Gönderen Konu: Zerdeçal nedir?  (Okunma sayısı 3282 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6601
Zerdeçal nedir?
« : 14 Ekim 2010, 00:48:07 »


Zerdeçal (zerdeçöp , zerdeçal , safran kökü, sarıboya, zerdeçav,  hint safranı, CURCUMA LONGA L., Zingiberaceae)  polifenolik bir bileşiktir(4).
 
Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve  rizomlu çok yıllk otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.
 
Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde onlarca madde bulunur. Fakat aktif maddesi kurkumindir. Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı curcumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.
 
200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.
 
Zerdeçal  ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır.
 
Zerdeçalın içindeki maddeler
» 1,8-CINEOLE (kgv) 30-720 ppm
» 2-BORNANOL (bt)
» 2-HYDROXY-METHYL-ANTHRAQUINONE (kgv)
» 4-HYDROXY-CINNAMOYL-(FERULOYL)-METHANE (kgv) 180 ppm
» ALPHA-ATLANTONE (kgv)
» ALPHA-PINENE (ey) 5,300 ppm

» ALPHA-TERPINEOL (kgv)
» AR-TURMERONE (kgv) 5,800 ppm
» ARABINOSE (kgv) 10,000 ppm
» ASCORBIC-ACID (kgv) 0-293 ppm
» ASH (kgv) 9,000-148,000 ppm
» AZULENE (kgv)

» BAKIR (kgv) 6-17 ppm
» BETA-CAROTENE (kgv)
» BETA-PINENE (ey) 2,700 ppm
» BETA-SESQUIPHELLANDRENE (kgv)

» BIS-(PARA-HYDROXY-CINNAMOYL)-METHANE (kgv) 1,360 ppm
» BIS-DESMETHOXYCURCUMIN (kgv) 67-27,000 ppm
» BISABOLENE (Kök)
» BORNEOL (kgv)

» BORON (Kök) 1-6 ppm
» CAFFEIC-ACID (kgv) 5 ppm
» CAPRYLIC-ACID (kgv)
» CARBOHYDRATES (kgv) 79,000-829,000 ppm
» CARYOPHYLLENE (ey)

» ÇİNKO (kgv) 22 ppm
» CINEOLE (ey) 29,200 ppm
» CINNAMIC-ACID (kgv)
» COBALT (kgv) 1 ppm
» CUMINYL-ALCOHOL (kgv)

» CURCUMENE (ey) 121,700 ppm
» CURCUMENOL (ey) 21,300 ppm
» CURCUMIN (kgv) 9-38,888 ppm
» CURDIONE (ey) 11,900 ppm
» CURLONE (kgv) 120 ppm

» CURZERENONE (kgv)
» CURZERENONE-C (ey) 20,400 ppm
» CYCLO-ISOPRENEMYRCENE (kgv) 8,500-29,750 ppm
» D-ALPHA-PHELLANDRENE (kgv) 30-720 ppm
» D-CAMPHENE (kgv) 480 ppm

» D-CAMPHOR (kgv) 30-1,500 ppm
» D-SABINENE (kgv) 20-432 ppm
» DEHYDROTURMERONE (kgv)
» DEMİR  (kgv) 121-467 ppm

» DESMETHOXYCURCUMIN (kgv) 500-11,100 ppm
» DI-P-COUMAROYL-METHANE (kgv)
» DICINNAMOYLMETHANE (kgv)
 » DIDESMETHOXYCURCUMIN (kgv)
» DIDESMETHOXYCURCUMIN (kgv)

» DIFERULOYL-» METHANE (kgv)
» DIHYDROCURCUMIN (kgv) 57 ppm
» EO (kgv) 3,000-72,000 ppm
» EUGENOL (ey) 2,100 ppm

» FERULOYL-P-COUMAROYL-METHANE (kgv)
FOSFOR (kgv) 640-6,307 ppm
» FRUCTOSE (kgv) 120,000 ppm
» GAMMA-ATLANTONE (kgv)
» GLUCOSE (kgv) 280,000 ppm

» GUAIACOL (kgv)
» ISOBORNEOL (kgv) (ey) 200 ppm
» KROM (kgv) 6 ppm
» KALSİYUM(kgv) 270-2,898 ppm

» L-ALPHA-CURCUMENE (kgv) 18,000 ppm
» L-BETA-CURCUMENE (kgv) 18,000 ppm
» LIMONENE (ey) 2,300 ppm
» LİF(kgv) 9,000-84,000 ppm
» LINALOL (ey) 1,600 ppm

» MANGANESE (kgv) 33-78 ppm
» MONODESMETHOXYCURCUMIN (kgv)
» NIACIN (kgv) 5-62 ppm
» NICKEL (kgv) 3.8 ppm
» O-COUMARIC-ACID (yp)

» P-COUMARIC-ACID (kgv) 345 ppm
» P-CYMENE (kgv)
» P-METHOXYCINNAMIC-ACID (kgv) 360 ppm
» P-TOLYMETHYLCARBINOL (kgv) 500-1,750 ppm
» POTASSIUM (kgv) 4,870-41,271 ppm

» PROTEIN (kgv) 12,000-306,000 ppm
» PROTOCATECHUIC-ACID (yp)
» RESIN (kgv)
» RIBOFLAVIN (kgv) 0-12 ppm
» SODYUM (kgv) 30-4,290 ppm

» SU (kgv) 133,000 ppm
» SYRINGIC-ACID (yp)
» TERPINENE (ey) 27,200 ppm
» TERPINEOL (ey) 500 ppm
» THIAMIN (kgv) 0-8 ppm
» TURMERONE (kgv) 1,800-43,200 ppm
» UKONAN-A (kgv) 33-6,600 ppm
» UKONAN-B (kgv) 47 ppm

» UKONAN-C (kgv) 52 ppm
» UKONAN-D (kgv)
» VANILLIC-ACID (yp)
» YAĞ (kgv) 18,000-153,000 ppm
» ZINGIBERENE (kgv) 750-18,000 ppm
 
ppm = parts per million, tr = trace, (bt)= bitki, (ç)= çiçek, (ey)= esansiyal yağ, (kgv)= kök gövde, (th)= tohum, (yp)= yaprak
 
Çeşitli hastalıklarda zerdeçal
 
Antiioksidan/zerdeçal

Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir(2-6). 
 
Zerdeçal/enflamasyon

Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir(7,8).
 
Solunum yolu enfeksiyonları/zerdeçal

Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
 
Zerdeçal/kanser

Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır (9-14).
 
Zerdaçal/Alzheimer

Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir (15-17).
 
Diğer hastalıklar

Zerdeçalın başta  mültipl skleroz (18,19), katarakt oluşumu (20),  karaciğer hasarı (21), enfarktüs(22) ve felç (23) olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.
 
Yazan: Prof. Dr. Ahmet Aydın (beslenmebulteni.com)

*~*~* TUĞRA *~*~*

Çevrimdışı mazlum

  • aktif yazar
  • *****
  • İleti: 861
  • Allah'a giden tüm yollar.Kalp lerden gecer.
Ynt: Zerdeçal nedir?
« Yanıtla #1 : 14 Ekim 2010, 01:10:12 »
Zerde'nin sadece Tatlisini biliyorduk ,
Megerse Hicte yabana atilir cinsten degilmis .
Emegine saglik .Tsk ler
Bir harf yeter inan, varsa o evde bir insan.

Dost Ararsan Kendine Bak
Dostun Ağlasını Bulursun
Düşman Ararsan Yine Kendine Bak
Düşmanında Ağlasını Bulursun .
vesselam .

Çevrimdışı Mücteba

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 9222
  • "En büyük keramet, istikâmet üzere olmaktır..."
Zerdeçalın Sağlığa 5 Faydası
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2016, 15:12:32 »
Zerdeçalın Sağlığa 5 Faydası

Hint ve Asya mutfağının vazgeçilmez baharatı olan zerdeçal, inflamasyonu giderme ve hastalıklardan koruma açısından yeryüzündeki en güçlü baharat. Bu nedenle bu turuncu renkli baharat üzerinde en çok araştırma yapılan doğal ilaç ve her araştırma yeni bir faydasını buluyor.

Zerdeçal pek çok ilaçtan daha etkili olabiliyor. Zerdeçalın 5 faydası:

1- Anti inflamatuardır.
Vücutta kısa vadeli inflamasyon sistemin sağlıklı çalışması için gereklidir, patojenik saldırılarla savaşa, dokuların ve kasların iyileşmesine yardımcıdır. Ancak kronik inflamasyon neredeyse tüm hastalıkların baş nedenlerindendir. Örneğin kalp hastalığı, kanser ve pek çok nörolojik hastalığın nedenidir. Bu nedenle kronik inflamasyonu minimumda tutmak önceliklerinizin başında gelmelidir.  Kronik inflamasyonu minimumda tutmak için en etkili madde zerdeçaldır.

2- Beyni destekler.
Yaygın beyin hastalıkları, örneğin depresyon ve Alzheimer, önemli bir nörolojik büyüme hormonu olan BDNF hormonu seviyesindeki azalmayla bağlantılıdır. Bazı çalışmalar zerdeçalın BDNF düzeyini arttırabileceğini böylece birçok yaygın nörolojik hastalığı önleyebileceğini göstermiştir.
Ayrıca bilim insanları zerdeçalın nörolojik gücünün bununla sınırlı olmadığını düşünüyorlar çünkü bazı araştırmalar zerdeçalın hafızayı iyileştirdiği ve zihinsel kapasiteyi arttırdığını gösteriyor.

3- Kalp hastalığıyla savaşır.
Zerdeçal kalp hastalığıyla savaşı, damar duvarları ve vücudun tüm endotel dokusuna optimum seviyede işlev görmesi için yardımcı olarak yapar. Araştırmalar endotel fonksiyon bozukluklarının kalp hastalığının temel nedeni olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra zerdeçal inflamasyonu ve oksidatif tahribatı azaltarak kalp hastalığının diğer iki temel nedeninin giderilmesine de yardımcıdır.

4- Kanser tedavisinin etkili bir şeklidir.
Yıllardır yapılan kanser araştırmaları zerdeçalın kanser tedavisindeki rolünü incelemiştir. Bu çalışmalar zerdeçalın kanserin büyümesini, gelişmesini vücutta yayılmasını baskıladığını gösteriyor. Bunu yapma mekanizmalarından biri tümörlerde yeni kan damarlarının büyümesini azaltmasıdır. Kanser hücrelerinin ölmesine doğrudan da etki eder.
Bu konuda daha ileri araştırmalara gerek olsa da mevcut çalışmalar yüksek doz zerdeçal tüketiminin kanser riskini ciddi biçimde düşürdüğünü göstermektedir.

5- Artrit semptomlarına iyi gelir.
Zerdeçal eklem inflamasyonunu azaltarak artritin en acı veren semptomuna iyi gelir. Ayrıca besinlerin emilimini ve vücuttaki antioksidan aktiviteyi arttırarak da yardımcı olur.
Sonuç olarak, zerdeçal takviyesi artrit kaynaklı ağrıları ciddi biçimde azaltır.

Özet çeviri:
Nurçin Çağlar | Sağlıklı Yaşıyoruz

Kaynak:
http://www.thealternativedaily.com/this-indian-spice-squeezes-the-life-out-of-tumors/