Gönderen Konu: Çocuğunuz arka koltukta gerçekten güvende mi?  (Okunma sayısı 5597 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Çocuğunuz arka koltukta gerçekten güvende mi?
« : 02 Ekim 2009, 07:12:00 »

Arabanızla seyahat ederken kullandığınız oto koltukları hakkında neler biliyorsunuz? Yolculuk sırasında nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Oto koltuğunun oyuncak olmadığını söyleyen Mayo Clinic uzmanları, oto koltuğu kullanırken ya da yeni monte ettiğinizde dikkat etmeniz gereken konuları açıklıyor:

1. Geçmişini araştırmadan kullanılmış koltuk almayın: Çocuğunuz için kullanılmış oto koltuğu almaya düşünüyorsanız, kullanım klavuzu, üretim tarihi ve model numarasının olduğu etiketin olup olmadığına; ürünün geri çağırılıp çağırılmadığına; 6 yıldan fazla kullanılmamış olmasına; kırık, çatlak ya da kayıp parça olmamasına; herhangi bir kaza geçirmemiş olmasına çok dikkat edin.

2. Oto koltuğunu yanlış yere yerleştirme: Çocuğunuz için en güvenli yer hava yastıklarından uzak olan arabanın arka koltuğudur. Arka koltuğu olmayan araçlar, çocuklarla seyahat için iyi bir seçenek değildir. Ancak arabanızın arkasında tavan hava yastığı varsa, oto koltuğunu arka koltuğun ortasına yerleştirin.

3. Oto koltuğunu bebek yatağı olarak kullanmayın: Oto koltuğu, yolculuk süresince çocuğunuzu korumak için tasarlanmıştır. Evinizde bebeğinizin uyuması için yedek yatak olarak kullanmayın. Bu yıl yapılan bir çalışma, oto koltuğunda dik oturmanın yenidoğanın göğsünü bastırabileceğini ve bunun oksijen seviyesinin düşürebileceğini gösterdi. Uzun süren seyahatlerde çocuğunuzun oto koltuğunda uyumasına izin vermeyin. Çocuğunuzun hava yolundaki tıkanıklıklar, gelişimini etkileyebilir.

4. Çocuğunuzun hatalı şekilde eğilmesi: İlk başlarda çocuğunuzu oto koltuğunda oturması zor olabilir. Oto koltoğunu kurmadan önce, kullanım klavuzu ile aracınızın el kitabınındaki oto koltuğu güvenliği bölümünü okuyun. Her yolculuktan önce çocuğunuzu doğru bir şekilde oto koltuğuna oturduğundan emin olun.

5. Çocuğunuzu dik oturtmak için uygunsuz denemeler yapmayın: Yenidoğan bebeğinizin başının öne doğru düşmemesi için oto koltuğunuzu üreticinin talimatlarına göre yatırın, yaslayın. Oto koltuklarının birçoğunda açı göstergeleri ve ayarı bulunuyor. Ayrıca sağ açıyı sağlamak için koltuğun ön kıyısının altına gazete ya da rulo yapılmış havlu sıkıştırabilirsiniz. Bebeğiniz oturduğu yerde yayılırsa, koltuğun yanına doğru kaykılırsa, bebeğinizin çevresine ince yastıklar yerleştirin. Ancak kesinlikle altına ya da arkasına yastık koymayın.

6. Ön koltuğa bakan oto koltuğunu çok fazla yaklaştırmayın: Oto koltuğunu ön koltuğa bakar pozisyondayken ileri doğru çok yaklaştırmayın. Bebeğinizin gülümsemesini dikiz aynasından da görebilirsiniz. Arkaya bakan oto koltuğu pozisyonu bebeğiniz 14-18 kg'ya ulaşana kadar öneriliyor. Bu kiloya ulaştığında bebeğinizin yüzü size dönecek şekilde oto koltuğunun yönünü değiştirebilirsiniz.

7. Çocuğunuza kabarık, şişkin montlar giydirmeyin: Bebeğinizin şişkin giysileri üzerindeki emniyet kayışı yeterli koruma sağlamayacaktır. Eğer hava soğuksa, ince pardesü ve şapka giydirin. Kemeri taktıktan sonra bebeğinizi sıcak tutmak için battaniye ile sarabilirsiniz. Kalın giysileri arabadan inince giydirmek için yanınıza alın.

8. Aracınızın emniyet kemerini çok erken kullanmayın: Birçok çocuk 8-12 yaşları arasında yetişkin emniyet kemeri kullanabilir. Çocuğunuzun buna hazır olup olmadığını anlamak için şu konulara dikkat edin: Çocuğunuzun boyu yaklaşık 1,5 metre olmalı. Çocuğunuz arka koltuğa sırtı dayalı ve dizleri kıvrık şekilde rahatça oturmalı. Kucağındaki kayış, çocuğunuzun üst uyluk kemiğini karşıdan karşıya kavramalı. Omuz kemeri de boynundan ya da boğazından değil omuzlarının üzerinden geçmeli.

zaman

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Çocuğunuz arka koltukta gerçekten güvende mi?
« Yanıtla #1 : 15 Nisan 2012, 12:51:04 »
Araba Koltuğu Kullanmak Şart mı?

Daha anne baba olmadan başlar telaşımız. Yeter ki sağlıklı doğsun diye alkol ve sigarayı bırakanlar, beslenmesine özen gösterenler, stresten uzak duranlar… Cinsiyetini hep merak ederiz ama sağlıklı evlat olsun da kız-oğlan önemli değil deriz hep. Doğduktan sonra daha da artar telaş. Hem anne hem de baba bütün gücüyle korumaya çalışır onları. Peki bu noktada oto koltuklarına yeteri kadar önem veriyor muyuz?
   

Bebek için alışveriş listelerinde sıkça görüyoruz adını. Doğduğu gibi kullanmaya başlıyoruz ama maalesef sürekliliği ve doğru kullanımı konusunda şüphelerim var.
   

Oto koltuğu kullanan anneler tanıyorum ama maalesef arabadaki yolcu sayısı artarsa koltuğu kaldırıp çocuğu kucağında taşımayı tercih edenler ya da koltuğun kemerlerini bağlamayı ihmal edenler çok fazla.
   

Neredeyse bir haftadır internette araştırma yapıyorum. Amacım oto koltuklarının güvenliği, önemi yada kullanılışı üzerine bilgi edinmekti ama açıkçası bu konuda hemen hemen hiç bir türkçe sitede bilgi bulamadım.
Yurtdışında yaşayan bir anne adayı olarak buradaki önemi üzerine değinmek istediğim bir çok nokta var. Öncelikle doğumdan sonra hastaneden çıkmak istiyorsanız oto koltuğunuz olmak zorunda. Kapıya kadar size bu konuda yardımcı olunacak ve doğru yerleştirdiğinizden emin olunacaktır. Çocuğunuz ağlasa da orda oturacaktır çünki güvenliği ağlamasıyla kıyaslanmaz.
   

Yaptığım araştırmalardan edindiğim bilgilere göre 12 yaşın altındaki çocuklar için en güvenilir yer arka koltuk ve çocukların 12 yaşına kadar emniyet kemeri takmaları şart. Bu noktada anne babalara büyük görev düşüyor. Sizlerin en büyük hayranı olan çocuklarınıza örnek olmak için emniyet kemerinizi takmanız lazım. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinde büyüklerin kemer kullanmasıyla ilgili yararlı bulduğum istatistikler üzerine bir yazı var. Eğer vaktiniz varsa bilgiyi kaynağından okumanızı tavsiye ederim.
    http://www.egm.gov.tr/teadb/modulzip/modulhtml/Emniyetkemeri.html 

İstatistiklere göre ani fren yaptığınızda arabanız durmuş olsa bile içindekilerin bedenleri bir şeye çarpıp durana kadar aynı hızla yol almaya devam eder (Newton’un birinci kanunu). Şehir içi hız limitinin genelde 50 km olduğunu düşünürsek, bu hızla yolculuk ederken durmanız için 50 km hızla direksiyona yada torpidoya çarparsınız. Bu tabii ki 12 yaşın altında olan çocuklarınız için de geçerli. Karşı karşıya kaldığınız kuvvet de tam 4 tondur. Emniyet kemeri kullanmış olsanız, bu hızla durmanız size yada yolculara hiç bir zarar vermeyecektir.
   

Sonuçlar üzerine aslında yazılacak çok fazla şey var. Aynı sitede emniyet kemeri kullanmak istemeyenlerin bahaneleri de açıklanmış. Bunlardan en popüleri hava yastıklarının bahane edilmesi. Oysa ki hava yastıklarını emniyet kemeri olmadan kullanmanız hiç bir yarar sağlamıyor, tam tersine gövdeniz ve başınız öne doğru savrulacağı için tehlike de oluşturmaktadır. Ek olarak devrilme, savrulma veya ani fren yapma durumlarında hava yastıklarınız çalışmamaktadır. Başka bir nokta da oto koltuğu ve emniyet kemerinin en çok şehir içi trafikte kullanılması gerektiği. Çoğumuzun düştüğü hata şurdan şuraya gideceğim bir şey diyerek ihmal etmeleri. Halbuki araştırmalara göre en kaza geçirme ihtimaliniz evinize yaklaştıkça artmakta. Ayrıca bir çok ufak dediğimiz kazalarda hava yastığı çalışmamakta ama savrulmadan dolayı yolcular büyük etkene maruz kalabilmektedir. Emniyet kemeri takmayı hem kendinizi hem de ailenizi gözönünde bulundurarak bir zorunluluk olarak değil de, seve seve alacağınız bir önlem olarak düşünün.

 Oto koltuklarına gelince dikkat etmeniz gereken bir kaç nokta var. Öncelikle oto koltuklarını arka koltuğa yerleştirin. Hiçbir zaman özellikle hava yastığı olan arabalarda ön koltuğa yerleştirmeyin. Unutmayın ki çocuğunuz için en güvenli yer arka koltuktur. Oto koltukları, kazalarda oluşabilecek ciddi yaralanmaları %71 azaltır. Oto koltuğunuzun kullanma kılavuzunu kesinlikle çok dikkatli okuyun ve saklayın. Arabanıza monte ederken de size en çok yardım edecek olan bu kılavuzlardır.
    Son bir iki ay içinde özellikle Amerika’da yankı uyandıran bir haber de bebekler için olan oto koltuklarıyla ilgili. Çarpışma testi yapılan oto koltukları testini geçen sadece iki marka; Graco’nun EPS’li Snugride modeli ve Baby Trend’in Flex Lock modeli. On iki oto koltuğu arasında sadece iki tanesinin testi geçmesi büyük yankı uyandırdı ve testin yanlış olduğu öne sürüldü. Testi yapan firma yandan çarpma testlerinde aşırı hız uyguladıklarını kabul ettiler. Ama bu açıklama bile benim gözümde diğer markaları arka plana atmamı engellemiyor. Bu iki markanın fiyatlarına bakıp diğerleriyle kıyasladığımda açıkçası çok şaşırdım. Çok daha fazla hatta kat kat daha pahalı oto koltukları var ama araştırma sonuçlarına göre çok da sağlam değiller. Oto koltuğu alırkan fiyatı sizi aldatmasın. Mutlaka özelliklerine bakın. Kaynağını vereceğim web sitesi bu araştırma sonuçlarını geri çektiklerini söylüyor ama karar yine de sizin. Ayrica belirtmem gereken Türkiye’de genelde avrupa marka oto koltukları kullanıldığı için, araştırma sonuçları Amerika’da kullanılan markaları kapsıyor. Son olarak testte en başarısız olan marka Evenflo Discovery. Testi yapanlar bu markanın acilen oto koltuklarını geri istetip iyileştirmeler yapmalarını tavsiye ediyor. Haberin ingilizce orijinali ise;

http://blog.imperfectparent.com/tag/graco-snugride-with-eps/ bu adreste.

  Oto koltuğu almayı planlıyorsanız gözönünde bulundurmanız gereken unsurlar neler?
    • Mümkünse alışverişe giderken çocuğunuzu da yanınıza alın. Böylece beğendiğiniz oto koltuğunu kullanıcısı olacak çocuğunuz da denemiş olur.
   • Seçiminizi öncelikle çocuğunuzun kilosunu ve yaşını gözönünde bulundurak yapın. Her araba koltuğunun kilo ve yaş sınırı farklı olabilir.
    • Türkiye için ECE R44/03 standartlarında üretilmiş olmasına dikkat edin.
   • Tercihen 5 noktalı emniyet kemeri olan oto koltuklarını seçin. Genelde eski modeler 3 noktalı ve 5 noktalılar kadar güvenli değiller.

   Çocuklarınıza oto koltuğunda yolculuk etmeyi alışkanlık haline getirmek istiyorsanız nelere dikkat etmelisiniz?
    • Evden çıkmadan önce çocuğunuzla bunun önemi hakkında kısa konuşun. Sizin de onun da farklı koltukları olduğunu ve kurallara uymanın güvenliğiniz açısından önemli olduğunu söyleyin.
    • Yanınıza bir kaç küçük oyuncak alın. Yolda bunlarla oynarken oyalanması alışmasını kolaylaştıracaktır.
    • Çocuğunuz yolda çok fazla rahatsız olur ve ağlarsa kenara çekip sakinleştirebilirsiniz. Ağlaması size taviz verdirmesin. Unutmayın ki güvenliği herşeyden daha önce gelir.
    • Başkalarının yanında bu konu açılırsa çocuğunuzun severek oto koltuğunda yolculuk ettiğini, bunun önemini bildiğinden bahsedin. Bu çocuğunuzu heveslendirecektir.

    12 yaşın altındaki çocuklarımızı arka koltukta neler bekliyor?
    • Doğumdan itibaren kullanılması için arkaya dönük oto koltuklarını yine kullanım kılavuzunda belirtilen kilo ve yaş sınırına göre kullanınız. Türkiye’dekiler markadan markaya değişiklik gösterse de genelde 0-18 ay arasında veya bebeğiniz 13 kilo oluncaya kadar kullanmanız tavsiye edilir. Amerika’da ise 0-1 yaş arası veya 20 pound oluncaya kadar kullanılması tavsiye edilir. Arkaya dönük olan oto koltuklarını bazalı yada bazasız kullanabilirsiniz.»

«  • Bebeğiniz 9 aylık olunca 4 yaşa kadar yada 9-18 kilo arasındakiler için olan oto koltukları. Bunlar yola bakar vaziyette yerleştirilir. Amerika’da sınır 20-40 pound arasında kullanılmasıdır.

    • Üçüncü kategori 3-12 yaş arasında 15-36 kilo arasında çocuklar için olanlar oto koltukları. »

    • Son oto koltuğu 25 kilo ve üstü çocuklarınız için kullanılan yükselticiler. Amerika’da booster olarak isimlendirilen yükselticileri 40 pound’dan başlayarak çocuklarınız 8 yaşına girene kadar yada boyları 4’9” olana kadar kullanınız.
                             
   
   • Son olarak 8-12 yaş aralığındakiler için emniyet kemeri.
                                     

   • Emniyet kemeri aşağıda da görüldüğü gibi yanlış takıldığında çocuğunuzu gerektiği gibi korumayacaktır. Önemsiz gibi görülse de aslında dikkatli olmanız gerekir.
                                     
   Oto koltuklarını arabanıza yerleştirirken şunlara dikkat edin:
    • Kullanma kılavuzundaki aşamaları dikkate alın.
    • Araba koltuğunu doğru yerleştirin ve emniyet kemerinin sıkı olmasına dikkat edin.
    • Çocuğunuzu yerleştirdikten sonra oto koltuğunun kemerleri gevşek yada yanlış pozisyonda olmasın.
    • Battaniye örtmek istiyorsanız bunu kemerleri taktıktan sonra örtün. Kemerle çocuğunuz arasına örtü koymayın.

 Yolunuz açık olsun.







Annelik.org