Gönderen Konu: Afrika'da Su Kuyusu Altın Değerinde (İnsan ve Hayat Dergisi)  (Okunma sayısı 1360 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."

Afrika'da Su Kuyusu Altın Değerinde (İnsan ve Hayat Dergisi)


Güzel bir Mart günü, Diversity (Farklılık) Derneği gönüllülerinden müteşekkil beş kişilik ekibimizle çıktığımız seyahatimizde ilk durağımız Nijer-Niamey oldu. En az insanları kadar sıcak iklimiyle Nijer, adeta bize “hoş geldiniz” diyordu. Programımıza ilk olarak bizlere ev sahipliği yapan U.I.C.T. Nijer temsilciliğinin islami ilimler ve Eğitim Hizmetleri’ni sürdürdüğü Niamey merkezde bulunan hizmet binasını ziyaretle başladık.

Afrika coğrafyasının her bölgesi farklı özelliklere sahip. Coğrafi şartlardan dolayı bazı bölgeler kurak, bazı bölgeler ise yağmur ormanları yetişecek kadar yağışlı. Ancak Afrika’da yaşanan kuraklık tahmin edilebilenden daha çetin ve tehlikeli. Kronik kuraklık yaşayan bölgelerde su için kabile savaşları dahi yapılıyor, binlerce insan susuzluktan ölüyor, su olmadığı için başta dizanteri gibi hastalıklar çok sayıda insanın canını yakıyor.

Afrika’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Nijer bölgesinde de yüzey suları yok denecek kadar az. Olanlar da yetersiz ve çoğu zaman da içmeye elverişli değil. Ancak bunun yanında Afrika coğrafyası yeraltı suları bakımından oldukça zengin. Yeraltı sularına çoğu zaman gelişmiş teknoloji kullanarak ulaşmak mümkün olurken, Nijer’de olduğu gibi su kaynakları çok derinde olmamasına ve insan gücüyle ulaşılabilecek olmasına rağmen, içilebilir su kaynaklarını bulmaya engel tek şey, maddi imkânsızlıklar.

Sınırsız ve hatta ücretsiz insan gücü olduğu halde yer yer 15-20 m derinlikteki suya bile ulaşılamıyor. Bu yüzden Afrika’da milyonlarca kişi su sıkıntısı çekiyor. Suya ulaşılsa bile toprağın kumlu oluşu, duvar örmek için taşın olmayışı gibi sebeplerle su kuyusu inşa edilemiyor. Su kuyusu açma işini imkânsız hale getiren ise; birkaç bin dolar değerindeki kum, demir ve çimentonun olmayışı. Daha doğrusu, günlük kazancı bir doların altında olan insanların, temel ihtiyaçlarını dahi karşılayacak imkânlara sahip olmaması.

Günlük ortalama 4-5 litre su tükettikçe, bu coğrafyada susuzluğun ne büyük bir imtihan olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Kuyuların açıldığı noktanın birbirlerine yakın köylerin ortasında olduğunu ve açılacak yerin de köylüler tarafından gösterildiğini öğrendik. Anladık ki, bu talepleriyle sadece kendilerini değil, kuyudan istifade edecek bütün insanları düşünerek hareket etmişler. Bu insanların gerçekten suya ihtiyaçları var. Yol yürümek, su taşımak problem değil. Asıl problem su bulabilmek.

Diversity (Farklılık) Derneği olarak, bugüne kadar Afrika’nın birçok ülkesinde açmış olduğumuz onlarca su kuyusu sayesinde artık anneler evlatlarına temiz su içirebiliyorlar, yaptığımız gıda ve kurban yardımları ile belki de ömürlerinde ilk defa farklı tatlar tadabiliyor ve desteklenen eğitim hizmetlerinde istifade eden yavrular artık geleceğe umutla bakıyor.


Ekrem ZOR | 07 Mayıs 2014 | http://insanvehayat.com/afrikada-su-kuyusu-altin-degerinde/