Gönderen Konu: Yeşil Çay  (Okunma sayısı 9082 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ebuzer

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 186
Yeşil Çay
« : 19 Mayıs 2008, 22:35:50 »

 Yeşil çay antioksidan deposu

Dünyada ve Türkiye'de ünü artan yeşil çayın güçlü bir antioksidan deposu olduğu, bu özelliği sebebiyle kanser hücrelerinin gelişmesini önlediği ifade edildi.

Çaykur Türkiye Bayiler Ortaklığı (ÇAYTAŞ) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dündar Batık, yeşil çayın dünyada ve Türkiye'de ününün her geçen gün arttığını belirterek, "Yeşil çayın vücut üzerinde olumlu etkilerinin bulunması son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalarla da ispatlandı. Bu olumlu etki de yeşil çay içerisinde bulunan ve antioksidan adı verilen maddelerden ileri geliyor.

Antioksidan vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, gıdalardan da alınan bir grup kimyasal maddedir. Gıdalarla alınan en önemli antioksidanlar betakaroten, E ve C vitaminleridir. Yeşil çay yapraklarında ise önemli bir antioksidan olan EGCG (epigallocatechin gallate) maddesi kaynağıdır. Tıbbi istatistik çalışmaları ne kadar çok antioksidan alınırsa, kanser ve kalp krizi gibi amansız iki hastalığa yakalanma ihtimalinin o kadar azaldığını ortaya koyuyor" dedi.

Dündar Batık, yeşil çayın antioksidan özelliği sebebiyle hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirdiğini de belirterek, "Ayrıca bu çay performansı etkiler, yorgunluk, stres ve uyku halini ortadan kaldırarak gribi önler. Diş çürümesini de önleyen yeşil çay, kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyip, mide bağırsak problemlerini hafifletir. Kolesterol ve yağ değerlerini iyileştirerek tansiyon ve kan şekerini de ayarlayan yeşil çayla yapılacak kompres ve maskeler ise cilde canlılık kazandırır. Günde 4-5 fincan yeşil çay içildiğinde ise vücut zırh gibi korunur" dedi.
              
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2010, 14:28:56 Gönderen: mystic »
SADAKAT YAKIŞIR İNSANA GÖRSE DE İKRAH
DOĞRULARIN YARDIMCISIDIR HZ Allah

Çevrimdışı ruy-ı zemin

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1109
  • Seher vakti bereket vakti...
Ynt: yeşil çay
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2008, 22:58:57 »
teşekkür ederiz. ebuzer kardeşim
پاى مار      چشم مور      نان منلا      كس نديد

Çevrimdışı devran

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 282
Yeşil çayın faydaları
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2009, 11:50:30 »
Oldum olası, doğanın sunduğu şifa olanaklarına hayran olmuşumdur. Ancak laboratuarlarda test edilmeyen ve bilimsel kanıtları ortaya konulmayan tedavilere karşı,  ihtiyatlı olmayı daima tercih ettim. Kendi kendimde ufak tefek deneyler yapsam bile, hastalarıma tavsiye ederken bir adım geri durdum. Yeşil çayın yararlarına gelince, bu konuda öyle etkileyici veriler yayınlanıyor ki, kayıtsız kalmak mümkün değil.

    Japonların ünlü çay törenlerini hepiniz bilirsiniz. Hiç olmazsa filmlerde seyretmişsinizdir. O dikkatle hazırlanan ve birbirinden zarif porselenlerin içinde, törensel bir şekilde sunulan  çay, “yeşil çay”dır. Bu çayın,  İ.Ö. 800’ lü yıllarda  Çin’e giden rahipler tarafından Japonya’ya taşındığı söylenir. Tüm Doğu gelenekleri ve alternatif tıp ekolleri “yeşil çay”ı benimsemişlerdir.  Ancak batının ve modern tıbbın “green tea” ile tanışması veya onu keşfetmesi oldukça yeni sayılır.

    1997 yılında, Kansas Üniversitesinde yapılan araştırmaların sonucunda, Dr. Lester Mitscher, yeşil çayda, dünyada bilinen en güçlü antioksidan maddenin bulunduğunu açıklamıştır. Bu madde EGCG (epigallocathechin gallate)'dir. EGCG’nin C vitamininden yüz kat, E vitamininden 25 kat daha güçlü antioksidan etkileri olduğu bilinmektedir. EGCG’nin en yüksek konsantrasyonu da yeşil çayda bulunmaktadır!

    Vücut direncindeki düşüşün ve yaşlanma etkilerinin önemli bir kısmının  serbest radikallerin artışıyla ilgili olduğu dikkate alınınca, yeşil çay gerçekten çok umut vaat etmektedir.

    Yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre yeşil çay;

    *

      Tüm kanserleri ama özellikle prostat, akciğer, mide, oniki parmak bağırsağı kanserlerini % 50 oranında önlemektedir
    *

      Yeni başlayan kanserlerin yayılmasını durdurmakta ve çevre dokularını korumaktadır
    *

      Kolesterolün  dengelenmesine yardımcı olmaktadır
    *

      Yüksek kan basıncını kontrol  edebilmektedir
    *

      Kan şekerini dengelemektedir
    *

      Gıda zehirlenmelerini önlemektedir
    *

      Virüslere karşı vücut direncini arttırmaktadır
    *

      Yaşlanma hızını azaltmaktadır
    *

      Sigaranın  toksik zararlarını  %40 ile %50 oranında azaltmaktadır
    *

      Yeşil çay cilde haricen uygulandığında; dokuyu UV ışınlarından korumakta, kırışık çizgilerini geciktirmekte ve cilt kanserini önlemede yardımcı olmaktadır.

    Yeşil çayın cilt üzerindeki etkileri kayda değer. Bu nedenle batıda birçok kozmetik içinde “green tea extract”lar yerini aldı bile. Yeşil çay deri yüzeyine uygulandığında,  temel dokuları korumakta ve cildin antioksidan potansiyelini yükseltmektedir. Kırışıklıkların %80’inin serbest radikallerin eseri olduğunu düşünürsek, yeşil çayın bu etkisini daha iyi değerlendirebiliriz.

   Yeşil çayın kilo kontrolüne yardımcı olduğu, sindirimi düzenlediği, stresi yatıştırdığı da söylenmektedir. Yukarıda sıraladığım temel etki mekanizması ve yüksek antioksidan içeriği, sayısız olumlu etkiyi destekleyecek nitelikte olduğu için, bunlardan kuşku duymaya gerek görmüyorum.

   Bütün bunlar son derece ilginç veriler. Anlaşılan artık biz de bol bol yeşil çay kullanacağız. Peki ne kadar yeşil çay içeceğiz ? Bu konuda kesin bir formüle veya fazlasının zararlı olabileceğine dair bir makaleye rastlamadım. Ancak Japonların günde ortalama 4-5 fincan içtikleri söylenmekte. Tabii onların fincanları bizim  kocaman kahve çanaklarımıza  benzemiyor. Prostat hastaları için 6 fincandan söz ediliyor. Ben kendi adıma, yıllardır sabah kahvaltısında ve yemeklerden sonra yeşil çay içerim.  Bütün gün tükettiğimiz  sayısız kahve, siyah çay ve  meşrubat miktarına göre, 4-5 fincan yeşil çay fazla sayılmaz.  Ayrıca bu gece, altı torbalanan yorgun gözlerimi, birer poşet yeşil çay poşetiyle örtüp, biraz dinlendireceğim. Çünkü yeşil çay ödemlere de çok iyi geliyor…

    Size tavsiyem; isterseniz hazır poşetlerde alın, isterseniz aktarlarda hoş kokulu yaseminli  bir karışım hazırlatın, ister soğuk, ister sıcak için ama evinizden ve işyerinizden yeşil çayı eksik etmeyin!

Dr. Yasemin Fatih Amato
Kozmetik Dermatolog


Gün Olur devran döner.

osmanli

  • Ziyaretçi
Yeşil çay akciğer kanserini önlüyor
« Yanıtla #3 : 19 Ocak 2010, 00:55:59 »
Yeşil çay akciğer kanserini önlüyor     
Yeşil çayın, akciğer kanserini önleyebileceği bildirildi.

Tayvanlı bilim adamlarının 500 kişinin katılımıyla yaptığı araştırmada, günde en az bir fincan yeşil çayın hem sigara tiryakisi olan, hem de sigara kullanmayan kişilerin akciğer kanserine yakalanma olasılığını önemli ölçüde azalttığı gözlendi.

Shan Tıp Fakültesinde görevli doktor I-Hsin Lin'in öncülüğünde yapılan araştırmada, sigara içen ya da içmeyen ve günde bir fincan yeşil çay tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla akciğer kanserine yakalanma olasılıklarının 5 kat az olduğu saptandı.

Araştırma, yeşil çay içmeyen sigara tiryakilerinin günde en az bir fincan yeşil çay içen tiryakilere oranla akciğer kanserine yakalanma ihtimallerinin 12 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamlarının ayrıca, araştırmaya katılan kişilerin DNA'larını inceledikleri ve bazı genlerin akciğer kanserine yakalanma olasılığının düşük olmasında rol oynadıklarının gözlendiği kaydedildi.

Sigara tiryakisi olan ya da olmayan yeşil çay içicilerinden, IGF1 adlı genin belli türlerine sahip olanların akciğer kanserine yakalanma ihtimallerinin, bu genin farklı türlerine sahip diğer yeşil çay içicilerinden çok daha az olduğu görüldü.

Uzmanlar, bu bulguların sigarının sağlığa zararlı olduğu gerçeğini değiştirmediğine işaret ettiler.

İngiltere'deki Kanser Araştırma Merkezinden Yinka Ebo, sigaranın, akciğerleri kansere yol açan 80 civarında kimyasalla doldurduğunu belirterek, yeşil çay içmenin bunu telafi etmeyeceğini kaydetti.

Çevrimdışı tefhim

  • araştırmacı
  • ***
  • İleti: 360
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2010, 12:26:59 »
Yeşil çayı içemeyenlere çayı yeşil renkli bardakta içmelerini tavsiye ediyorum.
Aynı etkiyi veriyor.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2010, 12:41:10 »
olabilir
« Son Düzenleme: 20 Ocak 2010, 12:44:40 Gönderen: suden »
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2010, 12:44:00 »
zayıflamak isteyenler yeşil çaya devam etsin çok güzel kilo verdiriyor.
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

Çevrimdışı günce

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #7 : 20 Ocak 2010, 14:22:26 »
çok fazla yeşil çay tüketilmesi mideye zarar veriyor.birkaç bardağı geçmemek lazım.bizzat denedim çok çektim. ş4))
İnmemeştir hele kuran   
bunu hakkıyla bilin 
ne mezarlıkta okunmak
ne de fal bakmak için.
            M.Akif Ersoy

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #8 : 20 Ocak 2010, 18:07:29 »
Yeşil çayı içemeyenlere çayı yeşil renkli bardakta içmelerini tavsiye ediyorum.
Aynı etkiyi veriyor.

siyah çayı mı ?  ş5))

Alıntı
çok fazla yeşil çay tüketilmesi mideye zarar veriyor.birkaç bardağı geçmemek lazım.bizzat denedim çok çektim.

aç karnına içildiğinde  mide bulantısı yapıyor.

Ben genelde yemeklerden sonra içmeyi tercih ediyorum

Çevrimdışı suden

  • suden
  • aktif okur
  • **
  • İleti: 207
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #9 : 20 Ocak 2010, 19:31:24 »
acaba poşetlermi yoksa açık satılanlarmı daha güvenilir.bitkilerinde son kullanma tarihi varmıdır.mesela çekilmiş keten tohumu8 bir hafta içinde bitirilmeliymiş .bu çaylarında buna göre herhangi bir şeyinden taze veya bayat olduğu anlaşılırmı
said,cennetlik kişidir.başkasından ibret alandır.
şaki,cehennemlik kişidir.BAŞKASINA İBRET OLANDIR.

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #10 : 11 Mart 2012, 13:44:22 »

Yeşil çayın faydaları ve zararları
Bu makalede Yeşil Çayla ilgili bilmek isteyeceğiniz tüm orijinal bilgiler bulunmaktadır. Fakat aşağıda bahsedilen faydaların sadece bir kısmı bilimsel araştırmalara dayanmaktadır.
 
Yeşil Çay nedir? Nasıl yapılır?

Camellia sinensis yapraklarından üretilir. Siyah çay ile aynı bitkiden üretilir fakat gördüğü işlem çok farklıdır. Yeşil çay kısa bir işlemden sonra fermantasyona uğramadan fazla oksidasyona uğramadan kullanıma hazır hale getirilir, ancak siyah çay daha çok kavrulur ve fermantasyona uğrar bu da siyah çayın içindeki antioksidanları kaybetmesine yol açar. Yeşil çay içindeki kateşin maddesi, yeşil çay çok işlem görmediği için kaybolmaz bu madde özellikle polifenolle birlikte çok etkilidir. Yeşil çay yaklaşık 5000 yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.
 
Yeşil Çayın içindekiler(etken maddeleri):

Yeşil çay içindeki aktif maddeler kateşinler, epigallokateşin gallat (EGCG) gibi flavonoidler, polifenoller vardır. E vitamini açısından zengindir, Yeşil çay da krom, manganez, selenyum ve çinko gibi ve bazı phytochemical bileşikler karotenoidler, tokoferol, askorbik asit (C vitamini), mineraller bulunur. Güçlü bir antioksidandır içerisindeki mükemmel bileşenler sağlıklı yaşam için doğanın bize sunduğu armağanlardır.
 
Yeşil çay nasıl kullanılmaldır/ yeşil çayın hazırlanışı
 

Yeşil çay ya da yeşil çay extratı satan bazı firmalar günde 12 bardağa kadar içilebileceğinden bahsetmiş olabilirler bu sayıya çıkmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Hatta toz halindeki yeşil çay ekstratlarini kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Zira karaciğerinize yük binebilir onun yerine yaprak halinde satılan yeşil çayları kullanınız. Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. Yeşil çayı kaynatmayınız yeşil çayın üzerine kaynamış su ekleyerek demleyiniz, demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır.(bu konuda çeşitli görüşler mevcuttur) İçerisine şeker koymayınız(şekersiz içemeyenler ekleyebilir) Şeker yerine bal koyabilirsiniz ayrıca yeşil çayınıza nane ya da zencefil de ekleyebilirisiniz. Yemeğin üstüne Yeşil Çay içmeyiniz sabah aç karınla ve yatmadan önce aç karınla içerseniz çok faydalıdır. Bilmediğiniz kalitesine inanamadığınız yeşil çayları almayınız.
 
Yeşilçayın faydaları aşağıda sayılacaktır fakat içerek tüketmenin dışında yeşil çayın şu şekilde faydaları da vardır. Yaralı bölgeye tampon yapabilirsiniz, gözleriniz şişmiş ise bir beze yeşil çayı koyup soğutur gözlerinize koyarsanız şişlikleri indirecektir. Yeşil çayınız poşet çay ise direk buzdolabında bekletip kullanabilirsiniz. Ayak mantarı için ayağınızı ılık yeşil çay içerisinde bekletebilirsiniz Yeşilçayın anti bakteriyel ve antiviral özelliğinden dolayı bir çok alanda kullanılabilir, yeter ki kullandıktan sonra kullandığınız bölgeyi durulamayın.
 
Yeşil çayı günde kaç fincan içmeliyiz?
 
*Hiç içmeyenler En az 1 fincan içmelidir.
 
*En mantıklısı günde 2-3 Fincan içilmesidir
 
*5 fincandan fazlası size zarar verebilir.
 
Bu konuda benim en çok güvendiğim kaynak 2002 yılında başladığı araştırmayı 2006’da tamamlamış olan Japon bilim adamı Kuriyama’nın tavsiyesidir. Kuriyama herkesin günde en az bir fincan yeşil çay içmesini öneriyor günlük iki ya da 3 fincan çayın çok faydalı olacağını söylüyor 5 fincana kadar zararı yok.
 
Uyarı: Yeşil çay asla aşırı sıcak içilmemelidir. Antioksidan içerdiği için yemek borusu kanseri oluşumunu hızlandırabilir
 
Yeşilçayın Faydaları:
 
Yeşilçayın faydaları hakkında bilinenler son yıllarda yapılan araştırmalarla daha da artmıştır. Japonların uzun yıllar yaşamasının temel nedeni olarak yeşil çay tüketimi gösterilmektedir. Yeşil çayın bir tedavi yöntemi olmadığı destekleyici alternatif bir yöntem olduğu unutulmamalıdır.
 
Yeşil çay insan ömrünü uzatır ve insan sağlığına çok faydalıdır!
 
Diyet yapanlar muhakkak kullanmalıdır!
 
Anti hipertansif etkisi, anti bakteriyel etkisi, antiviral etkisi ve nöroprotektif etkisi vardır.
 
Uyarı:Şimdi yeşil çayın 30 dan fazla kanıtlanmış faydasını aşağıda okuyacaksınız fakat vakti olamayanlar için en önemlilerini belirteyim
 
Kalp rahtsızlığı olanlar, Obezite, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklar bazı kanser türlerinde yeşil çay çok ama çok faydalıdır.
 
Japon bilim adamı Prof. Shinichi Kuriyama 4 yıl süren bir araştırmadan sonra yeşil çayın kalp hastalıklarına iyi geldiğini keşfetmiştir. Kuriyama’nın Japonya’daki Tohoku University in Sendai adlı üniversitesinde yaptığı yeşil çayla ilgili araştırmalara göre: (ilk 6 madde)
 
Günde 5 fincan ve daha fazla yeşil çay içenler günde 1 fincandan az Yeşil Çay içenlere göre tüm hastalıklardan ölme oranları % 16 daha düşüktür. Yani Günde 5 fincan çay içenlerin ölüm riskleri %16 daha azdır.
 
Günde 5 fincan çay içen kadınlar diğer kadınlara oranla %31 oranında kalp hastalıklarından korunmuş olurlar.


Bu da demektir ki kadınlar yeşil çayın sağladığı faydalar konusunda, erkeklerden daha avantajlıdırlar.
 
Yapılan bu araştırmaya göre Siyah çayın da çok az bir faydasının olduğundan bahsedilmiştir fakat yeşil çay kadar etkili antioksidanlar içermemektedir.
 
Yeşil çayın Kansere faydası olduğu tespit edilmiş fakat Kardiyovasküler rahatsızlıklar (kalp hastalıkları) konusunda çok daha etkili olduğu belirlenmiştir.
 
Yeşil çayın içindeki Polifenol adlı antioksidanlar Kalp hastalıkları için son derece faydalı eşsiz bileşenler içerir
 
Kalp hastalıklarını önlemede ve yavaşlatmada yeşil çay içenler içmeyenlere göre %26 daha az risk taşımaktadırlar.
 
Bakteriyel ve viral hastalıklara karşı direnç sağlar
 
Nörodejeneretif hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
 
Alerjilere iyi gelir
 
Artrit’ e iyi gelir
 
Kemik- mineral yoğunluğunu arttırır
 
Bağışıklık geliştirmeye yardımcı olur.
 
Grip belirtilerini ve soğuk algınlığının yok etmede önemli bir yardımcıdır.
 
Meme, pankreas, yumurtalık, kolerektal, ağız, kolon ve prostat kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı müdahalede yeşil çay faydalıdır.
 
İltihapları ve ödemleri engeller
 
Diyabetle mücadelede yeşil çay size faydalı olabilir.
 
İnmeleri engellemede etkilidir.
 
Zindelik verir.
 
Kan basıncını düzenler
 
Obezite ve damar hastalıklarında dengeli beslenme ve egzersizle birlikte uygulandığında çok faydalı sonuçlar vermektedir
 
Şeker hastalığını önlemede son derece faydalıdır.
 
Alzheimer hastalığına ve hafıza bozukluğuna faydası araştırılmaktadır.
 
Parkinson hastaları için muhakkak kullanılması gereken bir bitkidir.
 
Diş çürümesini engelleyicidir.
 
Serbest radikallerden vücudu korur.
 
Lösemi’de gerileme sağlar
 
Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
 
Yorgunluğun önlenmesi etkilidir
 
Berberi hastalığının tedavisinde kullanılmıştır.
 
Migreni hafifletir
 
Ağız kokusunu giderir
 
Boğazımıza ferahlık hissi verir.
 
Yeşilçayın Kanıtlanamamış Faydaları:
 
1- Multipl skleroz tedavisinde faydalıdır
 
2- Alzheimer ve Parkinson hastalığını durdurmada faydalıdır
 
3- Hücre bozulmalarını engellemede faydalıdır
 
4- Yeşil çay içmek, total kolesterol düzeylerini düşürür, iyi (HDL) kolesterolü düzenler, kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesini sağlar. (Bu maddeden emin değiliz bir çok ciddi site kolesterolü düşürdüğü yazmakta)
 
5- Ekstradan kalori yaktırdığı söylenmektedir. (Aslında mevcut vücut yağlarını metabolizmayı hızlandırarak yaktığını söyleyebiliriz ama bu bize fazladan bir dilim ekmek yeme hakkı vermez)
 
6- HIV virüsüne karşı etkisi tam bilinmemektedir

Yeşil Çay’ın zararları:
 
Sık idrara çıkma, Bulantı, kusma, uykusuzluk gibi zararlar söz konusu olabilir. Kafeine hassasiyeti olanlar içmemelidir.
 
He ne kadar kalp hastalıklarına iyi geliyor olsa da kalp, böbrek hastalıkları olanlar, psikolojik rahatsızlığı olanlar, pıhtılaşma sorunu yaşayanlar ve kanser hastaları doktorlarına mutlaka danışmalıdırlar. Hamile kadınlar, bebek emzirenler doktorlarına muhakkak danışmalıdırlar. Yeşil çayın erkeklere zararlı olduğu konusunda bazı sitelerde bilgiler var fakat araştırmamızda bu tür bilimsel bir bilgiye rastlamadık sadece kadınların yeşil çaydan organizma olarak daha çok faydalandıklarını söyleyebiliriz.
 
Püf Noktası:
 
Yeşil çayın içindeki kafein uykusuzluk yapıyor ve bazı hastaların kafein alması yasaktır. Bu nedenle yeşil çayın kafeinini azaltmak için yeşil çayı ilk demlediğiniz zaman 30 saniye bekleyip oluşan demi döküp tekrar demlersiniz, böylece kafeinin zararlı etkisini bir nebze de olsa ortadan kaldırmış olursunuz fakat kahvedeki kafeine göre yeşil çaydaki kafein miktarı çok daha azdır. İlk demi dökmeniz antioksidanların varlığını da azaltacaktır.
 
Bu makalede Yeşil Çayla ilgili bilmek isteyeceğiniz tüm orijinal bilgiler bulunmaktadır. Fakat aşağıda bahsedilen faydaların sadece bir kısmı bilimsel araştırmalara dayanmaktadır.
 Yeşil Çay nedir? Nasıl yapılır?
 Camellia sinensis yapraklarından üretilir. Siyah çay ile aynı bitkiden üretilir fakat gördüğü işlem çok farklıdır. Yeşil çay kısa bir işlemden sonra fermantasyona uğramadan fazla oksidasyona uğramadan kullanıma hazır hale getirilir, ancak siyah çay daha çok kavrulur ve fermantasyona uğrar bu da siyah çayın içindeki antioksidanları kaybetmesine yol açar. Yeşil çay içindeki kateşin maddesi, yeşil çay çok işlem görmediği için kaybolmaz bu madde özellikle polifenolle birlikte çok etkilidir. Yeşil çay yaklaşık 5000 yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılmıştır.
 Yeşil Çayın içindekiler(etken maddeleri):
 Yeşil çay içindeki aktif maddeler kateşinler, epigallokateşin gallat (EGCG) gibi flavonoidler, polifenoller vardır. E vitamini açısından zengindir, Yeşil çay da krom, manganez, selenyum ve çinko gibi ve bazı phytochemical bileşikler karotenoidler, tokoferol, askorbik asit (C vitamini), mineraller bulunur. Güçlü bir antioksidandır içerisindeki mükemmel bileşenler sağlıklı yaşam için doğanın bize sunduğu armağanlardır.
 Yeşil çay nasıl kullanılmaldır/ yeşil çayın hazırlanışıYeşil çay ya da yeşil çay extratı satan bazı firmalar günde 12 bardağa kadar içilebileceğinden bahsetmiş olabilirler bu sayıya çıkmanızı asla tavsiye etmiyoruz. Hatta toz halindeki yeşil çay ekstratlarini kullanmamanız daha sağlıklı olacaktır. Zira karaciğerinize yük binebilir onun yerine yaprak halinde satılan yeşil çayları kullanınız. Bir büyük fincana 1-2 çay kaşığı yeşil çay atabilirsiniz. Yeşil çayı kaynatmayınız yeşil çayın üzerine kaynamış su ekleyerek demleyiniz, demlenme süresi 2 dakikadan az 6 dakikadan fazla olmamalıdır.(bu konuda çeşitli görüşler mevcuttur) İçerisine şeker koymayınız(şekersiz içemeyenler ekleyebilir) Şeker yerine bal koyabilirsiniz ayrıca yeşil çayınıza nane ya da zencefil de ekleyebilirisiniz. Yemeğin üstüne Yeşil Çay içmeyiniz sabah aç karınla ve yatmadan önce aç karınla içerseniz çok faydalıdır. Bilmediğiniz kalitesine inanamadığınız yeşil çayları almayınız. Yeşilçayın faydaları aşağıda sayılacaktır fakat içerek tüketmenin dışında yeşil çayın şu şekilde faydaları da vardır. Yaralı bölgeye tampon yapabilirsiniz, gözleriniz şişmiş ise bir beze yeşil çayı koyup soğutur gözlerinize koyarsanız şişlikleri indirecektir. Yeşil çayınız poşet çay ise direk buzdolabında bekletip kullanabilirsiniz. Ayak mantarı için ayağınızı ılık yeşil çay içerisinde bekletebilirsiniz Yeşilçayın anti bakteriyel ve antiviral özelliğinden dolayı bir çok alanda kullanılabilir, yeter ki kullandıktan sonra kullandığınız bölgeyi durulamayın.
 
Yeşil çayı günde kaç fincan içmeliyiz?
 *Hiç içmeyenler En az 1 fincan içmelidir.*En mantıklısı günde 2-3 Fincan içilmesidir*5 fincandan fazlası size zarar verebilir.Bu konuda benim en çok güvendiğim kaynak 2002 yılında başladığı araştırmayı 2006’da tamamlamış olan Japon bilim adamı Kuriyama’nın tavsiyesidir. Kuriyama herkesin günde en az bir fincan yeşil çay içmesini öneriyor günlük iki ya da 3 fincan çayın çok faydalı olacağını söylüyor 5 fincana kadar zararı yok.Uyarı: Yeşil çay asla aşırı sıcak içilmemelidir. Antioksidan içerdiği için yemek borusu kanseri oluşumunu hızlandırabilir
 Yeşilçayın Faydaları:
 Yeşilçayın faydaları hakkında bilinenler son yıllarda yapılan araştırmalarla daha da artmıştır. Japonların uzun yıllar yaşamasının temel nedeni olarak yeşil çay tüketimi gösterilmektedir. Yeşil çayın bir tedavi yöntemi olmadığı destekleyici alternatif bir yöntem olduğu unutulmamalıdır.Yeşil çay insan ömrünü uzatır ve insan sağlığına çok faydalıdır!Diyet yapanlar muhakkak kullanmalıdır!Anti hipertansif etkisi, anti bakteriyel etkisi, antiviral etkisi ve nöroprotektif etkisi vardır.Uyarı:Şimdi yeşil çayın 30 dan fazla kanıtlanmış faydasını aşağıda okuyacaksınız fakat vakti olamayanlar için en önemlilerini belirteyimKalp rahtsızlığı olanlar, Obezite, Parkinson, Alzheimer gibi hastalıklar bazı kanser türlerinde yeşil çay çok ama çok faydalıdır.Japon bilim adamı Prof. Shinichi Kuriyama 4 yıl süren bir araştırmadan sonra yeşil çayın kalp hastalıklarına iyi geldiğini keşfetmiştir. Kuriyama’nın Japonya’daki Tohoku University in Sendai adlı üniversitesinde yaptığı yeşil çayla ilgili araştırmalara göre: (ilk 6 madde)Günde 5 fincan ve daha fazla yeşil çay içenler günde 1 fincandan az Yeşil Çay içenlere göre tüm hastalıklardan ölme oranları % 16 daha düşüktür. Yani Günde 5 fincan çay içenlerin ölüm riskleri %16 daha azdır.Günde 5 fincan çay içen kadınlar diğer kadınlara oranla %31 oranında kalp hastalıklarından korunmuş olurlar.Bu da demektir ki kadınlar yeşil çayın sağladığı faydalar konusunda, erkeklerden daha avantajlıdırlar.Yapılan bu araştırmaya göre Siyah çayın da çok az bir faydasının olduğundan bahsedilmiştir fakat yeşil çay kadar etkili antioksidanlar içermemektedir.Yeşil çayın Kansere faydası olduğu tespit edilmiş fakat Kardiyovasküler rahatsızlıklar (kalp hastalıkları) konusunda çok daha etkili olduğu belirlenmiştir.Yeşil çayın içindeki Polifenol adlı antioksidanlar Kalp hastalıkları için son derece faydalı eşsiz bileşenler içerirKalp hastalıklarını önlemede ve yavaşlatmada yeşil çay içenler içmeyenlere göre %26 daha az risk taşımaktadırlar.Bakteriyel ve viral hastalıklara karşı direnç sağlarNörodejeneretif hastalıkların önlenmesinde etkilidir.Alerjilere iyi gelirArtrit’ e iyi gelirKemik- mineral yoğunluğunu arttırırBağışıklık geliştirmeye yardımcı olur.Grip belirtilerini ve soğuk algınlığının yok etmede önemli bir yardımcıdır.Meme, pankreas, yumurtalık, kolerektal, ağız, kolon ve prostat kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı müdahalede yeşil çay faydalıdır.İltihapları ve ödemleri engellerDiyabetle mücadelede yeşil çay size faydalı olabilir.İnmeleri engellemede etkilidir.Zindelik verir.Kan basıncını düzenlerObezite ve damar hastalıklarında dengeli beslenme ve egzersizle birlikte uygulandığında çok faydalı sonuçlar vermektedirŞeker hastalığını önlemede son derece faydalıdır.Alzheimer hastalığına ve hafıza bozukluğuna faydası araştırılmaktadır.Parkinson hastaları için muhakkak kullanılması gereken bir bitkidir.Diş çürümesini engelleyicidir.Serbest radikallerden vücudu korur.Lösemi’de gerileme sağlarBöbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.Yorgunluğun önlenmesi etkilidirBerberi hastalığının tedavisinde kullanılmıştır.Migreni hafifletirAğız kokusunu giderirBoğazımıza ferahlık hissi verir.
 Yeşilçayın Kanıtlanamamış Faydaları:
 
1- Multipl skleroz tedavisinde faydalıdır2- Alzheimer ve Parkinson hastalığını durdurmada faydalıdır3- Hücre bozulmalarını engellemede faydalıdır4- Yeşil çay içmek, total kolesterol düzeylerini düşürür, iyi (HDL) kolesterolü düzenler, kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesini sağlar. (Bu maddeden emin değiliz bir çok ciddi site kolesterolü düşürdüğü yazmakta)5- Ekstradan kalori yaktırdığı söylenmektedir. (Aslında mevcut vücut yağlarını metabolizmayı hızlandırarak yaktığını söyleyebiliriz ama bu bize fazladan bir dilim ekmek yeme hakkı vermez)6- HIV virüsüne karşı etkisi tam bilinmemektedir
 Yeşil Çay’ın zararları:
 Sık idrara çıkma, Bulantı, kusma, uykusuzluk gibi zararlar söz konusu olabilir. Kafeine hassasiyeti olanlar içmemelidir.He ne kadar kalp hastalıklarına iyi geliyor olsa da kalp, böbrek hastalıkları olanlar, psikolojik rahatsızlığı olanlar, pıhtılaşma sorunu yaşayanlar ve kanser hastaları doktorlarına mutlaka danışmalıdırlar. Hamile kadınlar, bebek emzirenler doktorlarına muhakkak danışmalıdırlar. Yeşil çayın erkeklere zararlı olduğu konusunda bazı sitelerde bilgiler var fakat araştırmamızda bu tür bilimsel bir bilgiye rastlamadık sadece kadınların yeşil çaydan organizma olarak daha çok faydalandıklarını söyleyebiliriz.Püf Noktası:Yeşil çayın içindeki kafein uykusuzluk yapıyor ve bazı hastaların kafein alması yasaktır. Bu nedenle yeşil çayın kafeinini azaltmak için yeşil çayı ilk demlediğiniz zaman 30 saniye bekleyip oluşan demi döküp tekrar demlersiniz, böylece kafeinin zararlı etkisini bir nebze de olsa ortadan kaldırmış olursunuz fakat kahvedeki kafeine göre yeşil çaydaki kafein miktarı çok daha azdır. İlk demi dökmeniz antioksidanların varlığını da azaltacaktır.
 
Maranki.nl
« Son Düzenleme: 11 Mart 2012, 13:59:33 Gönderen: mazhar »

mazhar

  • Ziyaretçi
Ynt: Yeşil Çay
« Yanıtla #11 : 11 Mart 2012, 13:58:21 »
Alıntı
acaba poşetlermi yoksa açık satılanlarmı daha güvenilir.bitkilerinde son kullanma tarihi varmıdır.mesela çekilmiş keten tohumu8 bir hafta içinde bitirilmeliymiş .bu çaylarında buna göre herhangi bir şeyinden taze veya bayat olduğu anlaşılırmı


Son kullanma tarihi var...
Açık bitkiler (çay vs.) olanlar tazeyse çok daha iyi...
Keten tohumu çok daha çabuk bozulur...
Araştırmadan kullanmamak lazım...