Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Yakın Maziden Hatıra Kırıntıları

Başlatan Fatihan, 09 Mayıs 2007, 16:38:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Fatihan

“Yakın Maziden Hatıra Kırıntıları”
Ali Fuat Başgil’in bizzat kaleme aldığı bir kitap.
Henüz alıp okumadım ama geçen bir köşe yazarı kitabı ele almıştı.İçerisinden bazı pasajlar da vermiş.Buraya alıntı yapmak istedim.Kitap Yağmur Yayınlarından çıkmış.En kısa zamanda almayı düşünüyorum.Tarihe meraklılara tavsiye edilir.

………………..“Bir subay gelir ve rahmetli Başgil’in Başbakanlık’ta bazı generaller tarafından beklendiğini haber verir. Kendisini orada Fahri Özdilek ve Sıtkı Ulay karşılar.
- Yüz seneden fazla bir zamandan beri, Türkiye’miz yetişme ve yenileşme gayretleri içindedir. Fakat maalesef bu gayretler verimsiz olmuştur. Bir türlü kalkınıp ileri milletler safında yer alamadık. Japonya’nın uyanma hareketleri bizimkinden çok sonra başladığı hâlde, daha 1905 Rus-Japon Harbi’nde, Japonlar meşhur Port-Arthur mucizesini yaşadılar. İkinci Dünya Harbi’nden evvel, Japonya teknik ve sanayide Amerika ile boy ölçüşmeye başlamıştı. Yaptığı dampinglerle dünya piyasasını şaşırtmıştı. Harp içinde en çok hırpalanan memleketlerden biri olmasına rağmen, Japonya harpten sonra çarçabuk yaralarını sarmaya muvaffak oldu. Bugün sağlam parası ve bol ihracatı ile Japonya, uzak-şark memleketlerine hâkimdir. Biz ne yaptık?
Birbirimizle çekişip itişmekle vakit öldürdük. İktisadi ve teknik sahalarda yığın yığın iş varken, bir sürü millî ihtiyaçlar ve imar işleri yüz üstü dururken, bizim hükûmet adamlarımız halkın dili, dini, maneviyatı ve milli gelenekleriyle uğraşıp durdular. Sanki ilerlemenin milletçe çalışmaktan başka yolu varmış, sanki milli gelenekler iktisadî ve teknik çalışmalara maniymiş gibi, müspet ve verimli işleri bıraktılar...
‘Bizi cunta yönetiyor’
SITKI Ulay Paşa, Başgil’e kulak verecek yerde sözünü keser ve sorar:
- Haber aldık ki siz, Cumhur reisliğine adaylığınızı koymuşsunuz. Bu haber doğru mudur?
- Doğrudur, efendim.. Saat on üçten beri otelde grup grup ziyaretime gelen, muhtelif partilerden milletvekilleri, bölgeleri halkının beni bu makamda görmek istediğini söylediler ve adaylığımı koymamı istediler. Bu umumi isteğe müspet cevap vermeyi bir vazife bilerek adaylığımı koydum.
Fahri Özdilek:
- Biz de demokrasi dedik durduk ve seçimlere öyle girdik. Seçimlerden çıkan netice bu mu olmalıydı?
Sıtkı Paşa devamla:
- Bizi anlamanız lâzımdır. Müşkül bir durumdayız. Son günlerde bizim, hükümet olarak kuvvetimiz yoktur. Orduda yeni bir cunta kurulmuştur. Bize bu cunta dikte etmekte, talimat vermektedir. Biz bugün devlet radyosuna bile hâkim değiliz. Radyo da cuntanın emrindedir. Adaylığınızı geri almanız hususunda bize talimat veren de bu cuntadır. Biz size cuntadan aldığımız talimatı tebliğ ediyoruz. Kabul edip etmemek size aittir. Fakat kabul etmediğiniz takdirde, sizin hayatınızı garanti edemeyiz. Bunu açık söyleyelim. Netice yalnız bundan da ibaret kalmayacaktır. Meclis açılmadan dağıtılacak, seçimler iptal edilecek, partiler kapatılacak ve askerî idare devam ettirilecektir. Siz, bir hukuk profesörü olarak memleketin böyle bir akıbete düşmesine elbette razı olmazsınız.

Gerisini yine Başgil Hocamızdan dinleyelim:
“Tehditler korkunçtu; gerçi ömrümün çok senelerini geride bırakmıştım, önde kalan üç beş senenin nazarımda hiç kıymeti yoktur. Fakat meclis dağıtılacak, seçimler iptal edilecek, partiler kapatılacak, askeri idare devam ettirilecek ve bütün bu felâketler benim yüzümden kopacaktı. Yani İnönü-Bayar düşmanlığı şeklinde yeniden hortlayacaktı. Allah bunu bana göstermesin. Memleketini seven bir insan sıfatıyla ben elbette buna razı olamazdım.”…………….

Vuslat Yolcusu

ibn-ihacib

Allah razi olsun fatihan kardeş mükemmel paylaşım olmuş

Zaten diş güçler hiç bir zaman memleketimizin başına iyi insanların

gekmesini istemezlerki başgil hoca, kahveci e. bitlis  özal,v.s hepsi bir

oyunun kurbanı değilmi??

ama onların bir hesabı ve bir planı varsa Hz.Allahında bir planı vardır

hadime

Ben de yeni okumaya başladım.Meğerse Ali Fuad Başgil'in bu konuyla ilfgili bir çok kitabı varmış.
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...

Fatihan

Alıntı yapılan: hadime - 05 Ekim 2007, 12:58:53
Meğerse Ali Fuad Başgil'in bu konuyla ilfgili bir çok kitabı varmış.

Diğer kitaplarını dda paylaşma imkanınız var mı? yani isimlerini

hadime

Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil'den Mektuplar
Demokrasi Yolunda
Bir kaç kitap daha vardı ama isimlerini hatırlayamadım.Yağmur Yayınları'ndan çıkmış kitaplar...
Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu,birinciliği beyaza verdiler...

Fatihan

"Gençlerle Başbaşa" ve bu "Yakın maziden Hatıra Kırıntıları" var diye biliyordum.Araştırınca epey kitabı olduğunu öğrendik.

27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri

Demokrasi Yolunda

Din ve Laiklik

Hatıralar

İlmin Işığında Günün Meseleleri

Türkçe Meselesi

gibi kitapları da varmış.Çoğu Yağmur Yayınevinden...

vildan

vildan