Vakıa Suresi’nin Faziletleri ve Okuma Usulü

Başlatan meftun, 30 Mart 2026, 15:04:24

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

meftun

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: "Her kim Vakıa Suresi'ni her gece bir defa okumayı adet haline getirirse, ömründe fakirlik görmez." Yine bir başka hadiste; "Vakıa Suresi zenginlik suresidir. Onu okuyunuz; kadınlarınıza ve çocuklarınıza öğretiniz," buyurulmuştur.

Abdullah bin Mesud (r.a.) ölüm hastalığındayken kendisini ziyaret eden Hz. Osman (r.a.) ona: "Sana bir bağışta bulunulmasını emredeyim mi?" diye sordu. Abdullah, buna ihtiyacı olmadığını söyledi. Hz. Osman: "Senden sonra kızlarına kalır," deyince Abdullah şu cevabı verdi: "Sen kızlarım adına korkma. Ben onlara Vakıa Suresi'ni okumalarını emrettim. Ben Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) şöyle dediğini işitmiştim: 'Her kim her gece Vakıa Suresi'ni okursa, ona fakirlik dokunmaz.'" (İbn Kesir, Tefsirü'l-Kur'ani'l-Azim, IV, 282)
Okuma Zamanları ve Şekilleri

Vakıa Suresi'nin gece yatsı namazından sonra okunması tavsiye buyurulmuştur. Maddi sıkıntı halinde bir oturuşta üç defa okunur ve her okunuşun sonunda mutlaka duası yapılmalıdır. Bu sureyi okumaya devam eden kimse fakirlikten emin olur, dünya imkânları ayağına gelir.

İkindi Namazından Sonra: 14 defa okunursa rızık yağmur gibi yağar, Allah (c.c.) işlerini kolaylaştırır.

Akşam Namazından Sonra: Rızık bolluğu ve yoksulluktan kurtulup zenginlik nimetine kavuşmak için her gece akşam namazından sonra okunması tavsiye edilir.

40 Günlük Usul: Bu sureyi ara vermeksizin 40 gün boyunca günde 40 defa okuyan kişi asla fakirlik çekmez. Allah o kişiye yorulmadan ve günaha girmeden helal rızıklar nasip eder.

Manevi Etkileri

Ölmekte olan bir kişiye Vakıa Suresi okunursa Münker ve Nekir meleklerinin suallerine kolaylıkla cevap verir. Ariflerden bazıları demiştir ki: "Ölmüş bir kimsenin üzerine okunursa acı ve ıstırabı hafifler. Can vermekte olan ağır bir hastanın üzerine okunursa imanla göçmesine vesile olur; Azrail (a.s.) o kimseye karşı çok nazik davranır." Abdestli olarak her gün sabah ve akşam birer defa okuyan kimse, hayatı boyunca açlık ve susuzluk acısı çekmez, tehlikelerden korunur.
Özel Tertip (8 Günlük Uygulama)

Kısa zamanda refaha kavuşmak için; tam bir taharet (temizlik) haliyle, hayvansal gıdalardan perhiz ederek, yeni bir hicri ayın ilk perşembe gününden başlayarak ve mümkünse evden çıkmayarak bir tertip uygulanır. Her namazdan sonra 25 kere okunarak 8 günde toplam 1000 adede tamamlanır. Bundan sonra her gün sabah ve akşam 3'er defa devam etmek, okuyanı kısa sürede huzur ve saadete kavuşturur.

Vakıa Suresi'nin tam hatmi 41 adettir. Maddi sıkıntı anında 3, ihtiyaç daha fazla ise 7, çok şiddetli ise bir mecliste birkaç kişiyle veya tek başına 41 defa okunmaya devam edilmelidir.

Vakıa Suresi Okuma Usulü

Okumaya başlarken ve bitirirken şu sıranın takip edilmesi tavsiye edilir:

1 Fatiha ve 3 İhlas-ı Şerif

7 veya 11 adet İstiğfar-ı Şerif

7 veya 11 adet Salavat-ı Şerife

Fatiha-ı Şerife

Vakıa Suresi

Fatiha-ı Şerife

7 veya 11 adet Salavat-ı Şerife

Vakıa Suresi Duası
Yandım ebedi hüsnüne meftun olarak
Kar etti dilim ruhuma efsun olarak..

meftun

Vakıa SURESİ duası
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِكَ وَمُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ كِتَابِكَ وَبِاسْمِكَ الْأَعْظَمِ وَبِجَمِيعِ أَسْمَائِكَ الْحُسْنَى وَبِكَلِمَاتِكَ التَّامَّاتِ الْمُبَارَكَاتِ الَّتِي لَا يُجَاوِزُهُنَّ بِرٌّ وَلَا فَاجِرٌ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
وَأَنْ تَرْزُقَنِي عِلْمًا نَافِعًا وَرِزْقًا وَاسِعًا حَلَالًا طَيِّبًا مِنْ غَيْرِ كَدٍّ، يَا غَالِبًا غَيْرَ مَغْلُوبٍ غَلِّبْنِي عَلَى أَعْدَائِي،
 يَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ اغْفِرْ لَنَا، يَا رَازِقَ الثَّقَلَيْنِ ارْزُقْنَا.
 اَللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقِي فِي السَّمَاءِ فَأَنْزِلْهُ وَإِنْ كَانَ فِي الْأَرْضِ فَأَخْرِجْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيدًا فَقَرِّبْهُ وَإِنْ كَانَ عَسِيرًا فَيَسِّرْهُ وَإِنْ كَانَ قَلِيلًا فَكَثِّرْهُ وَإِنْ كَانَ كَثِيرًا فَبَارِكْ لِي فِيهِ.
 اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِي يَدَ الْعُلْيَا وَلَا تَجْعَلْ لِي يَدَ السُّفْلَى، يَا فَتَّاحُ يَا رَزَّاقُ يَا عَلِيمُ افْتَحْ لَنَا فَأَنْتَ خَيْرُ الْفَاتِحِينَ وَارْزُقْنَا وَأَنْتَ خَيْرُ الرَّازِقِينَ.
 اَللَّهُمَّ إِنْ كُنْتُ فِي أُمِّ الْكِتَابِ شَقِيًّا مَحْرُومًا وَمُقْتَرًا عَلَى رِزْقِي فَامْحُ مِنْ أُمِّ الْكِتَابِ شَقَاوَتِي وَحِرْمَانِي وَاقْتِتَارَ رِزْقِي وَاكْتُبْنِي سَعِيدًا مَرْزُوقًا مُوَفَّقًا بِالْخَيْرَاتِ إِنَّكَ مُجِيبُ الدَّعَوَاتِ
Yandım ebedi hüsnüne meftun olarak
Kar etti dilim ruhuma efsun olarak..