Gönderen Konu: Vakıf Medeniyeti ve Kermes Kültürü  (Okunma sayısı 11673 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Fatihan

  • Administrator
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 6994
  • Milimi milimine Ehli sünnet...
Vakıf Medeniyeti ve Kermes Kültürü
« : 21 Mayıs 2012, 15:48:35 »

Vakıf Medeniyeti, Türk-İslam kültürünün en önemli değeridir. Vakıflar insanlığa hizmet eden önemli değerlerdendir. Vakıf Kültürü, sadece İslam medeniyetinde bulunur. İnsanlığa hizmet için ortaya çıkan Vakıf kültürü, İslam inancıyla başlayıp, Osmanlı devleti döneminde zirveye çıkmıştır.
 
Osmanlı Medeniyeti’nde ilk vakfı kuran sultan Orhan Gazidir. Osmanlı devletinin ikinci padişahı olan Orhan bey, İznik’te bir medrese kurarak insanlığa ilk önemli vakıf eserini bırakmıştır. Başbakanlık Osmanlı
Arşivlerine bakıldığı zaman bugün Gebze’de 20’ye yakın vakıf medeniyetinin kurulduğu görülür. Gebze’de bu vakıfların kimi ise yaşatılmaya çalışılıyor.

Bugün vakıfların yerini dolduran en önemli temel unsur ise kermeslerdir. Kermesler gerçekten çok önemli bir hizmet gerçekleştiriyorlar. Bir çok sivil toplum ve hayır kuruluşları kermesler düzenleyerek insanlığa önemli hizmetler sunuyorlar. Geçmişin vakıf kültürü bugün kermeslerle yaşatılıyor. Vakıf kültürümüz hep Allah rızası güdülerek yapıldı, kermeslerde yardım amacıyla yine Allah rızası gözetilerek yapılıyor. İmece usulüyle gerçekleştirilen, el birliğiyle kurulan ve hayır amaçlı bu kermesler hizmet etme düşünceyle ortaya çıkıyor.

Kermeslerden elde edilen gelir tamamen hayır hizmetlerine aktarılıyor. Dileyenler bu kermeslere giderek kazancın nereye gittiğini görebilirler. Kermeslere güvenmeyenler için bunlar apaçık ortadadır.

ÖĞRENCİLER İÇİN KERMES
  Dün sabah Gebze’de yine önemli bir kermes açıldı. Yaklaşık 300 öğrencinin kaldığı ve eğitim aldığı Fatih Talebe Yurdu öğrencilerinin yararına hayır kermesi düzenledi. Bende bu kermesin açılışına konuk oldum. Kermesin Mustafa Paşa Camii yanında açılması ayrı bir anlam katarken, Gebze kaymakamımız ve Belediye Başkanımızın da kermesin açılışında yer alması gerçekten çok güzel oldu. Bu kermesten elde edilecek gelir öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak. Yurtta eğitim alan, 3 öğün yemek yiyen ve ihtiyacı bulunan öğrencilerimizin eksikleri bu şekilde giderilecek. Sizlerde kendi imkanlarımızla bir şeyler alarak öğrencilerimize yardımcı olabilir, en azından bir öğrencinin ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Dün sabah kermesi gezerken gerçekten çok mutlu oldum. Vatandaşlarımızın gösterdiği ilgi ise bu hoşnutluğumu daha da artırdı.

GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLAR
Her başarılı olayın arkasında olduğu gibi kermeslerin de görünmeyen kahramanları var. Kermes olayının en önemli faktörü hanımefendilerdir. Düzenlenen kermeslerde sergilenen ve satışa çıkarılan, yiyeceğinden giyeceğine kadar her ürün birer el emeği ve göz nurudur. Bunları hazırlayanlar ise değerli hanımefendilerdir. Onlar vakitlerinden feda ederek, gece gündüz demeden bu kermeslere hazırlandılar. Çoğu geceyi uykusuz geçirerek en azından bir öğrenciye fayda sağlamak için çalışıp didindiler. Bir çok kadın oturup dizi film izleme derdine düşerken, bu insanlar hizmet ve katkı sağlamak için gecelerine gündüzlerine katıyorlar. Onlar gerçekten gizli kahramanlar ve hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum. El emeği göz nuru eserlerini çocukların yararına sundukları için onlara kocaman bir alkış gerekiyor.
Kermesin ayrı bir önemi ise Çoban Mustafa Paşa Camii’nin hemen yanı başında yapılmış olmasıydı. Gebze’nin 550 yıllık geçmişine canlı tanıklık eden Mustafa Paşa Külliyesi, Osmanlı Medeniyeti’nin Gebze’de ki en önemli eserlerinden birisi. Vezir Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan külliye bugün hala dimdik ayakta duruyor. Çoban Mustafa Paşa çok önemli bir Vakıf adamıdır ve külliye Mimar Sinan’ın kalfalık eserlerindendir. Mustafapaşa’nın manevi havasında kermes gerçekten çok anlamlı oldu.
 
Sonuç olarak şunu söylemek gerekir ki, Vakıf Medeniyeti kermeslerle varlığını devam ettiriyor. Türk-İslam medeniyetlerini ayakta tutan vakıfların kermesler eliyle bugün hala yaşatılıyor olması gerçekten çok güzel. Yardımlaşmanın ve dayanışmanın ortaya çıktığı bu kermeslere elimizden geldiğince destek olmalıyız. Bu kermeslerin hepsinin amacının yardım etmek olduğunu unutmayalım ve en az bir öğrencimizin ihtiyaçlarının karşılanması için gönlümüzden koptuğu kadar destek olalım.

İsmail Kahraman

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Ynt: Vakıf Medeniyeti ve Kermes Kültürü
« Yanıtla #1 : 08 Mayıs 2015, 12:08:13 »
Teşekkür ederiz..