DİNİ KATEGORİLER > HAKİKAT EKSENİNDE

Vakit hususunda Fazilet Takviminden şaşmayın

(1/9) > >>

Miftahulkuluub:
Türkiyenin en çok rağbet edilen takvimi fazilet takviminin diğer takvimler ile vakit hususunda farklılıkların olması bazılarının zihinlerini meşgul ediyor.Asırlardan beri islam tarihinde tatbik edilen fıkhi hükme göre hareket eden fazilet takvimi eğer diğer takvimlere uymuyorsa  demek ki değişen diğer takvimler.Bu konuda takvimde ifade edilen bilgilerle sizi başbaşa bırakıyorum..


Takvimimizdeki namaz vakitlerinin hesabi imam-i Azam, ima-meyn (imam Ebu Yusuf ve imam Muhammed) ve Eimme-i selase (imam Şafii, imam Malik ve imam Ahmed b. Hanbel rahmetullahi aleyhim)'nin içtihatlarına ve Hey'et (Astronomi) ilmi esaslarına uyularak yapılmıştır. Yatsı vakti için güneşin 17 derece ufkun altına indiği, imsak vakti için de 19 derece ufka yaklaştığı anlar hesaba esas alınmıştır. Ayrıca, beldenin arz üzerindeki yayılma durumu ile irtifa farklılıkları da nazar-i dikkate alınarak lüzumlu temkinler vakitlere ilave edilmiş veya çıkartılmıştır.

Tatbik edilmiş bulunan bu temkinlere göre;
Öğle, ikindi ve yatsı namazı vakitlerine 10'ar dakika, aksam na-mazi vaktine 7 dakika ilave edilmiş; imsaktan 10 dakika, günesin doğusundan da 5 dakika çıkarılmıştır.

Namaz ve oruç vakitlerinin (bilhassa imsak ve yatsı vaktinin) giriş ve çıkış zamanlarım, bir beldenin arz üzerindeki yayılma durumu ve İrtifa' farklılıklar sebebiyle, gök kesin şekilde tespit etmek mümkün olmamaktadır. Bu sebeple, İslam âlimleri namaz vakitlerinin hakiki değerlerini koruyabilmek i?in bazi tedbirler almışlardır. Bu tedbirler, "hata sinin" denilen bir deger içinde mütalaa edilmektedir.

Namaz ve oruç vakitlerinin hakiki değerlerini koruyabilmek için, bu vakitlere, ayrı ayrı zamanlar ilave edilmiş veya çıkarılmıştır. İşte bu ilave edilen veya çıkarılan zaman miktarlarına temkin (ihtiyat, tedbir) denilmektedir.

Asırlardan beri İslam alemi takvimlerinde kullanılagelmekte olan ve zamanın alim ve fakihleri ile mu'minlerin emirleri tarafından tasvip edilmiş bulunan temkin vakitleri 1983 yılından itibaren Din isleri Yüksek Kurulu'nun 21.01.1982 gün ve 6 sayılı kararı ile Diyanet isleri Başkanlığı tarafından kaldırılmıştır.

Diyanet isleri Başkanlığı’nın bahis mevzuu tasarrufuna uymamız, her ne kadar kanuni bir mecburiyet değil idiyse de, her hangi bir ihtilafa sebep olmamak için, 1983 ve 1984 yıllarında çıkarmış bulunduğumuz takvimlerimizde buna, istemeye istemeye biz de uymuştuk.

muallim_abi:
Allahu teâlâ razı olsun. Temkin vaktinin zaruri olduğunu bilmemek, teknolojiden ve dinden habersiz olmaktır. Dünyanın şekli hesaplamalarda kolaylık olsun diye jeolog alimlerince GEOİD denen figür ile açıklanır. Dünyanın kendi şekli ile bu imkansız denecek kadar zordur çünki. Yuvarlak olmayan şeyde hesaplamanın bir noktada %100 doğru olması mümkün ise de, bir alanda imkansızdır. Güneşin doğuşu ve batışı bir nokta için doğru olarak hesaplanabilse de, bir alanda noktaların yükseklikleri değiştiği için hesaplama imaknsız olur. Zira hesapladığınız ve "bu doğrudur" dediğiniz zaman, bir veya birkaç nokta için doğru olsa da, alanın tümü ve geneli için doğru olmaz. Olamaz.

İşte bir alan nasıl irtifa değişikliği sunabilir ve teknoloji bunu geoid ile nasıl çözer:

Mstfx67:
Allah razi olsun

müteallim:

--- Alıntı yapılan: "muallim_abi" ---Allahu teâlâ razı olsun. Temkin vaktinin zaruri olduğunu bilmemek, teknolojiden ve dinden habersiz olmaktır. Dünyanın şekli hesaplamalarda kolaylık olsun diye jeolog alimlerince GEOİD denen figür ile açıklanır. Dünyanın kendi şekli ile bu imkansız denecek kadar zordur çünki. Yuvarlak olmayan şeyde hesaplamanın bir noktada %100 doğru olması mümkün ise de, bir alanda imkansızdır. Güneşin doğuşu ve batışı bir nokta için doğru olarak hesaplanabilse de, bir alanda noktaların yükseklikleri değiştiği için hesaplama imaknsız olur. Zira hesapladığınız ve "bu doğrudur" dediğiniz zaman, bir veya birkaç nokta için doğru olsa da, alanın tümü ve geneli için doğru olmaz. Olamaz.

İşte bir alan nasıl irtifa değişikliği sunabilir ve teknoloji bunu geoid ile nasıl çözer:


--- Alıntı sonu ---


mevzu acilmisken bazi beldelerde günesin belirli seviyeye inememesi sebebi ile yatsi olmayan beldelerdeki incelikleri yazabilirseniz memnun oluruz.

hayati:
Güzel din kardeslerim, benim anlamadigim sudur: günesin tutulmasi söyle böyle her 2000 senede olusuyormus. Bizim buralarda saniyesini bile tüm avrupa icin tesbit edilmis ve bizleri bilgilendirdiler. Bizimkiler neden senelerdir calisip birtane takvim cikaramadiklarini anlamiyorum. Görüldügü gibi istenirse cikara bilirler. Burda her cemaat kendine göre takvim cikartiyor ve kendilerininki dogru oldugnu savunuyollar. Bizler hangisine inanacagimiza caciriyoruz. Saygilar

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git
Seo4Smf 2.0 © SmfMod.Com | Smf Destek