Gönderen Konu: Yeşil kahve  (Okunma sayısı 4623 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Yeşil kahve
« : 12 Nisan 2011, 01:12:56 »


Yeşil kahvenin kilo verdirici etkisi ne derecede kuvvetli?
 
 Bahar aylarının başlamasıyla insanlarda kışın aldıkları kiloları verme telaşı da artıyor. Kalın kıyafetler altında fazla dikkati çekmeyen kilolar, giysiler inceldikçe göze batmaya başlıyor. İnsanların bu telaşı doğal olarak büyük bir ekonomik talep yaratıyor. Güzellik salonlarında aletli veya diyetle, polikliniklerde cerrahi veya ilaçla yapılan uygulamalar dışında besin destekleri pazarı yoğun ilgi görüyor.

Besin destekleri alanında her yıl bazı farklı ürün grupları insanların bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere ön plana çıkıyor. Yeşil çay özütü, karnitin, krom pikolinat, garcinia meyvesi genel olarak doğal kaynaklı zayıflama ürünleri içerisinde sıklıkla yer alan bileşenler. Bu nedenle insanlar daha etkili olabilir düşüncesiyle denenmemiş olanları tercih ediyor. İdeal olan bitkisel ürünlerin etkinliğinin klinik çalışmalarla da değerlendirilmiş olması.

KAFEİN YAĞ YAKICI

Birkaç yıl önce yayımlanan bir araştırmada içilen kahve miktarıyla kilo sorunu arasında ters bir ilişki bulunduğu sonucuna varılmış. Yani daha çok kahve içenlerde daha az kilo sorunu görülüyor. Bu etkinin klorojenik asitten kaynaklandığı bildiriliyor. Kahve içen bir kişi günde yarım gram ile bir gram arasında klorojenik asit alabiliyor.

Yeşil ya da ham kahve çekirdekleri içerisinde bulunan klorojenik asit, kahve tohumlarının kavrulması sırasında büyük ölçüde parçalanarak kayba uğramaktadır. Bu bakımdan ham kahve tohumlarının alkolle tüketilmesi ve alkolün uçurularak uzaklaştırılması sonucu hazırlanan ‘yeşil kahve özütü’nün zayıflatıcı amaçla kullanılması daha etkili olabilmektedir. Tabii, bu etkide kahve içerisinde bulunan kafeinin yağ yakıcı etkisinin katkısı bulunduğunu da unutmamak gerekir.

Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda yeşil kahve özütünün etkisini trigliserit birikimini ve şekerin emilimini azaltarak (karaciğer glukoz-6-fosfataz enzim inhibisyonu), karaciğerde kolesterol sentezini baskılayarak, yağ asidi oksidasyonunu artırarak gösterdiği ileri sürülmektedir.

HIZLI AMA ZARARLI SONUÇ

Yeni yayımlanan bir çalışmada, zayıflatıcı bir besin desteği olarak pazarlanan ‘yeşil kahve özütü’ üzerinde farklı araştırmacılar tarafından yürütülen klinik çalışmaların meta analizi yapılmış. Meta analiz, hatırlayacağınız üzere farklı gruplar tarafından farklı deney kurgularıyla yürütülen klinik çalışmaların bulgularını birbiriyle bilimsel yöntemlerle karşılaştırarak değerlendiren önemli çalışmalardır.

Bu meta analiz çalışmasında, bilimsel kriterlere uygun olduğu saptanan ve toplamda 142 kişinin katıldığı üç klinik çalışmanın bulguları değerlendirmeye alınmış. Bu çalışmalarda gönüllülere günlük 200 miligram klorojenik asit bakımından zenginleştirilmiş yeşil kahve özütü verildiğinde üç aylık uygulama süresinin sonunda beş kilo civarında kilo kaybı sağlanabildiği, kısa süreli uygulamalarda ise etkinin zayıf olduğu sonucuna varılmış.

Aslında besin desteklerinin zayıflatıcı etkisinin sentetik ilaçlar gibi kuvvetli olmasını beklemek yanlış olur. Sık sık belirttiğim gibi hızlı etki, zararlı sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle diyet ve egzersizle birlikte besin desteklerinin kullanılması suretiyle daha uzun süreçte sağlanan yarar daha sağlıklı ve kalıcı olacaktır.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA

〰〰〰〰🐠