Gönderen Konu: 24 saatte bir klorlanmayan havuzlar hastalık saçıyor  (Okunma sayısı 2835 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı İsra

  • Moderatör
  • popüler yazar
  • *****
  • İleti: 7482

Serinlemek için havuzları tercih eden vatandaşlara önemli bir uyarı geldi. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, klorlama ve bakteri raporu olmayan havuzların hastalık saçtığını duyurdu.

Havuz sularının 24 saatte bir klorlanması gerektiğine dikkat çeken Merkez Başkanı Mustafa Ertek, havuzların haftada bir bakteriyolojik incelemesinin yapılmasını istedi. Bu incelemelerin yapıldığına dair belgelerin havuzun görünür kısmına asılması talimatı veren Ertek vatandaşlara, "Görünür yerlerinde 'klorlama ve bakteri kontrolü yapılmıştır' raporları bulunmayan havuzlara girmeyin." uyarısında bulundu.

Pekin'deki olimpiyat oyunlarında havuz sporcularının üst üste dünya rekorları kırması yüzmeye ilgiyi artırdı. Sıcak havalarda hem serinlemek hem de spor yapmak isteyenlerin havuzlara akın etmesi bazı hastalıkların yaygınlaşmasına da zemin hazırlıyor. Yaz sıcaklarına bağlı olarak çeşitli mikrop, virüs ve bakterilerin çoğaldığına dikkat çeken Ertek, bu virüslerin ishal ve zehirlenme gibi çeşitli hastalıklara sebep olduğunu söyledi. Ertek, "Havuz sularında 24 saatlik aktif klor kontrolleri yapılmalı ve pano üzerinde belirtilmelidir. Havuz giriş yerlerine 10-15 cm derinliğinde ayak dezenfeksiyonunu sağlayacak ayak yıkama havuzlarının bulunması gerekiyor." dedi. Ertek, havuz çevresi ve güneşleme alanlarında kaymayı önleyici zemin düzenlemesinin, yaralanmaların engellenmesi için hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Yüzme severlere de uyarılarda bulunan Başkan Ertek, havuza girmeden önce duş alınması ve ayak dezenfeksiyonu yapılmasının salgın riskini azaltacağına vurgu yaptı.



Çevrimdışı Tuğra

  • popüler yazar
  • ******
  • İleti: 6599
Ynt: 24 saatte bir klorlanmayan havuzlar hastalık saçıyor
« Yanıtla #1 : 19 Ağustos 2008, 11:05:53 »
Teşekkürler İsra,

Prof. Dr. Servet Özgür, havuzdan ve denizden kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bakımı yapılmayan havuzlarda dış kulak yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkma riski yüksektir. Enfeksiyona bağlı olarak bazen çok şiddetli olmak kaydıyla kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma ve duyma sıkıntısı yaşanır.

Bu durum mutlaka kulak burun boğaz uzmanına başvurmayı ve ilaç tedavisini gerektirir. Havuz veya denize girerken vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar çoğu kez en etkili yöntemlerdir.

En temiz havuzlarda bile dış kulak enfeksiyonunun görülme riski var. Deniz suyunda ise bu risk, yok denecek kadar az. Tercihi denizden yana kullanmakta, ayrıca sinüzit ve nezle iken havuz ve denize girilmemesinde fayda vardır.

Havuzlarda insanları bekleyen tehlikelerden birisinin de havuzlarda üreyen bakterilerin gözlerde salgın şekilde görülen "havuz konjuktiviti" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özgür, "Temiz bir havuz suyunda havuzun dibi net bir şekilde görünmelidir.

Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalıdır. İyi klorlanmış bir suyun az bir kokusu olur.

Aşırı kimyasal kokusu sorun olabileceğini gösterir. Havuz pompaları ve filtre sistemleri çalışıyorsa ses yaparlar bu sesi muhakkak duymanız gerekir. Havuz görevlilerinden iki günde bir ph ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz" diye konuştu.

İhlas haber
〰〰〰〰🐠