Canım sıkıldı! İçim daraldı!
Daha çocuk yaşta başlıyor bu söylemler.
Psikolojik hastalıkların arttığı ve özellikle depresyonun çok yaygınlaştığı bir çağda yaşıyoruz.
Çağımız depresyon çağına dönüşüyor. Bu gelişmeyle birlikte özellikle ruhsal hastalıklara yönelik tedavi edici uygulamalar haliyle popüler oluyorlar.
Pek çok insan antidepresan ilaçlar kullanmalarına rağmen maalesef depresyonun pençesinden kurtulamıyorlar.
Acaba bunun ilacı gerçekten antidepresan ilaçlar mı?
Bu sıkıntıların gerçek sebepleri neler?
Ruhsal sıkıntılarımız olduğunda ne yapmalıyız?
Bu durumdan nasıl kurtulabiliriz?
Görüşlerinizi bekliyoruz..
insanlar boşluktan hasta oluyorlar en iyi ilaç ibadet etmek ah bazı yaşlılar tanıyorum oturmaktan sıkılıyoruz diyorlar .canım al eline bir tesbih kıl namazlarını bakayım boş otururmusun hayatın boş olurmu ? Allaha bel bagla ,Allaha sıgın o öyle güzel bir Rab ki her derdin devası onda , çaresi onda.
Allah hepimizi hidayetine erdirsin son nefesimize kadar ibadetlerimizi daim etsin tüm sadakat ailesininde son nefesine kadar imanla dili dualı son nefesimizi vermeyi nasip etsin inş
Bol bol istiğfar ve tesbih namazından sonra halisane, içten bir dua ve duha suresi ile inşirah suresi okumak :)
Ayrıca:
(“Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm” okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.) [Ebu Nuaym]
(Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun! Allahü teâlâ onu muhakkak kurtarır.) [Tirmizi]
("Lâ ilahe illâ ente, sübhaneke inni küntü minezzalimin" diyen, uğradığı beladan kurtulur.) [İ. Sünni]
Ruhsal sıkıntıya en iyi ilaç düzenli olarak Kuran-ı Kerim okumaktır.Ruh gıdasını alınca ne sıkıntı kalır ne üzüntü o halde;
Kuran-ı Kerim Hatmimize iştirak edin lütfen... (http://www.sadakat.net/forum/hatim-faaliyetlerimiz/aralik-2009-kurani-kerim-hatmi1-basladi-t41855.0.html;msg213641#msg213641)
Kelimeyi tevhid çekmek insana kendini kuş gibi hissettirir aynı zamanda düzenli tesbih namazı kılmak günahlardan uzak tutacağı için kalbe,ruha huzur ve dinginlik verir.
Ruhsal sıkıntıların bazı durumlarda fiziksel sebepleri de olabilir,örneğin mide hassasiyeti olanlarda,mide bozulmuşsa önce iç sıkıntısı terleme çarpıntı olarak belli eder akabinde bulantı ve genellikle kusma ile sonuçlanır.İçsel sıkıntılarda manevi tedbirleri yerine getirip,fiziksel olarak da araştırma yaptırmak da fayda vardır.
İç sıkıntısı tam olarak tanımlanamayan ve dış dünyadaki gerçek koşullardan bağımsız bir tehlike, belirsizlik, endişe duyumudur. Terimin Batı dillerindeki karşılıkları Latince'de "daralma" anlamına gelen angustias sözcüğünden türemiştir.
Ruhsal kökenli iç sıkıntıları "boğulma", "baskı", "hava açlığı", "kalbin buz kesmesi", "çarpıntı", "kalp ağrısı", "sıkışma" gibi fiziksel belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler solunum, sindirim, hareket ya da kalp-damar sistemleriyle ilgili olabilir; örneğin, solunumun hızlanması ya da yavaşlaması, astım benzeri nöbetler, sindirim güçlüğü, kas krampları, deri duyarlılığının değişmesi, çarpıntı, kalp atışlarının hızlanması ya da yavaşlaması biçimini alabilir.
Herhangi bir organik rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişiler de ruhsal gerginlik ve heyecanlardan sonra iç sıkıntısı duyabilir. Bu olgularda bazen iç sıkıntısının yanı sıra kalp ve akciğer gibi çeşitli organlarda organik bir hastalık sanısı uyandıran bozukluklar da görülür.
Kesin tanı konmadan önce elektrokardiyografi ve radyografi gibi bütün gerekli incelemeler yapılarak organik bir hastalık bulunup bulunmadığı saptanmalıdır.
İç Sıkıntısı ve Korku
İç sıkıntısı korkudan farklı olarak belirsiz bir "şey" karşısında duyulur; böyle bir tepkiyi gerektirmeyecek bir "şeye" karşı ortaya çıkar ve gerçek etkenlerden tümüyle bağımsız olabilir.
Temel Özelliği, bu duyusal yanıt ve ona eşlik eden çarpıntı, göğüs ve karm ağnlan, kas kramplan gibi ruhsal kökenli bedensel yalanmalarla nesnel dış koşullar arasındaki tutarsızlıktır.Korku ise her zaman tehlikeli ve olumsuz Özellikler taşıdığı bilinen, belirli bir "şeye" yanıt olarak gelişir. Bazı psikologlara göre iç sıkıntısı ile korku gizli ve bastınlmış saldırganlığın iki değişik görünümüdür.
Tepkisini dışa yönelteme-yen kişi kendisini hedef alır ve iç sıkıntısı duyarken bu tepkiyi belirli bir olaya, duruma ya da kişiye yönelten kişi korku duyar.
sağlık.im
Dualar ve Kuran-ı Kerim okuma elbette şifadır.yalnız ileri derece de ruhen çökmüş birinin psikolojik destek almasında yarar var. Bir de insanlarımıza bunu tavsiye ettiğimiz de ben delimiyim ki psikolağa-psikiyatriye gideyim derler bu da çok yanlış bir yaklaşım. Nasıl hastalandığımızda doktora gidiyorsak ruh sağlımız için gitmekten çekinmemeliyiz.
Ayrıca şu duayı okumayı ihmal etmeyelim
(Sabah akşam, 3 defa, “Bismillahillezî lâ yedurru ma’asmihî şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüvessemî’ul alîm” ) [İbni Mace]
Ruhsal sıkıntıya en iyi ilaç düzenli olarak Kuran-ı Kerim okumaktır.Ruh gıdasını alınca ne sıkıntı kalır ne üzüntü o halde;
قال رسول الله} قل قليلا كل قليلا نم قليلا ولا تكن عليلا
Rasülüllah efendimiz az konus az ye az uyu hasta olmazsin buyurmuslar.Bütün hastaliklar bunlardan gelmekde.az konusursan yalan giybet gibi manevi hastaliklardan az yersen beni hastaliklardan az uyursan gaflet hastalilarindan kurtulursun.
قدمگى سجاك طوط رآسگى سرين كنديگه بر ايش بول دوشونمه درين درين
lokmani hekim ayagini sicak tut basini serin kendine bir is bul düsünme derin derin buyurmakla yine hastaliklarin neden geldigini veciz bir sekilde ifade etmistir.
hepsi bu mübarek sözlerin icersinde mevcuttur.rabbim hastanmamayi sayet imtihan olarak verdiyse sabr etmeyi ve sifa bulmayi nasip eylesin.amin
Bir doktor;
''Beyinde karaciğer böbrek gibi bir organdır ve oda hastalanabilir,kimyası bozulur,bu durumlarda ilaç tedavisi gerekir'' şeklinde konuşmuştu.
Bu tip ağır çözülmelerde de yine beyin kimyasını düzenleyen ilaçlar, dış dünya ile sınırlı da olsa bir uyum sağlanması için oldukça önemli bir yol alınmasını sağlar.
Madalyonun diğer yüzü ise,yıllarca ilaç kullandıkları halde neden bir türlü iyileşemediklerine anlam veremeyenler.
Nedeni,bu insanların kafa yapısı yada yaşam tarzı değişmemiştir.Kendilerini mutsuz eden faktörleri değiştirmek için hiç bir şey yapmamış olmalarıdır.Mesela bu faktörler insanlar yada çevre ise,bu insanları hayatından çıkarıp yer değişimi yapabilmek hastalar için olumlu adım olur.
Sadece ilaç kullanmak ve ilaçlara bir noktada büyüsel bir anlam yüklemek,kullandıkça bütün sorunların ortadan kalkacağını düşünmek.İlaca bağımlı hale getirebilir.En küçük bir sorunda hasta ilaçları leblebi gibi yutmaya devam eder.
Zaman zaman iç sıkıntısı yaşanılan bi şey sanıyorum.
Bi yerde okumuştum, böyle zamanlarda insanların günahları omuzlarına verilirmiş de kişi onun sıkıntısını yaşarmış...
Bende kendimce, iyi geldiğine şüphe duymadığım "Ya Fettah" ismi şerifini zikrederim.
*Ya Fettah: Her türlü müşkilleri açan ve kolaylaştıran... Fettâh kelimesi, feth'den gelmektedir. Feth ise, "kapalı olan şey'i açmak" mânasınadır. Kapalı bir şey'i açmak: a. Maddî olur; bir kapıyı, bir kilidi açmak gibi. b. Mânevî olur; kalbden tasaları, kederleri atıp gönlü açmak gibi. Bitkilerin çiçek açması, tohum ve çekirdeklerin sünbül vermesi, rızık ve rahmet kapılarının açılması hep Fettâh ism-i şerifinin tecellîsindendir.
Kuantum tekniğine ne dersiniz?
bundan 6 ay önce panik atak krizi geçirdim. işten atıldım boşandım çocugumu kaybettim. bunlar bana çok ağır geldi herşeyde bir hayır var diyip şükretmek yerine isyan ettim. ama sonunda gördümki yüce mevlam herşerde bir hayrın oldugunu bana gösterdi. şimdi hep şükrediyorum. ve bu pisikolojik rahatsızlıgım birazda olsa iyiye gidiyor
Bugün okuduğum bi yazıda, inşirah suresini okumaya devam edenlerinin ruhi bunalım ve sıkıntıdan kurtulduğu yazıyordu.
kafaya her şeyi takmamak lazım
bazen beynimizi formatlamakta iyi olur (:
Benim büyük dertlerim sıkıntılarım dertlerim var demek yerine kendi içimize dönüp benim büyük Allah'ım var diyebilip şükretmek lazım...Günümüz hastalığı bunalım can sıkıntısı depresyon vs..bütün herşeyden önemlisi insanın kendi içine dönmesi bence...hayatımızda bizi mutsuz eden bunalıma iten nedir?
Bunları düşünmek cevaplarını aramak gerek..Yaşam şeklimiz belkide bizi huzursuz edendir...?İlaçlar tedavi de muhakkak önemli yalnız tedavi bitti belli bir süre sonra aynı şikayetlere doktorlarına geri gidenler de çok...
bizde ailemle madi sıkıntılar çekiyoruz herkezin şu anda olduğu gibi ama düşünmekte biyere kadar kalkıp güzelce abdest alıp secdede rabbine yalvardığın zaman hiç bişeyi düşünmüyosun o kadar ferahlıyosunki ümit ediyorumki hazinesi bol olan rabbim rabbim sıkıntılarımızı giderecektir.....
imam hatip yıllarımda birgün sebebini bilmediğin iç sıkıntım vardı..ama ne sıkıntı,hocalarımızdan duyduğum zikir etmeğede aşina değildim,Rabbim aklıma getirdi ismini zikretmeyi ve bir köşeye çekildim,hatırlamıyorum kaç tesbih Allah cc dediğimi,ve aldığım sonuç,, tahmin ettiğiniz gibi.başka söze ne hacet..
Alıntı yapılan: mardin - 05 Aralık 2009, 02:19:11
insanlar boşluktan hasta oluyorlar
Çok doğru, hiç boş vaktim yok diyenin ıvır zıvırlarla harcadığı dünyalar kadar vakti vardır da kendi farkında değil.
Can sıkıntısının en güzel tedavilerinden biride kişinin sevdiği bir işle uğraşması. Fazla yapamıyoruz ama spor yapmak ta insanı rahatlatan bir unsurdur.
Abdest aldıktan sonra bu sıkıntının başımızdan gitmesi için iki rekat namaz kıldıktan sonra dua edip, Kur'an-ı Kerim okumaktır. Ama o esnada bunu yapabilmek yüksek irade gücü istiyor.
ölümü düşünmekte bi nevi içimzideki sıkıntıları giderebilir,çünkü ölümü düşününce her şeyın gelip geçici olduğunu,sözde problem gibi görülen şeylerin sadece dünyevi geçici olduklarını anlarız.ayrıca yaşadığımız bu an'a odaklanıyoruz.tabi sabırlı olmak şartıyla.
ölüm+sabır=mutluluk
Bu ruh sıkılmasının 2 hâli var,
1-Boşluktan
2-Yaralayıcı,üzücü bir olay yaşanmıştır ondan ötürü içi içine sığmaz patlayacak bir bomba halini alır insan.
Birincisine yapılacak şey belli boşlukları doldurmak madden ve manen.
İkincisinin çözümüde hemen hemen aynı elinden ne geliyorsa o zaman için, onları yapmak gerek.Manevi desteğimiz tabiki başta kuranımız, namazımız, ve tevekkül olmak, haktan gelene razı olmak isyan etmemek daha kötüsüde olabilirdi diye düşünmek ,zamana bırakmak ,artı olarak psikolog yardımı almak olabilir.Psikologlar sorunlarla nasıl başa çıkabileceğimizi ,başa çıkamadığımız sorunlarla da yaşayabilmeyi öğretir çoğu zaman.
ölüm+sabır=mutluluk
İnşirah teşhisi koydu.Tabi ki artı olarak birçok şey eklenebilir...
elimizde olan ama kıymetini bilmediğimiz şeyleri kaybettiğimizi düşünmek çare olabilir sanırım..
düşüncesi bile bizi şöyle bir sarsmaya kendimize getirmeye yeter bence..
sizde deneyin anneniz, eşiniz, evlatlarınız ,işiniz. sağlığınız,imanınız....
liste uzar gider
bence en etkili yöntemlerden biri sizce?...
a e olun...
psikolojik sorunların geneli insanların boş boş durmasından,yani hayata dair bir amaç ve bir gayesi olmayan insanlarda daha çok görülüyor.Yapacak bir iş bulamayınca tabi olarak canı sıkılyor.Yaşadığımız hayatın çok kısa bir andan ibaret olduğunu düşünerek hayata dair kendimize bir amaç, bir gaye ,bir hedef ve sonsuz umutlarımız olması gerekiyor.Bunların hepsine sahip olabilecek bir donanıma sahip olduğumuzu unutmayarak kendimize güvenmeliyiz.Tabiki bu açıkladığım konuların hepsi ibadetlerini yapan ve beş vakit namazını kılan müslümanlar için geçerlidir.Bir müslüman olarak namazını kılmıyorsan,rabbine el açıp dua etmiyorsan bunların hepsi nafile....
Nasreddin Hoca Hazretlerinin sağlıklı, her zaman neşeli haline gıptayla bakan birisi:"Hocam, maşAllahın var, yüzünden kan damlıyor, neşenden hiçbir şey kaybetmiyorsun, bunun sırrı nedir?"
Hoca Hazretleri:
"Sır filan değil, demiş, Lokman Hekim'in öğüdünü tutuyorum:
Ayağını sıcak tut, başını serin.
Bir iş tut, düşünme derin." buyurmuşlar.
tek ilaci rabbimize irtibat kurmak
Zaten oturupta bi ellerimizi açsak o her şeyi gören, duyan, ve bilen, haberdar olan Rabbimize hiç bişey kalmazki geriye...
Rabbım cumlemızı bu dertten kurtarsın
AMİN :dha:
Fatiha suresinin yüzünden okunması da rahatlatıyor.tavsiye ederim.
kul olmayı başaran hiç kimse sıkılmaz
bazen beynimizi formatlamakta iyi olur (:
isra kardeşimizin önerisi çok hoşuma gitti de nasıl başarabiliriz bunu birde yol gösterirse çok sevinirim.