sırasında Canlı Olmalıdır. Hayvanın kendiliğinden ölmüş olması halinde eti haram olacağından, kesim esnasında hayvanın canlı olması şarttır. Kesilen hayvanın canı sırf kesimle çıkmalıdır. Hayvanın ölümü bu kesim işlemi  ile gerçekleşmelidir. Bu şart haddi zatında yukarıdaki şartın tamamlayıcısıdır. “Helal yapıcıyla haram yapıcının bir yerde toplanması durumunda haram yapıcı, helal yapıcı üzerine tercih olunur.” kaidesi genel olarak mezheplerin kabul ettiği bir kaide olduğundan bu şart hakkında mezhepler açısından pek farklılık bulunmamaktadır.

Besmele Şartı Ve Bunun Zamanı: Hayvanın kesilmesi esnasında besmelenin gerekli olup olmaması makineli kesimde çok büyük  bir önem arz ettiğinden bu konuya biraz değineceğiz. Hayvan kesilirken Allah’ın adının anılmasının şart olup olmaması veya hangi ölçüde şart olduğu âlimler arasında müzakere edilmiştir. Konuyla ilgili birkaç ayet-i kerime var. Onlardan biri de En’am Sûresi’nde yer alan “Üzerine O’nun adı anılarak kesilenlerden yiyin” mealindeki ayet-i kerimedir (6/118). Bu ve benzeri ayeti kerimelerden kast edilenin, Allah’tan başkası adına kesilen hayvanların yenmesini yasaklama mı, hayvanın Allah adına kesilmesi ilkesi mi, yoksa hayvan kesilirken Allah adının telaffuz edilmesi mi olduğu müzakere edilmiştir. Ancak, alimlere göre hayvanın kesimi esnasında, unutulmadığı durumda besmele çekmek şarttır. Besmeleyi söylemeye takati olduğu halde kasten terk edilmesi halinde ise o hayvanın eti yenmez. Kesen kimsenin Müslüman veya Ehl-i Kitap olması bu sonuçları cumhura göre değiştirmez.

Makine İle Tavuk Kesimin Sakıncaları Nelerdir?

Şimdi, bu bilgiler ışığında günümüz tavukçuluğundaki entegre (bütünleşmiş) sisteminde makineyle kesim olayını ele alalım.



Tavuk Kesim Evreleri

Tavuğu Ayaklarından Asmak: Kesim tesisine gelen tavuklar kamyonlardan boşaltılarak konveyör sistemi ile baş aşağıya gelecek şeklinde bantta bulunan tutamaklara ayaklarından takılırlar. Tavuklar baş aşağı uzun bir hatta ilerleyerek kesim yerine taşınırlar. Hayvana eziyet vermemek kaydıyla bunda dinen herhangi bir mahsur yoktur.

Elektro Şok Olayı: Kesim makinesine bir metre kala elektrik verilmiş soğuk su havuzlarına sokulurlar. Bu merhale, dinen önem arz eden bir merhaledir. Kendilerine şok için elektrik verilen tavukların bu merhalede ölme ihtimalleri vardır. Zira bu esnada elektro şok havuzunun su seviyesi pilicin boynunu tamamen içine alır. Yani yaklaşık 15-20 saniye hayvan hem elektrik şokuna maruz kalır, hem de havayla irtibatı kesilir, yani nefessiz kalır. Bu safhada tavukların hepsi ölmese bile içlerinde bünyesi zayıf olduğu için ölenler olabilir. Makine kesiminde ölen bu tavuklar bilinemeyeceğinden diğerleriyle karışma ihtimali yüksektir. Bu safhada titizlik gösterilerek voltajın seviyesi ayarlansa ve piliçlerin kafaları su içinde kaybolmasa, belki bu problem aşılabilir. Burada şunu da belirtmeliyiz ki, makine ile değil de elle kesim yapan kesimhanelerde de elektro şok havuzu kullanılmaktadır. Bunu da sizin dikkatinize sunuyoruz.

Kesim Yapan Kişideki Şartlar: Elektro şoktan çıkan piliçler kesim şeridine gelerek kafaları kesilir. Bu safhada da dini açıdan birçok problem gözükmektedir. Çünkü bir kesimin İslam’a göre caiz olabilmesi için kesen kişide şu şartların yer alması gerekir: Akıl ve temyiz gücüne sahip olması, Müslüman veya Ehl-i kitap olması, hayvanı Allah adına kesmesi… Yani genel olarak kesim işini yapan kimsenin Allah adına kesmeyi kavrayacak ölçüde temyiz gücüne sahip olması gerekir. Hâlbuki burada kesme işlemini yapan makinedir, insan değil.

Yanlış Yerden Kesim: Başı sabit bir şekilde durmayan sürekli hareket halinde olan bir canlının kafasının, istenildiği yerden kesilebilmesi de burada bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira makinenin dönen bir el değirmeni veya öğütücü bir makine gibi bir eksen etrafında dönüp duran bir bıçağı var ve bu bıçak çok hızlı olduğu gibi çok da keskindir. Baş aşağı olan tavuğun boynunu anında keser. Bıçak önünden geçen hayvanın, her ne kadar şok havuzundan çıkmış olsa bile, herhangi bir nedenden dolayı hareket etmesi mümkündür. Bu durumda hayvanın boğazı fıkhen istenilen yerden kesilebileceği gibi, kafası fıkhen istenilmeyen yerden de kesilebilir. Bu kesim işleminin yeri tam olarak bilinmedikçe şüphe olacaktır. Veya kesilen hayvanların bir kısmında bu şüphe olacaktır. Ve o hayvanların diğer kesilen hayvanlarla karışması durumunda, yine helallilik ve haramlılık söz konusu olacaktır. Burada tekrar mecelle kaidesini tekrar hatırlayalım. Neticede kesim her ne kadar haram olmasa da İslam fıkhında mekruh olur.

Tüy Yolma Sistemindeki Sakıncalar: Entegre sisteminde problem olarak karşımıza çıkan diğer bir husus tüy yolma sistemidir. Başı kesilmiş olan tavuğun, tüylerinin rahat ve çabuk yolunması için kullanılan tekniklerden biri de malum olduğu üzere ıslatma usulüdür. Buna sulu yolum, ıslatmadan yapılana da kuru yolum denilmektedir. Her iki yolma usulünde de kesilen tavuğun üzerinde dışkı ve kan bulaşığı vardır. Bunların temiz suyla yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Sulu yolma sisteminde kesilen tavuk, bağırsak ve midesindeki  pisliklerle beraber sıcak suya daldırılıp burada bekletilmektedir. Bu durumunda, ette gözenekler, delikler oluşur. Bu gözenekler, pis olan suyun hayvanın içine girip etine karışması, bağırsak ve midesinde bulunan pisliklerin de yine ete karışmasına sebep olur. Bu durumda et, yenilemez bir hale gelir.

Sonuç

Sonuç olarak makine kesiminde dini açıdan birçok ciddi problem vardır. Bu problemlerin bir kısmı her ne kadar bir takım tedbirlerle önlenilebilse de, büyük bir bölümünün önlenmesi için çok titiz çalışmalar gerekir. Makine kesiminin güncel bir hadise olduğu ortadadır. Bundan dolayı İslam Hukuku’nun klasik kaynaklarına müracaat edildiğinde bu konuyla alakalı açık ibareler bulunamadığı da ehlince malumdur. Bu nedenle hüküm, Kuran’dan, sünnetten ve İslam fıkhı hakkındaki eski çalışmalardan elde edilen ana hat ve kaidelerden çıkartılabilecektir. Makine ile kesimin günümüz şartlarında bir ihtiyaç olduğu düşünülür ise bunun ehil kişiler tarafından klasik kaynaklardan çıkartılan kaidelere göre yapılması gerekir.

Biz bu yazıda sistemin doğru olmayan yerlerini anlattık. Hazır kesim tavuk alırken bir kez daha  düşünülmesi gerektiğini gerekçeleri ile birlikte sunmaya çalıştık. Umarız ki bu yazımız, sağlıklı beslenmek isteyen, helal-haram konusunda hassasiyet gösteren insanlara bir fayda sağlayacaktır.

   Kaide

Ahmet Cevdet Paşa, Mecelle Kaideleri, Kaide 18:Muhallil (helal kılan sebep) ile muharrim (haram kılan sebep) ictimâ edince muharrim galebe eder. Bir şey bir itibar ile halâl, diğer bir itibar ile haram görülse, şer’i şerifin muharremata (harama) itinası daha ziyade olduğu cihetle ihtiyaten, haram ciheti tercih edilerek o şeyden kaçınmak icap eder.

   Sulu Yolum İle Alakalı Fetvalar

Sual:

    Kesilen tavuk karnı yarılmadan tüyünü (kolay) yolmak için kaynar suya atılsa bu tavuk necis olur mu?

Cevaplar:

   * Necis olduğu için yenmez. (Fetâvâ-i İbn-i Nüceym)
   * Bir Müslüman tarafından besmele ile boğazlanan, fakat kolay yolmak için bağırsakları çıkarılmadan kaynar suya atılan tavuk asla temiz ve helal olmaz. Tüyleri kolay yolmak için tavuğu sıcak suya atmadan önce içini temizlemek ve tavuk üzerinde kan ve sâir pislik var ise onu temizlemek lazımdır. (Nimetü’l-İslam s.272) (2011 Fazilet Takvimi)
   * “Bir tavuk boğazlanıp, içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır. Kesip içi ve kursağı çıkarılıp, içi yıkandıktan sonra haşlanırsa, tüylerine necaset bulaşmamış ise, yemesi helal olur.” Şeyhülislam Ebussuud Efendi’den. (23 Ağustos 2003 tarihli Fazilet Takvimi)

   Kesim Esnasında Besmele İçin Dört Şart Vardır:

1. Hayvanı kesen kimsenin bizatihi kendisinin besmeleyi çekmesi gerekir. Besmeleyi hayvanı kesenin dışındaki biri çekse de kesen kimse unutucu olmadığı halde besmeleyi terk etse o kesilen hayvan helal olmaz.
2. Besmele, kesim için çekilmeli. Kesimden başka bir işe başlamak için besmele çekerek veya Allah’a hamdetmek için “Elhamdulillah” diyerek hayvanı kesen kişinin kestiği yenmez. Zira bizatihi kesim için besmele veya hamdele çekilmemiştir.
3. Allahü Tealâ’nın ismi dua maksadı gibi başka bir şey kast edilmeden söylenmelidir.
4. Besmeleyi keseceği hayvan için tayin etmeli. Yani besmele çektiği hayvanı bırakıp da başka bir hayvanı kesmemelidir.

   Kesim İçin Besmelenin Vakti Ne Zaman Olmalıdır?

Hanefi ve Maliki fukahasına göre, kesim için besmelenin vakti kesim anıdır. Besmeleyi çekip aradan belli bir müddet geçtikten sonra hayvan boğazlanırsa bu caiz olmaz. Ancak kendisinden kaçınılması mümkün olmayacak bir şekilde gecikme zarar vermez. Hanefi kitaplarından İbn-i Abidin haşiyesinde şöyle bir ibare vardır: Eğer bir kimse, iki koyunu yatırsa, Allah’ın adını andıktan sonra aynı anda kesim işlemini yapsa, bu iki koyun da helâl olur. Ancak arka arkaya keserse, ilk kesilen koyun helâl olur. Diğeri helâl olmaz. Kesimin tekrar etmesi, tesmiyenin tekrarını gerektiren bir sebep oluşturur.



Siraceddin EL | 27 Kasım 2010 | İnsan ve Hayat Dergisi

« Son Düzenleme: 28 Mart 2013, 10:55:07 Gönderen: Mücteba »

Çevrimdışı Seritana

  • okur
  • *
  • İleti: 56
Ynt: Tavuk Yemeden Önce okunması Gereken Yazı
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2013, 01:45:26 »
Teşekkür ederim.

Çevrimdışı osmanlı

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 379
  • Okula hayır, Açık lise kolejlerine evet.
Ynt: Tavuk Yemeden Önce okunması Gereken Yazı
« Yanıtla #2 : 30 Mart 2013, 19:16:05 »
Dikkat edilirse zaten şüphe ilk safhada başlıyor. Yani şoklanması. Hayvanın kanı içinde kalıyor. Baygın veya yarı baygın olması bu işe zaten gölge düşürüyor. İsterse kuru yolum yapılsın hatta besmele yazılı bıçakla kesilsin. Şüphe ilk safhada mevcut.
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Helal Tavuğun Üretim Süreçleri
« Yanıtla #3 : 04 Temmuz 2013, 12:17:09 »
Helal Tavuğun Üretim Süreçleri



Helal ve sağlıklı tavuk yemek isteyenler öncelikle kurumların helal sertifikası olup olmadığına bakıyorlar. Araştırmalarımız bunun yeterli olmadığını gösteriyor. Şüpheden uzak güvenilir helal tavuğa ulaşmanın yolu, üretim safhaları hakkında bilgi almaktan geçiyor.

Helal gıda talebi her geçen gün artıyor. Gıda üreticileri de bu talebi karşılamak için helal gıda sertifikası veren kuruluşların kapısını çalıyor. O kuruluşların yönlendirmesiyle de üretim zincirlerinde birtakım değişiklikler yaparak bu sertifikaya kavuşuyorlar.

Helal sertifika taleplerinin yaşandığı sektörlerin başında ise tavukçuluk geliyor. Tavuk üreticilerinin hemen hemen hepsi bu belgeye bir şekilde kavuşmuş durumda. Özellikle bazı kuruluşlar verdikleri reklamlarla da markalarını ön plana çıkararak helal kesim yaptıklarını ve bunu sertifika ile belgelendirdiklerini duyuruyorlar. Helal sertifikası aldığını öğrenen insanlar, bu markaları tercih ediyorlar.

Helal sertifika ticarete alet ediliyor

Bugün helal olarak bildiğimiz pek çok piliç, üretim sürecindeki işlemler ve kullanılan malzemeler sebebiyle helal olmaktan uzaklaşıyor. Bir pilicin gerçekten helal olabilmesi için beslenme aşamasından paketlenmesine kadar İslami kurallara hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.

Helal sertifikalı tavuk üreticileri üzerine yaptığımız araştırmada ise İslami kurallara hassasiyetten uzak çok çarpıcı gerçeklerle yüz yüze geldik. Bunların başında, helal sertifikası veren kuruluşların seri tavuk üretimi yapan firmaların üretim kapasitelerinin düşmemesi için helal kesim şartlarını esnetmeleri “şüpheli” üretim süreçlerine izin vermeleri geliyor.

Helal Sertifikası veren kuruluşların başında gelen GİMDES Başkanı Hüseyin Kamil Büyüköze, “Kesim öncesi şoklamaya ve sıcak su ile tüylerin yumuşatılmasına müsaade etmediğimizde yüksek kapasitede üretim yapamazlar. Büyük ticari kayıp olur.” diyerek, fetvada esneklik gösterdiklerini söylüyor.

9 Adımda Normal Tavuk Üretimi

Bugün helal sertifika almış standart firmaların üretim süreçleri söyle:

1.Yumurtadan çıkan civcivler anlaşmalı tavuk çiftliklerine teslim ediliyor.

2.Bu çiftliklerde piyasada standart olarak satılan yemlerle büyütülerek 40-45 günde kesime hazır tavuk haline getiriliyor.

3.Kesim için alınan tavuklar tavuk entegre tesislerine getirilerek canlı olarak konveyörlere bacaklarından asılıyor.

4.Kesimi kolaylaştırmak ve kesim sonrası çırpınarak kanatlarının zedelenmemesi adına elektrikli suda sersemletiliyor.

5.Kasaplar tarafından besmele ile kesilerek kan akıtma parkuruna alınıyor.

6.Daha sonra tüylerin kolay yolunması için ilaçlı sıcak suda haşlanıyor.

7.Akabinde tüyleri yolunuyor ve kafa koparılıyor.

8.İç organlarının alınmasının akabinde mikroplardan arındırma ve raf ömrünün uzaması için ilaçlı su ile yıkanarak soğutma alanına alınıyor.

9.Tartım, paketleme işlemlerinden sonra soğuk zincir denilen soğuk hava depolu kamyonlarla dağıtım kanalları ile son tüketiciye ulaştırılıyor.

Helal Tavuğun Normal Üretimden 3 Farkı

Şüpheden arındırılmış helal belgeli tavukların farkı üç aşamada diğerlerinden ayrılıyor.

1. Kesim öncesi bayıltmak için elektrikli suya sokulmuyor.

2. Kesim sonrası tüylerin kolay yolumu için sıcak suda haşlanmıyor.

3. Raf ömrünün uzatılması için ilaçlı suya sokulmuyor.



“Helalliği siz takdir edin”

Tavuk sektöründe değişik firmalarda uzun süre görev yapan Veteriner Hekim, Serhat YURTAL, helal sertifikalı firmaların çoğunun tavukların beslenmesine dikkat etmediğini söyledi. Kesim öncesi elektrikli suda şoklama yapıldığına da değinen Yurtal, “Şoklamaya tabi tutulan tavukların içlerinde zayıf olan varsa onlar ölebiliyor. Hemen akabinde kesildiği için ölüp ölmediği belli olmuyor. Bunun yanında ise kesim sonrası tüylerin yumuşaması için yüksek sıcaklıkta kimyasal katkılı suda haşlama yapılıyor. Haşlama havuzlarındaki tavukların yüksek sıcaklıkta derileri genleşerek kirli haşlama suyunu bünyesine çekiyor, her türlü mikrop da böylece tavuğa geçebiliyor. Bu mikropların kırılması ve izole edilmesi ve raf ömrünün uzaması için üretim sonunda ilaçlı sudan geçiriliyor. Bu tür üretimin sonunda ortaya beyaz, albenisi olana, ama helalliği şüpheli bir piliç ortaya çıkıyor. Bir tavuk üretim tesislerinin kesim ve üretim parkurunda şoklama ve haşlama üniteleri varsa o tavuğun helalliğini siz takdir edin. açıklamasıyla helal tavuk piyasasındaki acı durumu özetledi.

“Helal tavuk meşakkatli ve pahalı”

Beyaz ve kırmızı et ürünlerinde “helal ve sağlıklı” olması konusunda hassasiyeti olan tüketicilere yönelik olarak kurulan Akdeniz Toros’un Sakarya – Kaynarca’daki tesislerini gezerek yetkililerden bilgiler aldık. Burada yapmış olduğumuz gözlemlerimizde helal tavuk üretmenin hiç de kolay bir iş olmadığına şahit olduk.

Tavukların kesim öncesinde elektrikle şoklama yapılmamasından ve yüksek sıcaklıkta suya sokulmaması sebebiyle yüksek maliyet oluşuyor. Bayıltma olmadığından kesim daha yavaş yapılıyor. Bunun yanında canlı tavuklar kesim sonrası kan akıtma süreci içinde çırpınma esnasında kanatlarını zedeleyebiliyor. Bu da ekonomik kayba sebep oluyor.

Üçüncü büyük maliyet ve zorluk ise tavukların yolumu esnasında oluşuyor. İlaçlı sıcak su ünitesi olmadığı için tüylerin yolumu tam gerçekleşmiyor. Kalan tüyler için ayrıca birkaç personel görevlendirmek zorundasınız. Bu da ayrıca bir maliyet oluşturuyor. Ama neticede sağlıklı ve yüzde yüz güvenebileceğiniz helal üretim ve kesimle elde edilmiş tavuk ortaya çıkıyor. Bu tavuklar lezzet ve kalitesiyle dahi diğerlerinden hemen fark edilebiliyor.

Akdeniz Toros kuru yolumda lider

Helal ve sağlıklı ürünler hazırlama amacıyla 2007 yılında kurulan Akdeniz Toros, İstanbul Kurtköydeki 4 bin 500 metrekare açık, 2 bin 800 metrekare kapalı yeni modern tesisleri ile faaliyetini sürdürüyor. Ayrıca Adapazarı Kaynarca’daki 73 bin metrekare açık, 5 bin 400 metrekare kapalı alan entegre tesisleriyle de kanatlı beyaz et üretimi yapıyor. Türkiye genelinde yaptığı dağıtım ve satış organizasyonu ile helal ve sağlıklı ürünlerde öncülük yapıyor.

Akdeniz Toros Entegre Tesisleri’nde tavuk ürünleri olarak bütün piliç, çevirmelik piliç, but, derisiz kemiksiz but, bonfile, pirzola, baget, kanat, ciğer ve taşlık üretip son satış noktalarına ulaştırıyor.


Haber Merkezi | 02 Temmuz 2013 | İnsan ve Hayat Dergisi

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Tavuk Yemeden Önce okunması Gereken Yazı
« Yanıtla #4 : 05 Mayıs 2015, 18:24:55 »
Tavuk Yemeden Önce Okunacak Son Yazı



 

    Kaide

Ahmet Cevdet Paşa, Mecelle Kaideleri, Kaide 18:Muhallil (helal kılan sebep) ile muharrim (haram kılan sebep) ictimâ edince muharrim galebe eder. Bir şey bir itibar ile halâl, diğer bir itibar ile haram görülse, şer’i şerifin muharremata (harama) itinası daha ziyade olduğu cihetle ihtiyaten, haram ciheti tercih edilerek o şeyden kaçınmak icap eder.

    Sulu Yolum İle Alakalı Fetvalar

Sual:

    Kesilen tavuk karnı yarılmadan tüyünü (kolay) yolmak için kaynar suya atılsa bu tavuk necis olur mu?

Cevaplar:

    * Necis olduğu için yenmez. (Fetâvâ-i İbn-i Nüceym)
    * Bir Müslüman tarafından besmele ile boğazlanan, fakat kolay yolmak için bağırsakları çıkarılmadan kaynar suya atılan tavuk asla temiz ve helal olmaz. Tüyleri kolay yolmak için tavuğu sıcak suya atmadan önce içini temizlemek ve tavuk üzerinde kan ve sâir pislik var ise onu temizlemek lazımdır. (Nimetü’l-İslam s.272) (2011 Fazilet Takvimi)
    * “Bir tavuk boğazlanıp, içi ve kursağı çıkarılmadan, kaynar suda haşlasalar, yolsalar, yemesi helal olmaz, haramdır. Kesip içi ve kursağı çıkarılıp, içi yıkandıktan sonra haşlanırsa, tüylerine necaset bulaşmamış ise, yemesi helal olur.” Şeyhülislam Ebussuud Efendi’den. (23 Ağustos 2003 tarihli Fazilet Takvimi)

    Kesim Esnasında Besmele İçin Dört Şart Vardır:

1. Hayvanı kesen kimsenin bizatihi kendisinin besmeleyi çekmesi gerekir. Besmeleyi hayvanı kesenin dışındaki biri çekse de kesen kimse unutucu olmadığı halde besmeleyi terk etse o kesilen hayvan helal olmaz.
2. Besmele, kesim için çekilmeli. Kesimden başka bir işe başlamak için besmele çekerek veya Allah’a hamdetmek için “Elhamdulillah” diyerek hayvanı kesen kişinin kestiği yenmez. Zira bizatihi kesim için besmele veya hamdele çekilmemiştir.
3. Allahü Tealâ’nın ismi dua maksadı gibi başka bir şey kast edilmeden söylenmelidir.
4. Besmeleyi keseceği hayvan için tayin etmeli. Yani besmele çektiği hayvanı bırakıp da başka bir hayvanı kesmemelidir.

    Kesim İçin Besmelenin Vakti Ne Zaman Olmalıdır?

Hanefi ve Maliki fukahasına göre, kesim için besmelenin vakti kesim anıdır. Besmeleyi çekip aradan belli bir müddet geçtikten sonra hayvan boğazlanırsa bu caiz olmaz. Ancak kendisinden kaçınılması mümkün olmayacak bir şekilde gecikme zarar vermez. Hanefi kitaplarından İbn-i Abidin haşiyesinde şöyle bir ibare vardır: Eğer bir kimse, iki koyunu yatırsa, Allah’ın adını andıktan sonra aynı anda kesim işlemini yapsa, bu iki koyun da helâl olur. Ancak arka arkaya keserse, ilk kesilen koyun helâl olur. Diğeri helâl olmaz. Kesimin tekrar etmesi, tesmiyenin tekrarını gerektiren bir sebep oluşturur.



Siraceddin EL | 27 Kasım 2010 | İnsan ve Hayat Dergisi
[/color]

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
“O Tavuğu Yutmayız” dediler
« Yanıtla #5 : 13 Mayıs 2016, 10:57:43 »
“O Tavuğu Yutmayız” dediler



"Dünyayı Tüketmek” adlı raporunu kamuoyuyla paylaşan Greenpeace, 'Yutmayız!' diyerek tavuk üretim şirketlerini, sağlıklı tavuk için harekete geçmeye çağırdı.

Greenpeace, tavuk şirketlerinden 2020 yılına kadar tüm üretim zincirini sağlığa ve çevreye zarar vermeyecek şekilde yeniden düzenlemesini talep eden bir rapor hazırladı.
“Dünyayı Tüketmek” adlı raporunu kamuoyuyla paylaşan Greenpeace, uzman isimlerin katıldığı bir panel düzenledi.
Panele ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Çiftçi-SEN Genel Başkanı Abdullah Aysu ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar katıldı.
Panele katılan uzmanların paylaştığı ve gıda endüstrisinin yarattığı sağlık ve çevre tahribatını tavuk endüstrisi üzerinden anlatan ‘Dünyayı Tüketmek’ isimli Greenpeace raporundan öne çıkan bulgular şöyle:
● 42 günlükken en fazla 435 gram olması gereken tavuk, şimdi verilen antibiyotikler yüzünden 2.5 kilogram oldu.
● Tavukların bir kilo alabilsin diye atmosfere 2.35 kg karbondioksit salındı, 4 ton su harcandı.
● Dünyadaki ekilebilir alanın 3’te 1’i hayvancılık için kullanılıyor. Yağmur ormanlarının 5’te 1’i yem üretmek için yok edildi.
● Türkiye’de dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk tüketiyor.
● Bu makaleyi okuduğunuz 2 dakikada 4200 tavuk kesildi ve gıda olarak sizin alışveriş yaptığınız marketlere yol almaya başladı.


http://tofo.me/p/1248099811484174708_1417334033