Gönderen Konu: Ankara'da velilere CD'li eğitim  (Okunma sayısı 2800 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ay Işığı

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1166
Ankara'da velilere CD'li eğitim
« : 09 Ocak 2010, 20:15:39 »

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, sınav dönemlerinde çocuklara nasıl davranılması gerektiğine ilişkin, velilere gönderilmek üzere CD hazırlattı.

Psikolojik danışmanlarca hazırlanan CD'de, sınav sırasında okul bahçelerinde, kapılarda bekleyen velilerin çocuklarına yanlış mesajlar verdiklerine dikkat çekildi.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, velilerin eğitimine önem verdiklerini belirtti. Bu amaçla okullarda velilere yönelik eğitim programları düzenlendiğini anlatan Aydoğan, okuldaki eğitimin ev ortamında da desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Aydoğan, ''Siz okulda ne yaparsanız yapın, veliyi de eğitim konusunda duyarlı hale getirmedikçe olumlu sonuç alamazsınız'' dedi.

Bu nedenle, öğrencilere yaklaşımın ve iletişimin nasıl olması gerekti konusunda herkesin anlayabileceği şekilde CD hazırlatıldığını kaydeden Aydoğan, CD'lerin Ankara'daki 1 milyon 800 bin veliye gönderileceğini bildirdi.

''MUTLU AİLE OLMA YOLUNDA...''

Velilere gönderilecek CD, ''Mutlu Aile Olma Yolunda Etkili İletişimin İpuçları'' başlığını taşıyor. ''Etkili iletişim yolları'' ve ''Çocuklarımızı hayata ve sınava hazırlarken dikkat etmemiz gereken konular'' başlıklarında bilgiler içeren 55 dakikalık CD, zaman zaman konuyla ilgili kısa filmler de içeriyor. CD'nin, ''yanlış anlamalara yol açmamak için'' çocuklarla birlikte izlenmemesi uyarısı da yapılıyor.

Sınav dönemleriyle ilgili başlıkta, anne-babaların bu konudaki ''yanlış'' düşünceleri, ''Çocuğum sınavlarda başarılı olursa hayatta da başarılı olur'', ''Gelecekte mutlu ve başarılı olması bu sınava bağlı'', ''İyi bir mesleği olursa toplumda saygı birisi olur'', ''Kazanamazsa rezil oluruz'', ''Ben olamadım o olsun'', ''Bu süreçte onun her istediğini yaparak başarılı olmasına destek olabilirim'' gibi örneklerle anlatıldı.

''YAPTIKLARINIZI YÜZÜNE VURMAYIN''

Velilerin, gerçekleştiremedikleri hayat ve ideallerini çocukların gerçekleştirmesini beklediklerine ve hatta bazen çocukları aracılığıyla başkalarıyla yarışa girebildiklerine işaret edilen CD'de, ''çocuklar için yapılanların zaman zaman onların yüzüne vurulmasının, çocukları başkalarıyla veya velinin kendisiyle kıyaslamanın yanlış olduğu'' vurgulandı.

Sınav sürecinde velilerin neler yapabilecekleri şöyle sıralandı:
- Aile içinde olumlu iletişim kurmaya özen gösterilmeli. Sevgi ve ilginin yerini hiçbir şey tutamaz, ne para ne de pahalı hediyeler.

- Çocuğun kapasitesi, güçlü ve zayıf yönleri bilinmeli ve onu olduğu gibi kabul etmeli. Çocuğu yüreklendirmek, motive etmek adına ondan gerçekleştiremeyeceği şeyler beklenmemeli.

- Sınava hazırlanırken çocuğa sakin ve çalışmaya uygun bir ortam hazırlanmalı.

- Çocuğun ergenlik döneminde olduğu unutulmamalı. Bu dönemde çok yönlü ve hızlı gelişimleri sebebiyle hiçbir anlam verilemeyen aşırı hassas, tepkisel, bazen isteksiz bazen de hırçın davranışlara karşı anlayışlı ve sabırlı olunmalı.

- Çocuğun, ders dışı faaliyetlere zaman ayırmasına izin verilmeli.

- Başarı veya başarısızlık gibi her koşulda, her zaman onun yanında olunduğu hissettirilmeli.

- Sınav sistemi ve bu süreçte neler yapılması gerektiği konusunda rehber ve diğer öğretmenlerden yardım alınmalı.

- Özellikle sınavlara hazırlanırken çocuğun istekleri elden geldiğince karşılanmaya çalışıldığında, özel ders aldırılıp dershaneye gönderildiğinde beklentiler de artıyor. Gergin bir anda bu yapılanlar onun yüzüne vurulduğunda çocuğun kaygılarının artıp, başarısının düşmesine neden oluyor.
- Sınav sürecinde sorumluluk anne-babaların değil, çocuğundur. Onun yapması gerekenler, üstlenilmemeli.

CD'de, sınav öncesi sürecin aslında ''çok uzun'' olduğu belirtilerek, çocuğun ilköğretimden itibaren okula düzenli devam etmesinin, okuma alışkanlığı kazandırılmasının; ders dinleme, not tutma ve tekrar yapma alışkanlığı kazandırılmasının, sosyal ve sportif etkinliklere katılmasının, düzenli yeme ve uyuma alışkanlığı edinmesinin, gelişmeleri takip etmesinin sağlanması gerektiği kaydedildi.

SINAV KAYGISI NASIL ANLAŞILIR?

''Sınav kaygısı''nın ayrı bir başlıkla ele alındığı CD'de, çocuğun öğrenim hayatında edindiği bilgileri sınav sırasında kullanmasına engel olup, bildiği veya çalıştığı halde başarısızlığına yol açan yoğun endişe ''sınav kaygısı'' olarak tanımlandı.

Çocuğun sınav kaygısı yaşadığının göstergeleri şöyle anlatıldı:
- Karın ağrısı, mide bulantısı, hızlı nefes alıp verme, terleme, baş ağrısı, iştahsızlık ya da aşırı yeme, dikkat dağınıklığı, uyku düzensizliği, yorgunluk gibi fiziksel şikayetlerde dikkat çeken artış.

- Endişe, çaresizlik, huzursuzluk, korku, öfke, kontrolünü kaybetme hissi gibi duygusal durumda belirgin değişiklikler.

- Doğru çalışma yöntemleri kullandığı halde sınavlarda belirgin bir performans yüksekliği görülmemesi.

Velilerin bu durumları okulun psikolojik danışmanıyla paylaşması tavsiye edilen CD'de, çocukların sınav kaygısının nedenleri, ''başaracağına dair kendine güvensizlik; ailenin veya kendisinin yüksek beklentisi, aileden veya öğretmenlerinden baskı görmesi ve başarısız olarak değerlendirilme korkusu'' olarak anlatıldı.

''İYİ NİYETLE ZARAR VERİRİZ''

CD'de velilere şu mesajlar verildi:
''Hepimiz çocuklarımızın başarılı ve mutlu olması, geleceği, meslek seçimi gibi pek çok konuda kaygı duyarız. Bunun için ona destek olmaya çalışır, iyi niyetle onun yanında olmak, yardımcı olmak isteriz. Hatta bunun gerçekleşmesi için pek çok özveride bulunuruz.

Sınavlarda genellikle okul bahçelerinde, kapılarda bekleyen anne-babalar görürüz. Bu durumda çocuğumuza 'senin yanındayım' mesajını verirken aslında bir yandan da 'sınavı kazanamazsan ne yaparız? Rezil oluruz' gibi onun kaygısını daha da artıracak mesajları farkında olmadan vermiş oluruz. Böylece başarısını doğrudan etkiler, iyi niyetimizle zarar veririz. Anne baba olarak çocuğumuza iyi bir gelecek hazırlarken önemli olan, ona hayatı sevdirebilme, yaşama sevinci aşılayabilme konusunda rehberlik edebilmektir.

Çocuğumuzun başarısı için çoğu zaman ilişkimizin bozulması pahasına onun hayatına müdahale ederiz. Özellikle gençlik yıllarında hatalarla yaşamı öğreniyoruz. Önemli olan aynı hatayı tekrarlamasına fırsat vermeden, yaşananlardan ders alabilmek ve hayatını derinden etkileyecek olan hatalardan kaçınabilmektir.

Sınavın bir araç olduğunu, hayat başarısında karşılaşacağı fırsatlardan sadece bir tanesi olduğunu, ona anlatmamız gerekir.''

Kaynak: AA