Gönderen Konu: Ramazan'da kilo almayın  (Okunma sayısı 3912 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ramazan'da kilo almayın
« : 19 Ağustos 2011, 06:38:25 »

Ramazan'da öğün sayısı azalıyor, gün içinde bir şey yenmiyor. Ancak açlık psikolojisiyle iftarda ve sahurda ölçü kaçıyor. Tabi bu durumda kilo almak da kaçınılmaz hale geliyor. Ramazanı sağlıklı beslenme konusunda bilinç oluşturmak için de bir fırsat olarak görmek gerekli. Uzmanlar uyarıyor: Kiloları değil orucu tutun.

***

Ramazanda yanlış ve düzensiz beslenmek bazı kişilerde kilo almaya sebep oluyor. Çoğu kişi, Ramazan boyunca birkaç kilo aldığından şikayet ediyor, bayram sonrasında aldığı kilolardan kurtulma çabasına giriyor. Bazı şeylere dikkat ederek ramazanı kilosuz çıkarmak mümkün. İşte kilo almadan oruç tutmanın yolları:

İki buçuk litre sıvı tüketin: Tüketeceğimiz sıvının 2 litresinin su ve 0.5 litresinin de yeşil çay, papatya çayı, adaçayı, ayran, şekersiz komposto gibi sıvıların olmasına dikkat edin. Kesinlikle gazlı içecekler gibi gereksiz ve sağlıksız sıvıları tüketmemeye çalışın.

Günde 100 gr. probiyotik yoğurt ve sahurların vazgeçilmezi yağsız keçi peyniri: Ramazan ayında sıkça rastlanan bağırsak problemlerini rahat bir şekilde atlatmak için probiyotik yoğurdu ihmal etmeyin. Ayrıca yoğurda ekleyeceğiniz 1 tatlı kaşığı toz tarçın, kan şekerini düzenleyici etkisinden dolayı gün içerisinde değişiklik gösteren şekerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Sahurda sofranızdan, midenin boşalma süresini uzatan ve protein içeriği fazla olan yağsız keçi peynirini eksik etmeyin.

Sahura mutlaka kalkın: Birçok kişi sahura kalkmamak için akşamdan bir şeyler yiyip yatar veya sahurda kalkıp sadece su içer ama bu özellikle yaz aylarında uzun olan oruç süresinde yaptığımız en büyük yanlışlardan biri. Vücut yaklaşık on altı saat açlık halinde olacağı için kan şekeri ve bazal metabolizma hızı düşer. Bu nedenle de iftara kadar baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik ve sinirli bir ruh hali görülür. Aynı zamanda iftarda da aşırı yemeye besep olur ki bu da Ramazan ayında alınan kiloların en büyük nedeni.

Posalı yiyeceklere ağırlık verin

Günlük lif ihtiyacımızın büyük çoğunluğunu günde 5 porsiyon meyve ve sebze, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, bulgur pilavı, hurma gibi besinleri tüketerek karşılayabiliriz. Böylece Ramazan ayında sıkça karşılaşılan kabızlık sorunları da ortadan kalkar. Uzun süre aç kalan vücudun iftarda iki adet hurma ve ardından iki bardak ılık suyla orucu açması dinlenme halinde ki sindirim sistemimizin daha sağlıklı harekete geçmesini sağlar ve aynı zamanda hızlı ve fazla tüketimin önüne geçilmiş olur.

Bu yıl Ramazan ayının favorisi kuru bakliyat çorbaları

İftarınızı iki hurma ve iki bardak ılık su ile açtıktan sonra yemeğinize yeşil mercimek çorbası gibi kuru bakliyat çorbaları ile devam edin. Bu çorbalar uzun sure açlığın üzerine daha çabuk doygunluk kazandırır ve iftarda abartılı bir yemek yemenizi önler.

***

Tatlının tadını kaçırmayın!

Ramazanda sofralarımızın vazgeçilmezi olan tatlılardan; şerbetli ve kızartılmış tatlılar yerine sütlü tatlı, dondurma, meyve gibi daha sağlıklı ve kilo aldırmayacak yiyecekler tüketin. Tabii her şey de olduğu gibi bu yiyeceklerin de zaman ve miktarına dikkat edin. Örneğin Ramazanla özdeşleşmiş güllacı iftardan iki saat sonra haftada iki kez bir porsiyon olarak tüketin.

Günaşırı maden suyu

Hipertansiyon hastası değilseniz; Yemeklerden sonra bir büyük bardağa maden suyunu koyun, bir adet limonu sirkeli sudan geçirin ve yarısını kabuklarıyla beraber küp küp doğrayın ve maden suyuna ekleyin. Son olarak da üzerine taze nane ekleyin ve tüketin. Gün aşırı tüketeceğiniz düşük kalorili bu karışım elektrolit dengenizin düzenlenmesi için de faydalı olur.

Kızartmadan uzak durun!

Yemeklerinizi hazırlarken kızartma yerine haşlama, fırın ve ızgara olmasına dikkat edin. Kesinlikle katı yağ kullanmayın, zeytinyağı faydalı diyerek onun da ölçüsünü kaçırmayın. Gün içerisinde yemeklere ve salatalara toplamda 4-5 tatlı kaşığı yağ kullanın.Örneğin bir kilo sebzeden oluşan sebze yemeğine bir tatlı kaşığı kadar yağ yeterli olur, et yemeklerinde ise etin yağı ile yetinin ekstra yağ kullanmay ın.

Sağlıklı beslenmeyi egzersizle tamamlayın

İftardan yaklaşık bir saat sonra yapacağınız 30-45 dakikalık hafif tempolu bir yürüyüş, Ramazan ayını kilo almadan geçirmenizde en önemli katkıyı sağlar, ihmal etmeyin.

***

Alışverişinizi iftardan sonra yapın

Gün içerisinde yapacağınız alışverişlerde açlık durumunun etkisiyle gereksiz birçok yiyecek ve içecek alabilirsiniz. Genellikle fazla kalorili içeren tatlı ve abur cubur almaktan kaçınmak için alışverişe tok karna çıkın, sağlığınız için alışverişi iftar sonrasına bırakın.

zaman

Çevrimdışı omur

  • ömür
  • yazar
  • ****
  • İleti: 651
Ynt: Ramazan'da kilo almayın
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2011, 07:09:55 »
Güzel tavsiyeler. Teşekkürler İsra.