Bir İsmi Daha Güzel Bir İsme Çevirmenin Müstahablığı

Başlatan fazıl14, 05 Şubat 2011, 15:06:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fazıl14

Bu konu üzerinde Münzir İbn-i Ebî Üseyd'in kıssasında doğan çocuğa ad vermek bölümünde anlatmış olduğumuz Sehl İbn-i Sa'd El-Sa'idî'nin hadisi vardır.

748- Ebû Hüreyre'den (RadıyAllahu Anh) yapılan rivayetde şöyle an­latmıştır: "Zeyneb'in adı Berre idi. (Berre kelimesi iyi kimse manasını ta­şıdığı için, insanlar tarafından) denildi ki, kendini bu isimle temize çıka­rıyor. Bunun üzerine Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem onun adını Zeyneb koydu.[18]

749- Ebû Seleme'nin kızı Zeyneb'den (RadıyAllahu Anh) yapılan riva­yetde şöyle demiştir: "Bana Berre adı verilmişti. Resûlüllah SallAllahu Aley­hi ve Sellem, buna Zeyneb ismini verin, dedi. Ebu Seleme'nin kızı Zey­neb demiştir: Cahş'in kızı Zeyneb Peyamberle evlendi. O zaman ismi Berre idi. Peygamber ona Zeyneb ismini verdi."[19]

750- İbni Abbas'dan yapılan rivayete göre şöyle demiştir: "Cüveyri-ye'nin adı Berre idi. Resûlüllah SafdAllahu Aleyhi ve Sellem onun adını Cüveyriye olarak değiştirdi. (Peyganiber, zevcesi) Berre'nin yanından çıktı, denmesini hoş görmüyordu."[20]

751- Saîd İbni Müseyyeb'den, Müseyyeb de Hazen'den rivayet edildi­ğine göre, babası Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem'e geldi. Peygam­ber ona: Adın nedir? sordu. Hazen'dir, dedi. Peygamber ona: (senin adın) Sehl'dir, dedi. Hazen dedi ki, ben, babamın bana verdiği ismi değiştir­mem. İbni Müseyyeb demiştir ki, artık ondan sonra bizden üzüntü ve ke­der ayrılmadı."[21]

752- İbni Ömer'den (RadıyAllahu Anhüma) yapılan rivayetde o şöyle anlatmıştır: "Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem Asiye ismini değiş­tirdi ve şöyle buyurdu: Sen Cemîle'sin." Müslim'in bir rivayeti de şöyle: "Ömer'in kızına Âsiye denilirdi. Resûlüllah SallAllahu Aleyhi ve Sellem ona Cemîle ismini verdi."[22]

753- Güzel bir isnadla sahâbî olan Üsâme İbni Ahderî'den (Radıyalla­hu Anh) yapılar rivayete göre: "Asrem adını taşıyan bir adam, Resûlül­lah SallAllahu Aleyhi ve Sellem'e gelen bir heyet içinde bulunuyordu. Pey­gamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem (ona) ismin nedir? dedi. Adam:

Asrem'dir, dedi. Peygamber:

Hayır, senin adın Zür'a dır, dedi. (Hayır ve bereketi kesik manasında-ki bir ismi bereket manasına gelen bir isimle değiştirdi.)"[23]

754- Haris oğullarından sahâbî olan Ebu Şüreyh Hânı'den (Radıyalla­hu Anh) rivayet edildiğine göre: "Ebu Şureyh, kavmi ile beraber bir he­yet halinde Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem'e geldiği zaman, ar­kadaşlarının ona Ebu'l-Hakem künyesi ile hitab ettiklerini işitti. Resûlül­lah SallAllahu Aleyhi ve Sellem onu çağırıp şöyle dedi:

Gerçekten Allah Hakem'dir, hüküm de O'na aittir. Sen niçin Ebu'l-Hakem künyesi ile adlanıyorsun? Bunun üzerine adam:

Benim kavmim bir işte ayrılığa düştükleri zaman bana gelirler, ben de onlar arasında hüküm veririm. Her iki taraf da razı olurlar. (Bundan do­layı bana bu künya ile seslenirler), dedi. Peygamber (s.a.v):

Bu ne güzel şey! Çocuklardan kimin var?

— Benim, Şureyh, Müslim ve Abdullah isimli çocuklarım var, dedi. Peygamber (s.a.v) sordu:

— En büyükleri hangisidir?

— Şüreyh, dedim. Peygamber, O halde sen Ebû Şüreyh'sin, dedi. (Bu künye ile anılacaksın.)"[24]

Ebû Dâvud demiştir: Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem El-Âsî, Aziz, Atle, Şeytan, Hakem, Gurab, Hubab, Şihab isimlerini değiştirdi. Şihab'a Haşim adını verdi. Harb'a Silm ismini verdi. Muztaci'a Münb^is adını verdi. Akıra diye adlanan yere Hadıra ismini verdi. Şa'buddalâleye de Şa'bu'1-Hüdâ adını verdi. Zinye Oğullarına Rişde Oğulları adını ver­di. Muğviye Oğullarına Rişde Oğulları adını verdi,

Abdü'1-Ganî demiştir: Atle'ye Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem Utbe ismini verdi. Bu da Utbe İbni Abdi's-Selma'dır.

İsim Sahibi Rahatsız Olmazsa İsmi Kısaltmak Caizdir

755- Değişik rivayet yollarından nakledildiğine göre Resûlülah Salîal-lahu Aleyhi ve Sellem, ashabından çok kimselerin isimlerini kısaltmıştir. Peygamber SallAllahu Aleyhi ve Sellem Ebû hüreyre'ye: "Yâ Ebâ Hirrü, Âişe'ye (RadıyAllahu Anhâ) "Ya Âişû" (hizmetçisi) Enceşetü'ye (Radı-yAllahu Anh): "YaEnceşü" Üsame'ye: "Ya Üseym". Mikdad'ada: "Ya Kudeym" diye hitab etti.[25]

[18] Buhârî. Müslim.

[19] Müslim.

[20] Müslim.

[21] Buhârî.

[22] Buhârî. Müslim. Ebû Dâvud.

[23] Ebû Dâvıud.

[24] Ebû Dâvud. Nesâî. İbni Hibbân.

[25] Buhari.
"El-mücâhid fî sebîlillâh, el-müştâk ilâ cemâlillâh, hüve ünvânüküm"

("Ünvanı: Cemal-i ilâhiye âşık, Allah yolunda mücahit")

"İtikaden Ehl-i Sünnet, Amelen Hanefi, Meşreben Nakşî-yi Müceddidî"

teksir

bazilari diyorki isim degistirmek icin illa kan akitmak kurban kesmek gerekiyor. Oyle bir sey varmi?
atilma dur, suhan-i ehl-i hali anlamadan
cevaba etme tasaddi suali anlamadan.
                                                 naci!