Gönderen Konu: Temiz evler, sağlıklı nesiller  (Okunma sayısı 4633 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Temiz evler, sağlıklı nesiller
« : 20 Aralık 2009, 03:32:22 »

Evimizdeki tozlar sağlığımızı tehdit ediyor. Sözünü ettiğimiz normal 'toz' değil, ev akarı yani mite.

Bunlar gözle görülmeyecek kadar küçük canlılar. Boyları yaklaşık 0,3 mm kadar. Hayatta kalabilmek için nemli ve sıcak ortama ihtiyaç duyan akarlar, yatak, yastık, halı, perde, tüylü/peluş oyuncaklar ve tekstil liflerinde yaşar. Deriden dökülen ölü hücrelerle beslenirler. Bu canlıların kuruyarak toz haline gelen dışkıları alerjiye sebep olabilir. Akar alerjisi olanların yakınmaları yıl boyunca devam eder, ilkbahar ve sonbahar aylarında, genellikle sabaha karşı artar.

Evdeki akar miktarının azaltılması, hastanın şikayetlerini de azaltacaktır. Akarları tamamen yok etmek mümkün olmasa da korunmak için alınacak pek çok önlem vardır:

Özellikle yatak odasındaki halılar, kadife kumaşlı mobilya/perdeler, tüylü/peluş oyuncaklar, koltuklar, kitap gibi toz tutan eşyalar mümkünse tamamen kaldırılmalı, hiç değilse azaltılmalıdır. Mobilyalarda kumaş yerine deri veya vinleks kaplama tercih edilmelidir. Akar geçirmeyen özel yatak kılıfları kullanılabilir. Bu kılıflar, iki haftada bir ıslak bezle silinmelidir. Çarşaf ve nevresimler 60°C veya üzeri ısıda haftada bir yıkanmalıdır.

Nevresim ve yastıkların 1 gece derin dondurucuda (-18°C) bekletilmesi, akarlardan kurtulmaya yardımcı olur. Perdeler, kilimler ve giysiler iki haftada bir 60°C veya üzeri ısıda yıkanmalı. Halılar, güçlü bir elektrik süpürgesiyle en az haftada bir temizlenmeli. Temizlik yapılan odaya alerji hastaları en az 20 dakika sonra girmeli, kendisi temizlik yapıyorsa maske/tülbentle ağzını ve burnunu örtmelidir.

Havadaki nem yüzde 45'in altına düştüğünde akarlar ölür. Bu nedenle, iç ortamdaki nem kontrol altına alınmalı. Ev içinde çamaşır kurutulmamalı, özellikle soba/kalorifer üstüne ıslak çamaşır konulmamalıdır. Buhar makineleri ve oda nemlendiricileri kullanılmamalı. Tam tersine, akar alerjisi olan kişilerin evlerinde nemi azaltmak için nem giderici cihazlar kullanılabilir. Odalar her gün mutlaka iyice havalandırılmalıdır. Temizlikte akar öldürücü kimyasal maddeler kullanılabilir. Ancak bunlar hastanın kendisi tarafından uygulanmamalı.

Dr. İlkay Keskinel

Çevrimdışı aydeniz

  • yazar
  • ****
  • İleti: 560
  • Hakka kul olmak
Evimizdeki Canavar
« Yanıtla #1 : 17 Şubat 2011, 11:15:53 »


Akar diğer adıyla mite (mayt), evlerimizde sıkça yaşayan gözle görünmez canlılardır.

Mite diye adlandırılan ev akarları yapı olarak oval şekillerdedir, insan, hayvan ve diğer canlıların yaşadığı her ortamda yaşarlar.

Akarlar (Mayt), insan vücudundan dökülen deri tozlarıyla ve parçacıklarıyla beslenen bir canlı türüdür.

İnsan vücudunda milyarlarca akar yaşamaktadır. En çok halı, koltuk, yatak ve tüylü veya kirli ortamlarda bulunur.

Nemli bölgelerde yaşayan ve astıma sebebiyet veren akarlar, mikroskop aracılığıyla görülebilir.

55 mikron boyutuna kadar büyüyen akarlar vardır.

1gr deri parçası 1.000.000 akarın beslenmesi için yeterlidir.

156 çeşit akar vardır.

5 yıl kullanılan bir yatakta 5 ile 10 milyon akar yaşadıgı sanılmaktadır.

İnsan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadırlar.

Mayt(Akar) alerjisi:

Ev tozu mayt, küf sporları, hayvan kürkü ve tüyü, bütün yıl mevcut olan yıllık rinit’in ’tekrarlanan’ semptomlarını tetiklemekten sorumludur.

Semptomlar, mevsimsel alerjik rinitinki ile aynıdır, ancak burun tıkanması ve sinüslerin iltihaplanması, (sinusitis) sık sık görülen komplikasyonlardır.

Birçok şikayete, gerçek hayatta bütün ev tozlarında bulunamayan, fakat münhasıran yatakta bulunan ev tozu maytı sebep olur. Çalışmalar, yatakta bulunan tozun, yerde bulunan tozdakinden % 100 daha yüksek konsantrasyonlarda toz maytı içerdiğini göstermiştir.

Mayt, sadece aşağıdaki şartların hakim olduğu yerlerde yaşar ve ürer (alerji yaratan etkenler üretir)

Mevcut çok miktarda yiyecek (Bunlar daha ziyade çürümüş epital hücrelerini yerler).

20 °C civarında daimi sıcaklık, % 60-80 arasında nem.

Güneş ışığının olmaması (güneş ışınları maytları imha eder).

Yatak, yüksek miktarda yiyecek (epitel hücreleri) ve insan vücudu tarafından verilen ısı ve nem içerdiğinden, maytlar için ideal bir yaşam çevresi sunar; ısı ve nem şartları en iyi durumdadır. Aynı zamanda güneş ışığının olmaması tam olarak sağlanmıştır.

Dermatophagoides pteronyssimus adı verilen, ev tozu hassasiyeti veren alerji yaratan etkenlere eşdeğerde olan maytın metabolizma ürünü, kronik inatçı alerjik rinite sebep olan alerji yaratan etkenler arasında en çok bilinen ve en yaygın olan alerji yaratan ekenlerden biridir.

Alerji semptomları ise; hapşırma, rhinorrhea (burun akıntısı), burun kaşınması, burun tıkanması, gözlerin ve damağın kaşınmasıdır.

Şikayetlere, aşağıdaki durumlarda ev tozu maytı sebebiyet verebilir: Aile içinde bir takım alerjik hastalıkların zaten meydana gelmiş olması.

Alerjik hastalık büyük bir olasılıkla yeni doğan çocuklarda görülür. Alerji erkek çocuklarda daha sıktır.

Alerji menşeli bir hastalığın zaten hastada görülmesi durumunda.

Semptomlar daima verilen bir yer ile (örneğin yatak odası) ilgilidir.

Daha kalın akıntı ile birleşen burun tıkanması gece görülür.

7-10 günden fazla süren sulu burun akıntısı. Burun şikayetleri ateş olmadan görülür. Bir Antibiyotik tedavisinden sonra dahi, semptomlar iyileşmez.


Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Temiz evler, sağlıklı nesiller
« Yanıtla #2 : 17 Şubat 2011, 15:41:55 »
Buruna serum çekmek çok faydalı oluyor solunum alerjisinde, serumu kendiniz hazırlayabilirsiniz, 1 su bardağına (büyük boylarından) ılık su ve 1 silme çay kağışı tuz.. günde 7-8 kez burna çekilip gargara yapılırsa çok faydası olur, teşekkürler İsra ve aydeniz.
〰〰〰〰🐠