Gönderen Konu: Yemenin Farz, Sünnet, Mekruh ve Haramı  (Okunma sayısı 4150 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı _313_

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 106
    • http://www.hidayet.forumup.com/
Yemenin Farz, Sünnet, Mekruh ve Haramı
« : 11 Şubat 2006, 00:38:16 »

Ve dahi taam yemenin farzı altıdır:

1. Aç olmayacak kadar yemek,

2. Ol taamı yedikte ağzına lezzet gelmesini Allahu azimü'ş-şan'dan bilmek,

3. Yediği zaman doymayı ve içtiği zaman kanmayı Allahu azimü'ş-şan'dan bilmek,

4. Helalinden yemek,

5. Ol taamın kuvveti geçinceye dek Allah Taâlâ'ya kulluk etmek,

6. Kanaat etmek,

Ve dahi yemenin sünnetleri: Pabucun(u) çıkarıp yemek, diz çöküp
yemek, sofrayı aşağı kurmak, sirke yemek, âhirinde (sonunda) hamd
etmek, taama başlarken besmele demek, taam evvelinde tuz yemek,
arpa ekmeği yemek, ekmeği eliyle paralamak, üç parmağıyla yemek,
önünden; yemek kabın(ın) kenarından yemek, ekmek ufağını
devşirmek, kabı parmağıyla sıyırmak, üç kere parmakların(ı) yalamak,
dişini kurcalamak, lokmayı küçük almak, çokça çiğnemek.

Ve dahi taam yemenin mekruhları: Sol eliyle yemek, taamı koklamak,
pişmiş eti bıçak ile kesmek, besmeleyi terk etmek.

Ve dahi taam yemenin haramı: Karnı doyduktan sonra yemek, -eğer
misafir, yemek sahibi yemedikçe yemezse yahut sahur taamında kuvvet
ziyade olsun için olursa doyduktan sonra yemek caizdir-, israf etmek,
haram li-gayrihinin evvelinde besmele demek -ulema küfründe ihtilaf
ettiler-, davetsiz yere gitmek, izinsiz gayrın ekmeğini almak ve izinsiz
gayrın bağına girmek ve meyvesin(i) koparmak, bedenine maraz
(hastalık) olacak şeyi yemek, altın ve gümüş tabaktan yemek, riya
(gösteriş) ile hazırlanmış taamdan yemek, nezr ettiği (adadığı) taamı yemektir.

Kaynak: Mızraklı İlmihal


Çevrimdışı Mstfx67

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 354
Yemenin Farz, Sünnet, Mekruh ve Haramı
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2006, 02:56:30 »
bu bilgileriniz icin Allah razi olsun
BA$KASININ AYIBINI SÖYLEMEYi DÜSÜNDÜGÜN ZAMAN NEFSININ AYIBINI hATIRLA!!!