Gönderen Konu: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!  (Okunma sayısı 6089 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı maximus478

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 6

Selamun Aleykum Değerli Kardeşlerim;

Sizlere kaza namazları hakkında bir yazı gönderiyorum. Namaza daha önce başlayan veya başlayacak olan veya başlayıp ta bırakmış olan tüm kardeşlerimize rehberlik edecek bir yazı. Baştan aşağı okumanızı tavsiye ediyorum.Allah kılmış olduğumuz namazlarımızı kabul eylesin (Amin)

Aslında namazın kazasından çok edasıyla meşgul olmak gerekir. “Namazımızı her yerde, her zaman, tüm engelleri aşarak, hakkıyla nasıl kılabiliriz?” sorusuna cevap vermek için seferber olmalıyız.
Ancak geçmiş namazların kazasının kılınması iki açıdan çok önemli:
Birincisi, henüz namaz kılmayanlar, “Zaten birçok kazam var. Namaza başlasam bile onları bitirmem çok zor” düşüncesiyle bir türlü beş vakit namaza başlayamıyor.
İkincisi, namaz kılanların geçmiş kaza borçları yıllardır bitmeyince şevkleri kırılıyor, namazdaki huşu ve zevki hissedemiyorlar.
Bu yazıda, geçmiş namaz borçlarınızı doğru hesaplamanız, şevkle kılmanız, kolayca ve kısa zamanda bitirebilmeniz için size rehberlik edecek.
Ayrıca kaza namazları kılarken şu hususlara dikkat ederseniz, inşAllah daha kısa zamanda bitirebilirsiniz:
1. Öncelikle Rabbinize olan namaz borcunu bitirmek için şevkli ve gayretli olun. Kaza namazı borcunuz yüz yıl bile olsa ümidinizi kırmayın. Yeter ki, tövbe edip bundan sonraki namazlarınızı hassasiyetle kılın, kazalara başlayın ve zamanınızı iyi değerlendirip borçlu gitmemek için çırpının. Böylesi bir ihlâs ve gayret olursa, inşAllah Rabbimizin rahmet ve mağfireti sizi kuşatacaktır. Söz gelişi, yüz yaşında namaza başlayan ve geçmişi için usûlünce tövbe ederek bir günlük eda ve bir günlük kaza kıldıktan sonra vefat eden birisi bile Rabbimizin af ve mağfiretine uğrayabilir.
2. Namazları eda ederken zaman ve imkân müsaitse uzun sureler okumak daha faziletlidir. Ancak kaza namazlarında esas olan borcumuzu en kısa zamanda ödemek olduğu için hep kısa sureler okuyabilirsiniz. Hatta tüm kazalarınızda Fatiha’dan sonra sadece Kevser ve İhlâs surelerini okumanız bile mümkündür.
3. Kaza namazlarında büyük bir hassasiyetle ve ısrarla üzerinde duracağımız husus, namazın öncelikle farzlarını ve vaciplerini yerine getirmektir. Bunun dışında, meselâ Tahiyyattan sonra Allahümme Salli ve Barik, Rabbenâ Âtina ve benzer duaları okumadan selam verebilirsiniz. Böylece kazandığınız zamanı, daha fazla kaza namazı kılmaya harcayabilirsiniz.
4. Eski çağlarda namaza büyük önem verilir, kazaya bırakmamak için her şey yapılırdı. Bununla birlikte elde olmayan sebepler yüzünden yılda veya ömürde birkaç kez namaz kazaya kalmışsa, büyük üzüntü duyulur, gözyaşıyla tövbe edilir, kazası kılınırken de sanki eda kılıyormuş gibi ezan okunur, kaamet getirilir, kaçırılan sevabı elde edebilmek için sünnet ve âdâba dair en küçük ayrıntılara bile dikkat edilirdi. Fakat siz yıllarca sürecek kaza namazlarını daha kısa sürede kılabilmek için ezan ve kaameti de terk edebilirsiniz.
5. Bilhassa namazlardan sonraki dualarınızda, “Allah’ım, hukukullahı ve hukuk-u ibadı hakkıyla ifa etmeden canımı alma. Ölmeden önce kaza namazlarımı tamamlamayı nasip et” diye dua edin. İnşAllah Rabbim bu duayı kabul eder, Allah’a ve kullara ait hakları yerine getirme fırsatı verir. Dua tamamen kabul olmasa bile, sizin samimiyetinizi gösteren bir belgedir. İnşAllah Rabbimiz hesap gününde, “Bu kulumun ömrü olsaydı kılıp bitirecekti” diyerek rahmet ve mağfiretle muamele eder.
6. Yıllardır namaz kılmadığınız için hem namazın sevabından mahrum oldunuz, hem de günah kazandınız. Peygamberimiz (a.s.m.), günahlardan kurtulmanın çaresini gösterirken, salih amelleri arttırma tavsiyesinde bulunmuştur. Siz de, madem ki geçmişi kazaya, bugünü edaya başladınız; namazlarınızı hakkıyla ve huşu içinde kılmaya, namazı başkalarına anlatıp teşvik etmeye çalışın. Bir iyiliğe vesile olan onu yapmış gibi sevap aldığına göre, namaza başlamasına vesile olduğunuz kişilerden dolayı siz de namaz sevabı alacaksınız.
7. Geçmiş günahlarınıza kefaret olması için namazla birlikte diğer salih amellere de büyük özen gösterin. Meselâ, yerine getirme şartlarını taşıyorsanız, oruç, zekât, hac gibi farzlara sarılın, dinî hizmetlere omuz verin, sadaka ve benzeri hayır hizmetlerine koşun. Ta ki, bu iyilikler geçmişteki ihmalinizi telâfi etsin.
Bu tavsiyelerimize uyarak, kaza namazlarınızı daha kısa zamanda bitirmeniz ve şevkle kılmanız mümkündür. Söz gelişi, her namazdan sonra aynı vaktin bir kazasını kılıyorsanız, iki veya üç kılabilirsiniz. Maksadımız, kaza namazlarını baştan savma kılmak değildir. Namaz için gerekli olan bütün şartları ve huşuu elbette ihmal etmeyeceksiniz; sadece en kısa zamanda farz borcundan kurtulmak için zaman kazanmış olacaksınız.

Cemil TOKPINAR



Okuyan Kardeşlerimizden Allah Razı Olsun. (Amin)[/b]
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2009, 19:41:01 Gönderen: moderatör »

Çevrimdışı ggedavett

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 20
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2011, 01:44:01 »
şeri mazeretsiz geçen namazlar kazamı edilmeli yoksa tevbemi edilmeli?
kaza edince namaz yerine geçiyormu, tevbe de etmek gerekiyormu, bunları konuşmak lazım...

Çevrimdışı ümmetolmak

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 20
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2011, 01:47:04 »
elbetteki kazaya kalmış namazlarımız var.. inşAllah eda etmek nasip olur.. birde duha evvabin teheccüt namazlarımıza dikkat edersek inşAllah namaz borcumuza kefaret olur
ey AllahIM beni senden senin cemalinden ayırma

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2011, 01:58:27 »
HZ.Peygamber Efendimiz (S.A.V.);

"Allah beş vakit namazı kullara farz kılmıştır. Kim bunları, haklarını hafife almadan tam olarak yerine getirirse, kendisini cennete sokacağına dair Allah'tan söz almış olur. Her kim de bu namazları yerine getirmezse, Allah'ın ona verilmiş bir sözü yoktur. Dilerse ona azap eder, dilerse affeder."

(Ebû Davud, es-Sünen, Salât, 9; İbnu Mâce, es-Sünen, İkâmetü's-Salât, 194.)

〰〰〰〰🐠

Çevrimdışı azizistanbul

  • yazar
  • ****
  • İleti: 677
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2011, 20:04:08 »
şeri mazeretsiz geçen namazlar kazamı edilmeli yoksa tevbemi edilmeli?
kaza edince namaz yerine geçiyormu, tevbe de etmek gerekiyormu, bunları konuşmak lazım...
kaza edip tevbe etmeli.

kaza kılınmayan namazın iadesidir. tevbe ise o namazı kazaya bırakmanın günahından af dilemektir.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Çevrimdışı Parol

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 42
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #5 : 26 Ocak 2011, 10:35:12 »
Allah (cc) razı olsun...

Çevrimdışı yabangulu

  • okur
  • *
  • İleti: 63
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #6 : 26 Ocak 2011, 15:11:15 »
ahirette imandan sonra  namaz sorulacaktir farzlarda eksiklik olursa Allahu teala diyecektirki bakin bakalim kulumun nafilesi var mi bu sebepten dolayi gecmiste yapamadigimiz farzlarimiz varsa odemeye gayret etmeli ama ayni zamanda da bugunumuzu dolu dolu degerlendirmeli nafilerede onem vermeliyiz Allah cumlemize kolaylik ve devamlilik nasip etsin insAllah

Çevrimdışı Günbatımı

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 2490
  • Görelim Mevlâ'm neyler, neylerse güzel eyler...
Ynt: Yüz Yıllık Kaza Namazınız Olsa Bile Çaresi Var!
« Yanıtla #7 : 26 Ocak 2011, 20:28:17 »
Güzel açıklamalar, Allah c.c. razı olsun...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...


Hz. Mevlana