Gönderen Konu: Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?  (Okunma sayısı 3406 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı keyhan

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 25
Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?
« : 13 Temmuz 2007, 00:26:36 »

Bu haberi özellikle kaymaklı yoğurt yemeyi sevenler iyi okumalı. Çünkü kaymak diye yoğurtların üzerinde bulunan insanı cezbeden o tabakanın aslında sütle bir ilgisi yok.
aslında margarin karışımı. Nasıl mı gelin, yoğurt dünyasında yaşananlara birlikte bakalım.
Bu başlık bir çok kişi için şaşırtıcı gelebilir. Yoğurt ve süt üreticileri, son yıllarda sokak sütçülerine karşı yoğun bir kampanya yürütüyor. Sokak sütlerinin sağlıksız olduğu öne sürülüyor. Evlere süt servisi yapanların süt gibi hassas bir besini servisz yaparken gerekli koruma donanımına sahip olmadığı öne sürülüyor.
Prof. Ahmet Aydın, www.beslenmebulteni.com isimli sitesinde pastorize süt ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuyor. Pastörize süt üreticilerinin tüketiciyi yanılttığını öne sürüyor. Prof. Aydın, pastörize sütün 'GÜVENLİ' olduğunu ama bunun 'SAĞLIKLI' anlama gelmediğini söylüyor.
Prof. Aydın'a göre, sütün pastörize edilmesi sırasında bütün besin değerlerini kaybettiğine dikkat çekiyor. Prof. Aydın, şu çarpıcı açıklamayı yapıyor:
'Pastörizasyon, sütün Yüksek Sıcaklıkta Kısa Süre (HTST) denilen bir yöntem kullanılarak ya yaklaşık 70–75°C ısıda 15 saniye, ya da yaklaşık 90°C ısıda 1 saniye bekletilmesi usulü ile uygulanan bir işlemdir (1). Pastörizasyonun başarılı olabilmesi için işlemi yürüten kimyagerin sonuçta elde edilen sütte hiçbir enzimin izine rastlamaması şartı aranmaktadır!
Süt ya da meyve suyu gibi besinlerin pastörize edilmesinin ne anlama geldiğini daha iyi öğrenebilmek için, önce enzimlerin ne olduğunu öğrenmeliyiz. Enzimler, kısmen ya da tamamen proteinlerden oluşan ve vücutta birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde katalizör görevi gören yapılardır.'
Prof. Ahmet Aydın, yalnız iddialarını ortaya koymakla kalmıyor. Pastörize süt üreticilerini çok kızdıracak, tüketicileri de korkutacak bir araştırmaya yer veriyor:
'Doktor Pottenger, yaklaşık 10 sene süren ve 900 kadar kedinin incelendiği deneylerinde pastörize süt ve pişmiş etle beslenen kedilerde, çiğ süt ve et ile beslenen guruba göre diş çürükleri, kemik deformasyonları ve erken ölümlerin çok daha sık görüldüğünü fark etmiştir.'
PEKİ YOĞURTTA DURUM NASIL?
Türkiye'de pastörize süt satıcıları, aynı zamanda yoğurt pazarına da hakim durumdalar. Sokak sütçüleri ile birlikte, mahalle yoğurçuları da hızla ortadan kalktı.
Pastörize sütçülerin yoğurt sektöründe yaptıkları ise çok daha vahim. Kaymaklı yoğurtların kaymağının nasıl yapıldığı çok tartışılacak bir noktada.
Sütün içindeki yağın tamamını alıp tereyağı olarak değerlendiren firmalar, son yıllarda kaymaklı yoğurda olan talep artınca yeni bir yöntem geliştirdiler.
Unilever'in hazır yemek sektörü için pazara sunduğu Dorina markalı margarin yağı, yoğurt üreticilerinin can simidi oldu. Tereyağı aroması bulunan Dorina margarin, bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine kaymak diye dökülüyor. Buyurun size kaymaklı yoğurt.
Unilever'in en büyük bayilerinden biri Rotahaber'e bu konuda şu bilgileri paylaştı:
'Son zamanlarda bizim Dorina margarin satışımızda hızlı bir artış kaydettik. Müşteri kitlesinde bir zenginleşme gördük. Müşterilerimiz arasında yoğurt üreticilerinin önemli bir yeri olduğunu tesbit ettik. Bunların hangileri olduğunu paylaşmamız elbette mümkün değil. Ama, çok farklı markalar olduğunu söyleyebilirim.'
rotahaber / özel
Hiç bi edeb vasılı hûda olamaz

Çevrimdışı racül

  • Moderatör
  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 1267
Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?
« Yanıtla #1 : 13 Temmuz 2007, 01:33:07 »
Ciftliklerden alinan sütlerde bir zaman BSE ve arkasindan daha ismini artik hafizamizda tutamayacagimiz sansasyonel hastalik ihtimalleri ortaya cikali beri marketten pakette süt aliyorduk..

Ben de atin ölümü arpadan olsun deyip, babam gibi halis ciftlik sütüne baslayacagim anlasilan..

Herseyin tabiisi..
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

Çevrimdışı hadime

  • aktif okur
  • **
  • İleti: 100
Yoğurtçular, margarincilere niçin dadandı?
« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2007, 01:40:53 »
evet her şeyin tabisi en sağlıklısı ve en lezzetlisi...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...