Gönderen Konu: Sebze-meyve yemenin 9 yolu  (Okunma sayısı 4500 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482
Sebze-meyve yemenin 9 yolu
« : 28 Temmuz 2010, 04:32:25 »

Her gün ihtiyacınız olan sebze ve meyveyi tüketemediğinizi düşünüyorsanız, sıra dışı şekilde hazırlayacağınız meyve sebzelerde siz de sağlıklı beslenebilirsiniz.

Reader's Digest dergisinde yer alan habere göre, işte daha fazla meyve ve sebze yemeniz için hazırlayacağınız pratik tarifler:

1. Mükemmel salatalar hazırlayın. Bir porsiyondan biraz fazla yıkanmış marul, dilimlenmiş domates, çeyrek fincan kuru üzüm ile salata yapın. Salatanıza protein eklemek için nohut büyüklüğünde pişmiş tavuk parçaları ya da iyice haşlanmış yumurtanın beyazlarını ekleyebilirsiniz.

2. Çeyrek fincan yaban mersini ile çeyrek fincan üzümü dondurun. En sevdiğiniz programı izlerken atıştırın.

3. Akşam yemeği öncesi atıştırmalık olarak, yarım kâse havucu limon sosuna batırıp yiyebilirsiniz.

4. Biraz kabuklu yemiş yiyin. Ceviz, fındık ya da badem gibi yemişleri aralarda atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz.

5. Az tuzlu sebze suyu içerseniz 2 porsiyon sebze yemiş gibi vitamin alırsınız.

6. Biraz tatlı atıştırın. Buharda haşlanmış havuç veya yer elmasına bal, meyve suyu ekleyebilirsiniz.

7. Kızartmak sebzelerin doğal tadını bozmaz. Neredeyse her şeyi kızartabilirsiniz. En çok kızartılan sebzeler havuç, soğan, Brüksel lahanası, pancar, şalgam. Bunları küçük parçalar halinde doğrayın, yeterli miktarda kanola yağı ile kaplayın, tuz serpin ve yağlanmış bir tepsiye tek sıra halinde dizin. Önceden 230 dereceye ısıtılmış fırına koyun. Dışları kahverengiye dönene kadar pişirin, çatalla çevirip diğer tarafını da kızartın.

8. Karnı baharla patlamış mısır yapın. Karnı baharın minik çiçeklerini kesin ve bir lokmalık hale getirin. 2 çorba kaşığı kanola yağı ile karıştırın ve tuz serpin. Önceden 230 derece ısıtılmış fırına koyun. Kahverengiye dönene kadar fırınlayın.

zaman

mazhar

  • Ziyaretçi
Uzmanlardan Meyve ve Sebze Uyarısı
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2013, 06:04:22 »
Uzmanlardan Meyve ve Sebze Uyarısı
Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, mevsimlik meyve ve sebze tüketiminin önemli olduğunu belirtti.


22 Aralık 2013 Pazar 09:37
Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, mevsimlik meyve ve sebze tüketiminin önemine değinerek vatandaşların bu hususta duyarlı olması gerektiğini söyledi. İçinde bulunan kış mevsiminde havaların soğuması ile birlikte bu mevsim de en sık görülen hastalık grip kendini göstermeye başladığını belirten Barış, sağlık uzmanlarınca bu dönemde grip hastalığının ilacı olarak ön görülen portakal, mandalina, greyfurt ve limon meyvesinin önerildiğini ifade etti.
Barış, “Mevsimlik meyve ve sebze tüketilmelidir. Aralık ayına girdiğimiz bu günlerde havaların soğuk olması nedeni ile daha çok toprağın altında büyüyen pancar, turp, havuç, kereviz gibi sebzeler yetişir. Ama toprağın üstünde yetişen ıspanak, pırasa ve lahana soğuk hava koşullarına dayanıklı sebzelerdir. Mevsimlik kış sebze türleri tüketildiği kadar kış meyve çeşitlerinden, mandalina, portakal, limon, muz, kivi, kestane ve yer elması da tüketilmelidir” dedi.
Barış, mevsimine göre meyve ve sebze tüketiminin halk sağlığı yönünden önemli olduğu kadar üretici çiftçiye de ekonomik yönde katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Habervaktim.com.gülselim.com