Gönderen Konu: Tecvid  (Okunma sayısı 6180 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mahi

  • Ziyaretçi
Tecvid
« : 24 Haziran 2009, 16:35:44 »

Tecvîd lügatte; bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak demektir. Istılahta ise: "Kur'ân-ı Kerîm'in tilâvetini, okumasını, harfleri mahreçleri ile sıfatları yönünden güzelleştirmekten ve her harfe âit vasi, vakf, medd, kasr gibi hususlarda hakkını vermek suretiyle Kur'ân-ı Kerîm'in tertilinden bahseden bir ilimdir."

Her müslümanın namazı caiz olacak kadar Kur'ân-ı Kerîm'den sûre veya âyet ezberlemesi farz-ı ayın olduğu gibi namazını fesâddan korumak için Tecvîd ilmini öğrenmesinin ve Kurân-ı Kerîm'i tecvîdli okumasının farz olduğu kitab, sünnet, icmâ ve kıyâs ile sabittir.
Kur'ân-ı Kerîm, tecvîd ile inzal olunmuş ve onun ile okunmuştur. Nitekim âyet-i celîlede meâlen-: "...Onu gönlüne İyi tesbît edelim diye böyle İndirdik ve ağır ağır, güzel bir okuyuş okuduk." (Furkân Sûresi, âyet 32) buyurulmuştur.

Hz. Alî (r.a.): "Tertîl, harfleri tecvîdli okumak ve vakflan bilmektir" buyurdular.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Kur'ân-ı Kerîm'i tecvîd üzere okumayı emretmiş ve "Nice Kur'ân okuyanlar vardır ki, Kur'ân onlara lanet eder." buyurmuşlar, tecvîde riâyet etmeden okumayı da yasaklamışlardır.

Abdullah bin Mes'ûd (r.a.): "Kur'ân'ı tecvîd ile okuyun, güzel sesle onu süsleyin ve onu Arapçanın kaidelerine uygun olarak okuyun. Çünkü Kur'ân Arapça'dır. Muhakkak Allâhü Teâlâ Kurân-ı Kerîm'i Arapça'ya uygun olarak okuyanları sever." buyurmuşlardır.

İbnü'l-Cezerî şöyle buyurmuştur: "Kur'ân-ı Kerîm'i tecvîde riâyetle okumak vâcibtir, lâzımdır. Kur'ân-ı Kerîm'i doğru bir şekilde okumayan kimse günahkârdır. Çünkü Allâhü Teâlâ, onu tecvîdle indirdi ve bize kadar da böylece (tecvîdle) geldi. Tecvîd tilâvetin süsü, edâ ve kıraatin de zînetidir."

Öğrenmeye imkânı olduğu hâlde, böyle bir mes'uliyeti kibirlenerek küçük gören kimse günahkâr olur. Ancak dilindeki bir arızadan yahut tecvîd öğreteni bulamayan kimse mâzûr sayılır. Allâhü Teâlâ -meâlen-: "Allah hiç kimseye gücünün yetmeyeceğini yüklemez..." (Bakara Sûresi, âyet 286) buyurmuştur.

Fazilet Takvimi 17 Haziran 2009