Gönderen Konu: Renklerle Algı Yönetilebilir mi?  (Okunma sayısı 3942 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9214
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Renklerle Algı Yönetilebilir mi?
« : 23 Şubat 2015, 11:39:11 »

Renklerle Algı Yönetilebilir mi?



Işığın maddeler üzerine çarptıktan geri yansıması veya soğurulması sonucunda renk tonları meydana gelir. Güneş ışığının bütün frekansları aynı anda göze ulaşırsa beyaz, yani ışık; hiç ulaşmazsa siyah, yani ışıksızlık meydana gelir. Bundan şu anlaşılır I ki siyah ve beyaz birer renk değildir.

Çünkü siyah herhangi bir rengin en koyu, beyaz ise herhangi bir rengin en açık tonudur.

İnsan gözü, kulağın bazı seviyedeki sesleri işitip bazılarını işitemediği gibi, belli aralıkların dışındaki renkleri göremez. 380nm ile 780nm dalga boyu arasındaki renkleri algılayabilirken 380nm dalga boyundan aşağıdakileri ve ^780nm’nin üzerindekileri göremeyiz.

Göremediğimiz gibi bu frekanslardaki renkler insanda geçici ya da kalıcı körlük meydana getirebilir. İşte bu yüzden güneşe 2 saniyeden fazla bakılamaz. Çünkü güneş insan gözünün görebileceği enerji seviyesinin çok çok üzerinde enerjiye sahiptir.

Milyonlarca renk vardır

Renkler genel olarak sıcak, soğuk, ana ve ara renkler olmak üzere 4’e ayrılır. Sarı, kırmızı ve turuncu sıcak renk, yeşil ve mavi ise soğuk renklerdir. Ayrıca sarı, kırmızı ve mavi ana renk, turuncu, mor ve yeşil ise ara renktir. Ara renkler ana renklerin karıştırılması ile meydana gelir. Şöyle ki; kırmızı ile sarının karışımından turuncu, mavi ile kırmızıdan mor, sarı ile maviden ise yeşil renk elde edilir.

Soğuk ve sıcak renk ayrımında mor diğer renklerden biraz farklıdır. Diğer renkler sıcak ya da soğuk diye kesin ayırt edilebilirken durum mor için böyle değildir. Çünkü mor rengi, hem sıcak hem de soğuk bir özelliğe sahiptir. Eğer morun renk tonları kırmızıya yakınsa sıcak bir renk, maviye yakınsa soğuk bir renk halini alır.

Renklerin adedi başta sadece kırmızı, mavi, yeşil, sarı, mor ve turuncu ile sınırlı görünse de aslında milyonlarca renk vardır. Çünkü renklerin karıştırılması ile milyonlarca renk elde edilebilir.

Renkler hisleri nasıl etkiliyor?

Renklerin en önemli hususiyetlerinden biri insanların hissiyatına yaptıkları tesirlerdir. Mesela; Kırmızı ve sarı uyarıcı ve dikkat çekici renklerdir. Trafik lambalarının ve levhaların bu renklere boyanması bu sebeptendir.

Kırmızı, iştahı açar, kanı hızlandırır ve tansiyonu yükseltir. Mutluluğu temsil eder. Uyarıcıdır. Kırmızının iştah açıcı özelliğinden dolayı çoğu yiyecek ve içecek firması amblem ve ambalajlarında kırmızı rengi kullanırlar. Kırmızı savaş, çarpıcılık ve şiddeti ifade eder. Bu yüzden kırmızı renkli kalemle dilekçe yazılmaz çünkü fazla kullanıldığı zaman kırmızı rengin ifadesi zihinde yer eder.

Algı yönetiminde mavi ve yeşil renk

Mavi, gökyüzü ve okyanusların rengi olduğu için dünyanın hakim rengi diyebiliriz. Çekingenlik ifade eder. Dinlendirici bir özelliğe sahiptir. Çok yönlü bir renktir. Mesela açık tonlarda kullanıldığında sakinleştirici ve huzur verici olsa da koyu tonlarında kasvet ve korku meydana getirir. Huzur verici özelliğinden dolayı batıda intihar vakalarının önüne geçmek için köprü ayakları mavi renge boyanmıştır. Hatta haltercilerin idman yaptıkları oda mavi renge boyanınca 1-2 kg daha fazla kaldırdıkları ilmî olarak ispatlanmıştır. Ayrıca verimli ve çok çalışmak için çalışma odasının maviye boyanması tavsiye edilir.

Yeşilin bir tonu istismar edilse de çarpıtılsa da aslında yeşil, huzur ve güvenin rengidir.

Güven duygusunu ifade ettiği için genellikle bankaların logo ve reklamları yeşil renklidir.

Yeşil, bahar mevsimi ve doğallığın rengidir.

Yeni şeyler bulma hususunda bir tesire sahiptir.

Bu özelliğinden dolayı yeşil renk mutfaklarda, çok kullanılır. Huzuru temsil eder, rahatlatır ve ferahlatır. Hastanelerde hastaları rahatlatması için ameliyathanelerde genellikle yeşil renk kullanılır.

Mor ise asaletin rengidir. İhtişam içerir.

Tarihte sarayların iç mekân kısmında genelde mor renklerle bezenmiş eşyalar görülür. İnsanı karamsar ve melankolik duygulara sokabilir.

Doğru kullanıldığında düşmanlara korku salar. Kıyafetlerde pek fazla tavsiye edilen bir renk değildir.

Beyaz, siyah ve kurşuni renkler ise daha belirsizdir. Renkten daha çok diğer renklerin meydana gelmesine yardımcı olurlar. Koyuluk ve açıklık oranlarında devreye girerler. Resmiyet ihtiva ederler. Takım elbise denilince akla ilk siyah ve beyaz gelir. Siyah derinlik ve karanlıktır, beyaz ise açıklık, aydınlık ve temizliği temsil eder.

Doğru rengi seçmek çok önemlidir

Algı yönetiminde renkler insan ruhunu çeşitli şekilde olumlu veya olumsuz yönde etkilerler. Bazı renkler insana huzur ve mutluluk verebileceği gibi yanlış kullanıldığı zaman ters etki de yapabilirler. Ayrıca doğru rengi doğru zamanda kullanmak da çok önemlidir. Mesela iş görüşmelerine giderken karşı tarafı etkilemek için genellikle lacivert takım elbise giyilir. Bunun zıttı olarak kahverengi ve tonları giyilmemeye dikkat edilir. Çünkü kahverengi siyah kadar ciddiyet ifade ve tesir edemez. Lacivert ise olumlu ve pozitif etkiye sahiptir.


Haber Merkezi | 30 Aralık 2014 | http://insanvehayat.com/renklerle-algi-yonetilebilir-mi/


Çevrimdışı KarNeC

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 9
  • Sadakat Forum "Seviyeli İslami Forumunuz.."
Ynt: Renklerle Algı Yönetilebilir mi?
« Yanıtla #1 : 09 Ekim 2017, 19:07:35 »
Renklerin insan yaşamına etkisi oldukça büyüktür. Hatta renk büyüsü bile var. Devlet büyükleri renk seçiminde çok titiz davranırlar