Gönderen Konu: Zamanı doğru kullanabiliyor musunuz?  (Okunma sayısı 3114 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Lika

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 3892
Zamanı doğru kullanabiliyor musunuz?
« : 17 Şubat 2009, 18:18:47 »






"Ders çalışmak için yeterli zamanı bulamıyorum", "Ders çalışmak için zamanımı bir türlü ayarlayamıyorum, zaman bazen çok, bazen de az geliyor" "Ders çalışmaktan sosyal etkinliklere zaman ayıramıyorum" "Sınav zamanı eksiklerimin çok olduğunu hissediyorum" gibi yakınmalar genelde öğrencilerin yaşadığı en önemli sorunların başında gelmektedir.

    * Zamanı doğru kullanabiliyor musunuz? -

Şunu unutmayın ki  "En uzun fakat en kısa; en hızlı fakat en yavaş; hepimizin ihmal ettiği ve sonra pişman olduğu şey zamandır. Onsuz hiçbir şey yapılamaz, küçük olan her şeyi yutar, büyük olan her şeyi daha da büyütür". Zaman başlangıçta hepimizin eşit olarak sahip olduğu tek şeydir. Fakat asıl belirleyici olan, ne kadar zamanımız olduğu değil, bu zamanı ne şekilde kullandığımızdır.
ÖSS ve SBS hazırlık döneminde yeterince zaman olmasına rağmen, problem bu zamanın verimli kullanılmamasıyla ortaya çıkmaktadır. Yapılması gereken başlangıç aşamasından itibaren düzenli, programlı bir tempo yakalamaktır. Bunun için de yapılacak işlerin önem sırasına göre belirlenmesi gerekir.

Başarılı insanlar, zamanının en önemli ve biriktirilemeyen tek kaynak olduğunun farkındadır. Ancak birçok insan da zamanının denetimleri dışında boşa geçip gittiğini fark edemez. Bu kişilerin zamanı yönetme konusunda sistem ve stratejileri yoktur. Oysaki zamanı etkin ve verimli kullanmak, insanın yaşamını kontrol altına almasıyla gerçekleşir. Birçok öğrenci çalışma ile dinlenme ve eğlenme sürelerini ihtiyaçlarına göre doğru biçimde düzenleyememekten yakınır. Bu durumu en aza indirmek için izlenecek stratejiler şunlardır:
1. Zaman Dilimleri Halinde ve Programlı Çalışın :

Günlük gereksinimlerini göz önünde bulundurarak, ders çalışmaya, dinlenmeye ve kendinize zaman ayırmaya yarayacak bir program yapın. Bu programı yaparken özel koşullarınıza uygun ve uygulanabilir olmasına dikkat edin. Unutmayın ki, programsız çalışmak kısa zamanda ve daha az enerji tüketerek yapılacak bir çalışma eylemi için daha çok zaman ve enerji tüketmek anlamına gelmektedir. Çalışma planınızı hazırlarken;

1-Hangi dersi kaç saat çalışılacağınıza karar verin. Zor ya da ağır öğrenilen dersler için en verimli saatleri ayarlayın.

2-Her derse belirli bir süre ayırın. Bu süre dersin zor ya da kolay oluşuna, çalışılacak konunun uzunluğu veya kısalığına, sizin konu ile ilgili ön bilginize ve çalışma yönteminize göre değişecektir.

3-Çalışma için ayrılacak zamanı saptarken dersin sınıfta verileceği gün ve saate yakın olmasına dikkat edin.

4-En verimli çalışma aralıklı çalışmadır.

5-Birbirine benzeyen iki dersi, üst üste çalışmayın.
2. Güne Erken Başlayın ve Uyku Düzeninize Dikkat Edin:

Günlük planlarınızın tümünü belirlediğiniz zamanda gerçekleştirmek için sabahları erken kalkmayı alışkanlık haline getirin. Bu sayede hem bu işleri yapabilmek için daha uzun süreye sahip olacak, hem de kendinizi gün boyu daha zinde hissedeceksiniz.
3. Zaman Hırsızlarına Geçit Vermeyin:

Zamanı akıllıca kullanmak yolunda atılacak en önemli adımlardan biri, boşa geçen süreyi nelerin kapsadığını belirlemek ve zamanınızı çalan bu hırsızlardan kurtulmaktır. Gereksiz ve bitmek bilmeyen telefon görüşmeleri, yeterince seçici olmadan izlenen televizyon programları, "hayır" diyemediğimiz arkadaşlar, çeşitli bilgisayar oyunları ve internet, zamanımızın kolay ve hoş biçimde geçmesini sağlar. Fakat aynı zamanda yapılması gerekenlerin ertelenmesine yol açar. Bunlara "hayır" demeyi öğrenmelisiniz.
4. Önceliklerinizi Sıralayın:

Doğru ve yararlı bir öncelik sıralaması yapmak için gün içinde yapmanız gerekenleri sıralayın. Daha sonra yapılması gerekenler ile bu işler arasında size en çok getiriyi sağlayacak olanı belirleyin. Unutmayın ki, günün daha fazla bölümünü size en çok yarar sağlayacak işe ayırmanız, geri kalanı da diğer işlere ayırmanız mantıklı olacaktır.

Geri dönüşü asla mümkün olmayan zaman, düşünmeden ve bilinçsizce harcadığımızda en ciddi düşmanımız, akıllıca kullandığımızda ise başarımızın en önemli nedeni olacaktır. Başarı onu hak edenlere gelmez; sürekli çabaların bir sonucudur.
Zaman akıp geçiyor, yakalayamıyorum diye yakınıp yorulmaktansa zamanınızı değerlendirmeniz daha kolay olmaz mı? Her şeye vakit var. "Ben neyi ne zaman yapacağım" diye karar vermeniz yeterli olacaktır. Bunu başardığınızda elde edeceğiniz kazançlar şunlar olacaktır:
Karar vermek ne işe yarar?

1- Zamanı verimli kullanmak az zamanda çok iş yapmanızı sağlar.
2- Önemli şeyleri ilk sıraya koymanıza yardımcı olur.
3- Zaman tuzağı olan gün içindeki planlanmamış olayların önüne geçersiniz.
4- Özgürlük sağlar, güven verir. Önemli işleri başa aldığınız için daha sonra özgür olacağınız vakti bulabilirsiniz.
5- Aynı saatte birkaç faaliyetin çakışması gibi bir durum ile karşılaşmazsınız.
6- Suçluluk ve mutsuzluk hissetmezsiniz.
7- İleriye dönük projeler üretmeniz mümkün olur.
8- Daha az ama daha planlı ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olur.
9- Daha çok öğrenip, daha az unutmanızı sağlar.
10- Hafızanızı gereksiz bilgilerle doldurmayı engeller.
11- Çalıştıkça öğrenmeyi, öğrendikçe çalışmayı öğrenirsiniz. Bu da motivasyonunuzu arttırır.
12- Sizi başkaları yönlendirmez, siz kendinizi yönlendirirsiniz.

Unutmayın! Zamanı kontrol etmek, hayatı kontrol etmek anlamına gelir.

Milli gazete

Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim