Gönderen Konu: Üsküdarlı hanımlar iğne iplik ile sanat yapıyor  (Okunma sayısı 3840 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Üsküdarlı hanımlar iğne iplik ile sanat yapıyor
« : 18 Haziran 2010, 03:50:52 »




İstanbul'da yaşayan ve Üsküdar'daki nakış kursuna giden 30 hanımın önümüzdeki salı günü bir sergisi açılacak. Beylerbeyi Sarayı'ndaki sergide her biri el emeği göz nuru ve paha biçilemeyen el nakışı 150 eser sergilenecek.

Bu sergiyi dünyaca ünlü el nakış ustası Mutia Türkmenoğlu'nun öğrencileri organize ediyor.

İşleme ve el nakışı, Osmanlı ile özdeşleşmiş bir sanat. Maalesef gençlerin pek ilgisini çekmiyor. Emek ve sabır istediği için olsa gerek. Zaten Türkmenoğlu da ilerleyen yaşından dolayı herkesi öğrenci olarak kabul etmiyor. Emekli bankacı Handan Özaydın, tam bir buçuk yıl uğraşmış Mutia Hanım'a öğrenci olmak için. Mutia Türkmenoğlu'nun öğrencilerinin çoğu emekli veya 40 yaş üstü ev hanımı. İşleme yapmanın yanında bu sanatı geliştirmek için de uğraşıyorlar. Ellerinde fotoğraf makinesi Topkapı Sarayı'na, tarihi camilere, külliyelere gidiyorlar. Çinilerin, eski kumaşların desenlerini inceliyor, fotoğraflarını çekiyor ve desenlerin eskizini çıkarıyorlar. Sonra Bursa'dan temin ettikleri el dokuması kumaşlara, elde yapılmış ve boyanmış ipek ipliklerle desenleri işliyorlar. Bu sergide de eşsiz çini desenleri ipek ipliklerle işlenmiş. Birçoğu ilk defa görücüye çıkacak olan bu desenler sebebiyle serginin bir de kitabı yapılacak.

Handan Hanım, bu sanatı çocukken ailesinden öğrenmiş. Emekli olunca da yeniden yapmak istemiş. Fakat öğrenebileceği bir yer bulamamış. İSMEK'in kursu sırasında hocasından haberdar olmuş. Uzun ve sabır gerektiren bir süreçten sonra nihayet öğrencisi olmuş. Arkadaşları için de durum aynıymış. Handan Hanım, "Yaptıklarımızı satmıyoruz. Çocuklarımıza ve kendimize yapıyoruz. Biliyoruz ki biz de yapmazsak bu sanat bitecek. Bunun korkusuyla yapmaya devam ediyoruz." diyor.

Bir eseri ortaya çıkarmaları bir yıllarını alıyormuş. Sabır ve zaman istediği için, zamanla yarışan, her şey anında olsun isteyen gençlik, dolayısıyla el nakışına heves etmiyor. Estetik zevkin zirvesindeki sanatlardan birisi olduğu için işlemenin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Özaydın, sergiyi bu amaçla organize ettiklerini söylüyor.

zaman